ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αμείωτες οι αντιθέσεις για το Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός στη Σύνοδο της ΕΕ

Copyright 2018 The Associated

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός στη Σύνοδο της ΕΕ
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται οι ενδοαστικές κόντρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την έγκριση του σχεδίου συμφωνίας για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο των άλλων 27 ηγετών στις Βρυξέλλες την Κυριακή και τη συμβιβαστική φόρμουλα για «ρύθμιση» της εκκρεμότητας θεμάτων σε σχέση με το Γιβραλτάρ μεταξύ Βρετανίας και Ισπανίας.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι στις 11 Δεκέμβρη οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί του σχεδίου συμφωνίας και της πολιτικής διακήρυξης των μελλοντικών σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ. Παραδέχτηκε ότι η συμφωνία δεν είναι τέλεια, όμως «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση», γιατί η απόρριψή της «θα ισοδυναμεί με επιστροφή στο σημείο εκκίνησης (...) και θα άνοιγε τον δρόμο σε μεγαλύτερες διαιρέσεις και αβεβαιότητα». Εκανε έκκληση στο λαό και τους βουλευτές (όλων των κομμάτων) για «εθνική ενότητα», ξεκαθαρίζοντας ότι μέσα στις επόμενες περίπου δύο βδομάδες θα μεταβεί σε Ουαλία, Σκοτία και Β. Ιρλανδία, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη απέναντι στη συμφωνία για το Brexit. Επίσης φάνηκε να εξετάζει πρόταση για πιθανή τηλεοπτική αναμέτρησή της (debate) με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πληροφορίες βρετανικών εφημερίδων εκτιμούν ότι είναι τουλάχιστον 89 οι Συντηρητικοί βουλευτές που λένε πως θα καταψηφίσουν το σχέδιο συμφωνίας, πέρα από τους 10 βουλευτές του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP (που στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι).

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία, την οποία ο σοσιαλδημοκράτης αρχηγός του Τζέρεμι Κόρμπιν αποδοκίμασε χτες για πολλοστή φορά, αποκαλώντας την «πράξη εθνικού αυτοτραυματισμού».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου σε μήνυμά του στο «Τουίτερ», ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι «είναι ισορροπημένη, αποτελεί δε, μια δύσκολη αλλά ιστορική καμπή για την ΕΕ. Οφείλουμε να εργαστούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα της και στη μελλοντική εταιρική σχέση ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου». Προσθέτει επίσης με νόημα, παίρνοντας υπόψιν τα υπαρκτά προβλήματα συνοχής της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου που στηρίζει, ότι «η νέα συμφωνία ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αναδεικνύει τη μοναδικότητα της σχέσης με το πρώην μέλος και να μην αποτελεί προηγούμενο για τρίτες χώρες. Να διασφαλίζει το σημερινό επίπεδο προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων στα προϊόντα και να περιλαμβάνει την υφιστάμενη συμφωνία για τον τουρισμό».

ΙΤΑΛΙΑ - ΕΕ
Ετοιμότητα για αναζήτηση «κοινών λύσεων»

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την Παρασκευή, ο επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε αναφορικά με την υπόθεση της Ιταλίας ότι «η πόρτα μας (σ.σ. της Κομισιόν) παραμένει ανοιχτή και είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μία συμφωνία σε κοινές λύσεις προς το συμφέρον των Ιταλών και της Ευρωζώνης... Είναι μία πορεία γεμάτη προκλήσεις αλλά και ρεαλιστική και θέλω να πιστεύω σε αυτή». Υποστήριξε ότι «στόχος μας δεν είναι οι κυρώσεις κατά των ιταλικών αρχών, ούτε να αναμειχθούμε στα εσωτερικά της χώρας (...) Αποτελεί συμφέρον για όλους η συνέχιση του διαλόγου και η ανάπτυξη προσπάθειας για κοινές λύσεις». Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι οι παρεκκλίσεις του από τις κατευθύνσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και άλλων σχετικών συμφωνιών εγκυμονούν κινδύνους για όλη την Ευρωζώνη και ότι οι κατευθύνσεις της ΕΕ πρέπει να τηρούνται απ' όλα τα κράτη - μέλη. Απόρριψη του ιταλικού σχεδίου προϋπολογισμού σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες μπορεί να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρώμη, ενδεχομένως να «παγώσουν» και πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία που προορίζονται για την Ιταλία.

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας «Moody' s» Κάθριν Μουελμπρόνερ δήλωσε ότι «οι αυξανόμενες εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα διατηρήσουν ψηλά το κόστος χρηματοδότησης (του δημόσιου χρέους)» και «θα αυξήσουν τους κινδύνους για την οικονομία».

Πάντως, διαθέσεις για διερεύνηση διμερούς συμβιβασμού αποτυπώνονται και σε δηλώσεις του (ενός από τους δύο) αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής του «Κινήματος 5 Αστέρων» Λουίτζι ντι Μάγιο, που μιλώντας στη «Λα Ρεπούμπλικα» είπε ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας θα επιδείξει τη μεγαλύτερη προθυμία για να διαπραγματευτεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Επανέλαβε πάντως ότι η Ρώμη δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τον βασικό πυρήνα του σχεδίου προϋπολογισμού της για το 2019. «Στόχος μας δεν είναι να αρχίσουμε πόλεμο με την Ευρώπη, θέλουμε όμως να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας (προς τους ψηφοφόρους)», σημείωσε μεταξύ άλλων ο ντι Μάγιο. Ο άλλος αντιπρόεδρος, ηγέτης της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζει την κοινή λογική, η οποία δεν εμμένει σε διαφορές του 0,1% σε ό,τι αφορά το έλλειμμα... Αν στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι θα κρατούν αιχμάλωτη μια κυβέρνηση και εξήντα εκατομμύρια Ιταλούς για μια διαφορά του 0,1%, είμαστε διατεθειμένοι να τους αφαιρέσουμε κάθε άλλοθι».

Χτες, ο ντι Μάγιο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και δήλωσε ότι «εάν, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί λίγο, δεν είναι σημαντικό». Εξάλλου, χτες αργά το βράδυ αναμενόταν νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τους αντιπροέδρους ντι Μάγιο και Ματέο Σαλβίνι, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία.

Μετά τις παραπάνω δηλώσεις του ντι Μάγιο, που ουσιαστικά άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ελλείμματος και μιας σχετικής προσέγγισης στις προσδοκίες των Βρυξελλών, το χρηματιστήριο του Μιλάνου κατέγραψε άνοδο σχεδόν 3%.

ΣΥΡΙΑ
Πιθανή η αποστολή εμπειρογνωμόνων για τα χημικά στο Χαλέπι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η νέα επίθεση με χημικά όπλα σε βάρος αμάχων του Χαλεπίου από ομάδες τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ανεβάζει, για μία ακόμη φορά, την ένταση στη βόρεια Συρία.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων «Sana», επικαλούμενο δηλώσεις του αρχηγού της αστυνομίας στο Χαλέπι, Εσαμ αλ-Σίλι, μετέδωσε ότι χτυπήθηκαν από τζιχαντιστές τρεις συνοικίες στο Χαλέπι με τη χρήση ρουκετών που περιείχαν τοξικά αέρια, προκαλώντας κρούσματα ασφυξίας μεταξύ αμάχων (σε τουλάχιστον 107 πολίτες). Η επίθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την επίθεση «βάρβαρη» ζητώντας να μην περάσει ατιμώρητη και να επιβληθούν μέτρα στα μέλη της πρώην οργάνωσης «Μέτωπο Νούσρα» της «Αλ Κάιντα», που τώρα μετονομάστηκε σε «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο» και αποποιείται κάθε ευθύνη. Πάντως, την Κυριακή το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως ρωσικά πολεμικά πλοία που πλέουν ανοιχτά των συριακών ακτών βομβάρδισαν θέσεις ενόπλων που ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα στο Χαλέπι.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που στο παρελθόν έχει αξιοποιήσει ανάλογες επιθέσεις για να κλιμακώσει τις επιθέσεις στη Συρία, απέφυγε αυτήν τη φορά να πάρει θέση, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι δεν έχει δει «καθαρά και επαρκή στοιχεία» για την επίθεση στο Χαλέπι.

Πάντως, χτες, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (OPCW), Φερνάντο Αρίας, φάνηκε να εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής εμπειρογνωμόνων στον τόπο της επίθεσης στο Χαλέπι ανταποκρινόμενος σε αίτημα της συριακής κυβέρνησης.

Σφοδρές συγκρούσεις στο Ντέιρ Εζόρ

Παράλληλα, εντείνονται στο Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας οι σφοδρές και πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και Κούρδων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) που συνεργάζονται στενά με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Πληροφορίες του αντικυβερνητικού «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανέφεραν ότι στις συγκρούσεις των τελευταίων τεσσάρων ημερών σκοτώθηκαν πάνω από 200 άτομα και από τις δύο πλευρές.

Σε αυτό το κλίμα, Ρώσοι αξιωματούχοι εντείνουν τις διαβουλεύσεις με ομολόγους τους σε Τουρκία και Ιράν ενόψει της τριμερούς υπουργικής συνόδου που θα έχουν την Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29/11 στην Αστάνα του Καζακστάν για την προώθηση της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις με «κίτρινα γιλέκα»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις κατά των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων έγιναν σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, με τους συμμετέχοντες να φορούν κίτρινα γιλέκα (από το γιλέκο που πρέπει να υπάρχει σε όλα τα οχήματα για έκτακτες περιπτώσεις). Σε αυτές κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Παραίτηση Μακρόν», «Μακρόν, κλέφτη», «Μακρόν, κλέφτη - ψεύτη, είμαστε το 99%» κ.λπ. Σε πολλές περιπτώσεις η συμμετοχή ήταν μαζική, ενώ διαδηλωτές τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο.

Στο Παρίσι (και όχι μόνο) η κυβέρνηση επιστράτευσε τις δυνάμεις καταστολής, χρησιμοποίησε κανόνια νερού αλλά και πλαστικές σφαίρες για να «αντιμετωπίσει» τους διαδηλωτές, αξιοποιώντας και γνωστούς προβοκατόρικους μηχανισμούς που ενεργοποιούνται με ευθύνη διαφόρων αντιλαϊκών δυνάμεων.

Ο Πρόεδρος Μακρόν έκανε λόγο για «καταστροφείς» και εξέφρασε προβληματισμό για τις επιπτώσεις από την προβολή τέτοιων εικόνων στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, κατηγόρησε την επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, ότι παρεμβαίνει σε αυτές τις κινητοποιήσεις λέγοντας ότι «η ακροδεξιά έχει κινητοποιηθεί και στήνει οδοφράγματα στο Σανζ Ελιζέ...». Η Λεπέν αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τον Καστανέρ «ύπουλο και ανέντιμο».

Κινητοποιήσεις με «κίτρινα γιλέκα» ξεκίνησαν και σε περιοχές του Βελγίου.

Αλλαγή ηγεσίας στο Γαλλικό ΚΚ

Ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο το 38ο έκτακτο συνέδριο του Γαλλικού ΚΚ, με τον 49χρονο δημοσιογράφο Φαμπιέν Ρουσέλ να αναδεικνύεται Γραμματέας του.

Η συζήτηση για το μέλλον του κόμματος αναζωπυρώθηκε στη βάση της διαρκούς πτώσης της επιρροής του, όπως φάνηκε και στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Τότε το μεταλλαγμένο εδώ και χρόνια και με σοσιαλδημοκρατική πολιτική Γαλλικό ΚΚ στήριξε την υποψηφιότητα Μελανσόν της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (FI), ο οποίος τράβηξε αυτόνομη πορεία ενώ συνεργαζόταν έως τότε με το ΓΚΚ, για να υπηρετήσει από άλλο πόστο την αναβάπτιση και αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο Ρουσέλ, μαζί με τον επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Αντρέ Σεσέν, συνέταξαν κείμενο «Για ένα μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος του 21ου αιώνα», χαράσσοντας «άξονες για αλλαγές» στο Γαλλικό ΚΚ, προσδιορίζοντας ως βασικό «εχθρό» το «χρηματοπιστωτικό σύστημα». Κατά τ' άλλα σε δηλώσεις του ο Ρουσέλ έχει τονίσει ότι «δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην "Ανυπότακτη Γαλλία", για να προσεγγίσουμε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπως ισχυρίζονται μερικοί (...) Είναι γελοία όσα ακούγονται, δεν είμαστε αντίπαλοι, αντίθετα, θεωρώ πως με την ενότητά μας θα έχουν πολλά να κερδίσουν οι εργαζόμενοι στη Γαλλία και στην Ευρώπη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ