ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κανένας εργαζόμενος χωρίς Δώρο Χριστουγέννων

Κάλεσμα ετοιμότητας σε συνδικάτα και εργαζόμενους ενάντια σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες

Να καταγγείλουν οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσουν από την εργοδοσία σχετικά με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων καλεί τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

«Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να επιτρέψει τη μη καταβολή του επιδόματος (Δώρου)», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν άμεσα σε επαφή με τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ή να επικοινωνούν στα τηλέφωνά του (210.38.33.786, 210.33.01.847) για όποιο σχετικό ζήτημα προκύπτει.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται Επιδόματα (Δώρα) εορτών. Το Επίδομα (Δώρο) Χριστουγέννων, όπως και το Επίδομα (Δώρο) Πάσχα και το Επίδομα Αδείας, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως σήμερα (21/12).

«Καθώς τα φαινόμενα απληρωσιάς γενικεύονται και ειδικά την περίοδο των εορτών οξύνονται, κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να επιτρέψει τη μη καταβολή του επιδόματος (Δώρου) του και να χάσει τα λεφτά του», σημειώνει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του.

Προσθέτει ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να βρεθεί μπροστά από τα ΑΤΜ για να επιστρέψει το Δώρο στον εργοδότη, όπως έχει καταγγελθεί άλλες χρονιές.

Το Δώρο Χριστουγέννων είναι κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων

Το ΠΑΜΕ καλεί τα Σωματεία «να είναι σε ετοιμότητα να βοηθήσουν κάθε εργαζόμενο και να παρέμβουν όπου χρειάζεται», «να ενημερώσουν και να προετοιμάσουν τους εργαζόμενους για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και του Δώρου, ειδικά στους χώρους που υπάρχουν προβλήματα πληρωμών και καθυστερήσεων».

«Κάθε εργαζόμενος που δεν του έχει καταβληθεί το Δώρο μέχρι τις 21 Δεκέμβρη, πρέπει άμεσα να έρθει σε επαφή με το Σωματείο του, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο και μαζί να διεκδικήσουν την καταβολή του», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Ενημερώνει ακόμα τους εργαζόμενους πως στην περίπτωση που γίνουν σχετικές καταγγελίες, η Επιθεώρηση Εργασίας έχει την υποχρέωση να υποβάλει μήνυση στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας προς τον εργοδότη που δεν έχει καταβάλει το Δώρο Χριστουγέννων.

«Το Δώρο Χριστουγέννων είναι κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων, το οποίο κυβέρνηση και εργοδοσία επιδιώκουν να το αφαιρέσουν. Η υπεράσπισή του είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για τα ταξικά συνδικάτα», καταλήγει.

Πρωτότυπη δράση στην Καβάλα για το Δώρο και τα εργατικά δικαιώματα

Μια πρωτότυπη δράση επέλεξε η Σωματειακή Επιτροπή Επισιτισμού - Τουρισμού του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Καβάλας για να ενημερώσει τους εργαζόμενου του κλάδου για τα ζητήματα του Δώρου Χριστουγέννων, αλλά και συνολικότερα για τα δικαιώματά τους και τη δράση της.

Ο... «Αγιος Βασίλης» της Σωματειακής Επιτροπής μαζί με μέλη της μοίρασαν συμβολικά «δώρα» σε εργαζόμενους, συζητώντας μαζί τους και υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες απαράδεκτες πρακτικές της εργοδοσίας που είναι συχνές στον κλάδο, όπως το να βάζουν εργαζόμενους να υπογράφουν για Δώρο Χριστουγέννων που δεν πήραν ποτέ, να «πατσίζεται» το Δώρο με τα λεγόμενα «μαύρα» ή ακόμα και να εξαναγκάζονται να επιστρέφουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τα Δώρα που καταβλήθηκαν στην τράπεζα.

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων στη «Χαλυβουργική»

Ανακοίνωση της ΔΕΣΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής

INTIME NEWS

Τις διαχρονικές ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων και τις επιλογές της εργοδοσίας που έφεραν τη «Χαλυβουργική» «προ του λουκέτου και τους εργαζόμενους σε άθλια οικονομική κατάσταση» καταγγέλλει η «Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων» (ΔΕΣΚΕ) στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής (ΕΚΕ-ΔΑ) και απαιτεί από την κυβέρνηση «να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων στη "Χαλυβουργική", να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, τα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα».

Η περιοχή του Θριασίου είναι γεμάτη επιχειρήσεις με απλήρωτους εργαζόμενους και αβέβαιο μέλλον, υπογραμμίζει, τονίζοντας ότι «αυτό είναι το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Στον αντίποδα βρίσκεται η παραγωγή με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος του καπιταλιστή. Μόνο έτσι οι βιομηχανίες, και η "Χαλυβουργική", θα μπορούσαν να λειτουργούν για τους εργαζόμενους και τον υπόλοιπο λαό».

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες των εργατοπατέρων στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, επισημαίνει: «Μεγάλες ευθύνες έχει και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός που ηγείται στην πλειοψηφία του ΕΚΕ-ΔΑ (...) Στήριξε πιστά τη γραμμή της εργοδοσίας στο κυνήγι της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, ενώ συκοφάντησε εργατικούς αγώνες, αναπαράγοντας τη δηλητηριώδη αντίληψη ότι "οι αγώνες θα κλείσουν το εργοστάσιο", με τρανταχτό παράδειγμα τη λάσπη στον εννιάμηνο ηρωικό αγώνα των συναδέλφων χαλυβουργών στην "Ελληνική Χαλυβουργία"».

Και καταλήγει: «Καλούμε τους συναδέλφους στη "Χαλυβουργική", όλους τους συναδέλφους και τα σωματεία της περιοχής, να συσπειρωθούν στο ταξικό κίνημα, στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Να οργανώσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους στη "Χαλυβουργική" και όλοι μαζί να απαντήσουμε ενιαία, ταξικά, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες στον αγώνα απέναντι στη διαρκή επίθεση εργοδοσίας - κυβερνήσεων - ΕΕ».

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις στη ΛΑΡΚΟ

Στο μεταξύ, να προκηρύξει μέχρι τρεις 24ωρες απεργίες εξουσιοδότησαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου τους, στη χτεσινή Γενική Συνέλευσή τους.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Να μην εφαρμοστεί το σχέδιο συρρίκνωσης της παραγωγής της ΛΑΡΚΟ, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο αυτό εξυπηρετεί το χτύπημα των μισθών και των θέσεων εργασίας, την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και την εκποίησή της. Να χρηματοδοτηθεί από το κράτος, που είναι ο κύριος μέτοχος, για να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος προς όφελος των εργαζομένων, του λαού και της οικονομίας της χώρας. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την κατάργηση των συρρικνώσεων τμημάτων που έχει επιβάλει η διοίκηση, με νέες προσλήψεις, καταργώντας το σκλαβοπάζαρο όλων των εργολαβιών. Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να υπογραφεί επιχειρησιακή ΣΣΕ, στη βάση του καλέσματος που έχει κάνει το Σωματείο.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Τελευταία μέρα σήμερα για τις εκπομπές του webradio του ΠΑΜΕ για το 2018, καθώς από αύριο το πρόγραμμα εκπομπών σταματά λόγω εορτών. Το κανονικό πρόγραμμα του διαδικτυακού ραδιοφώνου θα είναι και πάλι «στον αέρα» από τη νέα χρονιά. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί με δελτίο Τύπου του ΠΑΜΕ.

Σήμερα Παρασκευή, λοιπόν, στο webradio του ΠΑΜΕ μπορείτε να ακούσετε τα εξής:

-- Στις 5 μ.μ., την αθλητική εκπομπή «Ο ορισμός του πέναλτι», με τον Δημήτρη Κατσάκο.

-- Στις 6 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων.

-- Στις 7 μ.μ., την εκπομπή για το θέατρο. Οι Νάγια Μητσάκου και Δέσποινα Ζώχου παρουσιάζουν το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον θεατρικό συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς.

-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Time Μachine», με τον Σταύρο Τριανταφυλλίδη. Ενα δίωρο οδοιπορικό στη rock, hard rock, metal μουσική σκηνή, από τη δεκαετία του '60 έως τις μέρες μας.

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Κάλεσμα για έμπρακτη αλληλεγγύη

Το Εργατικό Κέντρου Ζακύνθου (ΕΚΖ) καλεί τα σωματεία - μέλη του και τους εργαζόμενους του νησιού να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους μπροστά στις γιορτές, συγκεντρώνοντας τρόφιμα για οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Οπως επισημαίνει το ΕΚΖ, «γνωρίζουμε ότι δεν λύνεται το πρόβλημα και δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων μόνο με την έκφραση αλληλεγγύης, όμως παράλληλα μέσα από την αλληλεγγύη, τη συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία τους, διεκδικούμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού μας. Χρειάζεται αγώνας με σκοπό να ανατρέψουμε την πολιτική που γεννάει τη φτώχεια και την εκμετάλλευση».

Το ΕΚΖ θα συγκεντρώνει τρόφιμα (ζυμαρικά - όσπρια, κονσέρβες, γενικά ξηρά τροφή) στα γραφεία του, σήμερα Παρασκευή (9.30 π.μ. - 12.30 μ.μ.) στον 1ο όροφο και την Κυριακή 23/12 (11 π.μ. - 12.30 μ.μ.) στο ισόγειο.

Αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ

Αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ τον περασμένο Νοέμβρη καταγράφουν τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, ενώ γενικά ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ξεπερνά σταθερά το 1 εκατομμύριο.

Συγκεκριμένα, το Νοέμβρη του 2018, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ανήλθαν στα 1.098.437 άτομα, από 1.043.482 που ήταν το Νοέμβρη του 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 54.955 άτομα (5,25%).

Από το σύνολο των ανέργων, επίδομα ανεργίας τον συγκεκριμένο μήνα έλαβαν μόνο 154.491 άτομα.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά εγγεγραμμένων ανέργων καταγράφονται στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 54 ετών, με 6 στους 10 ανέργους. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εγγεγραμμένων ανέργων σε σχέση με το εκπαιδευτικό τους επίπεδο αφορούν τους τελειόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (46,85% του συνόλου των ανέργων). Ακολουθούν όσοι έχουν Υποχρεωτική Εκπαίδευση (έως Γ' Γυμνασίου) με 29,85%, ενώ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ποσοστό είναι 16,16%. Επίσης, στους εγγεγραμμένους ανέργους που αναζητούν εργασία, το 62,78% είναι γυναίκες και το υπόλοιπο 37,22% άνδρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ