ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ
Στην ΕΕ η σωτηρία τους, λέει ο υπουργός Εξωτερικών

Την απουσία παρέμβασης της κυβέρνησης παραδέχτηκε ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Λ. Κανέλλη

Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση, με την πολιτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και πολιτικών κρατουμένων, ουσιαστικά μένει απαθής στον μέχρι αυτοθυσίας αγώνα των απεργών πείνας αγωνιστών, ο υπουργός Εξωτερικών ισχυρίζεται στη Βουλή ότι μόνο η παρέμβαση της ΕΕ θα δώσει λύση.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, ζητώντας από τον υπουργό να ανακοινώσει τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί, για να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στην τουρκική κυβέρνηση και να δοθεί λύση στα αιτήματα των απεργών πείνας.

Ο Γ. Παπανδρέου είπε στην απάντησή του ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης εντάσσονται «πλήρως στις μεγάλες προσπάθειες που κάνει η ΕΕ μέσω της εταιρικής σχέσης ως προς το θέμα αυτό».

Κατά μία περίεργη αντίληψη περί λογικής, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι με τη συγκεκριμένη Ερώτηση «το ΚΚΕ υιοθετεί αυτήν την πολιτική που με συνέπεια εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση»!

Θέλοντας να κρύψει την απουσία παρέμβασης της κυβέρνησης για την αυτοθυσία των Τούρκων αγωνιστών και παραπέμποντας στην εταιρική σχέση Τουρκίας - ΕΕ, είπε ότι αυτή θα οδηγήσει σε βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος, σε εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε αλλαγή των όρων κράτησης στις φυλακές, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι οι μέχρι τώρα ενέργειες της ΕΕ έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και ανέφερε ως παράδειγμα την ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης για τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου της χώρας που θα οδηγήσει σε καλυτέρευση της κατάστασης.

Η Λ. Κανέλλη υπογράμμισε ότι ο υπουργός δεν απάντησε για τις ενέργειες της κυβέρνησης και κρύφτηκε πίσω από την όποια δραστηριότητα της ΕΕ. Τόνισε ότι ο Γ. Παπανδρέου συναντιέται συχνά με τον Τούρκο ομόλογό του και μία δήλωσή του υπέρ των πολιτικών κρατουμένων θα είχε θετικά αποτελέσματα. Η υπόθεση, είπε, δεν είναι θέμα non paper, είναι non σοσιαλισμός, είναι non ανθρωπισμός, είναι απουσία όλων αυτών των πραγμάτων για τα οποία η κυβέρνηση διατείνεται ότι παλεύει. Και κατέληξε:

«Είναι τέτοιο το δράμα αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, είτε το δείχνουν είτε όχι, όπως έδειξαν τον ανθρωπισμό μετά τους σεισμούς, που οι απαιτήσεις του δημοκρατικού φρονήματος των Ευρωπαίων και κυρίως των Ελλήνων πολιτών είναι να έχουμε εξαιρετικά ευαίσθητη και έντονη στάση και αν ήταν δυνατόν να παρέλξουμε τους Ευρωπαίους σε ταχύτητες αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων».

ΙΑΠΩΝΙΑ
Γολγοθάς «μεταρρυθμίσεων»

Μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης....

ΤΟΚΙΟ.-

Πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης στην Ιαπωνία ορκίστηκε χτες ο Γιουνισίρο Κοϊζούμι, που είχε εκλεγεί από τις αρχές της βδομάδας στην κορυφή της νέας ηγεσίας των «Φιλελεύθερων Δημοκρατών».

Ο 59χρονος Γιουνισίρο Κοϊζούμι ανακοίνωσε και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης εκ των οποίων επτά υπουργοί είναι στελέχη της πρώην κυβέρνησης του Γιοσίρο Μόρι, ενώ θετική αίσθηση προκάλεσε ο - για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιαπωνίας - διορισμός μίας γυναίκας, της Μακίκο Τανάκα, στο υπουργείο Εξωτερικών. Κύκλοι ξένων και Ιαπώνων επενδυτών φάνηκαν μάλλον δυσαρεστημένοι με το διορισμό του 79χρονου Μασαγιούρο Σιοκάουα στη θέση του υπουργού Οικονομικών... Ο πρωθυπουργός Κοϊζούμι, μετά την ορκωμοσία της 17μελούς κυβέρνησής του από τον αυτοκράτορα Ακιχίτο, αρκέστηκε να δηλώσει στους δημοσιογράφους πως η κυβέρνησή του «θα φέρει σε πέρας την υλοποίηση θαρραλέων μεταρρυθμίσεων»... Τι εννοούσε; Πριν ακόμη καθίσει στον πρωθυπουργικό θώκο και εκλεγεί πρόεδρος της κυβερνώσας παράταξης των «Φιλελεύθερων Δημοκρατών», ο Κοϊζούμι είχε πει πως είναι έτοιμος για οδυνηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση του εθνικού ελλείμματος «ακόμη και εάν βραχυπρόθεσμα μέτρα φουντώσουν εκ νέου την υψηλή ανεργία», αλλά και αλλαγές συνταγματικού χαρακτήρα με στόχο, π.χ. τη μετονομασία των «δυνάμεων αυτο-άμυνας» της Ιαπωνίας σε «στρατό» και το «ζωτικό ζήτημα» (κατά τον Κοϊζούμι) της γενικής αναθεώρησης της συνεργασίας της Ιαπωνίας με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Νέο ρεκόρ απολύσεων!

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Νέες επιδόσεις στο «σπορ» των απολύσεων στο οποίο επιδίδονται εσχάτως, πλείστες εθνικές και κυρίως πολυεθνικές επιχειρήσεις. Χτες δύο πολυεθνικές στη Γηραιά ήπειρο προσπάθησαν με τις 12.000 απολύσεις, τις οποίες ανακοίνωσαν, να ισοφαρίσουν ανάλογα ρεκόρ που έχουν λάβει χώρα στην αμερικανική επικράτεια...

Πρώτα και κύρια, ο Ολλανδο-βρετανικός κολοσσός στο χώρο της παραγωγής τροφίμων, η «Unilever», ανακοίνωσε ότι προχωρά στην περικοπή 8.000 επιπλέον θέσεων εργασίας, στις 25.000 που έχει ήδη ανακοινώσει στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς και ότι θα προχωρήσει άμεσα στο κλείσιμο 30 βιομηχανικών μονάδων σε αρκετές χώρες. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πού θα γίνουν αυτές οι περικοπές, αλλά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο εντάσσεται στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που υιοθετήθηκε. Το πιο «παράδοξο»: σε αυτή την περίπτωση εκλείπει η γνωστή «δικαιολογία για μείωση της κερδοφορίας», αφού στην ίδια ανακοίνωση της «Unilever» αναφέρεται ότι η εταιρία πραγματοποίησε κέρδη τριμήνου μεγαλύτερα από το αναμενόμενο, γεγονός που, σύμφωνα με τη διοίκηση της πολυεθνικής, ερμηνεύεται ως απόδοση του προγράμματος απολύσεων!

Από την άλλη πλευρά, οι «κολοσσιαίες ζημίες» που σημείωσε η ιταλογαλλική εταιρία οικιακών συσκευών «Moulinex-Brandt», την... «εξαναγκάζει» να προχωρήσει στην περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας και το κλείσιμο μονάδων της στη Γαλλία, τη Βραζιλία και την Ιρλανδία και να υιοθετήσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στην κερδοφορία. «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να επαναοργανώσουμε την εταιρία», θα τονίσει ο Πατρίκ Πουί, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, που συνεχίζει να έχει την έδρα της στο Παρίσι, μετά τη συγχώνευση της γαλλικής «Moulinex» με την ιταλική «El.Fi».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ