ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Κινητοποίηση για το πρόβλημα υποστελέχωσης της Παιδιατρικής Κλινικής

Από τη διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο Καρδίτσας
Από τη διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο Καρδίτσας
Κινητοποίηση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καρδίτσας οργάνωσαν χτες στο προαύλιο του νοσοκομείου η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝ Καρδίτσας.

Συγκεκριμένα, οι ελλείψεις γιατρών έχουν ως αποτέλεσμα η Παιδιατρική Κλινική να εφημερεύει μόνο τις μισές μέρες του μήνα.

Από την κλινική έχουν φύγει οι επικουρικοί γιατροί και η μόνιμη επιμελήτρια Β' και έμεινε μόνη της η παιδίατρος - διευθύντρια με πέντε ειδικευόμενους. Η έλευση ενός επικουρικού παιδιάτρου μετρίασε το πρόβλημα στις 15 μέρες εφημερίας, αλλά δεν το έλυσε. Οι προσπάθειες για άμεση μετακίνηση παιδιάτρων προσκρούουν στον τοίχο άρνησης της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, ενώ οι δύο μόνιμοι παιδίατροι που προκηρύχτηκαν από τη διοίκηση, λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων δεν αναμένεται να φτάσουν στο νοσοκομείο πριν το νέο έτος.

Ετσι, τα παιδάκια του νομού που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη είναι αναγκασμένα να μετακινηθούν στις παιδιατρικές κλινικές των όμορων νοσοκομείων, με τους πιθανούς κίνδυνους και με το κόστος (οικογενειακό, οικονομικό, κοινωνικό) που συνεπάγεται η μετακίνηση αυτή.

Οι Σύλλογοι γιατρών και εργαζομένων του νοσοκομείου διεκδικούν από την 5η ΥΠΕ άμεση μετακίνηση τουλάχιστον 2 παιδιάτρων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης.

Καλούν τις διοικήσεις του νοσοκομείου και της 5ης ΥΠΕ να ενεργήσουν άμεσα για την επίλυση του προβλήματος, και τους μαζικούς φορείς και τους κατοίκους του νομού να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου

Μία μέρα πριν, την Τετάρτη 24/10, σωματεία και φορείς στη Σκόπελο πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις μεγάλες ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, στο προαύλιο του Κέντρου Υγείας, ο Βαγγέλης Μπαρέκας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Οικοδόμων Σκοπέλου, τόνισε ότι το Κέντρο Υγείας - η μοναδική δημόσια μονάδα Υγείας στο νησί - υποβαθμίζεται και συνεχίζει να λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία και το φιλότιμο ιατρών και εργαζομένων, που δίνουν τη μάχη μέσα στις αντίξοες συνθήκες.

Αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα του ΚΥ, επεσήμανε ότι:

-- Αποψιλώθηκε από ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Με την πρόσφατη αποχώρηση της παιδιάτρου και ενόψει του χειμώνα, η ανησυχία των γονιών μεγαλώνει, ενώ με τη μετακίνηση του ακτινοσκόπου δεν υπάρχει η δυνατότητα για έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση.

-- Σε ό,τι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την έλλειψη ακόμα και μηχανήματος για τη γενική εξέταση αίματος, ενώ οι προμήθειες αναλωσίμων και πετρελαίου γίνονται με το σταγονόμετρο.

-- Στο κτίριο υπάρχει πρόβλημα στεγανότητας, με αποτέλεσμα να μπάζει σε κάθε δυνατή νεροποντή, ενώ προβληματικά είναι και τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού.

«Ολη αυτήν την κατάσταση», τόνισε, «η κυβέρνηση, η Υγειονομική Περιφέρεια, η περιφερειακή αρχή και ο δήμος Σκοπέλου την παρακολουθούν με απάθεια και αδιαφορία. Μεγαλόστομες διακηρύξεις βέβαια θα ακούσουμε τώρα που φτάνουν οι εκλογές, αλλά κρατάμε μικρό καλάθι!».

Καταλήγοντας, κάλεσε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, διεκδικώντας: Επίσπευση των διαδικασιών αναπλήρωσης της θέσης παιδιάτρου. Αμεση κάλυψη, καθημερινά, για όλο το διάστημα της μετακίνησης του ακτινοσκόπου. Ενίσχυση σε γιατρούς (Παθολόγο, Γενικής Ιατρικής, Οδοντίατρο) και νοσηλευτές. Προσλήψεις διοικητικού υπαλλήλου και οδηγού, ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες. Επαναχορήγηση μικροβιολογικού μηχανήματος για κάλυψη των ελάχιστων εργαστηριακών εξετάσεων. Αμεση αποκατάσταση των προβλημάτων στεγανότητας (οροφές, κουφώματα κ.λπ.) και στις εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Συνεχίζεται το 10ήμερο αγωνιστικής δράσης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Περιστέρι
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Περιστέρι
Καθημερινά συνεχίζονται οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που οργανώνουν Ενώσεις ΕΒΕ και κλαδικά σωματεία αυτοαπασχολούμενων, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ για την οργάνωση δεκαήμερου αγωνιστικής δράσης.

Κινητοποιήσεις έγιναν χτες στις Εφορίες Περιστερίου, Δραπετσώνας, Μενιδίου και Λάρισας από τις τοπικές Ενώσεις ΕΒΕ, ενώ το απόγευμα ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων Δήμου Αθήνας πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πικετοφορία στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής κινητοποιήσεις:

  • Δευτέρα 29 Οκτώβρη

-- Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Βύρωνα, στις 8.30 π.μ., από τις Ενώσεις ΕΒΕ Καισαριανής και Βύρωνα.

- Στη Λάρισα: Στις 11 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ.

- Στα Τρίκαλα: Κινητοποίηση στις 10.30 π.μ. στη ΔΟΥ.

  • Τρίτη 30 Οκτώβρη

-- Στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ. οι Επιτροπές Αγώνα θα πραγματοποιήσουν πικετοφορία στο κέντρο της πόλης, από την πλατεία Κοραή.

  • Τετάρτη 31 Οκτώβρη

-- Στην Αθήνα, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος.

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 8.30 π.μ., συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

-- Στη Λάρισα, συγκέντρωση - πικετοφορία στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

-- Στα Γιάννενα, στις 2.30 μ.μ., συγκέντρωση στο Δικαστικό Μέγαρο.

Επίσκεψη συνδικαλιστών από τη Γαλλία

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τη Γαλλία θα επισκεφθεί τη χώρα μας από τις 30 Οκτώβρη έως την 1η Νοέμβρη, μετά από πρόσκληση του ΠΑΜΕ. Στην αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν οι ηγεσίες των Εργατικών Κέντρων Μασσαλίας (Union Departementale CGT 13 des Bouches du Rhone) και Βαλ Ντε Μαρν Παρισιού (Union Departementale UD CGT 94 du Val de Marne), καθώς και επικεφαλής κλαδικών συνδικάτων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης έχει διαμορφωθεί το ακόλουθο πρόγραμμα:

Την Τρίτη 30/10 η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Καισαριανή και συγκεκριμένα το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το μνημείο των 200 εκτελεσμένων και το μνημείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Την αντιπροσωπεία θα υποδεχτεί ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλ. Σταμέλος. Επίσης, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και τη Γραμματεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Την Τετάρτη 31/10 προγραμματίζεται επίσκεψη των συνδικαλιστών στην Πάτρα. Θα συναντηθούν με τον δήμαρχο της πόλης, Κώστα Πελετίδη, και με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση.

Την Πέμπτη 1/10, η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με συνδικάτα του Πειραιά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με τις Ομοσπονδίες Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ΟΣΥΑΠΕ) και Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ) και με το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «ΜΑΡΙΟΤ». Επίσης, θα επισκεφτεί το Κέντρο Αλληλεγγύης στη Νέα Μάκρη, όπου θα συναντηθεί με την Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Ραφήνας - Νέας Μάκρης. Τέλος, η αντιπροσωπεία θα βρεθεί στο Λαύριο και θα έχει συνάντηση με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Συνάντηση με την Ομοσπονδία Εργαζομένων Μονακό

Στο μεταξύ, στις 22/10 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΠΑΜΕ με την Ομοσπονδία Εργαζομένων του Μονακό (USM), στα γραφεία του ΠΑΜΕ.

Η αντιπροσωπεία της USM, αποτελούμενη από τους Κριστόφ Γκλασέρ, γενικό γραμματέα, και Ολιβιέρ Γκαρντό, αναπληρωτή γενικό γραμματέα, βρέθηκε στην Ελλάδα ύστερα από πρόσκληση της ΠΣΟ.

Στη συνάντηση με το ΠΑΜΕ, οι δύο οργανώσεις αντάλλαξαν πληροφορίες για την κατάσταση των εργαζομένων στις δυο χώρες και συζήτησαν για την ανάγκη να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική επίθεση σε όλη την Ευρώπη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ