ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ G20
Ο ανταγωνισμός με μεγαλύτερη ένταση στο προσκήνιο

Στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής ξεκινά σήμερα η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του G20, των 20 πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών του πλανήτη. Το σχήμα δημιουργήθηκε το 1999 και συμμετέχουν οι εξής χώρες: ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Βραζιλία, Αργεντινή, Μεξικό, Ινδία, Νότια Αφρική, Ινδονησία, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και η ΕΕ ως σύνολο. Η σημασία των συζητήσεων που αναπτύσσονται στις συναντήσεις των εκπροσώπων του σχήματος είναι μεγάλη, με δεδομένα τα αντιτιθέμενα συμφέροντα ισχυρών μονοπωλίων που εκπροσωπούν και το γεγονός ότι οι δυνάμεις αυτές κατέχουν το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αντιστοιχούν στο 66% του παγκόσμιου πληθυσμού και ελέγχουν το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και το 80% των επενδύσεων.

Κορυφαία ζητήματα στην ατζέντα, όπως είχε διαφανεί και στη συνεδρίαση των υπουργών των 20 χωρών τον περασμένο Ιούλη, είναι η συζήτηση για το εμπόριο ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Κίνα και τη Ρωσία, με την σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιλέγει την τακτική του εθνοκρατικού προστατευτισμού, με τη λεγόμενη πολιτική τού «Πρώτα η Αμερική», αν και όχι χωρίς αντιρρήσεις στο εσωτερικό, με τις άλλες δυνάμεις να υπερασπίζονται το πολυμερές εμπόριο. Αυτό που γενικά επηρεάζει τις αντιπαραθέσεις είναι το γεγονός ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη δεν είναι δυναμική σε πολλές χώρες και υπάρχουν ανησυχίες μεσο/μακροπρόθεσμα για νέα κρίση. Επομένως, όλες οι δυνάμεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα παίρνουν θέση σε μια σειρά από πεδία ανταγωνισμού, όπως οι περιοχές όπου έχουν πραγματοποιηθεί ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις - Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ουκρανία - ή οι οποίες μπαίνουν στο στόχαστρο για νέες μοιρασιές ανάμεσα σε ισχυρά μονοπώλια.

Ειδικά η τελευταία κλιμάκωση στο στενό του Κερτς στην Κριμαία (βλ. θέμα στη διπλανή σελίδα) αναμένεται να έχει σημαντική θέση στη συνάντηση, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία (με τη συνάντηση των Ντ. Τραμπ - Βλ. Πούτιν να είναι αμφίβολη). Βασικό θέμα θα είναι και η εμπορική διένεξη ΗΠΑ - Κίνας, και αναμένονται συνάντηση Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ και συζήτηση για το κρίσιμο θέμα των δασμών.

Θα ξεχωρίσει επίσης η παρουσία του Σαουδάραβα πρίγκιπα - διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, μετά τη βάρβαρη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζ. Κασόγκι, αν και το κυρίαρχο στις σχέσεις των ηγετών είναι η προώθηση συμφωνιών για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Το θέμα του κλίματος ως πεδίο αντιθέσεων - αφού επηρεάζει τη βιομηχανική παραγωγή - αναμένεται και πάλι να αποτελέσει «αγκάθι» για το γνωστό ευχολόγιο του «τελικού ανακοινωθέντος». Ηδη η βραζιλιάνικη κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει Πρόεδρος τον προσεχή Γενάρη, έχει δηλώσει ότι δεν θα διοργανώσει τη Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή το 2019, διότι διαφωνεί με τη Συμφωνία του Παρισιού, από την οποία έχουν αποχωρήσει οι ΗΠΑ.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Γερμανικές «συστάσεις» για εκτόνωση έντασης

Και σχέδια ΕΕ για νέα σύνοδο με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μετά τα μέσα Δεκέμβρη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Πιέσεις για «εκτόνωση» της έντασης ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα άσκησαν χτες Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο πλαίσιο προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για ένταξη των «Δυτικών Βαλκανίων» στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Το ίδιο διάστημα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ σχεδίαζαν την πραγματοποίηση μιας νέας συνόδου κορυφής με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων κατά το δεύτερο 15ήμερο του Δεκέμβρη, με φόντο την αντιπαράθεσή τους με ανταγωνιστικές δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία κ.ά. που επιδιώκουν επίσης την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής τους στη στρατηγική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Την αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί εδώ και μέρες στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας, με αφορμή την επιβολή δασμών 100% στις εισαγωγές προϊόντων από Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη απαίτησε πρώτος ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Ο Ζάιμπερτ ζήτησε πρώτα τον άμεσο τερματισμό του «εμπορικού πολέμου», που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών σε βάρος κυρίως των σερβικών κοινοτήτων που ζουν στο προτεκτοράτο, τονίζοντας αφενός πως το Βερολίνο δείχνει «μηδενική κατανόηση» στην απόφαση της Πρίστινας για την αύξηση των δασμών σε βάρος του Βελιγραδίου, αφετέρου ότι η εξέλιξη αντιτίθεται στους κανόνες της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της ΕΕ (CEFTA). Μιλώντας αργότερα στο αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί τη γρήγορη επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα σε Πρίστινα και Βελιγράδι και πως θα προτιμούσε την περασμένη βδομάδα η Σερβία να είχε επιτρέψει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην ΙΝΤΕΡΠΟΛ (σ.σ. το γεγονός αυτό πυροδότησε την επιβολή δασμών από την κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών).

Στις Βρυξέλλες, την ίδια ώρα, διπλωματικοί αξιωματούχοι ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι σχεδιάζεται νέα σύνοδος κορυφής με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Πιθανότερη ημερομηνία φέρεται πως είναι η 19η Δεκέμβρη με βασικά θέματα στην ατζέντα της συνόδου την περιφερειακή συνεργασία, τη διαδικασία ευρωενωσιακής ολοκλήρωσης και εξέταση των μεταρρυθμίσεων που προώθησαν εντός του 2018 οι κυβερνήσεις χωρών της περιοχής.

Εναρξη ενταξιακών με Σκόπια βλέπει ο Χαν

Στο Στρασβούργο, πάλι, ο επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση και τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν, πρότεινε την έναρξη διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ τον Ιούνη του 2019 υπό την προϋπόθεση πως θα έχει υλοποιηθεί η συμφωνία των Πρεσπών και θα συνεχιστούν οι «μεταρρυθμίσεις» για τη διασφάλιση «κράτους δικαίου» στη χώρα. Η συμφωνία στην οποία πρωτοστάτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει βασικό στόχο την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, την οποία ο Χαν χαρακτήρισε «υπόδειγμα για όλη την ΕΕ».

  • Ενας 36χρονος πολίτης της ΠΓΔΜ και κάτοικος του χωριού Γκέρμιαν, κοντά στην πόλη Μοναστήρι (Μπίτολα) συνελήφθη και παραδέχτηκε ότι προκάλεσε τις εκτεταμένες φθορές στις «πυραμίδες» που οριοθετούν τη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα, στο ύψος του νομού Φλώρινας, στις 23 Νοέμβρη. Σε βάρος του δράστη ασκήθηκε δίωξη για κακουργηματική πράξη από την Εισαγγελία.
ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΑΝΑ
«Διαβεβαιώσεις» για σεβασμό της συριακής κυριαρχίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΣΤΑΝΑ.--

Η διατήρηση της λεγόμενης «αποστρατιωτικοποιημένης» ζώνης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας δεν θα πρέπει να διακυβεύσει την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, συμφώνησαν χτες μετά τη διήμερη συνάντησή τους στην Αστάνα του Καζακστάν υψηλόβαθμοι διπλωμάτες από τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν. Οι αξιωματούχοι από τις τρεις χώρες, που παίζουν ρόλο εγγυητή της «εκεχειρίας» στη Συρία, επανέλαβαν την «αφοσίωσή τους» στην ανεξαρτησία της Συρίας εκφράζοντας επίσης «ανησυχία» για την παραβίαση της παύσης πυρός από ένοπλες ομάδες στο Ιντλίμπ.

Το ίδιο διάστημα, ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις της Αστάνα ως επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, ζήτησε την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας του, προκειμένου, όπως τόνισε, να βοηθούν οι εκατομμύρια πρόσφυγες να επιστρέψουν. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας κομμάτων και φορέων της συριακής αντιπολίτευσης, Αχμεντ Τουμάς, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διευκόλυνση του επαναπατρισμού των προσφύγων την έναρξη διαδικασίας «πολιτικής μετάβασης», υποστηρίζοντας ότι οι διαφορές τους με τη συριακή κυβέρνηση «είναι πολιτικές». Κατηγόρησε επίσης τον Σύρο Πρόεδρο, Μπ. Ασαντ, ότι δεν επιθυμεί να κάνει «ούτε ένα βήμα σε πολιτικό επίπεδο, παρά μόνο στο στρατιωτικό».

Νωρίτερα ο απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, άφησε ανοιχτή την πιθανότητα πραγματοποίησης μίας νέας διεθνούς συνάντησης για τη Συρία γύρω στις 23 - 24 Γενάρη, ένα χρόνο μετά την περσινή διεθνή συνάντηση στο Σότσι.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Νέες εκκλήσεις για παράκαμψη του δολαρίου

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη χρήση των εθνικών μας νομισμάτων (σ.σ. στις διεθνείς συναλλαγές). Αλλιώς θα συνθλιβούμε κάτω από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες». Αυτά είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας στην 34η υπουργική συνάντηση της Διαρκούς Επιτροπής για την Οικονομική και Εμπορική Συνεργασία του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία (OIC).

«Οι μουσουλμάνοι δεν πρέπει να εξαπατώνται από όσους προσπαθούν να υποκινούν μεταξύ τους διαφορές και να στρέφουν το ένα τμήμα τους ενάντια στο άλλο», πρόσθεσε ο Ερντογάν και, στο πλαίσιο των προσπαθειών του τουρκικού κεφαλαίου να αναδειχθεί σε «εκπρόσωπο του μουσουλμανικού κόσμου», προχώρησε ακόμα παραπέρα, στις γεωπολιτικές αναδιατάξεις που προχωρούν στην περιοχή, κυοφορώντας νέους ανταγωνισμούς αλλά και συμβιβασμούς: «Σε περιοχές στις οποίες τα σύνορα έχουν χαραχτεί με αίμα, δεν θα έπρεπε να χαράξουμε νέα σύνορα, νέα τείχη στις καρδιές μας».

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να θίξει ξανά τα περί ανάγκης «αναμόρφωσης» του ΟΗΕ και ειδικά του Συμβουλίου Ασφαλείας, χαρακτηρίζοντας «άδικη» τη μόνιμη συμμετοχή ορισμένων δυνάμεων σε αυτό και επαναλαμβάνοντας: «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε χώρες».

Τέλος, προσπαθώντας να καλλιεργήσει εντυπώσεις για να κρύψει πως μόνο ζητούμενο για το τουρκικό κεφάλαιο είναι να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του απέναντι σε ανταγωνιστές του, κάλεσε τους μουσουλμάνους γενικά να «μην πέσουμε στην παγίδα εκείνων που δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε μια σταγόνα πετρελαίου από μια σταγόνα αίμα».

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει ήδη εφαρμόσει την παράκαμψη του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές της. Μάλιστα, χτες, από την Αργεντινή όπου έφτασε για τη Σύνοδο του G20, ο Ερντογάν δήλωσε ότι και η αγορά των «S-400» από τη Μόσχα θα γίνει από την Αγκυρα σε ρούβλια ή σε τουρκικές λίρες.

ΗΠΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Πακέτο 15 δισ. δολαρίων για εξοπλισμούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ.--

Η σαουδαραβική μοναρχία ανακοίνωσε πως θα αγοράσει το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD, που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία «Lockheed Martin», έναντι 15 δισ. δολαρίων. Η αμερικανική κυβέρνηση και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, με πρόσχημα τις αντιδράσεις εντός και εκτός ΗΠΑ για την άγρια δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στις αρχές Οκτώβρη στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, επικύρωσαν το γεγονός. Η συμφωνία ήταν σε εκκρεμότητα από τον Δεκέμβρη του 2016 (πριν δηλαδή αναλάβει επίσημα καθήκοντα ο Πρόεδρος Τραμπ).

Πάντως το ίδιο διάστημα, η γερουσία με πρόσχημα την υπόθεση Κασόγκι αποφάσισε τον τερματισμό της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ στη συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας που πραγματοποιεί από την άνοιξη του 2015 ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Υεμένη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ