ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΜΑΘΗΤΕΣ
Την Κυριακή η Πανελλαδική Συνάντηση Συντονιστικών Επιτροπών

Κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας. Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» μαθητές για τη συμμετοχή τους

Από την κινητοποίηση στις 29 Οκτώβρη στην Αθήνα
Από την κινητοποίηση στις 29 Οκτώβρη στην Αθήνα
Σε πανελλαδική συνάντηση, την Κυριακή 16 Δεκέμβρη στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας αντίστοιχες Συντονιστικές Επιτροπές από όλη τη χώρα. Παράλληλα, καλεί τα 5μελή και τα 15μελή, τα σχολεία όλης της Ελλάδας, να συζητήσουν και να πάρουν απόφαση για συμμετοχή. Οπως αναφέρει στο κάλεσμά της:

«Ολοι εμείς οι μαθητές που από την αρχή της χρονιάς:

  • Αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, που με τους αγώνες μας έχουμε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να καταθέσει το απαράδεκτο νομοσχέδιό της, που κάνει ακόμα πιο εξοντωτικό το σχολείο.
  • Που στις 29 Οκτώβρη πλημμυρίσαμε τους δρόμους της χώρας οργανώνοντας μαθητικές πορείες σε πάνω από 50 πόλεις και συνεχίζουμε με δράσεις σε όλη την Ελλάδα.
  • Δεν καθόμαστε στ' αυγά μας, αλλά αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε όσα μας αξίζουν και μας στερούν, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης που συνεχίζει στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες και μαζί με τους συνεργάτες τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αλλού χτυπάνε το δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη ζωή με δικαιώματα...
  • Με τη δράση μας απομονώνουμε τους φασίστες, τις σάπιες ιδέες τους και το ρατσιστικό τους δηλητήριο.

...Ηρθε η ώρα να συναντηθούμε, να συντονιστούμε, να ανταλλάξουμε ιδέες για το πώς θα συνεχίσουμε τον μεγάλο δίκαιο αγώνα μας, πώς θα τον κάνουμε ακόμα πιο δυνατό και μαζικό!

Να συζητήσουμε για το πώς συνεχίζουμε, για την άμεση απάντηση που πρέπει να δώσουμε στην κυβέρνηση και όσους στηρίζουν τους νόμους που κάνουν ακόμα χειρότερο το ήδη εξοντωτικό σχολείο.

Να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να ζωντανέψουμε τις μαθητικές μας κοινότητες με πρωτοβουλίες και δράσεις για όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας απασχολούν!

16 Δεκέμβρη οι μαθητές όλης της Ελλάδας ενώνουμε τη φωνή μας στην Αθήνα, στην Πανελλαδική μας Συνάντηση!

Επιστρέφουμε στην κυβέρνηση το απαράδεκτο νομοσχέδιό της! Ούτε να σκεφτεί να το καταθέσει!

Παλεύουμε για σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει!».

«Ολοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί»

Μπροστά στην Πανελλαδική Συνάντηση, μαθητές από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πρέβεζα μιλούν στον «Ριζοσπάστη»:

Χρήστος Χαραλαμπίδης, αντιπρόεδρος του 15μελούς 2ου ΓΕΛ Πολίχνης και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης: «Είναι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί η Πανελλαδική Συνάντηση μαθητικών συμβουλίων, συντονιστικών επιτροπών και μαθητών από κάθε γωνιά της χώρας. Μέσα και από αυτήν την πρωτοβουλία, θα μπορέσουμε πολύ καλύτερα να συζητήσουμε για το πώς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ακόμα πιο αποφασιστικά και συντονισμένα το επόμενο διάστημα για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει και μας τα στερούν ΕΕ και κυβερνήσεις.

Από την αρχή της χρονιάς δώσαμε πολλές μάχες ενάντια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα σχολεία μας και ενάντια στο απαράδεκτο νομοσχέδιο που θέλει να καταθέσει η κυβέρνηση, που κάνει ακόμα χειρότερο το Λύκειο. Συζητήσαμε στα μαθητικά μας συμβούλια για καθετί που απασχολεί τις μαθητικές κοινότητες. Μπήκαμε μπροστά στην ενημέρωση όλων των συμμαθητών μας αλλά και στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή μας, ενάντια στο ΝΑΤΟ που σπέρνει το θάνατο και τον ξεριζωμό από όπου και αν περάσει και την κυβέρνηση, που όπως και οι προηγούμενες, δίνει γη και νερό στα γεράκια του πολέμου, δίνει δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς στο ΝΑΤΟ και την ίδια ώρα θέλει να πείσει πως δεν υπάρχουν λεφτά για τα σχολεία μας, αφήνοντας πραγματικά τη λειτουργία τους στον αέρα. Για όλα αυτά αλλά και για την αποφασιστική δράση που έχουμε ανοίξει σε πολλά σχολεία και γειτονιές της Θεσσαλονίκης ενάντια στους φασίστες και το ρατσιστικό τους δηλητήριο, θέλουμε να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας στην Πανελλαδική μας Συνάντηση, ανανεώνοντας και το αγωνιστικό μας σχέδιο για το επόμενο διάστημα και ετοιμάζοντας ακόμα πιο μαζικούς και μαχητικούς αγώνες για ένα σχολείο που θα μας μορφώνει και δεν θα μας εξοντώνει».

Χρήστος Μπρίκος, πρόεδρος του 15μελούς του 2ου ΓΕΛ Πρέβεζας: «Με το που είδαμε το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας για την Πανελλαδική Συνάντηση μαθητών στην Καισαριανή, συνεδριάσαμε ως Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πρέβεζας και πήραμε απόφαση συμμετοχής, εξασφαλίζοντας παράλληλα πως το κάλεσμα θα φτάσει σε όλα τα σχολεία της περιοχής μας.

Από την αρχή της χρονιάς είμαστε όλοι οι μαθητές επί ποδός. Η συζήτηση στα 15μελή έχει φουντώσει για τα καλά. Η Συντονιστική Επιτροπή έχει αγκαλιάσει όλα τα σχολεία της πόλης. Από την αρχή της χρονιάς είμαστε σε ετοιμότητα. Με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου δηλώσαμε σε όλους τους τόνους πως δεν θα επιτρέψουμε να κατατεθεί. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στο νομοσχέδιο που κάνει χειρότερο το σχολείο μας. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και παλεύουμε για ένα σχολείο που θα μας μορφώνει και δεν θα μας εξοντώνει. Ηδη ετοιμάζουμε τη μαζική κάθοδο μαθητών στην Αθήνα σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Συντονιστικές Επιτροπές της Ηπείρου. Θα είμαστε στην 2η Πανελλαδική Συνάντηση την Κυριακή 16 Δεκέμβρη στην Καισαριανή, γιατί όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Θα νικήσουμε».

«Δεν πρέπει να λείψει κανείς»

Ηλέκτρα Καζάκου, αντιπρόεδρος του 15μελούς 15ου ΓΕΛ Αθηνών, μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας: «Ολοι οι μαθητές που κινητοποιηθήκαμε από την αρχή της χρονιάς σε υπουργεία, δήμους, στις γειτονιές μας, ενώνουμε ξανά τις δυνάμεις μας και συναντιόμαστε για να ετοιμάσουμε τα επόμενα αγωνιστικά μας βήματα. Από την αρχή της χρονιάς έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας. Στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να τρομοκρατήσει και να βάλει στον πάγο τους αγώνες μας, εμείς απαντάμε με ακόμα πιο μαζικούς και μαχητικούς αγώνες με τους γονείς και τους αγωνιστές καθηγητές στο πλάι μας. Ξέρουμε καλά πως ενωμένοι και συντονισμένοι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, πως τα δικαιώματά μας θα τα κατακτήσουμε με τους αγώνες μας. Αλλωστε, πρόσφατα οι μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων αυτό το απέδειξαν με τον ανυποχώρητο αγώνα τους. Για όλα αυτά θέλουμε να συζητήσουμε στην Πανελλαδική μας Συνάντηση, να ανταλλάξουμε πείρα, ιδέες και απόψεις για τη συνέχιση και το δυνάμωμα του μεγάλου μας αγώνα, από κοινού να σχεδιάσουμε την απάντηση που θα δώσουμε στο υπουργείο και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε όσους προσπαθήσουν να μας στερήσουν τα δικαιώματα και τα όνειρά μας! Καλούμε όλα τα 5μελή και 15μελή να πάρουν αποφάσεις και να συμμετέχουν στην Πανελλαδική μας Συνάντηση. Είναι χρέος κάθε μαθητή που βιώνει τα ίδια προβλήματα, να αντισταθεί στην ηττοπάθεια και στην αδράνεια, να κινητοποιηθεί και να ενωθεί μαζί μας στον αγώνα για τα δικαιώματά μας».

Μαριλένα Χριστοφορίδη, πρόεδρος του 15μελούς του 3ου ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου: «Οι μαθητές των ΕΠΑΛ δίνουμε ραντεβού την Κυριακή στην Πανελλαδική Συνάντηση στην οποία καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Δεν είναι λίγα αυτά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν στερήσει από τους μαθητές όλα αυτά τα χρόνια, παρ' όλες τις κορόνες για δήθεν αναβάθμιση των ΕΠΑΛ.

Στο 3ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου η συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μας έβγαλαν στο δρόμο, μαζί με τους συμμαθητές μας από τα ΓΕΛ που πάλευαν ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο κάνει το Λύκειο ακόμα πιο εξοντωτικό. Πολλοί ήταν αυτοί που μας έλεγαν ότι "στα ΕΠΑΛ δεν έχετε λόγο να αντιδράτε, αφού αυτό το νομοσχέδιο δεν αφορά εσάς, αλλά τα ΓΕΛ". Ομως εμείς και αυτήν τη χρονιά πήγαμε σε ένα σχολείο το οποίο δεν είχε καθηγητές και βιβλία, αντιθέτως είχε ανεπαρκή εργαστήρια και έπρεπε εμείς να καλύψουμε το κόστος για υλικά και αναλώσιμα απαραίτητα για την ειδικότητα που έχουμε διαλέξει, όσοι καταφέραμε να φοιτήσουμε σε αυτήν αφού πολλές καταργήθηκαν. Εμείς ξέρουμε ότι ο λογαριασμός είναι κοινός για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του σχολείου, είτε αυτό είναι ΓΕΛ είτε ΕΠΑΛ, ξέρουμε ότι θα μοιραζόμαστε την ίδια ανασφάλεια όταν θα αποφοιτήσουμε από αυτό. Μας ενώνει η ζωή μας, το παρόν και το μέλλον μας, ο κοινός αντίπαλος και ο κοινός αγώνας.

Αυτή η συζήτηση στα 5μελή, στο 15μελές, στο προαύλιο, στον καφέ έχει κάνει περισσότερους συμμαθητές μας να συνειδητοποιούν την ανάγκη κοινού αγώνα με τους συμμαθητές μας από τα ΓΕΛ, από τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, που με τον αγώνα τους εμπόδισαν τις αλλαγές που ήθελε να κάνει η κυβέρνηση στα σχολεία τους. Γι' αυτό, λοιπόν, δεν πρέπει κανένας μαθητής να λείψει από το ραντεβού που δίνουν μαθητές από όλη την Ελλάδα την Κυριακή 16 Δεκέμβρη».

Αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια

Αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και της Α' Γυμνασίου διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αττική, την ερχόμενη Κυριακή, 16 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., στο 2ο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Χαϊδαρίου (Λεωφόρος Αθηνών και Αναγεννήσεως, πλησίον δημαρχείου).

Για ένα δίωρο τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια πίστας, καθώς όπως λένε και οι Οργανώσεις στην πρόσκλησή τους, «τα οφέλη της άσκησης για τα παιδιά είναι πολλαπλά. Οταν η άθληση συναντά το παιχνίδι, ξεκινάει η διασκέδαση!».

Εκδήλωση για την Προσχολική Αγωγή

Η πρόταση του ΚΚΕ για την Προσχολική Αγωγή των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων παρουσιάζεται σε εκδήλωση που διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του Κόμματος την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ., στο σχολικό συγκρότημα της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Ομιλητής θα είναι ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ