ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Κινηματογραφικό πλάνο 1918/2018»

Ομάδα κινηματογραφιστών ενώνουν δυνάμεις για να δημιουργήσουν ταινίες μικρού μήκους για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Μια ομάδα κινηματογραφιστών και ανθρώπων διαφόρων ειδικοτήτων του οπτικοακουστικού χώρου (σκηνοθεσία, φωτογραφία, ήχος, σκηνικά, σενάριο, παραγωγή κ.λπ.) συναντήθηκαν και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη συλλογική υλοποίηση ενός «έργου» ταινιών μικρού μήκους αφιερωμένων στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Σε κοινή τους δήλωση σημειώνουν:

«Χωρίς φιλοδοξία κινηματογραφικής καταγραφής ολόκληρης της ιστορίας ενός αιώνα αγώνων του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά με τη φιλοδοξία κάποιες πτυχές, πλευρές, περιστατικά αυτών των αγώνων να αποτελέσουν καλλιτεχνικό ερέθισμα, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, και με την ακόμα μεγαλύτερη φιλοδοξία το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας να αφήσει το μικρό του αποτύπωμα στους σύγχρονους προβληματισμούς των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας.

Αναζητούμε τα θέματα και τις ιδέες των ταινιών μας σε μεγάλα και μικρά γεγονότα αντλημένα από τους αγώνες των κομμουνιστών, από την ταξική πάλη των εργαζομένων, σε όλες τις μορφές που έλαβε, κατά τη διάρκεια της ιστορίας των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ έως και το φετινό επετειακό ορόσημο.

Χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αλλά με πνεύμα πολιτικής προσφοράς και με την πεποίθηση ότι η συνένωση των δυνάμεών μας είναι ικανή να υπερνικήσει δυσκολίες και αντιξοότητες ενός κινηματογραφικού έργου σε προσωπική συμμετοχή και υλικά μέσα, απευθυνόμαστε σε όλους τους ανθρώπους του οπτικοακουστικού - και όχι μόνο - που συμμερίζονται τους στόχους αυτής της προσπάθειας και θέλουν να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου μας.

Οι συντελεστές του εγχειρήματος, που δεσμευτήκαμε μεταξύ μας να "βγάλουμε το πλάνο μας" έως το καλοκαίρι του 2019, είμαστε μέχρι στιγμής οι εξής:

Λεωνίδας Βαρδαρός, Τζαννέτος Κομηνέας, Κώστας Βάκκας, Αγης Μαραγκουδάκης, Θωμάς Μανόπουλος, Στέφανος Πλάκας, Γιώργος Διδυμιώτης, Steve Bart (Σταμάτης Μπαρτατίλας), Θεοδοσία Γραμματικού, Κώστας Σταματόπουλος, Σήφης Στάμου, Παυλίνα Αγαλιανού, Θανάσης Σπυρόπουλος, Ακης Βαλεργάκης, Γιάννης Μαρούδας, Δημήτρης Δήμας, Ελεονώρα Δεληγιάννη, Φώτης Μιχαλόπουλος, Φιλιώ Σταματοπούλου, Νίκος Πετρίχος, Μαρίνα Κάππου, Φώτης Καραμπέτσος, Γιωργος Μοτσάκος, Γιάννης Στέφανος Κούνης, Μυρτώ Πετάση, Αντα Γόντικα, Λένα Βούλγαρη, Κώστας Σαζακλόγλου, Παύλος Χαρμπαλής, Χριστίνα Ξανθοπούλου, Φαίδρα Κοντόρα, Σοφία Σαλπιστή».

Ο κινηματογράφος αποχαιρετά τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Ο σκηνοθέτης στα γυρίσματα του «Τελευταίου Αυτοκράτορα» στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου

Copyright 2018 The Associated

Ο σκηνοθέτης στα γυρίσματα του «Τελευταίου Αυτοκράτορα» στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου
Στα 77 του χρόνια «έφυγε» χτες από τη ζωή ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.

Ο Μπερτολούτσι γεννήθηκε στις 16 Μάρτη 1941 στην Πάρμα της Ιταλίας, σε μια οικογένεια μέσα στα Γράμματα και στις Τέχνες. Πατέρας του ήταν ο γνωστός Ιταλός ποιητής Ατίλιο Μπερτολούτσι. Ο ίδιος ο Μπερνάρντο θέλει να ακολουθήσει τα βήματά του και γράφει από την ηλικία των 15 ετών, κερδίζοντας μάλιστα και διακρίσεις. Γείτονάς του και οικογενειακός φίλος του υπήρξε ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, ο οποίος το 1961, που γύριζε την ταινία «Accatone», πήρε τον Μπερτολούτσι για βοηθό του. Ο Παζολίνι ήταν εκείνος που τον παρότρυνε να γίνει σκηνοθέτης. Του έγραψε, μάλιστα, και το σενάριο της πρώτης του ταινίας («Βίαιος Θάνατος», 1962). Ο Μπερτολούτσι συνεχίζει τη δεκαετία του '60 να σκηνοθετεί, ενώ, να σημειωθεί, υπήρξε και μέλος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Σταθμό στα έργα του αποτέλεσε το 1970 η ταινία «Ο Κομφορμίστας», που θεωρείται από τα σημαντικότερα έργα του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού σινεμά, με εξαιρετική ερμηνεία του Ζαν Λουί Τρεντινιάν, μια ξεκάθαρα πολιτική, αντιφασιστική ταινία, που επηρέασε και τη νέα γενιά Αμερικανών σκηνοθετών των αρχών της δεκαετίας του '70 (Κόπολα, Σκορσέζε, Ντε Πάλμα κ.ά.). Ακολουθούν «Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι» (1972), το επικό «1900» (1976) και άλλες ταινίες, ενώ το 1987 «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας» φέρνει στον Μπερτολούτσι δυο βραβεία Οσκαρ, σκηνοθεσίας και καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου (η ταινία συνολικά κέρδισε εννιά Οσκαρ). Αλλες γνωστές ταινίες του είναι «Τσάι στη Σαχάρα» (1990), «Ο μικρός Βούδας» (1993), «Κλεμμένη ομορφιά» (1996), «Οι ονειροπόλοι» (2003) και το κύκνειο άσμα του ήταν η ταινία «Εγώ κι εσύ» (2012), που τη γύρισε σε ένα υπόγειο, καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

«Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα»

Το έργο «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» παρουσιάζεται στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας Σάιμον Στίβενς, που έργα του έχουν ανεβεί άλλες δυο φορές από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, υπογράφει τη θεατρική διασκευή του πολυβραβευμένου μυθιστορήματος του Μαρκ Χάντον «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα», που κέρδισε 7 βραβεία Ολίβιε όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου το 2013.

Μια γλυκόπικρη ιστορία για τον αυτισμό, την εφηβεία, την οικογένεια, τα μαθηματικά και τα χρώματα. Είναι 7 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Ο 15χρονος Κρίστοφερ στέκεται δίπλα στον σκοτωμένο σκύλο της γειτόνισσάς του, της κ. Σίαρς, που τον έχουν καρφώσει με ένα δικράνι. Η κ. Σίαρς θα καλέσει την αστυνομία, και ο Κρίστοφερ για πρώτη φορά στη ζωή του θα οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα, όπου θα του γίνει σύσταση. Παρά την απαγόρευση του πατέρα του, ο Κρίστοφερ αποφασίζει να λύσει το μυστήριο του σκοτωμένου σκύλου, γιατί πιστεύει πως ο δολοφόνος πρέπει να βρεθεί και να τιμωρηθεί. Με την ενθάρρυνση της δασκάλας του, θα καταγράψει όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει σ' ένα βιβλίο, που θα γίνει και θεατρικό έργο για τη σχολική γιορτή... Η αστυνομική του έρευνα, που θα τον βγάλει για πρώτη φορά έξω από το σπίτι του, θα φέρει στη ζωή του τα πάνω κάτω.

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου. Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού. Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Μαυραγάνη. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης. Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη. Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Θέμης Πάνου, Μαρία Κατσανδρή, Θύμιος Κούκιος, Γιώργος Γιαννακάκος, Βάσια Χρήστου, Σπύρος Κυριαζόπουλος.

«Μαγιακόφσκι» στο «Βαφείο»

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Κ. Νταλιάνη και την Εβίτα Παπασπύρου
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Κ. Νταλιάνη και την Εβίτα Παπασπύρου
Το θεατρικό έργο «Μαγιακόφσκι» του Θιάσου «Μοντέρνοι Καιροί», που ανεβαίνει κάθε Παρασκευή, στις 21.00, στο θέατρο «Βαφείο», παρακολούθησε την περασμένη Παρασκευή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η παράσταση αφηγείται τη συναρπαστική ζωή του μεγάλου Σοβιετικού ποιητή Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, από τη νεαρή του ηλικία μέχρι τη δραματική στιγμή της αυτοκτονίας του. Μέσα από το πλούσιο καλλιτεχνικό του έργο - ποίηση, κείμενα για την Τέχνη, επιστολές, άρθρα, ομιλίες, σελίδες ημερολογίου - ζωντανεύουν ο ποιητής και η εποχή του.

Ο Δ. Κουτσούμπας συνεχάρη τους πρωταγωνιστές της παράστασης, τον σκηνοθέτη Κώστα Νταλιάνη και την ηθοποιό Εβίτα Παπασπύρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ