Με το σύνθημα «Οι ανάπηροι δεν σκύβουν το κεφάλι, μαζί με τη ΣΕΑΑΝ αντίσταση και πάλη», ανέδειξαν την ανάγκη να ενισχυθεί στο αναπηρικό κίνημα η συσπείρωση σε αγωνιστική κατεύθυνση, ενάντια στην αντιλαϊκή και αντιαναπηρική πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τις περικοπές στην Πρόνοια, την Υγεία, την Ειδική Αγωγή.
«ΚΕΠΑ, ΟΠΕΚΑ η ίδια ιστορία, "σφάζουν" τους ανάπηρους για την κερδοφορία», φώναξαν κατά τη διάρκεια της προσυγκέντρωσης ανάπηροι, γονείς και κηδεμόνες, αποκαλύπτοντας τη νέα «φάμπρικα» των περικοπών σε επιδόματα και συντάξεις που έχει ανοίξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.
Τη στήριξη στα δικαιώματα και τους αγώνες των αναπήρων εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΜΙΣΕΑ, Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, ο οποίος τόνισε τη σημασία του κοινού αγώνα. Οπως σημείωσε, «μαζί με τους αναπήρους παλεύουμε ενάντια στις περικοπές των επιδομάτων και των συντάξεων αναπηρίας, των σφαγείων των ΚΕΠΑ και του νέου οργανισμού περικοπών του ΟΠΕΚΑ». Παράλληλα, ανέδειξε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, που διεκδικούν την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.
Το ψήφισμα στη συγκέντρωση με τα αιτήματα του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος διάβασε στους συγκεντρωμένους εκ μέρους της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ ο Γιώργος Μπίλης.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Συμμετείχε επίσης ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι στα Προπύλαια, με τα πανό της ΣΕΑΑΝ και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η ανάπτυξή τους είναι τραγωδία, είναι για τα κέρδη της πλουτοκρατίας» και «Φτώχεια, ανεργία, ρατσισμός, είναι της ΕΕ ο πολιτισμός», κατευθύνθηκαν προς την Κλαυθμώνος, όπου διεξαγόταν το παναναπηρικό συλλαλητήριο.
Εκεί όμως η ηγεσία της ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στη ΣΕΑΑΝ, ενώ παρότι ενημερώθηκε, δεν ανακοίνωσε ούτε καν τη συμμετοχή στην κινητοποίηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη. Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Γ. Βαρδακαστάνης, μονοπωλώντας το δικαίωμα λόγου, ανέπτυξε τις θέσεις της ηγεσίας, η οποία έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει ότι... είναι ενάντια «σε μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις» και να υποστηρίξει πως... «η αναπηρία δεν έχει χρώμα», συσκοτίζοντας το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις μέσα στο αναπηρικό κίνημα που αντί να στηρίζουν τις διεκδικήσεις των αναπήρων, στέκονται απέναντί τους, υπονομεύουν τα δικαιώματα και την πάλη τους. Εναν τέτοιο κίνδυνο εμπεριέχει και η θέση της ΕΣΑμεΑ να περάσει η ευθύνη της Πρόνοιας στους δήμους και στις Περιφέρειες, πρόταση που οδηγεί στην απαλλαγή του κράτους από τις ευθύνες που έχει απέναντι στους αναπήρους. Επιπλέον, όψιμα η ΕΣΑμεΑ τάχθηκε στα λόγια ενάντια στον νόμο Κατρούγκαλου, όταν όμως ψηφιζόταν στη Βουλή, τον είχε στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις.
Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ ζήτησε να επιδώσει το δικό της ψήφισμα με τις διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος. Η κυβέρνηση ωστόσο δεν έκανε δεκτό το αίτημα και με εντολή της η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο της αντιπροσωπείας, γεγονός που κατήγγειλε η ΣΕΑΑΝ.
Μαχητική κινητοποίηση από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 2/12, έξω από το ΙΚΑ της Αριστοτέλους, στο πλαίσιο της αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Στη συνέχεια, το αγωνιστικό μπλοκ κατευθύνθηκε με πορεία στο αναπηρικό συλλαλητήριο στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Μεταξύ άλλων, στην κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ υπογραμμίστηκε η ανάγκη οι ίδιοι οι ανάπηροι, οι χρονίως πάσχοντες, οι γονείς και οι κηδεμόνες να πάρουν την υπόθεση της προστασίας των δικαιωμάτων και της ζωής τους στα δικά τους χέρια, σε συμπόρευση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενάντια στην αντιλαϊκή και αναπηρική πολιτική.
Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες, από τον Σύλλογο Κινητικά Αναπήρων, ενώ το Σάββατο 1/12 έγινε παγκρήτιο συλλαλητήριο ΑμεΑ με συγκέντρωση στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Κρήτης, και τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του Κόμματος.
Την ανάγκη άμεσης αντικατάστασης των αγγειογράφων στον «Ευαγγελισμό» και στο Νοσοκομείο «Αττικόν», όπως και συνολικά του ιατρικού εξοπλισμού των νοσοκομείων, με άμεση επιχορήγησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, απαιτεί η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών.
Οπως επισημαίνει, τα αιμοδυναμικά εργαστήρια του «Ευαγγελισμού» και του «Αττικού» Νοσοκομείου (που πάντα συνεφημερεύουν) δέχονται σε επείγουσα βάση τουλάχιστον 10 οξέα εμφράγματα μυοκαρδίου (ΟΕΜ) στις γενικές εφημερίες και μερικά ακόμα ΟΕΜ στις πρωινές ώρες.
«Η αγγειοπλαστική στο ΟΕΜ έχει σώσει χιλιάδες ζωές», τονίζει η ΔΗΠΑΚ. «Ταυτόχρονα, όμως», επισημαίνει, «τα δύο αυτά νοσοκομεία σηκώνουν πολύ μεγάλο βάρος της Αττικής και των γύρω περιοχών. Εκτελούν χιλιάδες προγραμματισμένες στεφανιογραφίες ετησίως. Οι αγγειογράφοι είναι πεπαλαιωμένοι (15ετίας), με τεράστιο αριθμό εξετάσεων ο καθένας. Εχουν συχνές βλάβες και αφού είναι εκτός εγγύησης οι βλάβες πληρώνονται αδρά! Ανταλλακτικά δύσκολα βρίσκονται (αναζητούνται σε όλη την Ευρώπη) και έρχονται με καθυστέρηση. Μέσα στο 2018 είχαν πολλαπλές βλάβες, πολλές μέρες αχρηστίας, ακόμα και σε γενικές εφημερίες. Διακομίζονταν εμφράγματα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να χάνεται ζωτικός χρόνος, αφού ο ασθενής πρέπει να μπει στο εργαστήριο τις πρώτες ώρες. Υπήρξε και θάνατος σε μια διακομιδή».
«Οι αγγειογράφοι είναι στο τέλος της ζωής τους. Πότε θα αντικατασταθούν;», ρωτά η ΔΗΠΑΚ και προσθέτει:
«Στον "Ευαγγελισμό" υπάρχει νέο μηχάνημα εδώ και μήνες, δεν λειτουργεί ακόμα, οι ανάγκες είναι τεράστιες, απάντηση γιατί δεν λειτουργεί δεν παίρνουμε από τις διοικήσεις και το υπουργείο. Είναι άκρως αναγκαίος και 2ος αγγειογράφος (που όπως μας λένε) θα έρθει, και το προσωπικό θα έρθει για να το λειτουργήσει.
Στο "Αττικόν", μηδέν προοπτική για αντικατάσταση του γερασμένου αγγειογράφου. Μάλιστα, στο "Αττικόν" έγινε φιέστα προ ημερών για τα 15 χρόνια λειτουργίας του νοσοκομείου και αμέσως μετά χάλασε ξανά ο αγγειογράφος που - ...τι σύμπτωση - έχει μόνο ...15 χρόνια εντατικής λειτουργίας».
Η ΔΗΠΑΚ καταγγέλλει ότι το υπουργείο αγνοεί προκλητικά την παραπάνω κατάσταση,«ποντάρει στις δωρεές (όπως στον "Ευαγγελισμό"). Υπάρχει κόφτης κονδυλίων για τα νοσοκομεία, που κάθε χρόνο μεγαλώνει (βλ. προϋπολογισμούς)».
«Δεν μένουμε αδρανείς», τονίζει η ΔΗΠΑΚ και καλεί σε αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, άμεσο εξοπλισμό των νοσοκομείων με σύγχρονα μηχανήματα.
«10 στεφανιογράφοι ολοκαίνουργιοι κοστίζουν όσο ένα φτερό από ένα "F-16" που πλουσιοπάροχα αγοράζουν από τις ΗΠΑ για ΝΑΤΟικές ανάγκες», αναφέρει χαρακτηριστικά.