ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Μέγα έλλειμμα στην πρωτογενή πρόληψη

Αρχισαν χτες οι εργασίες του 1ου επιστημονικού συνεδρίου

Στιγμιότυπο απ' τις χτεσινές εργασίες του συνεδρίου του ΕΣΥΝ. Οι σύνεδροι κρατούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Β. Μάνου
Στιγμιότυπο απ' τις χτεσινές εργασίες του συνεδρίου του ΕΣΥΝ. Οι σύνεδροι κρατούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Β. Μάνου
Κάλεσμα στους γονείς, τους νέους, τους εκπαιδευτικούς, τους καλλιτέχνες, σε κάθε άνθρωπο σε πανστρατιά για το χτίσιμο μιας ουσιαστικής πολιτικής για την πρόληψη των ναρκωτικών στη χώρα μας, ανακόπτοντας «την παλίρροια της εξάρτησης, που απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες νέους», απηύθυναν οι εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), κατά τη διάρκεια της έναρξης του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την πρωτογενή πρόληψη.

Ενα συνέδριο που αποτελεί τον πρωτότυπο εορτασμό της εικοσάχρονης και αδιάκοπης δράσης του ΕΣΥΝ, στον αγώνα κατά των ναρκωτικών και το οποίο αφιερώθηκε στη μνήμη του Βασίλη Μάνου, προέδρου του ΕΣΥΝ, που έχασε τη ζωή του μόλις προχτές. Αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη του, η αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ Ελένη Μωραΐτου, αναφέρθηκε στη ζωή και την προσφορά του, ενώ λίγα λεπτά αργότερα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Αμέσως μετά διαβάστηκαν δύο κείμενα του Νίκου Αντωνάκου, σκηνοθέτη και σεναριογράφου, θεατρικά δοσμένα, που καυτηρίαζαν την άποψη που ακούστηκε από κυβερνητικά χείλη «καθείς και η γλάστρα του», αλλά και την ιδεολογία του «κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα στην αυτοκαταστροφή του».

«Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες σας, τον αγώνα για πρόληψη, που αποτελεί και το θεμέλιο λίθο για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών», υπογράμμισε στο σύντομο χαιρετισμό ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα Ναρκωτικά Απ. Τασούλας. Το κυρίαρχο πρόβλημα δεν είναι η ελαττωματική προσωπικότητα των χρηστών, αλλά κοινωνικά αίτια, επισήμανε στη συνέχεια, ενώ τόνισε ότι η συμμετοχή των νέων στους αγώνες της κοινωνίας είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν επίσης η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου, εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, εκπρόσωποι συλλόγων γυναικών κ.α. Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκαν επίσης η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Παναγιώτης Παλαβός μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην εικοσάχρονη πορεία του ΕΣΥΝ αναφέρθηκε στην έναρξη του Συνεδρίου, η Ελένη Μωραΐτου, επισημαίνοντας ότι το ΕΣΥΝ σε αυτό το χρονικό διάστημα ξεκαθάρισε τεκμηριωμένα τη θέση ότι δεν υπάρχει διάκριση μαλακών και σκληρών ναρκωτικών, ότι το πρόβλημα έχει μια σφαιρικότητα. Η αντιμετώπισή του, υπογράμμισε, ξεκινάει από την πρόληψη, η θεραπεία περνάει μόνο μέσα από τις θεραπευτικές κοινότητες με «στεγνά προγράμματα» αποτοξίνωσης και η μέριμνα για την επανένταξη στην κοινωνική ομάδα είναι ο κολοφώνας της προσπάθειας. Η αποποινικοποίηση, συνέχισε, που προοδευτικά καθιερώνεται, είναι συνειδητή υποχώρηση της πολιτείας στις πιέσεις των κύκλων των ναρκεμπόρων.

Αναφερόμενη στις πολύπλευρες παρεμβάσεις του ΕΣΥΝ, στο διάστημα λειτουργίας του, τόνισε ότι η πολιτεία απουσίασε από αυτή την προσπάθεια. «Ελειπε η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν πετύχαμε να πείσουμε την πολιτεία και να την ενεργοποιήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Κι αυτό φαίνεται καθαρά από το ότι κανένα νομοσχέδιο δε συγκεκριμενοποίησε κάποιο πρόβλημα πρόληψης, εκτός από την ίδρυση του ΟΚΑΝΑ, που στη βάση του επιχειρεί τη διαχείριση του προβλήματος με τη χρήση υποκατάστατων», είπε.

Τα γενέθλια της ίδρυσης του ΕΣΥΝ συμπίπτουν με τη στατιστική καταγραφή μιας κατακόρυφης όξυνσης του φαινόμενου της χρήσης και εξάρτησης, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Ετσι η ανάγκη για την πραγματοποίηση αυτού του Συνεδρίου αντικατέστησε οποιοδήποτε εορταστικό πρόγραμμα επετειακού χαρακτήρα.

Ηταν μερικά από τα πρώτα λόγια της Ελένης Ζαφειρίου, ΓΓ του ΕΣΥΝ, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απουσία πολιτικής βούλησης για τη δημιουργία ολοκληρωμένων προγραμμάτων πρόληψης. «Η πρόληψη, υπογράμμισε, και ιδιαίτερα η πρωτογενής πρόληψη αποτελεί το μέγα έλλειμμα της πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Η άρνηση και η απουσία πολιτικής βούλησης να εντοπιστούν και να καταπολεμηθούν οι παράγοντες δημιουργίας και εξάπλωσης της μιας από τις μάστιγες του αιώνα, καθρεφτίζει στο βάθος τον προσανατολισμό των κρατών σε επιλογές που απέχουν πολύ από την προστασία της κοινωνικής και ηθικής αξίας του ανθρώπου. Οσο καθυστερεί η απόφαση και πράξη για μια ουσιαστική πρόληψη με ρηξικέλευθα μέσα και προτάσεις τόσο η διαχείριση, συντήρηση και αναπαραγωγή του προβλήματος θα εδραιώνεται». Επίσης, η ΓΓ του ΕΣΥΝ προειδοποίησε ότι αν καθυστερήσουμε λίγο ακόμα, κινδυνεύουμε να πορευόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα στον αστερισμό της εξάρτησης από ουσίες, της κάθε είδους εξάρτησης.

«Η στροφή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και της ελληνικής, μετά την πολιτική της μείωσης της ζήτησης, στην πολιτική της μείωσης της βλάβης, αποτελεί μια επικίνδυνη υποχώρηση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη δυναμική της εξάπλωσης του φαινομένου», τόνισε στη συνέχεια. Η αντίληψη, συνέχισε, περί δήθεν ελευθερίας της διάθεσης του σώματος, περί του δήθεν δικαιώματος στην αυτοκαταστροφή, αντανακλά μια εκτεταμένη κοινωνική κρίση, όπου η ανάγκη φαλκίδευσης κοινωνικών - πολιτικών ανθρωπιστικών αξιών, προβάλλει σαν προϋπόθεση της διατήρησης της εξουσίας της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων.

«Η αποκοπή, τόνισε τέλος, του φαινομένου της εξάρτησης από τους κοινωνικοοικονομικούς όρους που το γεννούν και το αναπαράγουν, η ανάδειξη της βιολογίας σε ιδεολογικό οπλοστάσιο ερμηνείας του και η προσπάθεια αναγωγής του σε φαινόμενο ιατρικό αποδεικνύει την απουσία πολιτικής βούλησης για ουσιαστική αντιμετώπισή του. Αποδεικνύει την απομάκρυνση των κυβερνήσεων από την υποχρέωσή τους να θεσμοθετήσουν συγκροτημένα, συστηματικά και συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης».

Η πρώτη ενότητα του συνεδρίου, τις εργασίες του οποίου κήρυξε ο Ε. Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος του ΕΣΥΝ, ξεκίνησε χτες με θέμα: «Ατομο - κοινωνία - ναρκωτικά».

Χτες αναπτύχθηκαν τα θέματα:

  • «Τα ναρκωτικά σαν κοινωνικό φαινόμενο» (Η. Μιχαλαρέας).
  • «Η εξάρτηση από ναρκωτικά. Η λογική του συστήματος στα άκρα της» (Γ. Ρούσσης).
  • «Η πρόληψη διαμέσου της σχέσης: ικανότητα - δραστηριότητα - προσωπικότητα» (Μ. Τζωρτζοπούλου).
  • «Η τοξικομανία ως ακραία μορφή αλλοτρίωσης» (Κ. Μάτσα).

Σήμερα θα αναπτυχθούν πέντε ενότητες θεμάτων: «Κοινωνία σε κρίση - οικογένεια σε κρίση», «Η εκπαίδευση ως παράγοντας πρόληψης», «Ο ρόλος της εργασίας στην πρόληψη», «Πολιτισμός βασικός παράγοντας πρόληψης» και «Τα ΜΜΕ στο ρόλο της πρόληψης».

Αύριο θα αναπτυχθούν οι ενότητες: «Η νομοθετική πραγματικότητα» και «Ο ρόλος των θεραπευτικών κοινοτήτων και προγραμμάτων στην πρωτογενή πρόληψη».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πλειοψηφία με «ναρκωμένη» συνείδηση

Δεν ανακάλεσε προηγούμενη απόφαση που δηλώνει την αντίθεσή της για τη λειτουργία στα Λαλάδικα συμβουλευτικού κέντρου της «Ιθάκης»

Αμετανόητη εμφανίστηκε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στη συνεδρίαση της Πέμπτης, οπότε αρνήθηκε να ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση που έλαβε με πλειοψηφία, και με την οποία δηλώνει την αντίθεσή του στην εγκατάσταση και λειτουργία στην περιοχή Λαδάδικα στο κέντρο της πόλης, του νέου συμβουλευτικού κέντρου της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΙΘΑΚΗ».

Την πρόταση ακύρωσης της απόφασης κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης, ο μόνος που καταψήφισε την απαράδεκτη απόφαση στην πρώτη συνεδρίαση όπου ετέθη εκτός ημερήσιας διάταξης στις 5 Απρίλη 2001. «Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να προχωρούμε σε εξοστρακισμό των παιδιών που δίνουν μάχη για τη ζωή και την επανένταξή τους στην κοινωνία», ανέφερε.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ) Θ. Λαζαρίδης ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση και να υπάρξει συνάντηση του δημάρχου και διαπαραταξιακής επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου με τους ενδιαφερόμενους, ενώ στο τέλος υπερψήφισε την απόφαση ανάκλησης. Αντίθετα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του, Βουτσινάς και Τσαρούχας ψήφισαν να μην ανακληθεί.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε και πάλι ο Σπ. Βούγιας. Σύσσωμη η παράταξη της διοίκησης του δήμου (πρόσκειται στη ΝΔ) καταψήφισε την πρόταση ανάκλησης.

Τελικά η πρόταση του Αγ. Σαχίνη υπερψηφίστηκε μόνο από 8 δημοτικούς συμβούλους.

Ετσι σε ισχύ παραμένει η απαράδεκτη απόφαση που εμπεριέχει ιδιαίτερα έντονα τα στοιχεία του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα», δήλωσε πως προτίθεται να κάνει παρέμβαση στην επιτροπή του άρθρου 18 της Νομαρχίας και να ζητήσει κατάργηση της απόφασης του ΔΣ.

«Είναι ντροπή ο δεύτερος δήμος της χώρας μας να εμμένει σε μια τέτοια απόφαση», δήλωσε ο Φ. Καλοτεράκης, διευθυντής του θεραπευτικού προγράμματος της ΙΘΑΚΗΣ. Και πρόσθεσε πως οι νέοι που μετέχουν στα προγράμματα της ΙΘΑΚΗΣ, νιώθουν «τρομερά προσβεβλημένοι και μειωμένοι, αφού φαίνεται να αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

«Μπροστά στη διατήρηση μιας απόφασης που μπορεί να μη διαθέτει νομική δεσμευτικότητα για το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) αλλά ενισχύει τον κοινωνικό αποκλεισμό και προλειαίνει το έδαφος για την εξάπλωση του φαινομένου στο μέλλον, εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του και υπογραμμίζει την απόφασή του να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την προάσπιση του δικαιώματος στην απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΘΕΑ.

Απροσδόκητος αποχωρισμός

Πέθανε χτες τα ξημερώματα ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ Β. Μάνος

Την απέραντη θλίψη για τον αιφνίδιο θάνατο του Βασίλη Μάνου εξέφρασε η ΕΕ του ΕΣΥΝ. Παρά τη φοβερή απώλεια, αποφάσισε να μην αναβάλει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πρωτογενούς Πρόληψης, που είχε προγραμματισμένο, μια και αυτό ήταν επιθυμία του Β. Μάνου. Η ΕΕ πιστεύει ότι με αυτή την απόφαση ανταποκρίνεται στην επιθυμία του και τιμά τον άνθρωπο που για πολλές δεκαετίες στάθηκε ακλόνητος στο χρέος τού συνειδητά προοδευτικού πολίτη και του άξιου επιστήμονα. Το Συνέδριο αφιερώνεται στη μνήμη του, μαζί με την υπόσχεση ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί.

Ο Β. Μάνος πέθανε χτες τα ξημερώματα από ανακοπή καρδιάς. Η καταγωγή του ήταν από το Λεωνίδιο Αρκαδίας, αλλά γεννήθηκε στην Κωστάντζα της Ρουμανίας, όπου εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο. Μετά το θάνατο του πατέρα του μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη, όπου έμαθε ξένες γλώσσες (μιλούσε εφτά γλώσσες). Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθήνας και αποφοίτησε με άριστα. Πήρε την ειδικότητα του παιδιάτρου και εγκαταστάθηκε στο Περιστέρι, όπου ανέπτυξε έντονη κοινωνική δράση: Διατέλεσε πρόεδρος της Πολιτιστικής Στέγης «Δημιουργία», για τρία χρόνια υπήρξε αντιδήμαρχος του Δήμου Περιστερίου και από το 1996 μέχρι σήμερα πρόεδρος του ΕΣΥΝ.

Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της ΠΑΣΕΝ (1980) και του ΕΣΥΝ που τη διαδέχτηκε. Παρακολουθούσε από πολύ κοντά τι γινόταν στη χώρα, αλλά και διεθνώς με τα ναρκωτικά και κάθε φορά έκανε ανακοινώσεις για τα προβλήματα πριν από την ημερήσια διάταξη, στις συνεδριάσεις της ΕΕ του ΕΣΥΝ.

Η κηδεία του Β. Μάνου θα γίνει σήμερα ώρα 11.30 πμ από το Α` Νεκροταφείο Αθηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ