ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
BREXIT
Νέος γύρος παζαριού εντός και εκτός Βρετανίας

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκίνησε σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες

Τα χαμόγελα της Μέι με τον Γιούνκερ δεν μπορούν να κρύψουν τις δυσκολίες για το Brexit

Copyright 2018 The Associated

Τα χαμόγελα της Μέι με τον Γιούνκερ δεν μπορούν να κρύψουν τις δυσκολίες για το Brexit
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ολοένα πιο ρευστό γίνεται το σκηνικό που διαμορφώνει η όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων στη Βρετανία, όπως εκφράζεται και με τις ισχυρές αντιστάσεις που συναντά στη Βουλή το σχέδιο του Brexit, στο οποίο κατέληξαν μετά από διαπραγμάτευση η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ΕΕ.

Μπροστά στην πιθανότητα κατάρρευσης της κυβέρνησής της αλλά και της ριψοκίνδυνης εκκίνησης μιας διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δίχως συμφωνία στο εσωτερικό της χώρας, η Μέι ξεκίνησε από χτες νέο «μαραθώνιο» συναντήσεων σε Χάγη, Βερολίνο και Βρυξέλλες. Βασική της επιδίωξη ήταν να αποσπάσει περαιτέρω «διευκρινίσεις», «διευκολύνσεις» ή επιπρόσθετες «εγγυήσεις», που θα αξιοποιήσει για να ξεμπλοκάρει την κατάσταση στην ίδια της τη χώρα.

Οι συναντήσεις της με τον Ολλανδό ομόλογό της Μαρκ Ρούτε περιορίστηκαν κατά τα λεγόμενα του τελευταίου σε «χρήσιμο διάλογο σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Brexit». Λίγες ώρες αργότερα, η Μέι μετέβη στο Βερολίνο, όπου άκουσε την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, να της επαναλαμβάνει ότι «είναι ανέφικτες» νέες διαπραγματεύσεις, παρά την πεποίθησή της ότι έστω και τώρα «μπορεί να βρεθεί» κάποια λύση στο θέμα.

Πριν αναχωρήσει η Μέι συνάντησε στη βρετανική πρεσβεία, στο Βερολίνο, και την νέα αρχηγό του CDU, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ.

Στην έδρα της ΕΕ συνάντησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρώτος σε δήλωσή του παρατήρησε «πόσο δύσκολο είναι να προσφέρει κανείς στην κ. Μέι ό,τι χρειάζεται». Ο δεύτερος είχε προϊδεάσει από το πρωί για τη στάση του, δηλώνοντας στο Ευρωκοινοβούλιο ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέας διαπραγμάτευσης με το Λονδίνο για το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δίνοντας αργότερα χτες βράδυ στις Βρυξέλλες μία σύντομη συνέντευξη Τύπου διέκρινε «την κοινή αποφασιστικότητα στην Ευρώπη, προκειμένου να δοθούν διαβεβαιώσεις» για ένα backstop (σ.σ. αφορά τα σύνορα Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας και την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, ακόμη και μετά το Βrexit) που να ικανοποιήσει τη βρετανική Βουλή. Επέμεινε ότι κατά τους προηγούμενους 18 μήνες παζαριών πέτυχε ένα σχέδιο συμφωνίας που «τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016», χαρακτηρίζοντάς την σαν «την καλύτερη διαθέσιμη».

Αργότερα χτες βράδυ, η Μέι σχεδίαζε να συνομιλήσει και με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ σήμερα θα μεταβεί στο Δουβλίνο για να συναντήσει τον Ιρλανδό ομόλογό της Λίο Βαράντκαρ, στο πλαίσιο της αναζήτησης «εγγυήσεων» από χώρες της ΕΕ, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Αύριο (Πέμπτη) η Μέι επιστρέφει ξανά στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει σε έκτακτη σύνοδο της ΕΕ για το Brexit...

Στο κόκκινο το πολιτικό «θερμόμετρο»

Στο Λονδίνο, το ίδιο διάστημα, ανέβηκαν ξανά οι τόνοι στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά την αναβολή της προγραμματισμένης για χτες ψηφοφορίας επί του σχεδίου συμφωνίας της Μέι για το Brexit.

Πολλοί βουλευτές μικρότερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων, όπως αυτοί του σκοτσέζικου εθνικιστικού κόμματος SNP, των Πρασίνων, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του ουαλικού κόμματος Plaid Cymru, άσκησαν πιέσεις στον αρχηγό των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να κινήσει πρόταση δυσπιστίας κατά της Μέι, καθώς είναι ο μόνος που έχει τέτοια δυνατότητα με τη θεσμική ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κόρμπιν απέφυγε να ικανοποιήσει, άμεσα τουλάχιστον, το αίτημα αυτό, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «παράλυση» και αδυναμία να διαχειριστεί την κατάσταση, τονίζοντας πως αυτό «μοιραία» λειτουργεί σε βάρος άλλων σοβαρών πολιτικών θεμάτων.

Παράλληλα, υπουργοί παίρνοντας το λόγο προσπάθησαν να καθησυχάσουν τη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η ξαφνική απόφαση της Μέι να αναβάλει τη χτεσινή ψηφοφορία δεν ήταν προσπάθεια περιφρόνησης του Κοινοβουλίου, αλλά μία «απλή αναβολή» που δεν θα διαρκέσει πέραν της 21ης Γενάρη.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Σύμφωνο για τη Μετανάστευση» με πολλές χρήσεις...

Το Σύμφωνο του ΟΗΕ για «ασφαλή, νόμιμη και με κανόνες μετανάστευση» που υπογράφηκε προχτές στο Μαρόκο από 164 χώρες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (σε σύνολο 193), προβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως ένα «προοδευτικό βήμα» για τη διασφάλιση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ως «μια συμμαχία των δυνάμεων της αλληλεγγύης ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό». Πέρα απ' όλα τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εντάξει προπαγανδιστικά την υπογραφή του Συμφώνου στα κάλπικα δίπολα, που στήνει μαζί με άλλες δυνάμεις ενόψει και των ευρωεκλογών. Η πραγματικότητα είναι ότι το (μη δεσμευτικό για τα κράτη) «Σύμφωνο για τη Μετανάστευση» έρχεται να νομιμοποιήσει το άγριο κυνηγητό και την καταστολή σε βάρος των μεταναστών, αλλά και τη σκληρή εκμετάλλευση για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, που αποτελούν κοινό στοιχείο της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από διακηρύξεις. Ταυτόχρονα, με το Σύμφωνο αυτό εντείνεται το ξέπλυμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των ανταγωνισμών, των τεράστιων ανισοτήτων και της ανισομετρίας, που αναπαράγονται στον καπιταλισμό και αποτελούν βασικές αιτίες της μετανάστευσης και του εκτοπισμού εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους, στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

* * *

Αυτό κρύβεται πίσω και από τη διαπίστωση του Ελληνα πρωθυπουργού ότι «οι ανισότητες εντός και μεταξύ των χωρών διευρύνονται γρήγορα», χωρίς βέβαια να λέει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι συνένοχη, λόγω της ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής της και της ενεργότερης εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Στο διά ταύτα, η Συμφωνία έχει ως στόχο να διαμορφώσει σε παγκόσμιο επίπεδο ένα γενικό «πλαίσιο αρχών» για «ρυθμισμένη», «νόμιμη» και «ελεγχόμενη» μετανάστευση, στο μέτρο που συμβάλλει στην «ευημερία» των καπιταλιστικών κερδών, και παράλληλα για ακόμη μεγαλύτερη καταστολή της «παράνομης» μετανάστευσης, με φύλαξη συνόρων, δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης σε διάφορες χώρες που αποτελούν κόμβο για τις μεταναστευτικές ροές (π.χ. Βόρεια Αφρική), απελάσεις κ.λπ. Ας δούμε ορισμένους βασικούς άξονες όσων αποφάσισαν οι ...«δυνάμεις της αλληλεγγύης» στο Μαρακές: «Συνεργασία των κρατών σε όλες τις πτυχές της μετανάστευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες και τις ανάγκες των εθνικών αγορών εργασίας». Ενδεικτικό ως προς αυτό είναι το πώς σκιαγράφησε το Σύμφωνο η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας στη διάσκεψη του ΟΗΕ: «Λόγω της δημογραφικής εξέλιξης, η Γερμανία θα χρειάζεται όλο και περισσότερους εξειδικευμένους εργαζόμενους και από χώρες εκτός ΕΕ. Επομένως, μας συμφέρει η νόμιμη μετανάστευση εξειδικευμένων και θα μιλάμε με άλλες χώρες (σ.σ. θα παζαρεύουμε) για ό,τι είναι προς το συμφέρον μας». Με τον ίδιο στόχο, προβλέπει να δοθεί βάρος «στην (εργασιακή, κοινωνική) ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών».

* * *

Οσοι δεν είναι αναγκαίοι για την «ευημερία» της καπιταλιστικής οικονομίας χαρακτηρίζονται «παράνομοι» και ενεργοποιούνται σε βάρος τους τα κλειστά σύνορα και ο κατασταλτικός μηχανισμός. Ετσι, το Σύμφωνο υπερθεματίζει της ανάγκης συνεργασίας των κρατών για καταπολέμηση της «παράνομης» μετανάστευσης, σαν αυτή να γίνεται από επιλογή και όχι από ανάγκη. Δεσμεύεται για «ενίσχυση της προστασίας των συνόρων», που συμβαίνει ήδη στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και αλλού, με τις δυνάμεις καταστολής να αλωνίζουν στη Μεσόγειο, το ΝΑΤΟ να περιπολεί στο Αιγαίο, τις κυβερνήσεις να χτίζουν χερσαία τείχη για να αποτρέψουν τις μεταναστευτικές ροές, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία να καλλιεργούνται από διάφορα «κανάλια». Το Σύμφωνο δεσμεύει ταυτόχρονα να ενταθούν οι απελάσεις και οι επανεισδοχές όσων διαμένουν «παράνομα» σε άλλο κράτος και τονίζει ότι όλοι οι μετανάστες πρέπει να έχουν στοιχειώδη προσωπικά έγγραφα, δίνοντας το έναυσμα και το πρόσχημα για ακόμα μεγαλύτερη καταστολή. Σε όλα αυτά, ο Ελληνας πρωθυπουργός βλέπει μια «ανθρωποκεντρική» προσέγγιση της μετανάστευσης! Ακριβώς όπως αυτήν που εφαρμόζει η κυβέρνηση στη Μόρια και αλλού, υλοποιώντας κατά γράμμα την απάνθρωπη συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό.

***

Ταυτόχρονα, στο Σύμφωνο του ΟΗΕ γίνεται λόγος για «ευκαιρίες ανάπτυξης» με επενδύσεις μονοπωλιακών ομίλων σε Αφρική και αλλού, ως «αντίδοτο» στη μετανάστευση πληθυσμών. Η υποκρισία των ιμπεριαλιστών ξεχειλίζει. Καλύπτουν πίσω από το Μεταναστευτικό τη δίψα των μονοπωλίων τους να διευρύνουν τη δράση σε χρυσοφόρους για τα κέρδη τους τομείς, εντείνοντας τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, αλλά και την εκμετάλλευση των λαών, με αντιλαϊκά μέτρα που αποτελούν «κράχτες» για την προσέλκυση επενδύσεων. Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία ως προς το περιεχόμενο και τους πραγματικούς στόχους του Συμφώνου, είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ανάμεσα στις ...«δυνάμεις αλληλεγγύης» που το υπέγραψαν είναι και η κυβέρνηση της Δανίας, η οποία ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι οι ανεπιθύμητοι μετανάστες θα εξορίζονται σε ένα απομακρυσμένο νησί της χώρας, μέχρι να γίνει δυνατή η απέλασή τους. Τέτοια «λουλούδια» μαζεύτηκαν στο Μαρακές και τόσο «ανθρωποκεντρικές» ήταν οι αποφάσεις τους...


Ε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ