ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τόποι εξορίας και μνήμης

«Κατ' επισήμους πληροφορίας, εν Λαυρίω διενεμήθηκαν προγράμματα σοσιαλιστικά, εξερεθίζοντα τους εργάτας και παρακινούντα αυτούς προς επανάληψιν των αταξιών. Τα προγράμματα ταύτα κατεσχέθησαν υπό της αστυνομίας, συνελήφθησαν δε οι σοσιαλισταί Γαβριήλ Δημητρίου και Δημήτριος Παπαδημητρίου, όστις ήτο και ο κομιστής των εν λόγω προγραμμάτων», ανέφερε η είδηση στην εφημερίδα «Εφημερίς» στις 14 Απριλίου 1896.

Σήμερα δε γνωρίζουμε ποια ήταν η τύχη των δύο προσώπων που αναφέρονται στις λίγες γραμμές της παραπάνω είδησης. Ομως, το ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού «Τόποι πολιτικής εξορίας και ιστορικής μνήμης» που θα προβληθεί από την ΕΤ-1 την 1η Μάη στις 6 το απόγευμα, ασχολείται με τη ζωή και την τύχη παρόμοιων ανθρώπων.

Διατρέχοντας ολόκληρο τον 20ό αιώνα - συγκροτημένο από τις αρχές του κι αναπτυσσόμενο σε ολόκληρη τη διάρκειά του - το εργατικό κίνημα σημάδεψε την ιστορία του και, ταυτόχρονα, σημαδεύτηκε απ' αυτήν με τους διωγμούς που συνάντησε σε κάθε του βήμα από τα συμφέροντα που το αντιμάχονταν.

Αυτοί οι διωγμοί, που ξεκινούν από τις απαρχές του εργατικού κινήματος, για να φτάσουν στο αποκορύφωμά τους στα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας και, αμέσως μετά, της φασιστικής κατοχής, καλύπτουν το Α' μέρος του ντοκιμαντέρ. Τόποι εξορίας, φυλακών, η Ακροναυπλία, ο Αη Στράτης δημιουργούν το αληθινό σκηνικό, τα παράθυρα απ' όπου η μνήμη δραπετεύει, για να ανασυνθέσει πτυχές της ιστορίας, την ιστορία αυτού του τόπου. Ιστορία, που χωρίς ανάπαυλα ξεδιπλώνεται στα μεταπολεμικά χρόνια πάνω στ' άνυδρα βράχια των κολαστηρίων της Γυάρου και της Μακρονήσου, στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες από τα χρόνια του Εμφυλίου μέχρι το τέλος της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Κινηματογραφημένο αρχειακό υλικό, σημερινές εικόνες των ιστορικών τόπων, αποσπάσματα από προσωπικές γραπτές μαρτυρίες, προσωπικές αφηγήσεις από αγωνιστές, εργαζόμενους, ανθρώπους της τέχνης, μπροστά στο φακό, συνθέτουν ένα χρονικό ζωής: θα μπορούσε να είναι το χρονικό της ζωής χιλιάδων ανθρώπων ή και της ζωής ενός μόνο ανθρώπου ανάμεσά μας.

Αφήγηση: Βασίλης Κολοβός, Ζαχαρένια Αθητάκη. Επιμέλεια μουσικής: Ορέστης Χατζηνάκης. Επιμέλεια κειμένου: Αγης Μαραγκουδάκης. Μοντάζ: Κοσμάς Φιλιούσης. Φωτογραφία: Προκόπης Δάφνος, Σωτήρης Περρέας. Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός.

Ενας αιώνας κινηματογράφου

Ακολουθώντας πιστά το ρητό «μια εικόνα "λέει" όσα λένε χίλιες λέξεις», ο κριτικός κινηματογράφου, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, αντί να μας «παιδέψει» με θεωρία, μας προτείνει το βιβλίο του «Οι 100 καλύτερες ταινίες μου», έτσι ώστε να προσεγγίσουμε οπτικά και κατευθείαν από την «πηγή» τα κριτήριά του.

Με αφορμή λοιπόν την έκδοση του βιβλίου, το εναλλακτικό δίκτυο διανομής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, «Filmcenter» και το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της «Ελευθεροτυπίας» παρουσιάζουν στον κινηματογράφο «Απόλλων» τις 21 από αυτές τις ταινίες, υπό το γενικό τίτλο «Ενας αιώνας κινηματογράφου».

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: «Η περιπέτεια» του Μικελάντζελο Αντονιόνι, «Η γεύση του κερασιού» του Αμπάς Κιαροστάμι, «Τσάινατάουν» του Ρομάν Πολάνσκι (27/4 από 5.30 μμ), «Ταξίδι στο Τόκιο» του Γιασουτζίρο Οτζου, «Ο πολίτης Κέιν» του Ορσον Γουέλς, «Αμέρικα Αμέρικα» του Ηλία Καζάν (28/4 από 5 μμ), «Μητρόπολις» του Φριτς Λανγκ, «Ο νευρικός εραστής» του Γούντι Αλεν, «Ο θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (29/4 από 5 μμ), «Ο δρόμος» του Γιλμάζ Γκιουνέι, «Πυροτεχνήματα» του Τακέσι Κιτάνο, «Οσα παίρνει ο άνεμος» του Βίκτορ Φλέμινγκ (30/4 από 5.30 μμ), «Τζουλιάνο ο αρχιληστής» του Φραντσέσκο Ρόζι, «Ζιλ και Τζιμ» του Φρανσουά Τριφό, «Οι εφτά σαμουράι» του Ακίρα Κουροσάβα (1/5 από 5.30 μμ), «Αντρέι Ρουμπλιόφ» του Αντρέι Ταρκόφσκι, «Η νύχτα του κυνηγού» του Τσαρλς Λότον, «Η αυτοκρατορία των αισθήσεων» του Ν. Οσίμα (2/5 από 5.30 μμ), «Μέρα γιορτής» του Ζακ Τατί, «Ιβάν ο Τρομερός» του Σεργκέι Αϊζενστάιν και σε ξεχωριστή προβολή με προσκλήσεις και ορισμένο αριθμό εισιτηρίων «2001: Οδύσσεια του διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (3/5 από 5.15 μμ).

  • Το πρόγραμμα του «Filmcenter» από 27/4-3/5: «Στη σκιά του βρικόλακα» («Τριανόν»), «Η αντιπρόεδρος» («Πτι Παλαί»), «Το σπίτι του Κάιν» και η μικρού μήκους «Τα μάτια που τρώνε» («Ανδόρα»), «Κλειστοί δρόμοι» και η μικρού μήκους «Το τραγούδι των πορτοκαλιών» («Φιλίπ»), «Το σπίτι του Κάιν» και η μικρού μήκους «Τα μάτια που τρώνε» («Αφαία»).
Ανοιξιάτικες πρεμιέρες
«Μικρή ερωτική ιστορία», στο «Αλεκτον»
«Μικρή ερωτική ιστορία», στο «Αλεκτον»
  • «Σταγόνα στα γόνατα» τιτλοφορείται η παράσταση που θα φιλοξενήσει το θέατρο «Χυτήριο» από τις 27/4-3/6. Η παράσταση είναι μια σύνθεση αποσπασματικών κειμένων της Λίνας Νικολακοπούλου, διανθισμένων με δέκα τραγούδια σε ποίηση του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και της Λ. Νικολακοπούλου, μελοποιημένα από τον συνθέτη Φίλιππο Τσαλαχούρη. Τα κείμενα και τα τραγούδια θα ερμηνεύει η ηθοποιός Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, συνοδευόμενη στο πιάνο από τον συνθέτη. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Γιώργου Ασημακόπουλου, οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη, η σκηνοθετική επιμέλεια συλλογική. Η παράσταση διηγείται την επιστροφή μιας γυναίκας στο πατρικό της σπίτι και στη μνήμη, τη «σύγκρουση» του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον.
  • Στο θέατρο «Αλεκτον» (Σφακτηρίας 23, Κεραμεικός) από τις 27/4-27/5 θα παρουσιάζεται η παράσταση «Μικρή ερωτική ιστορία», σε επεξεργασία κειμένων και σκηνοθεσία Χρήστου Λύγκα. Τα κείμενα βασίζονται σε ένα γαλλικό ρομαντικό έργο του 19ου αιώνα, που αναφέρεται σε μια όμορφη και πολύ μορφωμένη κοπέλα, την Καμίγι, που είναι εσώκλειστη σε μοναστήρι, και στον έρωτά της με τον γοητευτικό, κάτοχο πολλών διπλωμάτων, Περνικιάν. Τα κοστούμια της παράστασης υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Νίκος Κυπουργός, τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ, τα εικαστικά έργα η Γιούλια Χατζηγεωργίου. Παίζουν Κατερίνα Λούρη, Χρήστος Λύγκας, Φωτεινή Μπάνου.
Λαϊκή ζωγραφική

Την Παρασκευή (7μμ) εγκαινιάζεται στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ν. Ηρακλείου Αττικής (Κουντουριώτου και Νεότητας) έκθεση ερασιτεχνικής λαογραφικής ζωγραφικής του Κεφαλονίτη αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Σπύρου Καλογηράτου. Εκτίθενται περισσότερα από 150 έργα. Ανάμεσά τους: προσωπογραφίες και σκίτσα, παλαιά αρχοντικά από διάφορα μέρη της Ελλάδας, πανέμορφα λιμάνια και ακρογιαλιές, χωριά και πόλεις της πατρίδας μας, αλλά και χώροι - τοποθεσίες και γεγονότα που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη νεοελληνική μας ιστορία. Πρόκειται για έργα φιλοτεχνημένα με μαύρους και χρωματιστούς μαρκαδόρους. Τα έργα του Σπ. Καλογηράτου έχουν ήδη παρουσιαστεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Ζερβάτα Σάμης, με οργανωτή το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, αλλά και στα γραφεία Εθνικής Αντίστασης στην Κυψέλη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 του Μάη.

Ειδική παρουσίαση

Το βιβλίο του Δημήτρη Σέρβου «Το Παιδομάζωμα και ποιοι φοβούνται την αλήθεια», παρουσιάζουν οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», σε συνεργασία με τα παραρτήματα της ΠΕΕΠΠ στη Θεσσαλονίκη και την Ημαθία, μέσα από ειδικές εκδηλώσεις, στις οποίες κεντρικός ομιλητής θα είναι ο συγγραφέας. Στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο (28/4), στις 7μμ στην αίθουσα της ΕΣΚ (Εγνατία 65, 5ος όροφος). Στη Βέροια θα γίνει την Κυριακή (29/4) στις 10.30 πμ, στην αίθουσα της «Ευξείνου Λέσχης».

Ελληνικό βιβλίο στο Παρίσι

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), συμμετέχει στο 21ο Σαλόνι του Βιβλίου που γίνεται στο Παρίσι από 16-21 Μάη 2001.

Η ΠΟΕΒ στοχεύει στην καλύτερη παρουσίαση των 170 νέων τίτλων. Για το σκοπό αυτό ο γενικός γραμματέας της, Στέφανος Βασιλόπουλος, φεύγει για το Παρίσι για να συνεργαστεί με τον υπεύθυνο της διοργάνωσης Γιάννη Μαυροειδάκο, ιδιοκτήτη του ελληνικού βιβλιοπωλείου στο Παρίσι «Δεσμός».

Το Σαλόνι θα συγκεντρώσει πάνω από 60.000 επισκέπτες επαγγελματίες του βιβλίου (βιβλιοπώλες, εκδότες, εκπαιδευτικούς, βιβλιοθηκάριους) και πολλούς συγγραφείς, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το έργο τους στο αναγνωστικό κοινό. Οι συναντήσεις με θέμα τη νεοελληνική λογοτεχνία αναμένεται να αποτελέσουν τον καλύτερο πόλο έλξης και ενημέρωσης.

Η ελληνική έκθεση θα εστιάσει σε ελληνικές, μεταφρασμένες στη γαλλική γλώσσα, εκδόσεις και σε βιβλία που κατατοπίζουν τους ξένους για θέματα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Ενημερώθηκαν οι ξένοι

Εγκαίρως ενημερωμένο για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Ελληνικού Φεστιβάλ θα είναι φέτος το «διεθνές κοινό», αφού, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα καταχωρίστηκε νωρίς στον κατάλογο της Ενωσης Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ, μέλος της οποίας είναι και το Ελληνικό Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα έχει αποσταλεί στα παραρτήματα του ΕΟΤ και του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού του εξωτερικού, σε μορφωτικά ιδρύματα και πρεσβείες, καθώς και σε εξειδικευμένα περιοδικά για το χορό, την όπερα, τη μουσική και το θέατρο. Επίσης στάλθηκε στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στην Ελλάδα, τα μεγάλα ξενοδοχεία, τις αεροπορικές εταιρίες και άλλους, τουριστικού ενδιαφέροντος, φορείς.

Η «Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών» θα αναβάλλει το αφιέρωμά της στον Κ. Κρυστάλλη που είχε προγραμματίσει για τις 26/4, σε ένδειξη συμπαράστασης στην πανεργατική απεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ