ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αλλάζει ο Πύργος Ουρανούπολης

Τη μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Πύργου Ουρανούπολης Χαλκιδικής (φωτό) ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση.

Πρόκειται για το μνημείο που βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης και το οποίο έχει υποβαθμιστεί σε επικίνδυνο βαθμό, λόγω του κυκλοφοριακού χάους που επικρατεί, αφού το λιμάνι αποτελεί την «πύλη» εισόδου και εξόδου του Αγίου Ορους, όχι μόνο για τους επισκέπτες του, αλλά και για τα φορτηγά που μεταφέρουν υλικά στα μοναστήρια.

Η μελέτη προβλέπει την προφύλαξη του μνημείου από τα οχήματα, χωροθετεί ειδικά σημεία για την εξυπηρέτηση των επιβατών των λεωφορείων, διαμορφώνει την παρακείμενη πλατεία, προχωρεί σε πεζοδρομήσεις κλπ.

Ωστόσο, το έργο, όσο κι αν είναι αναγκαίο, δεν είναι και τόσο «αθώο» όσο ακούγεται, αφού η μελέτη αυτή συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία του νέου λιμανιού έξω από την Ουρανούπολη, τη χωροθέτηση του οποίου ενέκρινε πρόσφατα το ΚΑΣ, παρά τις βάσιμες επιφυλάξεις που εκφράστηκαν. Θυμίζουμε ότι το λιμάνι θα γίνει σε ελεγχόμενο, αρχαιολογικά, χώρο και η κλίμακά του, καθώς και οι εγκαταστάσεις που προβλέπονται (ξενώνας κλπ.) είναι μεγαλύτερα των αναγκών που τυπικά καλείται να εξυπηρετήσει.

«Πολιτισμός»... κεφαλαιοκρατικής προσέγγισης

Την ποιότητα του πολιτισμού της αστικής τάξης επέδειξε ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος στην τριήμερη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη.

Ενταγμένη πλήρως στο αμερικανόπνευστο, ιμπεριαλιστικό σχέδιο της ελληνοτουρκικής κεφαλαιοκρατικής «προσέγγισης», η επίσκεψη αυτή έχει όλα τα χαρακτηριστικά της αντίληψης που θεωρεί «πολιτισμό» η 3η συνάντηση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, την έναρξη της οποίας κήρυξε χτες ο Ελληνας υπουργός, ενώ το μεσαίωνα των «λευκών κελιών» όπου αργοπεθαίνουν οι αγωνιστές - απεργοί πείνας, δεν το θεωρεί αντικείμενο που δεν «άπτεται» των στοιχειωδών παραγόντων που καθιστούν μια χώρα πολιτισμένη...

Ο Ευ. Βενιζέλος, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, στις συναντήσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ιστεμιχάν Ταλάι, με τον υπουργό Επικρατείας για θέματα Αθλητισμού, Φιγκρέτ Ουνλού, με τον υπουργό Τουρισμού, Ερκάν Μουνζού, συζήτησε περί της νέας ελληνοτουρκικής συμφωνίας για την πολιτιστική συνεργασία, για τις πολιτιστικές ανταλλαγές και την προστασία των βυζαντινών μνημείων στην Τουρκία και των οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα και για την από κοινού διεκδίκηση της διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2008 ή το 2012.

Σαν καλός «εκπρόσωπος» της ΕΕ είπε πως «η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κρίση που διέρχεται η τουρκική οικονομία, γιατί επιθυμούμε μία Τουρκία με ισχυρή οικονομία και ισχυρή κοινωνία» και πως «η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, προοπτική που συνδέεται άμεσα με την αποδοχή του κοινού ευρωπαϊκού θεσμικού πολιτιστικού και πολιτικού πλαισίου αναφοράς». Φαίνεται πως η ελληνική πλευρά «βολεύεται» και με τη σημερινή Τουρκία, αφού ο Ευ. Βενιζέλος προσκάλεσε τον ομόλογό του «να επισκεφθεί την Ελλάδα, προκειμένου να συζητήσουμε για τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας».

Μουσικές διαδρομές

Την τελευταία μουσική παράστασή τους πραγματοποιούν οι Γεράσιμος Ανδρεάτος (φωτο), Λένα Αλκαίου, Δημήτρης Λογαράς, Νόνα Βουδούρη, σήμερα, στην «Πανσέληνο» (Αδριανού 101, Πλάκα, τηλ. 32.47.575).

  • Την κέλτικη μαγεία κομίζει στο «Διογένη» (Συγγρού 259) η Ιμερ Μέιοκ. Η Ιρλανδέζα δεξιοτέχνης της γκάιντας, που πρωτογνωρίσαμε από τους «Αφρο Κελτ Σάουντ Σύστεμ», γνωστή και από το νέο δίσκο της Ελ. Αρβανιτάκη, συμμετέχει μέχρι αύριο στο πρόγραμμα της Ελληνίδας τραγουδίστριας. Ερμηνεύει κομμάτια των «Αφρο Κελτ Σάουντ Σύστεμ» και «Αυτό το φιλί», από το δίσκο «Εκπομπή» της Ελ. Αρβανιτάκη.
  • Θρύλοι της φολκ τζαζ των Βαλκανίων, ο Βούλγαρος Ιβο Παπάζοφ και ο Τούρκος Οκού Ταμίζ, σήμερα και αύριο (10 μ.μ.), στη «Σφεντόνα», παρουσιάζουν τζαζ και τις εθνικές τους μουσικές, συμπράττοντας με το συγκρότημα «Εκτός Ορίων».
  • Ο διάσημος Αργεντινός ερμηνευτής του τάνγκο Bruno Dando παρουσιάζει το «Tango Argentino Total», σήμερα (10.30 μ.μ.), στο «Δίαυλο» (Δράκου 9, Κουκάκι, 92.39.588). Μπαντονεόν: Hector Crotto, κιθάρα: Tito Cava. Απαγγέλλει η Λήδα Χαλκιαδάκη. Στον ίδιο χώρο, αύριο (9 μ.μ.), θα εμφανιστεί το πενταμελές ποπ γκρουπ «Ατλαντίς», με τους Τζωρτζίνα Καραχάλιου και Γιάννη Ρηγανά, στο τραγούδι.
  • Χορωδιακό διήμερο, διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ηλιούπολης, σήμερα και αύριο (8 μ.μ.), στα εκπαιδευτήρια «Θεομήτωρ» (Ελ. Βενιζέλου 128, Ηλιούπολη). Συμμετέχουν: Χορωδία Εφήβων Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου «Ασπασία Κανατσούλη», Φωνητικό Σύνολο «Μουσικά Κύματα», Χορωδία Νέων Δήμου Ηλιούπολης «Ιαμβος», Χορωδία Κηφισιάς «1937», Μεικτή Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Κιλκίς. Μεικτή Χορωδία Δήμου Αγ. Δημητρίου, Μεικτή Χορωδία Πνευματικού Κέντρου Αγ. Παρασκευής, Μουσικός Ομιλος Νοτίων Προαστίων Αττικής, Δημοτική Χορωδία Ηλιούπολης.
  • Αύριο (10.30 μ.μ.), στο Μικρό Μουσικό Θέατρο (Βεΐκου 33, Κουκάκι, 92.45.644), το σχήμα «Αλλοι δε χωράνε» παρουσιάζει ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς με φρι τζαζ και εκπλήξεις.
  • Η πενταμελής «Ανοιχτή Θάλασσα» εμφανίζεται σήμερα (11 μ.μ.) «Στον αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης), με γνωστά ελληνικά τραγούδια και δικά του κομμάτια.
  • Ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων οργανώνει συναυλία με το «Trio da Camera», τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), στην αίθουσα Αιγυπτιωτών (Γ` Σεπτεμβρίου 56). Οι Σπύρος Παπικινός (φλάουτο), Αναστασία Χρηστίδου (τσέλο), Τζούλη Καράλη (πιάνο) θα ερμηνεύσουν έργα Βιβάλντι, Δημακόπουλου, Τσόπλιν κ.ά.
Αρχή και τέλος
  • Στο «Θέατρο οδού Κυκλάδων», από τη «νέα Σκηνή» του Λευτέρη Βογιατζή παρουσιάζεται από την περασμένη Τετάρτη το δραματοποιημένο και σκηνοθετημένο από τον Δημήτρη Μαυρίκιο έργο της Ευγενίας Φακίνου «Το έβδομο ρούχο», σε σκηνικά - κοστούμια Λίλης Πεζανού και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Πρωταγωνιστεί η Αλέκα Παΐζη.
  • Αύριο ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του έργου των Αλέκου Σακελλάριου - Χρήστου Γιαννακόπουλου «Ενας ήρως με παντούφλες» στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Ιορδανίδη, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική του Φίλιππου Τσαλαχούρη, οι φωτισμοί του Σπύρου Κάρδαρη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Νίκος Μπουσδούκος, Μπέτυ Βαλάση, Παναγιώτα Βλαντή, Δημήτρης Τσούτσης, Στέλιος Καλαθάς, Νάντια Δεληγιάννη, Γιώργος Βελέντζας κ.ά.
  • Τη Δευτέρα ολοκληρώνονται οι παραστάσεις και του έργου «Το Φάντασμα της Οπερας Νο 2», στη «Χώρα Τεχνών» (Αμοργού 20), σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.
Από την Τροία στην Κρήτη

Δύο ταινίες του Μάρτιν Εμελε, θα προβληθούν στο πλαίσιο της 2ης ενότητας με θέμα «Ανατολικό Αιγαίο - Κρήτη» του αφιερώματος «Κινηματογράφος και Αρχαιολογία», αύριο (11 πμ) στον «Απόλλωνα». Πρόκειται για τις ταινίες «Η επιστροφή του Λαοκόωντα - Το τοπίο της Τρωάδας ως μνημείο πολέμου» και «Blur up, εικόνες από τον αληθινό θησαυρό του Πριάμου», ενώ η ενότητα περιλαμβάνει και την ταινία του Λευτέρη Χαρωνίτη, «Ιδαίου μύθοι».

Τις προβολές θα συνοδεύουν συζητήσεις, με τους Χρήστο Μπουλώτη, δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Κέντρο Ερεύνης της Αρχαιότητας της Ακαδημίας Αθηνών, Γιάννης Σακελλαράκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Μ. Εμελε.

Βραδιά κιθάρας

Ο Σύλλογος Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας» διοργανώνει μια ενδιαφέρουσα συναυλία, τη Δευτέρα (8.30μμ), στον «Παρνασσό» (πλ. Καρύτση). Ο Σωκράτης Μαστροδήμος (κιθάρα) θα παρουσιάσει έργα Φάμπα, Sor, Koshkin, Rodrigo, Villa - Lobos, ο Κώστας Τσερεγκώφ (κιθάρα) έργα Tirao, Morel, Φάμπα και οι Κ. Τσερεγκώφ και Πέπο Σάλεμ (φλάουτο) έργα Bach, Kleynjans, Pujol και Piazzolla. Η συναυλία είναι η δεύτερη σειρά κοντσέρτων με κιθάρα που διοργανώνει ο σύλλογος φέτος για την πολύπλευρη προβολή του οργάνου, του ρεπερτορίου του και των ταλαντούχων ερμηνευτών του.

Δεν τον ξεχνούν...

Ενας χρόνος πέρασε από το θάνατο ενός άξιου «εργάτη» του ελληνικού κινηματογράφου. Του καθ' όλα σημαντικού σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη. Οι οικείοι, οι φίλοι και συνάδελφοί του, που δεν ξεχνούν την προσφορά του, θα παραστούν στο ετήσιο μνημόσυνό του που θα γίνει, αύριο Κυριακή, στη 1.15μμ, στο Α` Νεκροταφείο Αθηνών.

Φεστιβάλ ελληνικής παράδοσης

Για δεύτερη χρονιά διοργανώνεται στη Ν. Υόρκη (Τάουν Χολ), το Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής και Χορού, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Το τριήμερο εκδηλώσεων είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ παραδοσιακής ελληνικής μουσικής και χορού στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή 40 ερμηνευτών και χορευτών. Στο χτεσινό πρόγραμμα παρουσιάστηκαν μουσική και χοροί της Μακεδονίας και Θράκης, από τους «Ζουρνάδες» από τη Γουμένιτσα, το «Τρίο Γευγελής», την μπάντα χάλκινων πνευστών Εδεσσας «Χρυσοδάκτυλοι», τον Χρόνη Αηδονίδη και τους «Μομόγερους».

Σήμερα, θα ακουστούν ποντιακή μουσική και τραγούδια από το συγκρότημα του Μιχάλη Καλιοντζίδη και από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία με τον Νίκο και τη Γιασεμή Σαραγούδα. Συμμετέχουν «Οι Μομόγεροι», σήμερα και αύριο και θα παρουσιαστούν ρεμπέτικα από τους Αγάθωνα Ιακωβίδη, Ιορδάνη Τσομίδη, Λέλα Παπαδοπούλου. Στη συνέχεια τα ελληνικά συγκροτήματα θα εμφανιστούν στη Φιλαδέλφεια, Βοστόνη και το Λος Αντζελες.

Αφιερωμένες στην Ημέρα Χορού

Ο Σύλλογος «Η Ρωμιοσύνη» (φίλοι του γνήσιου δημοτικού τραγουδιού, του χορού και της παράδοσης) για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Χορού διοργανώνει αύριο (7.45μμ) στο Θέατρο Βράχων του Δήμου Βύρωνα, εκδήλωση με θέμα «Ανοιξη, λουλούδια, πουλιά», που περιλαμβάνει τραγούδια και χορούς απ' όλη την Ελλάδα. Συμμετέχουν είκοσι συγκροτήματα και τριακόσιοι χορευτές.

«Η μουσικοχορευτική παράδοση Αστυπάλαιας και Καλύμνου» είναι το θέμα του σεμιναρίου στο Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» (Σχολείου 8, Πλάκα) (αύριο), με ομιλήτρια τη Μαριγούλα Κρητσιώτη. Το σεμινάριο περιλαμβάνει: Διδασκαλία τοπικών χορών. Αναλυτική παρουσίαση φορεσιών. Αναφορές στα πανηγύρια, έθιμα, μουσική και άλλα στοιχεία του τοπικού πολιτισμού.

Δύο συναυλίες στην Κίνα θα δώσει ο Μανώλης Μητσιάς, ο οποίος θα βρίσκεται στην κινεζική πρωτεύουσα από τη Δευτέρα μέχρι τις 5 του Μάη. Ο Ελληνας ερμηνευτής, προσκεκλημένος του υπουργείου Πολιτισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας Κίνας, θα συμμετέχει στο μηνιαίας διάρκειας «Φεστιβάλ του Πεκίνου», που είναι πλέον θεσμός.

Εκδήλωση αφιερωμένη στον ποιητή Ι. Γρυπάρη οργανώνει η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό οργανισμό «Μορφές έκφρασης» στις 30/4, 7 μμ, στην αίθουσα «Μιχαήλας Αβέρωφ» (Γενναδίου 8).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ