ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
«Οι ενέργειες του Προέδρου Ναζαρμπάγεφ προσβάλλουν τη μνήμη χιλιάδων σκοτωμένων Σοβιετικών στρατιωτών»

Ο αντικομμουνιστικός παροξυσμός συνεχίζεται ακάθεκτος σε όλες τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, την ΕΣΣΔ και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Με ανακοίνωσή του, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν καταδικάζει τις ενέργειες του Προέδρου της χώρας Ν. Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος στις 17 Οκτώβρη, κατά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στη Φινλανδία, κατέθεσε λουλούδια στον τάφο του Φιλανδού στρατηγού Καρλ Μάνερχαϊμ, συνεργάτη του Χίτλερ, που πολέμησε στο πλευρό της φασιστικής Γερμανίας ενάντια στην ΕΣΣΔ.

Οπως σημειώνει το ΣΚΚ, με την ενέργειά του αυτή ο Ν. Ναζαρμπάγεφ «πρόσβαλε τη μνήμη πολλών χιλιάδων σκοτωμένων μαχητών του Κόκκινου Στρατού, που πολέμησαν με αυτούς τους ίδιους Φινλανδούς στρατιώτες που τάχθηκαν στο πλευρό της φασιστικής Γερμανίας, συμμετείχαν στην κατάληψη της σοβιετικής Καρελίας και στον αποκλεισμό του Λένινγκραντ, όπου χάθηκαν οι ζωές πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων».

Το ΣΚΚ καταγγέλλει ακόμη την ηγεσία του Καζακστάν για «την πολιτική της ολοκληρωτικής αποκομμουνιστικοποίησης και απορωσοποίησης που λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό του Καζακστάν και η οποία συνοδεύεται με τη μετονομασία πλατειών, δρόμων και πόλεων, την κατεδάφιση των εναπομείναντων μνημείων της σοβιετικής εποχής, την εισαγωγή του λατινικού αλφαβήτου και την ουσιαστική απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων» καθώς και την απαγόρευση του ΚΚ Καζακστάν. Σημειώνει πως την ίδια ώρα που π.χ. στο Ουράλσκ γκρεμίστηκε το μνημείο του ήρωα της Σοβιετικής Ενωσης Μανσούκ Μαμεταβόι και καταστράφηκε το μνημείο των εργατών του εργοστασίου μολύβδου στην πόλη Σιμκέντ, που σκοτώθηκαν στα πεδία των μαχών ενάντια στη φασιστική Γερμανία, οι αρχές της χώρας έστησαν μνημείο στον Μουσταφά Σοκάι, οργανωτή αυτής της ναζιστικής «λεγεώνας του Τουρκεστάν» των SS, που μαζί με άλλους δοσίλογους και συνεργάτες του γερμανικού φασισμού ανακηρύσσονται «ήρωες».

Το Πολιτικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν καυτηριάζει τις αντικομμουνιστικές δηλώσεις του Ν. Ναζαρμπάγεφ, πως η Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν δήθεν ένα «πραξικόπημα που οδήγησε στην καταστροφή του παραδοσιακού τρόπου ζωής, με την επακόλουθη επιταχυνόμενη κολεκτιβοποίηση της αγροτικής οικονομίας από τη σοβιετική εξουσία, συνοδευόμενη από πείνα και ωμή βία» και σημειώνει πως τα παραπάνω «δείχνουν για άλλη μία φορά την πραγματική ουσία του αντιδραστικού αστού κυβερνήτη, που προωθεί την πολιτική της ισχυρής ολιγαρχίας της αστικής τάξης και των πολυεθνικών εταιρειών, που ενδιαφέρονται για την παραπέρα λεηλασία του εθνικού πλούτου του Καζακστάν».

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απειλεί με στρατό καραβάνι μεταναστών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Χρειαζόμαστε το τείχος γρήγορα... Χωρίς σύνορα δεν είμαστε χώρα», τόνισε αργά προχτές βράδυ σε προεκλογική συγκέντρωση στο Τέξας ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στρεφόμενος κατά του καραβανιού άνω των 5.000 φτωχών μεταναστών που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό από διάφορες χώρες της Κεντρικής Αμερικής και διασχίζει το Μεξικό με σκοπό να φθάσει στις ΗΠΑ για μια καλύτερη τύχη. Απειλεί επίσης ότι θα κατεβάσει το στρατό στα σύνορα.

«Αυτές θα είναι οι εκλογές του καραβανιού, του (δικαστή που διορίστηκε πρόσφατα ισόβιο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου) Μπρετ Κάβανο, των φοροαπαλλαγών, του νόμου και της τάξης και της κοινής λογικής», είπε ο Τραμπ. Και πρόσθεσε: «Η επιλογή του Νοεμβρίου δεν θα μπορούσε να είναι πιο καθαρή. Οι Δημοκρατικοί φέρνουν συμμορίες, οι Ρεπουμπλικάνοι φέρνουν δουλειές». Σε άλλο σημείο ειρωνεύτηκε τους υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης, αφενός αποκαλώντας τους «γκλομπαλιστές», αφετέρου δηλώνοντας πως ο ίδιος είναι «εθνικιστής».

Ανακοίνωσε επίσης πως κόβεται η αμερικανική «οικονομική βοήθεια» που χορηγείται στο Ελ Σαλβαδόρ, στη Γουατεμάλα και την Ονδούρα (χώρες από τις οποίες προέρχονται πολλοί από τους μετανάστες), οι οποίες κατά τον Τραμπ θα έπρεπε να είχαν σταματήσει το καραβάνι πριν φτάσει στο Μεξικό, για το οποίο επίσης επιφυλάσσεται για κυρώσεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Εν μέσω μεγάλης πόλωσης κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, την Κυριακή 28 Οκτώβρη. Ο ακροδεξιός υποψήφιος του φιλελεύθερου Κοινωνικού Κόμματος, Ζαΐρ Μπολσονάρο, νοσταλγός της δικτατορίας, που υπόσχεται «κάθαρση» από τα σκάνδαλα των κυβερνήσεων του Κόμματος Εργατών, προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις με 57-58%. Ο υποψήφιος του Κόμματος Εργατών (PT), Φερνάντο Χαντάτ, φτάνει το 43% - 44%. Την ώρα που ο γιος του Μπολσονάρο απειλεί το Ανώτατο Δικαστήριο αν δεν βγει ο πατέρας του και ο «Βραζιλιάνος Τραμπ» απειλεί με φυλακίσεις τους «κόκκινους», διάφορες δυνάμεις καλούν σε μέτωπο «υπεράσπισης της δημοκρατίας» με ψήφο στον Χαντάτ.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Τριήμερη περιοδεία στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης ξεκίνησε χτες ο Κινέζος αντιπρόεδρος Ουάνγκ Κισάν. Συναντήθηκε πρώτα με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Ραμί Χαμντάλα και κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα. Στη συνέχεια πήγε στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ και ακολούθως συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν στην Ιερουσαλήμ, με τον τελευταίο να χαρακτηρίζει τις σινο-ισραηλινές σχέσεις «άριστες».

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Αμερικανίδα δικαστής αποφάσισε τη μείωση στα 78 εκατομμύρια δολάρια της αποζημίωσης που πρέπει να καταβάλει η «Monsanto» στον καρκινοπαθή κηπουρό Ντιγουέιν Τζόνσον, που προσβλήθηκε από την ασθένεια εξαιτίας της μακροχρόνιας χρήσης του παρασιτοκτόνου «Roundup», την επικινδυνότητα του οποίου είχε αποκρύψει η εταιρεία. Η αρχική αποζημίωση είχε οριστεί στα 290 εκατ. δολάρια.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δεκάδες Ευρωπαίοι νομπελίστες επιστήμονες σε ανοικτή επιστολή τους τάχθηκαν χτες κατά της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, δίχως συμφωνία που να ρυθμίζει τις μελλοντικές σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών, εκτιμώντας ότι θα είχε δυσμενέστατες συνέπειες στην επιστημονική έρευνα γενικότερα στην Ευρώπη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Βρέθηκε και εξουδετερώθηκε επιστολή που περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι του ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος στην πολιτεία της Ν. Υόρκης. Το FBI ανακοίνωσε πως διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό του «αποστολέα».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΣΟΓΚΙ
Αποκαλύψεις με το σταγονόμετρο

Συμφωνίες δισ. δολαρίων στο Φόρουμ του Ριάντ

ΡΙΑΝΤ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Συμφωνίες άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπογράφηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, κατά την έναρξη του τριήμερου επενδυτικού Φόρουμ που είναι γνωστό ως το «Νταβός της Ερήμου». Παρά τον διεθνή σάλο που προκαλεί η σφαγή του Σαουδάραβα αρθρογράφου της «Ουάσιγκτον Ποστ» Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2/10, σαουδαραβικές εταιρείες υπέγραψαν συμφωνίες δισ. δολαρίων. Μόνο η «ARAMCO» έκλεισε με διάφορους επενδυτές 15 συμφωνίες αξίας άνω των 34 δισ. δολαρίων, μετέδιδε χτες χαρακτηριστικά το σαουδαραβικό δίκτυο «Al Akhbariya».

Το ίδιο 24ωρο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν προσπάθησε να αξιοποιήσει στο έπακρον την υπόθεση Κασόγκι, παζαρεύοντας διάφορα ανταλλάγματα από τη Σαουδική Αραβία, με την οποία τα τελευταία χρόνια είχε έρθει σε αντιπαράθεση και για τις σχέσεις με το Κατάρ αλλά και για σειρά περιφερειακών ζητημάτων. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ΑΚΡ, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη σφαγή Κασόγκι «προσχεδιασμένη πολιτική δολοφονία» και απαίτησε να απελαθούν οι 18 ύποπτοι Σαουδάραβες που αναμειγνύονται στη σφαγή «για να δικαστούν στην Κωνσταντινούπολη». Απαίτησε επίσης να μάθει «ποιος έδωσε την εντολή» στους φυσικούς αυτουργούς της σφαγής και «πού βρίσκεται το πτώμα», αποφεύγοντας να αναφερθεί στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που θεωρείται πως βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία. Αντίθετα, τόνισε ότι πιστεύει τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν πως δεν είχε ουδεμία ανάμειξη στην υπόθεση και πως επιθυμεί τη διαλεύκανσή της.

Στην Αγκυρα πάντως χτες έφτασε και η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ, υποτίθεται για να «επανεκτιμήσει» τα έως τώρα δεδομένα των ερευνών που σχετίζονται με την υπόθεση. Παράλληλα, αρκετές ισραηλινές εφημερίδες εκτιμούσαν ότι ο απόηχος της υπόθεσης βλάπτει και την ισραηλινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που είχε έρθει πολύ κοντά με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο στο θρόνο, επιχειρώντας να παζαρέψει μία συμφωνία για το Παλαιστινιακό υπέρ των συμφερόντων της ισραηλινής αστικής τάξης.

Γεγονός πάντως είναι πως σε αυτήν τη φάση η δημόσια εικόνα του φιλόδοξου 33χρονου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν πλήττεται διεθνώς, δίχως να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο προσωρινής (;) «περιθωριοποίησής» του από τον πατέρα του βασιλιά Σαλμάν. Εντονες ήταν και χτες οι πληροφορίες πως ο βασιλιάς Σαλμάν, μέσω άλλων έμπιστων συμβούλων του, «ξαναπαίρνει τα ηνία» διακυβέρνησης που είχε παραδώσει στον νεότερο γιο του.

Πάντως, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν φρόντισε να φωτογραφηθεί κάνοντας χειραψία στο Ριάντ με τον γιο του σφαγιασθέντος αρθρογράφου Κασόγκι, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, το βρετανικό δίκτυο «Sky News» μετέδιδε πως το τεμαχισμένο πτώμα του αρθρογράφου βρέθηκε στον κήπο του Σαουδάραβα προξένου στην Κωνσταντινούπολη.

ΟΗΕ
Το δράμα της Υεμένης

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Στενεύει ολοένα και περισσότερο η «θηλιά θανάτου» που έχει στήσει σε βάρος του λαού της Υεμένης ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους, που αιματοκυλούν τη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, σε μία προσπάθεια να μειώσουν την εκεί εντεινόμενη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν και των Σιιτών αντικαθεστωτικών ενόπλων Χούτι.

Χτες, βοηθός γενικού γραμματέα του επικεφαλής των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Μαρκ Λόουκοκ, περιέγραψε τη βαρβαρότητα: «Σε ορισμένες περιοχές της χώρας βλέπουμε ανθρώπους που βράζουν φύλλα δέντρων για να τραφούν! Οι τιμές των τροφίμων τις τελευταίες έξι βδομάδες αυξήθηκαν κατά 25%». Τόνισε ότι τους επόμενους λίγους μήνες αναμένεται να προστεθούν άλλα 4.000.000 άτομα στη στρατιά των εκατομμυρίων ανθρώπων που παλεύουν να επιβιώσουν και να μην πεθάνουν από την πείνα που προκαλούν ο πόλεμος και το εμπάργκο της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της. Πρόσθεσε ότι άλλα 3.000.000 Υεμενιτών είναι υποσιτισμένοι, συμπεριλαμβανομένων 1.100.000 εγκύων, και πάνω από 400.000 σκελετωμένα από την πείνα παιδιά!

ΗΠΑ
Απεργία σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Καλιφόρνιας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Τριήμερο απεργιακό αγώνα ξεκίνησαν χτες πάνω από 15.000 ακτινολόγοι, τεχνικοί ιατρικών μηχανημάτων, φαρμακοποιοί, υπάλληλοι παραϊατρικών υπηρεσιών, απαιτώντας μισθολογικές αυξήσεις, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και προσλήψεις προσωπικού μετά το ναυάγιο μαραθώνιας διαπραγμάτευσης με τη διοίκηση των πέντε μεγάλων καλιφορνέζικων πανεπιστημιακών νοσοκομείων που λειτουργούν σε Λος Αντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Σαν Ντιέγκο, Ιρβιν και Ντέιβις.

Οι απεργοί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του μεγαλύτερου συνδικάτου, των νοσοκομείων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, «AFSCME Local 3299», πραγματοποίησαν χτες συγκεντρώσεις και πικετοφορίες φωνάζοντας συνθήματα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Συμπαραστάτες τους έχουν και άλλους 24.000 εργαζόμενους που απασχολούνται ως βοηθητικό προσωπικό των πανεπιστημίων, ως οδηγοί φορτηγών και μάγειρες. Στην απεργία δεν συμμετέχουν το νοσηλευτικό προσωπικό και αρκετές ειδικότητες γιατρών.

Οι κινητοποιήσεις θα ολοκληρωθούν αύριο Πέμπτη. Συνδικαλιστές, μιλώντας σε αμερικανικά ΜΜΕ, κατήγγειλαν τις διοικήσεις των πανεπιστημιακών νοσοκομείων της Καλιφόρνιας πως δίνουν παχυλούς μισθούς στους εαυτούς τους και στους εργολάβους, στους οποίους αναθέτουν σημαντικό μέρος του τομέα υπηρεσιών των νοσοκομείων και εκμεταλλεύονται τους συμβασιούχους εργάτες, βάζοντάς τους να δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας, με εξοντωτικούς ρυθμούς και να αμείβονται με ψίχουλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ