ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Συζήτηση για την ψήφο των ομογενών

Τις θέσεις του ΚΚΕ παρουσίασε ο Γ. Γκιόκας

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την ψήφο των ομογενών και την εκλογή βουλευτών της ομογένειας ανέπτυξε ο βουλευτής του Κόμματος, Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, όπου εξετάστηκε το συγκεκριμένο ζήτημα. Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να ψηφίζουν οι ομογενείς για την εκλογή πέντε βουλευτών από τους συνολικά 300 του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ο Γ. Γκιόκας τόνισε πως θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιοι θα ψηφίζουν. «Αν μιλούσαμε μόνο για όσους φύγανε στο εξωτερικό τα τελευταία οκτώ, δέκα, δεκαπέντε χρόνια, δηλαδή τα χρόνια της κρίσης, κ.λπ., η απάντηση σε αυτό θα ήταν εύκολη. Και θα μπορούσαν να βρεθούν τρόποι για αυτόν τον κόσμο, να έρχεται και στην Ελλάδα να ψηφίζει, ή έστω με τον τρόπο που γίνεται στις ευρωεκλογές», όπως σημείωσε.

«Αν όμως μιλάμε για έναν αριθμό στον οποίο περιλαμβάνονται τρίτης, τέταρτης γενιάς μετανάστες, για έναν απροσδιόριστο αριθμό», οι οποίοι πλέον έχουν ενσωματωθεί στις κοινωνίες αυτών των χωρών, «τότε εκεί είναι άλλης φύσης ζήτημα», σημείωσε.

Οπως εξήγησε «μιλάμε για κόσμο ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις έχει χάσει ενδεχομένως κάθε δεσμό με την Ελλάδα, ζει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, γεννήθηκε εκεί, γεννήθηκαν οι γονείς και οι παππούδες τους εκεί. Δεν γίνεται αυτός ο κόσμος να καθορίζει, χωρίς να έχει γνώση, τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και μάλιστα χωρίς να υφίσταται τις συνέπειες των πολιτικών του επιλογών».

«Αν είναι έτσι - επισήμανε - όσοι υποστηρίζουν αυτό το ζήτημα όσα κόμματα και όσοι βρίσκονται εδώ, να βγουν να το πουν στον ελληνικό λαό, σε όσους ζουν εδώ. Να του πουν ότι για το τι μισθό θα έχει, τι μεροκάματο, για το τι παιδεία, τι κυβέρνηση θα έχει, όλα όσα συναποτελούν μια πολιτική επιλογή, αυτό θα καθορίζεται και από ανθρώπους που μπορεί να έχουν χάσει την επαφή με την Ελλάδα».

«Διαφορετικά ο κόσμος που δεν έχει γνώση θα γίνει και έρμαιο άλλων κέντρων, "λόμπις" που όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν στο εξωτερικό. Δεν είναι η ομογένεια ενιαία. Η ταξική διάρθρωση όπως υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, υπάρχει στην ομογένεια».

Αλλωστε, τόνισε «δεν είναι τυχαίο ότι χώρες του εξωτερικού που έχουν δώσει τη δυνατότητα να εξασκείται αυτό το δικαίωμα, έχουν θεσπίσει μια σειρά περιορισμούς».

Εξάλλου, πρόσθεσε, αναφερόμενος στα περί «πατριωτισμού» που ακούστηκαν και στην επιτροπή, κατά καιρούς Ελληνες παράγοντες π.χ. των ΗΠΑ, στήριξαν εκεί κυβερνήσεις που προώθησαν το γκριζάρισμα του Αιγαίου ή υπονόμευσαν άλλα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε πως το ΚΚΕ μιλάει για αυτοπρόσωπη λύση. «Ούτε επιστολική, ούτε διά αντιπροσώπων. Σε περίπτωση που προχωρήσει μια λύση... ο άλλος θα πηγαίνει στο εκλογικό κέντρο - πρεσβεία θα είναι αυτό, προξενείο, κλπ. Και αυτό δεν μπορεί να απέχει από τον τόπο κατοικίας», είπε ο Γ. Γκιόκας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε άλλα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν από την κυβερνητική πρόταση. Για παράδειγμα, στην Ουγγαρία υπάρχει ελληνική κοινότητα που αποτελείται κυρίως από απογόνους πολιτικών προσφύγων. Ομως στην Ουγγαρία «επειδή υπάρχει αυτή η ..."πολύ δημοκρατική νομοθεσία της ΕΕ" απαγορεύεται η χρήση της λέξης κομμουνιστικό και η χρήση του σφυροδρέπανου. Εμείς πώς θα πάμε σαν κόμμα να κάνουμε πολιτική ενημέρωση;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να κάνουμε την πραγματική διαφορά!

Σε κλίμα αγωνιστικής και μαχητικής συστράτευσης με το ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 21/11 η εκδήλωση - συζήτηση της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ στον Βόλο. Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς του Κόμματος με την εργατική τάξη και το λαό του Βόλου, από την ίδρυσή του ακόμα. Απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι ο λαός πρέπει να απορρίψει τα ψευτοδιλήμματα που του θέτουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και «να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ με θετική ψήφο». Μετά την κεντρική ομιλία, το λόγο πήραν καλεσμένοι στην εκδήλωση, που αποτύπωναν ο καθένας με βάση την πείρα του την ανάγκη σήμερα να ενισχυθεί το ΚΚΕ σε κάθε μάχη.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ για την εκδήλωση της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».
ΤΕ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο αγροτικός κόσμος να μη φοβηθεί τον αυταρχισμό

Ανακοίνωση καταδίκης της απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αμαλιάδας να επιβάλει ποινές φυλάκισης σε αγωνιζόμενους αγρότες εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση η ΤΕ «καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αμαλιάδας για την καταδίκη δύο αγροτοσυνδικαλιστών, μελών της ΟΑΣΗ, σε 12 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για τη συμβολική κινητοποίηση - διαμαρτυρία που είχαν πραγματοποιήσει το 2014 στην εφορία της Αμαλιάδας, με την απαράδεκτη κατηγορία της "διατάραξης της οικιακής ειρήνης"».

Υπογραμμίζει ακόμη πως «η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι η αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πάει χέρι χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή. Τα όσα έλεγε παλιότερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός για παραγραφή των διώξεων σε βάρος των αγροτών που βρέθηκαν στα μπλόκα του αγώνα, αποδεικνύονται άλλη μια μεγάλη απάτη. Οι μικρομεσαίοι αγρότες καταλαβαίνουν ποιοι και γιατί επιδιώκουν τη συκοφάντηση του αγώνα τους ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που τους ξεκληρίζει, ποιοι και γιατί καλλιεργούν τον "κοινωνικό αυτοματισμό". Είναι οι ίδιοι που πολεμάνε με λύσσα το ταξικό εργατικό κίνημα και την πάλη του, δηλαδή τα μονοπώλια και τα κόμματά τους, με την κυβέρνηση να έχει προεξάρχοντα ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία καταστολής των αγώνων και ταυτόχρονα εξαπάτησης των εργαζομένων και των βιοπαλαιστών».

Προσθέτει ότι «κανένας αυταρχισμός και καμιά ποινικοποίηση δεν μπορούν να σταματήσουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και των φτωχομεσαίων αγροτών. Αγώνες για να βάλουν εμπόδια στην αντεργατική - αντιλαϊκή λαίλαπα, αλλά και για να φέρουν στο προσκήνιο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες του σήμερα και την ικανοποίησή τους. Μονόδρομο για τους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες αποτελεί ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας μέσα από Αγροτικούς Συλλόγους με μαζικές διαδικασίες και δημοκρατική λειτουργία. Προοπτική στον αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς μπορεί να δώσει η συμμαχία με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, στην πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στο κεφάλαιο και την ΕΕ, με στόχο την κατάκτηση της δικής τους εξουσίας, όπου θα τους ανήκει ο πλούτος που οι ίδιοι παράγουν».

Καταλήγει τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ θα δυναμώσει τον αγώνα του μέσα από την ανάπτυξη πρωτοβουλιών ώστε οι διώξεις να αντιμετωπιστούν, να γίνουν υπόθεση του ίδιου του λαϊκού κινήματος» και καλεί τον αγροτικό κόσμο της περιοχής «να καταδικάσει το γεγονός, να μη φοβηθεί, να μη σκύψει το κεφάλι. Να μην κάνει βήμα πίσω από το δίκαιο αγώνα του».

Εκδηλώσεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Αύριο, Σάββατο 24 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Ροδίνι», η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για τα 100χρονα του Κόμματος, με ομιλητή τον Δ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι σύντροφοι που έχουν «φύγει» από τη ζωή, ενώ θα ακολουθήσει το χρονικό της αγωνιστικής δράσης του Κόμματος μέσα από αντιπροσωπευτικά τραγούδια και κείμενα.

Επίσης:

  • Την Κυριακή 25 Νοέμβρη, η ΤΕ Σάμου καλεί στις 11 π.μ. σε εκδήλωση προς τιμήν της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, στον Πλάτανο, στο μνημείο στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.
  • Η ΤΕ Ηρακλείου Κρήτης διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 1η Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ., στο κινηματοθέατρο «Αστόρια». Θα μιλήσει ο Αντρέας Κοκοσάλης, Γραμματέας της ΤΕ Ηρακλείου. Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει μουσικοθεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Λευτέρη Χαρωνίτη, με τίτλο «100 χρόνια ΚΚΕ: Την πιο όμορφη θάλασσα δεν την ταξιδέψαμε ακόμη...».
  • Την Κυριακή 2 Δεκέμβρη, η ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν, στις 11 π.μ., στο μνημείο του Ανάποδου (Δερβένι), εκδήλωση τιμής για το ανεξάρτητο τάγμα Εύβοιας του ΔΣΕ και για τους αρχηγούς του Θύμιο Καψή (Ανάποδο) και Γιώργη Βλαχούτσικο (Ευβοιώτη). Θα μιλήσει ο Θανάσης Παππάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι στην ταβέρνα «Ο Ικαρος» (Προκόπι).
Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Την Τετάρτη 28 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., οι Κομματικές Οργανώσεις Νάουσας του ΚΚΕ διοργανώνουν στην αίθουσα ΒΕΤΛΑΝΣ (δίπλα από το νοσοκομείο) εκδήλωση - σύσκεψη με θέμα «Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να κάνουμε την πραγματική διαφορά. Δυνατό εργατικό κίνημα. Κοινωνική Συμμαχία. Ανάπτυξη για το λαό». Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Σήμερα Παρασκευή:

  • Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟ Λιδωρικίου διοργανώνει πολιτική εκδήλωση στο δημαρχείο, με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ για την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή». Θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Στις 9.30 π.μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νεκτάριο Τριάντη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, θα επισκεφτεί την πτηνοτροφική μονάδα «Νιτσιάκος».
  • Στις 10 μ.μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Πιτσιάβα, Γραμματέα της ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τη φαρμακοβιομηχανία «Help».
  • Στις 6 π.μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Ολυ Τσουμάνη, μέλος του ΤΓ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας, θα περιοδεύσει στο εργοτάξιο του δήμου Ιωαννιτών.

Το Σάββατο 1η Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., η ΚΟ Λυκότρυπας - Αγίας Αννας Αχαρνών Αττικής διοργανώνει συγκέντρωση στο 4ο ΚΑΠΗ Αγ. Αννας, με θέμα «Με το ΚΚΕ για το δίκιο μας. Δυνατό εργατικό κίνημα, Κοινωνική Συμμαχία για την ανατροπή». Θα μιλήσει ο Τάσος Τραβασάρος, στέλεχος του ΚΚΕ.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Το Σάββατο 1η Δεκέμβρη στον Γοργοπόταμο

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και η ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνουν τον γιορτασμό της 76ης επετείου ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου (Νοέμβρης 1942), το Σάββατο 1η Δεκέμβρη, στις 11.30 π.μ., στον Γοργοπόταμο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμό από τον Γρ. Τουγλίδη, Α' αντιπρόεδρο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και από εκπρόσωπο του ΚΣ της ΚΝΕ. Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ