ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συντονισμένοι αγώνες η απάντηση στην απάτη της «μηδενικής βάσης»

Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, συνδικάτα και ομοσπονδίες, βάζουν και πάλι μπροστά τις μηχανές για την απεργία στις 17 Μάη. Με τη νέα απεργία, η εργατική τάξη απαντά στην προκλητική στάση της κυβέρνησης και τις εναγώνιες προσπάθειές της, να πνίξει στην επικοινωνιακή της μέγκενη το ξεδίπλωμα των αγώνων. Να σύρει πάση θυσία στο τραπέζι του διαλόγου τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Στην πίεση αυτή, οι εργαζόμενοι, όλοι αυτοί που έδωσαν μαχητικό «παρών» στις απεργίες και στις διαδηλώσεις το προηγούμενο διάστημα πρέπει ν' αντιτάξουν τη δική τους λαϊκή πίεση. Για άνευ όρων απόσυρση των μέτρων, καμία συμμετοχή των συνδικάτων στο διάλογο και να απαιτήσουν τα δικά τους ώριμα και ρεαλιστικά αιτήματα για καλύτερες συντάξεις και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας.

Μέσα σ' αυτόν τον «επικοινωνιακό» κουρνιαχτό, αν για την άρχουσα τάξη και τους μηχανισμούς της, η 17 Μάη αποτελεί σημείο καμπής, μετά το οποίο, πρέπει ν' αρχίσει ο «διάλογος», για τις ταξικές δυνάμεις είναι ένα νέο αγωνιστικό ορόσημο που πρέπει να κατακτηθεί και ταυτόχρονα να γίνει σταθμός για τις επόμενες κινητοποιήσεις.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, σε χτεσινές του δηλώσεις είδε στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, ένα νέο γενικό πλαίσιο, -όπως είπε- που εμπεριέχει και τη χρηματοδότηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι δε θα επιτρέψουν στις συνδικαλιστικές ηγεσίες ν' απαγκιστρωθούν ανώδυνα από τη γραμμή των κινητοποιήσεων. Γι' αυτό, το ΠΑΜΕ και οι συντονιστικές επιτροπές, καθημερινά ξεδιπλώνουν τη δράση τους στους χώρους δουλιάς, ενημερώνουν τους εργαζόμενους, βάζουν στους στόχους πάλης ώριμα και ρεαλιστικά αιτήματα που ισχυροποιούν το μέτωπο της αντίστασης. Η συμμετοχή στην απεργία, των ΕΒΕ, των επαγγελματιών, η συσπείρωση στις επιτροπές πρωτοπόρων αγροτών αγωνιστών, δίνει στην κινητοποίηση ευρύτερα λαϊκά χαρακτηριστικά.

Λάρισα

Αγωνιστική συγκέντρωση κατά της κυβερνητικής επιχείρησης κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης και πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων διοργανώνει σήμερα στις 6.30 το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια θ' ακολουθήσει πορεία που θα καταλήξει στο «Διβάνι Παλλάς», την ώρα που θα πραγματοποιείται ημερίδα του Συνδέσμου Βιομηχάνων Θεσσαλίας, όπου θα συζητηθούν οι τρόποι εφαρμογής του αντεργατικού κυβερνητικού νόμου 2874.

«Εκλεκτός» καλεσμένος του Συνδέσμου Βιομηχάνων στη σημερινή ημερίδα είναι ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης - ένας από τους «πρωτεργάτες» των μέτρων κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλων αντεργατικών επιλογών της κυβέρνησης - ο οποίος θα παραβρεθεί και θα μιλήσει για το «νέο μοντέλο» των εργασιακών σχέσεων.

Στην Πάτρα, χτες βράδυ, συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή για την προετοιμασία της απεργίας. Αποφάσισε καμπάνια εξορμήσεων, περιοδειών, συσκέψεων και γενικών συνελεύσεων όλων των σωματείων, ενώ μέχρι αύριο θα συνεδριάσουν οι διοικήσεις των σωματείων που εκπροσωπούνται στη ΣΕ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Σε αγωνιστικό αναβρασμό

Κάλεσμα της Παναττικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ για κλείσιμο των μαγαζιών και των βιοτεχνιών

Να κλείσουν τα μαγαζιά και τις βιοτεχνίες τους στις 17 Μάη, για να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν παζαρεύουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα καλεί τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και τους εμπόρους η Παναττική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ. Καλεί, επίσης, τις ομοσπονδίες, τα σωματεία, τις ενώσεις των ΕΒΕ να προχωρήσουν σε συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις, περιοδείες και σε όποια ενέργεια κρίνουν σκόπιμη για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης. Στα ίδια πλαίσια αποφάσισε να οργανώσει σύσκεψη για τη Δευτέρα 7 Μάη στην αίθουσα των Υδραυλικών (Κειριαδών 1 Κ. Πετράλωνα, γέφυρα Πουλοπούλου) στις 7.30 το απόγευμα. Η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ για την άρνησή της να παραχωρήσει την αίθουσα της Συνομοσπονδίας για τη σύσκεψη.

Προτείνει, επίσης, να δημιουργηθούν Επιτροπές Αγώνα σε όλες τις επαρχιακές πόλεις, μαζί με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες.

Οπως σημειώνει, το Ασφαλιστικό και οι αντιδραστικές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση πλήττουν συνολικά το λαό, άρα καθολική πρέπει να είναι και η αντίδραση.

Αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) που καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στη σύσκεψη της Δευτέρας και να προχωρήσουν σε 24ωρο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους στις 17 του μήνα. Η ΟΒΣΑ σημειώνει: «Επειδή το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο επείγει αυτή τη φορά, με την παρουσία μας, να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τη σύσκεψη».

Να υπενθυμίσουμε ότι απόφαση για κλείσιμο των μαγαζιών τους πήραν και οι έμποροι στη διευρυμένη συνεδρίαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή. Οπως καταγγέλλει η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων, το μεγαλύτερο μέρος της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΕΕ επιχείρησε να αποτρέψει την απόφαση αυτή, χωρίς επιτυχία, όμως. Κι αυτό, αφού κάτω από την πίεση της συσσωρευμένης αγανάκτησης των εμπόρων από όλη τη χώρα στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά και της ομόθυμης θέλησής τους να υπερασπιστούν μαζί με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, και τους συνταξιούχους το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης αναγκάστηκε να συμφωνήσει με την πρόταση για πανελλαδικό κλείσιμο των μαγαζιών στις 17 του Μάη. Το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση αυτή χαρακτηρίστηκε από την αγανάκτηση των εμπόρων για τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ και ειδικότερα του προέδρου της ΕΣΕΕ Χρ. Φώλια, που, στην προσπάθειά του να εξυπηρετήσει το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο επιχείρησε να «βάλει φρένο» στην αγωνιστική διάθεση των εμπόρων και να σύρει το συνδικαλιστικό κίνημα στην απάτη του διαλόγου που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Αυτό αποτυπώθηκε στο ψήφισμα της πλειοψηφίας του ΔΣ, που, με μασημένα λόγια, για τις διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για το Ασφαλιστικό δεν κρύβει την πρόθεσή της να συρθεί στο «διάλογο», ενώ, αναφερόμενη στην απόφαση για το κλείσιμο των μαγαζιών συμπληρώνει -δείχνοντας την απροθυμία της για την κινητοποίηση- ότι αυτή θα γίνει «εφόσον η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να εγγυηθεί τις προϋποθέσεις αυτές».

Η Αγωνιστική Συνεργασία καλεί τους εμπόρους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του αγώνα, να πρωτοστατήσουν, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία του πανελλαδικού κλεισίματος στις 17 του Μάη και για την κλιμάκωση του αγώνα. «Ο δικός μας "κοινωνικός διάλογος"» σημειώνει, «είναι αυτός του αγώνα. Είναι ο μόνος δρόμος, για να παρθούν πίσω εδώ και τώρα τα μέτρα αυτά, να γίνουν βήματα στην αλλαγή του συσχετισμού υπέρ των αγωνιστικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων που εκφράζει η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας στον τομέα της συνταξιοδότησης, της Υγείας και της Πρόνοιας».

Κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις κυβερνητικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Μάη στη 1.30 το μεσημέρι στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Ιεράς Οδού. Στην κινητοποίηση αυτή καλούν τους μαζικούς φορείς της δυτικής Αθήνας (ΕΛΜΕ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Συλλόγους Εργαζομένων κλπ.) οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» και Αιγάλεω. Πρόκειται για υλοποίηση της απόφασης που έλαβε την περασμένη Παρασκευή το συντονιστικό διδασκαλικών συλλόγων του Λεκανοπεδίου για την ανάληψη πρωτοβουλιών ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα, με κορύφωση τη συμμετοχή στην απεργία στις 17 του Μάη. Στην πανεργατική απεργία συμμετέχει με απόφαση τού ΔΣ η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Σε απεργία στις 16 και 17 του Μάη καλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) ΑΕΙ, ενώ στον αγώνα ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα συμπαραστέκεται και η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθήνας που χτες αποφάσισε να κλείσει όλες τις σχολές του Ιδρύματος την Πέμπτη 17 του Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ