ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Με μαζική κινητοποίηση απάντησαν οι φοιτητές ΣΕΦΑΑ

Πορεία και εκδήλωση διαμαρτυρίας χτες στο Σύνταγμα κατά της υποβάθμισης των πτυχίων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Με μια κινητοποίηση μαζική σε συμμετοχή και με πολλές πρωτοτυπίες, που περιλάμβανε πορεία στο κέντρο της Αθήνας και εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, συνέχισαν οι φοιτητές της Σχολής Φυσικής Αγωγής (ΣΕΦΑΑ) του ΕΚΠΑ το πρόγραμμα των αγωνιστικών τους δράσεων ενάντια στο σχέδιο νόμου για τον αθλητισμό που προωθεί η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο, που τις επόμενες μέρες θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής μέσω της υποβάθμισης του πτυχίου των ΣΕΦΑΑ, το οποίο εξισώνει με την πιστοποίηση σεμιναριακού τύπου εκπαίδευσης από τις σχολές αθλημάτων της ΓΓΑ που προβλέπεται να δημιουργηθούν ή από άλλα ιδιωτικά ιδρύματα (π.χ. ΙΕΚ).

Οι φοιτητές αρχικά συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο της ΣΕΦΑΑ στη Δάφνη και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέσω της Λεωφόρου Ηλιουπούπολεως προς την πλατεία Συντάγματος. Εκεί προχώρησαν σε μια πρωτότυπη εκδήλωση διαμαρτυρίας, με τη μορφή γυμναστικών «events» επί της πλατείας. Το δρώμενο περιλάμβανε επιδείξεις γυμναστικής, αθλημάτων, αλλά και παραδοσιακών χορών, από καθηγητές, αθλητές, φοιτητές και αποφοίτους της ΣΕΦΑΑ. Κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Οχι σε πτυχία χωρίς καμιά αξία», «Ο αθλητισμός είναι επιστήμη - Δεν θα τον πουλήσετε ό,τι και να γίνει», «Εχουν τους γυμναστές στον πάτο του σφαγείου - Αμεση απόσυρση του νομοσχεδίου». Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος μιλώντας με μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής μετέφερε τη στήριξη του Κόμματος στα αιτήματα των φοιτητών.

«Δεν θα περάσει η απαξίωση των ΣΕΦΑΑ»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, συνομιλεί με μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Φοιτητών ΣΕΦΑΑ στην πλατεία Συντάγματος
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, συνομιλεί με μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Φοιτητών ΣΕΦΑΑ στην πλατεία Συντάγματος
Οι φοιτητές φρόντισαν και να ενημερώσουν τον κόσμο για τα αιτήματά τους, μοιράζοντας ανακοινώσεις καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας αλλά και στην πλατεία Συντάγματος. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για χαριστική βολή της κυβέρνησης στο δικαίωμα να εργαστούν ως γυμναστές - προπονητές, καθώς και για προσπάθεια αυτό το νομοσχέδιο να περάσει με τη μορφή του κατεπείγοντος, προκειμένου να προληφθούν οι αντιδράσεις.

«Η ισοπέδωση των πτυχίων και η συνειδητή εγκατάλειψη και απαξίωση των ΣΕΦΑΑ δεν θα περάσει. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Αθλητισμού. Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Το πτυχίο να κατοχυρώνει την πλήρη άσκηση του επαγγέλματος. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και τον μαζικό αθλητισμό στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Οχι στην εξίσωση των πτυχίων με ιδιωτικούς φορείς (ΙΕΚ, σεμινάρια, τίτλοι σπουδών, πιστοποιήσεις κ.λπ.). Οχι στην ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης και του Αθλητισμού. Δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση για όλες και όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των φοιτητών/τριών της ΣΕΦΑΑ Αθηνών.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή Φοιτητών ΣΕΦΑΑ Αθηνών απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και στις επόμενες προγραμματισμένες δράσεις: Αύριο Παρασκευή στη συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, και την Κυριακή 16 Δεκέμβρη στις 10 π.μ. σε «run event» - αγώνα δρόμου.

Τελευταία ευκαιρία για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ

Τα «ρέστα» τους για πρόκριση στους «32» του Europa League παίζουν απόψε Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, που στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής της φάσης των ομίλων υποδέχονται Μίλαν και Μπάτε Μπορίσοφ αντίστοιχα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Αποστολή - «βουνό»

Για τον 6ο όμιλο, ο Ολυμπιακός έχει πολύ δύσκολο έργο με αντίπαλο τη Μίλαν στο Φάληρο. Με 3 βαθμούς λιγότερους από το ιταλικό «μεγαθήριο» και έχοντας ηττηθεί με 3-1 στο Μιλάνο, οι «ερυθρόλευκοι» προκρίνονται μόνο με νίκη 2-0, 3-1 ή με τρία γκολ διαφορά αν η Μίλαν σημειώσει πάνω από ένα γκολ απόψε. Σε περίπτωση ισοπαλίας ή νίκης του Ολυμπιακού με μόνο ένα γκολ διαφορά (ή με σκορ 4-2, 5-3 κ.ο.κ.), προκρίνεται η Μίλαν.

Παρά το δύσκολο της αποστολής, στον Ολυμπιακό υπάρχει αισιοδοξία για την πρόκριση, όπως εκφράστηκε διά στόματος του τεχνικού της ομάδας Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος δεν έχει στη διάθεσή του τους τραυματίες Μεριά, Χριστοδουλόπουλο και Νάουελ.

  • Η βαθμολογία: Ρεάλ Μπέτις 11, Μίλαν 10, Ολυμπιακός 7, Ντουντελάνζ 0
ΠΑΟΚ: Για τη νίκη και το «δώρο»

Για τον 12ο όμιλο, ο ΠΑΟΚ έχει πιο σύνθετη αποστολή. Θέλει μεν οπωσδήποτε νίκη επί της Μπάτε Μπορίσοφ στην Τούμπα, αλλά ταυτόχρονα ήττα της Βίντι στη Βουδαπέστη από την Τσέλσι. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση (στραβοπάτημα ΠΑΟΚ ή θετικό αποτέλεσμα Βίντι) ο «Δικέφαλος του Βορρά» αποχαιρετά τη διοργάνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας είναι «τελικός» και για την Μπάτε, η οποία με νίκη είναι σίγουρα 2η, ενώ προκρίνεται στους «32» και σε άλλα σενάρια, ανάλογα με το τι θα κάνει η Βίντι.

Για τη θέληση της ομάδας του να εξαντλήσει τις πιθανότητες πρόκρισης μίλησε ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Ραζβάν Λουτσέσκου, που χαρακτήρισε δύσκολη την αναμέτρηση, απέναντι σε έναν αντίπαλο που «καίγεται» εξίσου για το αποτέλεσμα. Εκτός αποστολής έμειναν Ελ Καντουρί και Καρέλης, αλλά και ο τιμωρημένος Χατσερίντι.

  • Η βαθμολογία: Τσέλσι 15, Μπάτε 6, Βίντι 6, ΠΑΟΚ 3.
OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΦΕΣ
Δοκιμασία για τα ψηλά

Με στόχο τη νίκη που θα τον διατηρήσει κοντά στην πρώτη τετράδα, ο Ολυμπιακός υποδέχεται απόψε την Εφές στο ΣΕΦ (19.45 - Novasports 1) για τη 12η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Μετά την ήττα στο Κάουνας από τη Ζαλγκίρις, κόντρα στην τουρκική ομάδα οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να «βγάλουν» αντίδραση και να αποφύγουν την περαιτέρω απομάκρυνσή τους από τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Εκτιμάται πάντως ότι η νίκη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η τουρκική ομάδα βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και «φιγουράρει» στην 4η θέση.

Εκεί αναφέρθηκε και ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ. Απέδωσε την πορεία της Εφές στην ποιότητά της και την πλειάδα παικτών - σκόρερ που διαθέτει, στοιχείο που ζήτησε τους παίκτες τους να αντιμετωπίσουν με υψηλή απόδοση στην ομαδική άμυνα. Ο Μπλατ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να έχει όλους τους παίκτες του Ολυμπιακού στη διάθεσή του.

  • Αλλοι σημερινοί αγώνες: TΣΣΚΑ Μόσχας - Χίμκι (19.00 - Novasports 2), Φενερμπαχτσέ - Αρμάνι Μιλάνο (20.30 - Novasports 4), Μακάμπι Τελ Αβίβ - Μπασκόνια (21.05 - Novasports 3), Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα (22.00 - Novasports 2).
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

6ος όμιλος:

Ολυμπιακός - Μίλαν (22.00 - Cosmote Sport 2), Nτουντελάνζ - Μπέτις (22.00 - Cosmote Sport 3)

12oς όμιλος:

ΠΑΟΚ - Μπάτε (19.55 - Cosmote Sport 2), Βίντι - Τσέλσι (19.55 - Cosmote Sport 4)

ΒΟΛΕΪ - ΛΙΓΚ ΚΑΠ «ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ»
Στον τελικό Ολυμπιακός και Φοίνικας Σύρου

O Ολυμπιακός (που έκανε την ανατροπή στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ) και ο Φοίνικας Σύρου (με μεγάλη νίκη επί της ΑΕΚ) αποτελούν το ζευγάρι του φετινού τελικού στο Λιγκ Καπ βόλεϊ ανδρών «Νίκος Σαμαράς», επικρατώντας στους χτεσινούς ημιτελικούς της διοργάνωσης.

Στο κλειστό του Ρέντη, ο Ολυμπιακός παρά την απώλεια του πρώτου σετ κυριάρχησε απέναντι στον ΠΑΟΚ και νίκησε με 3-1 σετ (23-25, 25-19, 25-17, 25-21). Εκτός από την πρόκριση στον τελικό του Λιγκ Καπ, οι «ερυθρόλευκοι» απέκτησαν και ψυχολογικό αβαντάζ ενόψει της προσεχούς αναμέτρησης των δύο ομάδων για το πρωτάθλημα.

Στη Σύρο, ο Φοίνικας μετά από έναν συναρπαστικό σε εξέλιξη αγώνα νίκησε την ΑΕΚ με 3-2 σετ (18-25, 26-24, 27-29, 25-19, 15-12), πανηγυρίζοντας την πρόκριση και παράλληλα παίρνοντας άτυπη ρεβάνς από την «Ενωση» για την ήττα του στο πρωτάθλημα.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής

Με μόνες αήττητες ομάδες την DPG και το «Πρώτο Θέμα» συνεχίστηκε η 5η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Μπάσκετ Εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του ΕΣΑΚΕ.

Τα αποτελέσματα: «Nova» - «Alpha» 67-78, DPG - «Ριζοσπάστης» 64-47, «Eurosport» - ΣΚΑΪ 54 - 57, «Star» - «Πρώτο Θέμα» 33-71 και SDNA - «Εθνος» 52-41. Ρεπό είχε η ομάδα του BWM.GR, ενώ αναβλήθηκε ο αγώνας ΑΝΤ1 - «Αθήνα 9,84».

  • Η βαθμολογία (σε 5 αγώνες): DPG 10, «Πρώτο Θέμα» 8, ΣΚΑΪ 8, «Alpha» 7, SDNA 7, BWM.GR 6, «Εθνος» 6, «Eurosport» 6, «Ριζοσπάστης» 5, «Star» 5, ANT1 4, «Αθήνα 9,84» 4, «Nova» 4.

(«Star», «Ριζοσπάστης», ΑΝΤ1 και «Αθήνα 9,84» έχουν από έναν αγώνα λιγότερο. Το ρεπό τους έχουν κάνει οι ομάδες «Πρώτο Θέμα», SDNA, «Nova», «Αθήνα 9,84» ΚΑΙ BWM.GR)

  • Το πρόγραμμα της επόμενης (6ης) αγωνιστικής (17/12): «Star» - «Αθήνα 9,84», «Ριζοσπάστης» - «Nova», ΣΚΑΪ - DPG, «Πρώτο Θέμα» - «Eurosport», «Alpha» - SDNA, «Εθνος» - ΒWM.GR. Ρεπό έχει ο ΑΝΤ1.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ