ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Περνά Οδηγίες επικίνδυνες για τις λαϊκές ελευθερίες

Τη μία μετά την άλλη ενσωματώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τις αντιδραστικές και επικίνδυνες για τις λαϊκές ελευθερίες Οδηγίες της ΕΕ, που διαμορφώνουν έναν πολυπλόκαμο μηχανισμό φακελώματος και χαφιεδισμού.

Ηδη προωθεί με συνοπτικές διαδικασίες για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2016/681 της ΕΕ για τις «υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών», που έχει κατατεθεί ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οπως αναφέρεται πολύ χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση, «οι χρήσεις των PNR (Μητρώο ονόματος επιβάτη) είναι κυρίως οι ακόλουθες: α) εκτίμηση κινδύνου των επιβατών και ταυτοποίηση των "αγνώστων" προσώπων, δηλ. των προσώπων για τα οποία δεν υπάρχει προς το παρόν καμία υποψία, αλλά που θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις αρχές επιβολής του νόμου».

Το νομοσχέδιο βρίσκεται σε επίπεδο αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής και χτες έγιναν δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, με την πρώτη να αφορά τη γνώμη των εξωκοινοβουλευτικών φορέων. Εκεί, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Γιαννόπουλος, ο οποίος είναι και αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε πολύ χαρακτηριστικά ότι «θεωρούμεθα όλοι εν δυνάμει ύποπτοι. Εγώ, αν ταξιδέψω από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, θεωρούμαι εν δυνάμει ύποπτος».

Στη συνεδρίαση επί των άρθρων που ακολούθησε, η ΝΔ εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για την καθυστέρηση της κυβέρνησης να ενσωματώσει την αντιδραστική Οδηγία, ενώ πέρα από κάποιες τυπικές ενστάσεις και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ήταν σύμφωνα με το περιεχόμενό της, επιφυλασσόμενα για την ψήφο τους για την Ολομέλεια.

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του, Σταύρος Τάσσος, η συλλογή και χρήση των δεδομένων γίνεται «ακόμη κι αν δεν υφίσταται η οποιαδήποτε υπόνοια για τη διάπραξη του οποιουδήποτε αδικήματος, αρκεί απλώς το γενικώς νοούμενο ενδεχόμενο "ενδιαφέρον" των αρχών! Πρακτικά δηλαδή, όλοι οι επιβάτες είναι καταρχήν ύποπτοι, γι' αυτό και συλλέγονται από αυτούς τόσο αναλυτικά δεδομένα! Αν αυτό δεν είναι καταστρατήγηση ακόμη και στοιχειωδών κανόνων προστασίας της ελευθερίας και της προσωπικότητας των ανθρώπων, τότε τι είναι;».

Φακέλωμα για την προστασία «στρατηγικών υποδομών»

Ταυτόχρονα, στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίστηκε χτες η Οδηγία 2016/1148/ΕΕ, σχετική «με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών σε ολόκληρη την Ενωση», που κατατέθηκε ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Αφορά την ασφάλεια συστημάτων δικτύου και πληροφοριών, με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ανταλλαγής πληροφοριών, κυρίως σε κλάδους στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο, όπως του εμπορίου, των μεταφορών, της Ενέργειας, του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος. Προβλέπει συστήματα και σύσταση αρχών για την «κυβερνοασφάλεια», δίνοντας τη γενική εποπτεία στο υπουργείο Αμυνας και τις Ενοπλες Δυνάμεις.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Η Ενωση Κεντρώων δήλωσε «παρών», ενώ η Χρυσή Αυγή καταψήφισε.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο επισήμανε ότι η Οδηγία συντάχθηκε από την ΕΕ για λογαριασμό των ευρωενωσιακών μονοπωλακών ομίλων «στον ανηλεή ανταγωνισμό τους με άλλα ανταγωνιστικά μονοπώλια, άλλων ιμπεριαλιστών κρατών - αμερικανικά, κινεζικά, ρωσικά», φέρνοντας και ανάλογα παραδείγματα, όπως το ΝΑΤΟικό πρόγραμμα HELON, «που έχει στόχο να καταγράφει την ηλεκτρονική κίνηση σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Σημείωσε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις διατάσσονται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να υπερασπίζονται τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό, λειτουργία και κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και να υπηρετήσουν τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα», ενώ «η εξεταζόμενη Οδηγία μεταξύ άλλων προβλέπει τη στρατιωτικοποίηση των υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας μέσω του ΥΕΘΑ» και σε στενή διασύνδεση με τις αρμόδιες υπηρεσίες ΝΑΤΟ και ΕΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτο το φακέλωμα - Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο!

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει σχετικά με το νομοσχέδιο που ενσωματώνει την αντιδραστική Οδηγία της ΕΕ:

«Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ενσωματώνει την αντιδραστική Οδηγία 2016/681 της ΕΕ για τις "υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών". Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις λαϊκές ελευθερίες αυταρχικό νομοθέτημα.

Πιο συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο αυτό και με το γνωστό πρόσχημα της αντιμετώπισης της "τρομοκρατίας", προωθείται ένα συστηματικό φακέλωμα όλων των επιβατών των αεροπλάνων, που ταξιδεύουν από και προς τις χώρες της ΕΕ. Κάθε επιβάτης, δηλαδή, θεωρείται καταρχήν ύποπτος για την τέλεση κάποιας τρομοκρατικής ή άλλης εγκληματικής πράξης και για τον λόγο αυτό πρέπει να συγκεντρώνονται από την Αστυνομία, μέσω των αεροπορικών εταιρειών και του "Μητρώου Ονόματος Επιβάτη" (PNR), μια σειρά από προσωπικά δεδομένα του, που αφορούν ακόμη και τις αποσκευές που μεταφέρει.

Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται για τη δήθεν προστασία των προσωπικών δεδομένων των επιβατών από παράνομη επεξεργασία τους, είναι εντελώς κενές περιεχομένου, αφού - πέραν των άλλων - η ανάθεση της προστασίας τους γίνεται στην υπηρεσία της Αστυνομίας που τα συγκεντρώνει. Αποτελούν στην πραγματικότητα το "φύλλο συκής" για να κρυφτεί το βαθιά αντιδραστικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου και της Οδηγίας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει βαριές ευθύνες που φέρνει για ψήφιση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με το οποίο κάνει ένα ακόμη σοβαρό βήμα στον αυταρχικό κατήφορο. Αντίστοιχες ευθύνες φυσικά έχουν η ΝΔ, όπως και άλλα κόμματα, που ήδη δήλωσαν ότι θα το ψηφίσουν. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πόσο πλαστή είναι η διαχωριστική γραμμή "πρόοδος - συντήρηση" που επικαλείται η κυβέρνηση, η οποία εξαφανίζεται όταν έχει να κάνει με την προώθηση σημαντικών αντιλαϊκών νομοθετημάτων και αποφάσεων της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, τους προοδευτικούς νομικούς, να αντιταχτούν σε αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο, να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να αποσυρθεί άμεσα».

Τηλεοπτική μετάδοση ομιλιών του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από την ΕΡΤ2 θα μεταδοθούν οι εξής ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα:

Αύριο Παρασκευή στις 10 π.μ., σε απευθείας μετάδοση, η ομιλία του στην 20ή Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Την Τρίτη 27/11 στις 3.30 μ.μ., η ομιλία της Κυριακής 25/11, στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στο ΣΕΦ για τα 100χρονα του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ