ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «COSMOTE E-VALUE» ΑΤΤΙΚΗΣ
Σημαντικό βήμα για την ενότητα και την οργάνωση των εργαζομένων η δημιουργία του

Από κινητοποίηση των Σωματειακών Επιτροπών του ΣΕΤΗΠ με αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ στην «e-Value»
Από κινητοποίηση των Σωματειακών Επιτροπών του ΣΕΤΗΠ με αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ στην «e-Value»
Το δικό τους σωματείο, στο οποίο μπορούν να γίνουν μέλη ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, σύμβαση εργασίας και ειδικότητα, έχουν πλέον οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Cosmote e-Value» στην Αττική. Το νεοσύστατο Σωματείο είναι καρπός της προσπάθειας να αποκτήσουν φωνή οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην εταιρεία, που δουλεύουν με πολλές διαφορετικές ελαστικές εργασιακές σχέσεις και αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. Απαντά στην ανάγκη να οργανωθούν, να παλέψουν, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Cosmote e-Value» Αττικής θα πραγματοποιήσει την πρώτη του Γενική Συνέλευση την Κυριακή 11 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (2ος όροφος), ενώ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε αρχαιρεσίες.

Η Προσωρινή Διοίκησή του, πραγματοποιώντας καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες με την Ιδρυτική Διακήρυξη και την αίτηση εγγραφής, καλεί τους εργαζόμενους να γίνουν μέλη. Η δημιουργία του Σωματείου, τονίζει, είναι συνέχεια των αγώνων που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα και εφόδιο για να δυναμώσει η πάλη για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, στην επιχείρηση αλλά και συνολικά στον κλάδο.

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Προσωρινή Διοίκηση για την προσπάθεια ενιαίας οργάνωσης των εργαζομένων στην «Cosmote e-Value».

Σωματείο όλων των εργαζομένων, κόντρα στους πλαστούς διαχωρισμούς


Η «Cosmote e-Value» είναι θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ. Σ' αυτήν εργάζονται σήμερα 5.200 εργαζόμενοι πανελλαδικά, οι περισσότεροι στην Αθήνα. Από το σύνολο των εργαζομένων, οι 3.500 είναι «ενοικιαζόμενοι».

Οι εργαζόμενοι απασχολούνται κατά κύριο λόγο στα τηλεφωνικά κέντρα (τηλεφωνική εξυπηρέτηση, πωλήσεις, τεχνική υποστήριξη, εισπρακτικό, πληροφορίες κ.ά.). Υπάρχουν όμως και εργαζόμενοι της θυγατρικής που δουλεύουν ως πωλητές σε καταστήματα, ακόμα και ως τεχνικοί.

Στο Σωματείο μπορούν να γραφτούν όλοι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, ανεξάρτητα από το αν εργάζονται με σύμβαση ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με σύμβαση με την «e-Value» ή μέσω τρίτων εταιρειών, όπως η «Mellon», η «Manpower» και άλλες.

Αυτοί για τους οποίους το Σωματείο έχει κλειστή την πόρτα του είναι τα στελέχη της επιχείρησης, που δεν μπορούν να γίνουν μέλη του, «αντίθετα με αυτά που επικρατούν στα σωματεία του ΟΤΕ, όπου διευθυντές και προϊστάμενοι είναι "εκλεγμένοι" στα σωματεία των εργαζομένων», σχολιάζει η Προσωρινή Διοίκηση.

Το άθλιο καθεστώς της «ενοικίασης», όπως εξηγεί το Σωματείο, αξιοποιείται από την εργοδοσία για να συμπιέζει τους μισθούς και τα δικαιώματα προς τα κάτω. Ετσι, οι 3.500 εργαζόμενοι αμείβονται στο ύψος των 586 και 511 ευρώ μεικτά (αναλόγως αν είναι άνω ή κάτω των 25 ετών) για το 8ωρο. Στην πράξη, στην τσέπη των περισσότερων δεν καταλήγουν ούτε αυτά, αφού η μεγάλη πλειοψηφία δουλεύει με 6ωρες συμβάσεις. Οσο για τους εργαζόμενους που έχουν σύμβαση με την «Cosmote e-Value», στη μεγάλη τους πλειοψηφία παραμένουν εδώ και χρόνια καθηλωμένοι στους ίδιους μισθούς των 751 ευρώ.

«Αυτές οι συνθήκες διαμορφώνουν προϋποθέσεις ώστε κάθε τρίμηνο η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ να πανηγυρίζει για τη μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας, να επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους της οικονομίας (Ενέργεια, τραπεζικό σύστημα κ.λπ.) και να παίρνει επιδοτήσεις από το κράτος για την ανάπτυξη του δικτύου των οπτικών ινών», σημειώνει το Σωματείο στην ιδρυτική του διακήρυξη.

Νερό στο μύλο της εργοδοσίας ρίχνουν όμως και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που ελέγχουν τα σωματεία και την Ομοσπονδία (ΟΜΕ) στο χώρο του ΟΤΕ. Τα επιχειρησιακά αυτά σωματεία αρνούνται να εγγράψουν μέλη τους τους εργαζόμενους που δουλεύουν ως «ενοικιαζόμενοι», επικυρώνοντας στην πράξη τους διαχωρισμούς που επιβάλλει η διοίκηση. Τα μέλη της Προσωρινής Διοίκησης υπενθυμίζουν πως πριν από περίπου ένα χρόνο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων (ΠΑΣΕ ΟΤΕ) απέρριψε αιτήσεις εγγραφής που είχαν καταθέσει «ενοικιαζόμενοι», επικαλούμενος «νομικό κώλυμα» για να δικαιολογήσει την απαράδεκτη πρακτική του αποκλεισμού εργαζομένων από το σωματείο.

Σήμερα η πλειοψηφία του ΠΑΣΕ και της ΟΜΕ ΟΤΕ διατυμπανίζουν ότι υπογράφουν σύμβαση για την «e-Value», κρύβοντας ότι από αυτήν αποκλείεται το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, η Σύμβαση που έχουν καταθέσει στον ΟΜΕΔ προβλέπει «αύξηση» - κοροϊδία, 12 ευρώ το μήνα, κι αυτή μόνο για τους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται από την «e-Value», και όχι για τους χιλιάδες συναδέλφους τους που δουλεύουν μέσα από το καθεστώς της «ενοικίασης».

Συνέχεια και κλιμάκωση στις διεκδικήσεις

Το Σωματείο πιάνει το «νήμα» από τα αγωνιστικά βήματα που έχουν ήδη κάνει οι εργαζόμενοι.

Το προηγούμενο διάστημα, μέσα από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) και τις Σωματειακές Επιτροπές του, οι εργαζόμενοι στην «e-Value» έχουν δώσει μια σειρά μάχες. Παρεμβάσεις για τα ζητήματα της εντατικοποίησης, για την τήρηση των ωραρίων και των διαλειμμάτων, για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στην εργασία, διαμαρτυρίες ενάντια σε απολύσεις, πρωτοβουλίες με αίτημα την κατάργηση του άθλιου καθεστώτος της «ενοικιαζόμενης» εργασίας, είναι μερικές πλευρές της δράσης αυτής, όπως υπενθυμίζει η Προσωρινή Διοίκηση του Σωματείου.

Ως αποτέλεσμα των σχετικών πρωτοβουλιών, μάλιστα, οι εργαζόμενοι έχουν μετρήσει και ορισμένες μικρές νίκες. Για παράδειγμα, το διάλειμμα στα τηλεφωνικά κέντρα δεν ήταν από την αρχή δεδομένο, επισημαίνει η Προσωρινή Διοίκηση, αλλά κατακτήθηκε μέσα από τη διεκδίκηση και τη δράση.

Ξεχωριστή σημασία στη δράση του προηγούμενου διαστήματος έχει η συμμετοχή των εργαζομένων στις 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν στον Ομιλο ΟΤΕ τον Οκτώβρη και το Δεκέμβρη του 2017, μέσα από την οποία πρόβαλαν το αίτημα για ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον Ομιλο, με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα.

Στο παραπάνω φόντο, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συνέλευση τον περασμένο Ιούνη, όπου συζήτησαν για την αναγκαιότητα οργάνωσής τους σε επίπεδο επιχείρησης και έβαλαν τις βάσεις για τη δημιουργία του Σωματείου.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλούν και τους συναδέλφους τους στις άλλες περιοχές όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση (Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Πάτρα, Ηράκλειο) να δημιουργήσουν σωματεία.

Με αιχμή το αίτημα για επιχειρησιακή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους

Στην πρώτη του Γενική Συνέλευση, το Σωματείο προτάσσει το ζήτημα της διεκδίκησης επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους στην «Cosmote e-Value», «που θα καταργεί στην πράξη τους διαχωρισμούς της διοίκησης» και «θα γίνει αντικείμενο συζήτησης με όλους τους συναδέλφους στην επιχείρηση και θα διεκδικηθεί με όρους μαζικούς από τους ίδιους». Με επίκεντρο την πάλη για τη Σύμβαση, το Σωματείο προετοιμάζει τη συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία.

Στην Ιδρυτική του Διακήρυξη το Σωματείο έχει συμπεριλάβει τα παρακάτω αιτήματα:

-- Μία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον Ομιλο ΟΤΕ, που θα εξισώνει τους νέους με τους παλιούς εργαζόμενους προς τα πάνω.

-- Κατάργηση όλων των διαχωρισμών σε νέους - παλιούς, ενοικιαζόμενους κ.ά.

-- Υπογραφή ΣΣΕ στην «e-Value» που να αφορά το σύνολο των εργαζομένων, άσχετα με τη Σύμβαση Εργασίας, και θα καταργεί τους διαχωρισμούς στην πράξη. Διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ. Κανένας εργαζόμενος στον κλάδο κάτω από 850 ευρώ.

-- Πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους. Αμεση εφαρμογή του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου και κατάργηση κάθε ελαστικής σχέσης εργασίας στον κλάδο (μειωμένη απασχόληση, ορισμένου χρόνου, ενοικιαζόμενοι κ.λπ.). Να σταματήσει η κοροϊδία των «προσωρινών αναγκών».

-- Προσλήψεις τώρα για την κάλυψη των αναγκών. Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας.

-- Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων που αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και τον τρόπο δουλειάς (αύξηση διαλειμμάτων, λιγότερη πίεση, αύξηση διάρκειας μεταξύ κλήσεων κ.λπ.).

-- Αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών και των ιδιαιτεροτήτων που έχει κάθε ειδικότητα (τηλεφωνητές, τεχνικοί πεδίου, καταστήματα κ.λπ.). Αναγνώριση των ΒΑΕ και των επαγγελματικών ασθενειών στις αντίστοιχες ειδικότητες του κλάδου.

-- Οχι στον «ενεργό» - «ανενεργό» χρόνο που θέλει να επιβάλει η διοίκηση. Το ωράριο να ξεκινά την ώρα που οι εργαζόμενοι προσέρχονται στην επιχείρηση και να τελειώνει την ώρα που αποχωρούν.

-- Οχι στη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας (αλλαγές βαρδιών - ωραρίων ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης).

-- Καμία διάκριση συναδέλφου με βάση τα αποτελέσματα της «αξιολόγησης» και τους στόχους που θέτει η εργοδοσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ