ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδρομές σε μέρη σημαδεμένα από την Ιστορία του τόπου

Από την εκδήλωση στα Ανώγεια
Από την εκδήλωση στα Ανώγεια
Το όμορφο αλλά και ιστορικό χωριό των Ανωγείων επισκέφτηκαν το περασμένο Σάββατο οι φοιτητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Κρήτης, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ηταν μια ημερήσια εκδρομή που έδωσε την ευκαιρία στους νέους να έρθουν σε επαφή με την Ιστορία, αλλά και τα πολύτιμα συμπεράσματα που έχει βγάλει συλλογικά το ΚΚΕ από την περίοδο εκείνη.

Το πρωί οι φοιτητές αρχικά ξεναγήθηκαν στο ιστορικό χωριό και επισκέφτηκαν το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Αρμί, που είναι αφιερωμένο στους πεσόντες Ανωγειανούς από τα 3 ολοκαυτώματα του χωριού, στους πεσόντες της Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ αλλά και του εμφύλιου πολέμου. Εκεί παρουσιάστηκε ένα σύντομο χρονικό γύρω από τη δράση του ΕΛΑΣ στα Ανώγεια και το Ολοκαύτωμα του 1944. Στο μνημείο οι παρευρισκόμενοι μπόρεσαν να διαβάσουν τα ονόματα των πεσόντων, αλλά και τη διαταγή του Γερμανού στρατηγού φρουράρχου Κρήτης, X. Μίλερ, για την ισοπέδωση των Ανωγείων το 1944.

Επειτα τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ έκαναν πορεία στον κεντρικό δρόμο του χωριού, με συνθήματα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και την ηρωική δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, ενώ μοίρασαν ανακοίνωση της ΚΝΕ για την 28η Οκτωβρίου στους νέους του χωριού και στα καφενεία, με τους κατοίκους να ευχαριστούν τα μέλη της ΚΝΕ και να δείχνουν και τη στήριξή τους.

Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισο
Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισο
Ακολούθησε εκδήλωση - συζήτηση πάνω στην έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ «Το ΚΚΕ στον Ιταλοελληνικό Πόλεμο». Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την περίοδο της Κατοχής, τη δράση αντάρτικων ομάδων, το ολοκαύτωμα του χωριού από τους ναζί αλλά και διάφορα αποσπάσματα από σχετικές ποιητικές συλλογές και κείμενα.

Στη συνέχεια μίλησε ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε αναλυτικά στο χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στις αιτίες που οδήγησαν σε αυτόν, στο συσχετισμό δυνάμεων της περιόδου, στη διαπάλη που υπήρχε στην Κομμουνιστική Διεθνή, στην ιδιαίτερη συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης και τον τιτάνιο αγώνα του Κόκκινου Στρατού ενάντια στους ναζί κατακτητές. Αντίστοιχα μίλησε για τη δράση του ΚΚΕ στη χώρα μας, την καθοριστική και αναντικατάστατη συμβολή του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και κυρίως για την επεξεργασία και τα συμπεράσματα που έχει βγάλει από αυτήν την πολύ σημαντική δεκαετία το ΚΚΕ για τη στρατηγική του, για να γίνει πιο ικανό στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Μετά την εκδήλωση έγινε ξενάγηση σε ορεινά σημεία του Ψηλορείτη, στα λημέρια των ανταρτών στο βουνό, αλλά και στο οροπέδιο, σε τοπικά μιτάτα και βοσκοτόπια, όπου οι κάτοικοι του χωριού είχαν ετοιμάσει για τους εκδρομείς τραπέζι με παραδοσιακό φαΐ.

Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισο

Την ίδια μέρα, η Τομεακή Οργάνωση Χανίων της ΚΝΕ επισκέφτηκε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισο.

Η εκδήλωση άρχισε με ξενάγηση στα εκθέματα του μουσείου. Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ ήρθαν σε επαφή με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μέσα από το οποίο αποτυπωνόταν η ηρωική δράση του λαού μας με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές ενάντια στους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Παράλληλα, οι επισκέπτες είδαν εκθέματα που έχουν δωρίσει οικογένειες αγωνιστών από την Κρήτη και φιλοξενούνται στο μουσείο.

Αμέσως μετά την ξενάγηση ακολούθησε συζήτηση με τίτλο: «Λαέ, θυμήσου, το χώμα που πατάς, λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ». Οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν για το πώς οργανώθηκε η αντίσταση του λαού στην κατοχή, πώς ιδρύθηκε το ΕΑΜ και αναδείχθηκαν συμπεράσματα για τη δύναμη του λαού, η οποία φανερώνεται όταν οργανώνεται και παλεύει για το δίκιο του.

Ταυτόχρονα έγινε κουβέντα με τους μαθητές για το πώς διδάσκεται σήμερα η Ιστορία μέσα από τα σχολικά βιβλία και από την επίσημη ιστοριογραφία και ποιον εξυπηρετεί η αντιεπιστημονική εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού. Αναδείχτηκε το πώς ο φασισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε. Σε πείσμα όλων αυτών που κηρύττουν στη νεολαία το συμβιβασμό με την αδικία, που καλούν τους μαθητές να μην ασχολούνται με την πολιτική γιατί είναι μικροί, η Ιστορία διδάσκει το αντίθετο. Οι χιλιάδες μαθητές, τα νέα παιδιά σε όλη την Ελλάδα που οργανώθηκαν και μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ πολέμησαν τον φασισμό αποδεικνύουν ότι η πραγματική υπερδύναμη είναι ο οργανωμένος λαός.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πλούσιο κέρασμα και κέφι σε τοπική ταβέρνα.


Περιοδεία σε εκπαιδευτικούς χώρους στην Καρδίτσα

Από τη συζήτηση με εκπαιδευτικούς
Από τη συζήτηση με εκπαιδευτικούς
Στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, κλιμάκιό της, με επικεφαλής τον Κώστα Στεργίου, βουλευτή του Κόμματος, επισκέφτηκε σχολικά συγκροτήματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ - ΕΣΠΕΡΙΝΟ - ΕΙΔΙΚΟ) και συζήτησε με τους διευθυντές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης, από την πλευρά των διευθυντών αναδείχτηκαν τα έντονα προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα στην περιοχή και τη λειτουργία των σχολείων. Με ιδιαίτερη έμφαση επισημάνθηκε η αδυναμία αποπληρωμής χρεών σε προμηθευτές υλικού εργαστηρίων, ΔΕΗ και κυρίως θέρμανσης, που έχει ως άμεση συνέπεια ότι η λειτουργία των καυστήρων θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και οι μαθητές θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους «κουκουλωμένοι» και με θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών πολλές φορές, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά. Οξυμένο είναι το πρόβλημα στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σοφάδων που εξαιτίας του ιδιαίτερου χαρακτήρα του (μαθητές με ειδικές ανάγκες) απαιτεί αυξημένες πιστώσεις, βοηθητικό προσωπικό κ.λπ.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τόνισαν πως η υποχρηματοδότηση της Παιδείας εντάσσεται στη συνολική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε σε στράτευση σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να μην επιτρέψουν να μετατραπεί το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο, όπως προτείνεται από το σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της περιοδείας δόθηκε και συνέντευξη Τύπου, όπου ο Κ. Στεργίου, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνένωση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας, σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προωθεί την κατηγοριοποίηση πτυχίων μέσα στην ίδια σχολή και δημιουργεί ιδιωτικά ινστιτούτα που θα πιστοποιούν τα πτυχία που θα παίρνει αυτός που τελειώνει μία σχολή και μάλιστα με αδρή αμοιβή, ενώ δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για πρόσληψη προσωπικού και για φοιτητική μέριμνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ