ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αυτό το Σαββατοκύριακο το Συνέδριο για τη Λογοτεχνία

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με χαιρετισμό του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί το 5ο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, στην Αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με θέμα «Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τον Μεσοπόλεμο», το οποίο είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν με χαιρετισμό του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Την εναρκτήρια ομιλία, με τίτλο: «Στα ίχνη μιας λογοτεχνίας "χρήσιμης" για τη σύγχρονη εποχή», θα κάνει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού. Στην έναρξη ακόμα, θα πραγματοποιηθεί και ένα σύντομο μουσικοθεατρικό δρώμενο, όπου θα συμμετάσχουν πλήθος νέων μουσικών καθώς και ηθοποιοί. Οι εργασίες του συνεδρίου θα κλείσουν την Κυριακή στις 7 μ.μ., με συναυλία, με μελοποιημένη ποίηση της περιόδου.

Το περιεχόμενο του Συνεδρίου δεν απευθύνεται σε έναν στενό κύκλο «ειδικών και μυημένων», αλλά στον καθένα που ενδιαφέρεται να γνωρίσει και να κατανοήσει τη σύγχρονη λογοτεχνία μας και πώς αυτή επηρεάστηκε από την κομμουνιστική ιδεολογία. Να γνωρίσει βαθύτερα τους πρωτοπόρους λογοτέχνες, που εξέφρασαν με το έργο τους τα συμφέροντα της πρωτοπόρας κοινωνικής τάξης, της εργατικής.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχει πλήθος ομιλητών, που έχουν επιλεγεί με βάση το αντικείμενο της επιστημονικής τους εργασίας, τις μελέτες και τα ενδιαφέροντά τους. Σημαντικό είναι επίσης ότι το Συνέδριο θα τιμήσουν με την παρουσία τους και με τις παρεμβάσεις τους αρκετοί απόγονοι μεγάλων λογοτεχνών μας.

Στιγμιότυπο από τον λογοτεχνικό περίπατο
Στιγμιότυπο από τον λογοτεχνικό περίπατο
Το Συνέδριο διαρθρώνεται στις παρακάτω ενότητες:

  • Οι πρόδρομοι σοσιαλιστές λογοτέχνες και η εποχή τους (1880-1917)

Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στους πρόδρομους σοσιαλιστές λογοτέχνες. Ακόμα, θα υπάρξουν εισηγήσεις και για άλλους λογοτέχνες που διαπνέονταν από τα σοσιαλιστικά ιδανικά, καθώς και σε αστούς λογοτέχνες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της ανερχόμενης ακόμα αστικής τάξης να εκσυγχρονίσει το αστικό κράτος.

  • Η πρωτοπορία στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου (1917-1939)

Η συγκεκριμένη ενότητα είναι αφιερωμένη στους λογοτέχνες που επηρεάζονται άμεσα από το ΚΚΕ και την ανάπτυξη του κινήματος. Την περίοδο αυτή, κάτω από την επίδραση της μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης αλλά και της πολιτικής και ιδεολογικής παρέμβασης του ΚΚΕ, διαμορφώνονται οι περισσότεροι από τους κομμουνιστές λογοτέχνες, ανάμεσά τους και οι κορυφαίοι Κώστας Βάρναλης και Γιάννης Ρίτσος. Θεμελιώνονται επίσης οι βάσεις για τη μετέπειτα ανάπτυξη της εμπνευσμένης από τα κομμουνιστικά ιδανικά λογοτεχνίας.

  • Εμμεσες επιδράσεις της κομμουνιστικής ιδεολογίας στη μεσοπολεμική λογοτεχνία

Η τρίτη ενότητα ασχολείται με έναν αριθμό σημαντικών λογοτεχνών, οι οποίοι επηρεάστηκαν έμμεσα ή προσωρινά από τις σοσιαλιστικές ιδέες, αλλά και λογοτέχνες που καταπολέμησαν την κομμουνιστική ιδεολογία, η οποία ασκούσε εκείνη την περίοδο σημαντική επιρροή στους κύκλους της διανόησης και των φοιτητών. Ειδική αναφορά θα γίνει και στα λογοτεχνικά περιοδικά.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που προϋπαντούν το Συνέδριο

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε την Κυριακή το πρωί στην Ομόνοια, όπου πραγματοποιήθηκε λογοτεχνικός περίπατος. Μπορεί πολλά από τα μέρη, όπου περιηγήθηκαν, να μην υπάρχουν πια, όμως «ζωντάνεψαν» μέσα από την ενδιαφέρουσα ξενάγηση της Νατάσας Αβραμίδου, τα αποσπάσματα από έργα λογοτεχνών, αλλά και μέσα από φωτογραφίες ή έργα τέχνης της παλιάς Αθήνας.

Στην Ομόνοια λειτούργησαν κάποια από τα παλιότερα καφενεία της Αθήνας, που αποτέλεσαν και λογοτεχνικά στέκια. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά το «Μπάγκειον», που το υπόγειό του είχε γίνει στέκι ποιητών του Μεσοπολέμου (Ναπολέων Λαπαθιώτης, Ρώμος Φιλύρας, Κώστας Βάρναλης, Μαρία Πολυδούρη κ.ά.), το «Πατάρι του Λουμίδη», σημείο συνάντησης πολλών εκπροσώπων της λεγόμενης γενιάς του '30. Σειρά είχε η έδρα του περιοδικού «Μαύρος γάτος» στην οδό Ασκληπιού, όπου βρίσκονταν μεταξύ άλλων οι Τέλλος Αγρας, Ρώμος Φιλύρας, Κλέων Παράσχος, Κώστας Βάρναλης, Δημήτρης Ταγκόπουλος αλλά και ο γείτονάς τους Κωστής Παλαμάς. Μετά από μια ενδιάμεση στάση στην οδό Βουκουρεστίου, στο καφέ «Brazil», σημείο συνάντησης ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων μεταπολεμικά, ο περίπατος κατέληξε στο καφενεδάκι της Δεξαμενής, όπου σύχναζαν σημαντικοί και πρωτοπόροι Ελληνες ποιητές και πεζογράφοι όπως η Γαλάτεια Καζαντζάκη, η Ελλη Αλεξίου, ο Βάρναλης.

  • Σημειώνεται ότι λόγω μεγάλης συμμετοχής, ο συγκεκριμένος περίπατος θα επαναληφθεί μετά το Συνέδριο, σε νέα ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.
«Ο Δρόμος μας» στις κινηματογραφικές αίθουσες

Για λίγες μέρες ακόμα θα συνεχίζεται η προβολή του Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με τίτλο «Ο Δρόμος μας», σε κινηματογραφικές αίθουσες σε όλη τη χώρα. Στα 100 λεπτά του έργου συμπυκνώνεται η Ιστορία των 100 χρόνων δράσης του Κόμματος, μέσα από ντοκουμέντα, αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό, μαρτυρίες και δραματοποίηση μερικών από τις πιο σημαντικές «στιγμές» της.

Την προβολή του Ντοκιμαντέρ αξιοποιούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καλώντας εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και νεολαίους να παρακολουθήσουν ομαδικά την ταινία, να αποτελέσει έναυσμα για να συζητηθούν τα διδάγματα από τη συγκλονιστική Ιστορία του Κόμματος, αλλά και η σύγχρονη στρατηγική του.

Κινηματογράφοι όπου προβάλλεται η ταινία

Στην Αθήνα το Ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο «Studio New Star Art Cinema» (Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής), από την Τρίτη 11/12 μέχρι και την Κυριακή 16/12 στις 6 μ.μ.

Στον Χειμερινό Κινηματογράφο Δήμου Πετρούπολης στις 12/12 (7 μ.μ.) και 15/12 (6 μ.μ.).

Στον Πειραιά: «Ζέα Digital Cinema» (Χ. Τρικούπη 39, Mαρίνα Ζέας, Πειραιάς) στις 11 και 12 Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ.

Επίσης, μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οι εξής κινηματογράφοι:

Αγιος Νικόλαος Κρήτης: «REX», Αγρίνιο: «Ανεσις», Αλεξανδρούπολη: «Ηλύσια», Αμαλιάδα: «Cine Cinema», Αμφισσα: Κορδώνειο Πνευματικό Κέντρο και Κινηματογραφική Λέσχη, Ανδρος: Κινηματογραφική Λέσχη, Αρτα: «Σινέ Παλλάς», Γιάννενα: Πνευματικό Κέντρο, Γύθειο: Κινηματογραφική Λέσχη, Ζάκυνθος: «Φώσκολος», Ηράκλειο: «Βιτσέντζος Κορνάρος», έως 12/12, 6 μ.μ., Ιωάννινα: Πνευματικό Κέντρο, Καστοριά: «City Center Cinemas», Κέρκυρα: «Σινέ Ορφεύς», 11/12 - 12/12, 7.30 μ.μ., Κιλκίς: «Αστρον», Κως: «Cine Orfeas», Λευκάδα: Πνευματικό Κέντρο, Λάρισα: «Cine Victoria», 11/12 - 12/12, 7.30 μ.μ., Πύργος: «Ορφέας», Ρέθυμνο: «CINE Απόλλων», Σέρρες: «Σινεμά Κρόνιο», Σπάρτη: «Cinema Center», Σύρος: «Παλλάς» (Ερμούπολη), Τρίκαλα: «Τηλέμαχος» 13/12 - 19/12 7 μ.μ, Κύπρος: «Πάνθεον Λευκωσία», μέχρι 13/12.

Διανομή «NEW STAR»

Εκδήλωση στη Βέροια

Εκδήλωση - σύσκεψη, με θέμα «Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να κάνουμε την πραγματική διαφορά. Δυνατό εργατικό κίνημα. Κοινωνική Συμμαχία. Ανάπτυξη για το λαό», διοργανώνει η ΤΟ Ημαθίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 12 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ., στον πολυχώρο «Ελιά» στη Βέροια. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αντανακλαστικά...

Κάνοντας διάφορα αντικομμουνιστικά και ειρωνικά σχόλια απαίτησε την απομάκρυνση των συμμετεχόντων στον λογοτεχνικό περίπατο της Κυριακής ο υπεύθυνος της εταιρείας ασφάλειας της τράπεζας «Alpha Bank» που στεγάζεται στη Στοά Νικολούδη.

Το συγκεκριμένο σημείο ήταν ανάμεσα στους σταθμούς του περιπάτου, καθώς εκεί στεγαζόταν παλιά το Πατάρι του Λουμίδη, στέκι πολλών λογοτεχνών της δεκαετίας του '30, ανάμεσά τους και κομμουνιστές, όπως ο Κώστας Βάρναλης.

Η αντίδραση του υπεύθυνου της εταιρείας προκαλεί βέβαια αρκετά ερωτήματα, όπως ποια είναι αυτή η πολιτική που δίνει το δικαίωμα στη συγκεκριμένη εταιρεία να «απαγορεύει» τη διέλευση από έναν δημόσιο και ελεύθερο χώρο, όπως η συγκεκριμένη στοά...

Αν και μάλλον θα διαβάζαμε «βουλωμένο γράμμα» αν λέγαμε ότι η αντίδρασή του δείχνει ταξικά αντανακλαστικά απέναντι στην πρωτοπόρα μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητα του ΚΚΕ.

`Η, όπως το 'χε γράψει κι ο Βάρναλης κάπου εκεί στη Σταδίου, για κάτι «βεζίρηδες» του δικού του καιρού: «Κι όσο τ' αψήλου αναπηδάει κανένας / (του Παρά και Σπαθιού, Σταβρού και Πένας) / τόσο και πιο μισεί κάκιστα τρία: / Μάθηση και Λαό κ' Ελεφτερία!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ