ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ο Κονφορμίστας» στο «Studio»

Η «New Star», τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου δημιουργού Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, που «έφυγε» από τη ζωή στις 26 Νοέμβρη, θα προβάλλει το μοναδικό, αξεπέραστο και διαχρονικό αριστούργημά του, «Ο Κονφορμίστας» (1970), σε ψηφιακά αποκατεστημένη επανέκδοση. Οι προβολές πραγματοποιούνται από αύριο Σάββατο 1η Δεκέμβρη έως την Τετάρτη 5 Δεκέμβρη, στις 20.45 στο «Studio New Star Art Cinema» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής).

Ενα αριστούργημα του Μπερτολούτσι, με συναισθήματα και πάθη που ξεχειλίζουν μέσα από την υψηλή αισθητική του σκηνοθέτη. Κινηματογράφος υψηλής αισθητικής και φιλοσοφικού στοχασμού. Μια ταινία νεανικής δυναμικής, επαναστατικής σκηνοθετικής τόλμης και απόλυτης φιλοσοφικής ωριμότητας, η διασκευή του μυθιστορήματος του Αλμπέρτο Μοράβια είναι ένα κολοσσιαίο, πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό επίτευγμα, από το υλικό που είναι φτιαγμένα τα αριστουργήματα.

Ρώμη, δύο χρόνια πριν το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μαρσέλο (Ζαν Λουί Τρεντινιάν) ζει μια απόλυτα συμβατική ζωή. Δουλεύει για το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, είναι παντρεμένος με μία μικροαστή αλλά κοινωνικά αποδεκτή γυναίκα και πηγαίνει στην εκκλησία σε τακτά διαστήματα. Ο Μαρσέλο θα βρεθεί όμως αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του όταν το αφεντικό του θα του ζητήσει να σκοτώσει έναν πρώην καθηγητή του. Ετσι, όσο περνάει ο καιρός, αντιλαμβάνεται πως δεν πρόκειται μόνο για μια πολιτική επιλογή, αλλά για συμμετοχή σε πράξεις βίας, καταπίεσης και κοινού εγκλήματος.

Για δεύτερη χρονιά «Το αγόρι με τη βαλίτσα» στο θέατρο «Κάππα»

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ

Για δεύτερη χρονιά ανεβαίνει στο θέατρο Κάππα «Το αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι. Το έργο έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, με τρόπο συγκινητικό, αλλά και συχνά διασκεδαστικό. Μια διαφορετική περιπέτεια, που θα συναρπάσει αλλά και θα προβληματίσει θεατές κάθε ηλικίας.

Ο Ηλίας Καρελλάς, με το ιδιαίτερο σκηνοθετικό και σκηνογραφικό του στίγμα, έχει δημιουργήσει μια παράσταση - πρόταση με κύριους άξονες το θέατρο σκιών και τη ζωντανή μουσική, αναδεικνύοντας με τη δική του ματιά το υπέροχο αυτό κείμενο. Η μετάφραση και η διασκευή είναι της Ξένιας Καλογεροπούλου. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του αγοριού ενσαρκώνει ο Δημήτρης Μακαλιάς, ενώ τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει ζωντανά στη σκηνή η Αρετή Κετιμέ. Η χορογράφος Αντιγόνη Γύρα κινεί τους ήρωες του έργου σε έναν κόσμο που ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και παραμυθιού.

Ενα νεαρό αγόρι, που ζει κάπου στη Μέση Ανατολή, φαντάζεται ταξίδια σαν του Σεβάχ του Θαλασσινού. Οταν ξεσπά πόλεμος, ο μικρός Ναζ ξεκινά το δικό του διαφορετικό ταξίδι. Διασχίζει ερήμους, βουνά και θάλασσες με μόνη συντροφιά την Κρίσια, ένα κορίτσι που έχει και αυτό τον ίδιο προορισμό, ώσπου να φτάσει στο Βερολίνο και να συναντήσει τον μεγαλύτερο αδελφό του, έχοντας στη βαλίτσα του μοναδικό όπλο τις ιστορίες του.

Η παράσταση παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 11.30 μ.μ.

Η Αθήνα αποκτά το δικό της μουσικό θέατρο

Το θρυλικό κτίριο της οδού Ακαδημίας, που για περισσότερα από 70 χρόνια στέγαζε την Εθνική Λυρική Σκηνή, παίρνει το όνομα Ολύμπια - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», περνά στα χέρια του δήμου Αθηναίων και ανοίγει ξανά τις πόρτες του τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη, με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του δήμου Αθηναίων και το έργο «Ονειρο Θερινής Νυκτός» του Φέλιξ Μέντελσον. Η είσοδος για την παράσταση είναι ελεύθερη, με δελτία εισόδου που θα διατίθενται την ίδια μέρα από τις 18.30 στα ταμεία του θεάτρου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το Σάββατο 15 Δεκέμβρη κάνει πρεμιέρα η γαλλική κωμική όπερα «Ορφέας στον Αδη». Ακόμα, το θέατρο θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις την περίοδο των εορτών, φιλοξενώντας συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες και παιδιά.

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Καισαριανής

Το 3ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Καισαριανής ξεκινά τις παραστάσεις του. Για ακόμα μια χρονιά οι κάτοικοι της Καισαριανής αλλά και άλλων περιοχών θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν θεατρικές παραστάσεις που με αγάπη έχουν επιμεληθεί ερασιτεχνικές ομάδες. Με αυτήν την πρωτοβουλία, ο δήμος Καισαριανής δίνει βήμα σε θεατρικές ομάδες που με μεράκι προάγουν τον πολιτισμό, αλλά και τη δυνατότητα στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο, να έρθει σε επαφή με τη μορφή της θεατρικής τέχνης.

Η πρώτη παράσταση που θα ανέβει είναι «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη από τη Θεατρική ομάδα «ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ», την Κυριακή 2 Δεκέμβρη, στις 20.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων & Κλαζομενών).

Λίγα λόγια για το έργο:Το έργο εκτυλίσσεται σε μια αυλή σε λαϊκή γειτονιά στο συνοικισμό του Βύρωνα τη δεκαετία του '50. Βασικό μοτίβο του έργου το αίσθημα της φυγής που διακατέχει όλα τα πρόσωπα: Φυγή από την πραγματικότητα, την πατρίδα, την ανέχεια, από την ίδια τη ζωή και τέλος η υπέρτατη φυγή, η φυγή από την αυλή.

Ο Λάκης Χαλκιάς με τραγούδια της μετανάστευσης

Σήμερα Παρασκευή 30 Νοέμβρη στις 21.00 και αύριο Σάββατο 1η Δεκέμβρη στις 21.30, ο Λάκης Χαλκιάς και η Μπέτυ Χαρλαύτη θα πραγματοποιήσουν ένα μουσικό οδοιπορικό, ένα αφιέρωμα σε τραγούδια της μετανάστευσης και της ξενιτιάς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον «Ιανό» (Σταδίου 24).

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου (ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ) και ο δήμος Χαϊδαρίου διοργανώνουν συναυλία - αφιέρωμα στον αγαπημένο συνθέτη Μάνο Λοΐζο, την Κυριακή 2 Δεκέμβρη στις 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου. Το αφιέρωμα θα αποδώσει μουσικά το συγκρότημα «Πορεία Δυτικά».

Παρουσίαση βιβλίου

Εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση διοργανώνουν η Στέγη Πολιτισμού Δαφνίου και ο Σύλλογος «Δαφναίος Απόλλων» για την παρουσίαση του βιβλίου της Γκίλντα Φρούμκιν «Πατέρα, άκου...».

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 2 Δεκέμβρη και ώρα 6.30 μ.μ. στη Στέγη Πολιτισμού Δαφνίου (Βουλγαροκτόνου 20, Χαϊδάρι).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Χρυσούλα Ζαφειράκη, αναγνώστρια, και η συγγραφέας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Απεργία και σήμερα από τους έκτακτους αρχαιολόγους

Συνεχίζεται και σήμερα Παρασκευή η 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) για τους εργαζόμενους στη ΔΔΕΑΜ (Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων), ζητώντας από το υπουργείο Πολιτισμού την ανάκληση απολύσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ