ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Αυτό που χρειάζεται είναι ένταση των αγώνων

Κάλεσμα για αποφασιστική συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην απεργία στις 17 του Μάη απευθύνει η ΕΣΑΚ Δημοσίου και ανάμεσα στ' άλλα τονίζει: «Τώρα τα κυβερνητικά επιτελεία και οι κυβερνητικοί "επικοινωνιολόγοι" επεξεργάζονται νέους ελιγμούς και μεθόδους εξαπάτησης των εργαζομένων, ενώ τις επόμενες μέρες θα επιστρατευτούν "θεοί και δαίμονες", αυταρχισμοί (ο "τρομονόμος" κατατέθηκε ήδη στη Βουλή), "μαστίγια και καρότα", με στόχο τη φθορά συνειδήσεων, την παραπλάνηση και το "διαίρει και βασίλευε" των εργαζομένων, τη χειραγώγηση και τον πειθαναγκασμό τους, καθώς και, κύρια, τη διάσπαση του ενιαίου πανεργατικού αγωνιστικού μετώπου, που τώρα αρχίζει να παίρνει χαρακτηριστικά "αντίπαλου δέους" για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο».

Απαντώντας στα περί «μηδενικής βάσης», που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, επισημαίνει: «Εκείνο που απομένει ως μηδενική βάση, σύμφωνα με τα κυβερνητικά λεγόμενα, είναι το "ο γέγονε γέγονε" στη ληστεία των Ταμείων μας και τα μηδενικά προαπαιτούμενα δικαιώματά μας. Μα, πάνω απ' όλα, μπορεί να υπάρξει μηδενική βάση με τη δεδομένη εμμονή της κυβέρνησης στη ρίζα, στη μήτρα αυτών των μέτρων, δηλαδή στην αντιλαϊκή, ευρω-μααστριχτική πολιτική της μείωσης του "μισθολογικού" κόστους (των μισθών) και του "μη μισθολογικού κόστους" (της Κοινωνικής Ασφάλισης);». Αναφερόμενη, επίσης, στη στάση διαφόρων δυνάμεων στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος υπογραμμίζει: «Εκείνο που τώρα κατανοείται από ευρύτερα λαϊκά στρώματα είναι το ότι η πολλαπλασιαστική δυναμική των ενιαίων μετωπικών αγώνων αποτελεί σήμερα, όχι μόνο το αναγκαίο αποτελεσματικό αποτρεπτικό όπλο των εργαζομένων ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα, αλλά και την απαντοχή τους για νέες κατακτήσεις ανάλογες με τις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες. Από αυτήν την άποψη, επομένως, η προωθούμενη, από τις ηγεσίες της ΔΑΚΕ, των συνδικαλιστών του ΣΥΝ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ στην ΟΛΜΕ και στη ΔΟΕ, "συμμετοχή" τους στο μετωπικό αγώνα με τα "ιδιαίτερα" κλαδικά και, το χειρότερο, συντεχνιακά αιτήματα και στην πορεία η φυγή τους από αυτό το ενιαίο μέτωπο της "μάχης των μαχών" για το Ασφαλιστικό, με στόχο τη δημιουργία άλλου επιλεκτικού "μετώπου" με αιτήματα των "ιδιαιτεροτήτων" τους, σ' αυτήν την κρίσιμη στιγμή, συνιστά διασπαστική κίνηση και σίγουρα αποτελεί σανίδα σωτηρίας για την κυβέρνηση, που θα την αξιοποιήσει δεόντως. Αυτούς τους άκρως επικίνδυνους για το συνδικαλιστικό κίνημα ελιτισμούς, καιροσκοπισμούς και τυχοδιωκτισμούς, πρέπει οι εκπαιδευτικοί στη βάση να τους παραμερίσουν και έμπρακτα να τους καταδικάσουν».

Τέλος, η ΕΣΑΚ Δημοσίου σημειώνει την ανάγκη, σ' αυτήν ακριβώς την κρίσιμη φάση του αγώνα, «της μεγαλύτερης δυνατής ισχυροποίησης και του ταξικού προσανατολισμού του ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΕΤΩΠΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Εκείνο που προέχει είναι η ανάγκη να δημιουργήσουμε τέτοιους όρους που οι "ερωτοτροπούντες" στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ με το διαβόητο κοινωνικό διάλογο ή με τις παραλλαγές του, να μην αποτολμήσουν ούτε μισό βήμα συμμετοχής σ' αυτόν. Μα πάνω απ' όλα, εκείνο που προέχει και διασφαλίζει και τα παραπάνω, είναι η πιο μαζική-καθολική, η πιο αποφασιστική, η πιο μαχητική και δυναμική συμμετοχή και στην επόμενη 24ωρη απεργία στις 17 του Μάη και η επιβολή έντασης και κλιμάκωσης των αγώνων».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στην πυρά τα ευρωπαϊκά δημόσια συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης

Στη συκοφάντηση και δαιμονοποίηση των σημερινών κοινωνικοασφαλιστικών συστημάτων των χώρων - μελών της ΕΕ, προχωρεί με την ετήσια έκθεσή της και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σαν λύση, προτείνει, τι άλλο; την αντικατάσταση των σημερινών διανεμητικών συστημάτων με συστήματα κεφαλαιοποιητικού τύπου. Τα επιχειρήματα κοινά με αυτά που επικαλείται και η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή η γήρανση του πληθυσμού, οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι από την αύξηση των δαπανών για συντάξεις κλπ. Αναγκάζονται όμως να αναγνωρίσουν ότι η επιδίωξη για σάρωμα των ασφαλιστικών συστημάτων προσκρούει στις αντιδράσεις των εργαζομένων, αναφέροντας ότι «οι ρυθμίσεις που αφορούν τις συντάξεις προσκρούουν σε πολιτικά προβλήματα». Προειδοποιούν όμως ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ξεπεράσουν τα προβλήματα αυτά...

Με τις επισημάνσεις αυτές, απλώς επιβεβαιώνεται ότι η εργατική τάξη των χωρών της ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ολομέτωπη επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου, οι οποίες, στα πλαίσια των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, απαιτούν να στηρίξουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα στα συντρίμμια των μακρόχρονων λαϊκών κατακτήσεων.

Το ειδικό πλαίσιο της έκθεσης της ΕΚΤ προδιαθέτει από τον τίτλο του ακόμα για «τη γήρανση του πληθυσμού και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις του συστήματος συντάξεων στη ζώνη του ευρώ».

Στην αρχή της ανάλυσης αναγνωρίζεται ότι στα υφιστάμενα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης διανεμητικού τύπου «οι συντάξεις χρηματοδοτούνται κυρίως με τις τρέχουσες εισφορές των εργαζομένων». Από εκεί και πέρα αρχίζει η κινδυνολογία. Ετσι αναφέρεται ότι «οι δαπάνες για συντάξεις αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες δεκαετίες λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Επικαλούμενη η έκθεση, δημογραφικές προβλέψεις της Eurostat, υποστηρίζει ότι «ο λόγος των ηλικιωμένων ατόμων προς τα άτομα σε ηλικία εργασίας (ονομάζεται και δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων) προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί έως το έτος 2050 και από επίπεδο μόλις κάτω του 27% θα υπερβεί το 53%».

Ετσι, στηριζόμενοι στα συμπεράσματα αυτά, περνάνε στο «ψητό». Απαιτούνται μεγάλης κλίμακας μεταρρυθμίσεις του συστήματος συντάξεων, υποστηρίζει η ΕΚΤ και καλεί τους Ευρωπαίους εργαζόμενους να επιλέξουν μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Πιο συγκεκριμένα, αφού αναφέρει ότι «οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τις τρέχουσες δημογραφικές εξελίξεις γίνονται ολοένα και περισσότερο αντιληπτοί, ενώ γίνεται ήδη ζωηρός διάλογος για πιθανές μεταρρυθμίσεις...», διακρίνει δύο ειδών μεταρρυθμίσεις. Τις παραμετρικές, οι οποίες γίνονται μέσα στα πλαίσια των υπαρχόντων συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και οι οποίες επικεντρώνονται στις μεταβολές των παροχών και των εισφορών, αλλά και στην τιμαριθμική αύξηση των συντάξεων, το ποσοστό αναπλήρωσης και την ηλικία συνταξιοδότησης. Οπως καταλαβαίνει ο αναγνώστης, λόγος γίνεται για τη μείωση των παροχών και την αύξηση των εργατικών εισφορών, την επιμήκυνση των ορίων συνταξιοδότησης. Η άλλη λύση την οποία αποκαλούν «συστημική μεταρρύθμιση» είναι και η πιο δραστική. Δηλαδή το κεφαλαιοποιητικό σύστημα που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ.

Η έκθεση της υπερσυντηρητικής ΕΚΤ καταλήγει με το συμπέρασμα ότι «απαιτούνται σημαντικές προσαρμογές πολιτικής για να συγκρατηθούν οι δημόσιες δαπάνες και να αποφευχθούν είτε αύξηση των φόρων είτε σημαντική χειροτέρευση της δημοσιονομικής κατάστασης, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Η αναβολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης απλώς θα αυξάνει ακόμη περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, την έκταση των απαιτούμενων αλλαγών...».

Εχασε τη ζωή του παλεύοντας για το μεροκάματο

Ακόμα ένα παλικάρι, μόλις 33 ετών, έχασε τη ζωή του παλεύοντας για το μεροκάματο. Ο Δ. Γερογιάννης, μπογιατζής, έπεσε χτες το μεσημέρι από τον τέταρτο όροφο οικοδομής στον Κόκκινο Μύλο, ενώ δούλευε σε βεράντα. Στο ΚΑΤ, όπου μεταφέρθηκε, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Μέχρι χτες το απόγευμα δεν είχαν διαπιστωθεί τα αίτια του ατυχήματος. Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο κλάδος των οικοδόμων είναι από αυτούς που βρίσκονται ανάμεσα στους πρώτους στη λίστα των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Τόσο η Ομοσπονδία όσο και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχουν επανειλημμένως καταγγείλει ως βασικούς υπεύθυνους γι' αυτά τα ατυχήματα τους εργοδότες, που στο όνομα του κέρδους δεν παίρνουν κανένα ή παίρνουν ελλιπή μέτρα ασφάλειας και επιβάλλουν υπερεντατικοποίηση της εργασίας. Ευθύνες αποδίδουν και στην κυβέρνηση, που με τη γενικότερη αντεργατική πολιτική της τροφοδοτεί την ασυδοσία των εργοδοτών. Χαρακτηριστική η διάλυση των Επιθεωρήσεων Εργασίας, αλλά και η τωρινή επιδίωξη για κατάργηση των βαρέων.

Να πληρώσουν αυτοί που χρωστάνε

«Δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση της πολιτείας» χαρακτηρίζει την κοινωνική ασφάλιση η Ενωση Συνταξιούχων Υπαλλήλων Δήμων και Κοινοτήτων Β. Ελλάδας σε χτεσινό της υπόμνημα που απηύθυνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στο υπόμνημα υπογραμμίζεται ότι οι απόμαχοι της δουλιάς απορρίπτουν το μοντέλο της «προτεινόμενης ασφάλισης και επιλέγουν την αξιοπρεπή ζωή». Η κοινωνική ασφάλιση (Υγεία - Πρόνοια - Σύνταξη) χαρακτηρίζεται στο υπόμνημα σαν αγαθό και δείκτης πολιτισμού που δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται «σαν πηγή ζεστού χρήματος για το μεγάλο κεφάλαιο».

«Αποδίδουμε ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση στην κοινωνική ασφάλιση», τονίζει το υπόμνημα, «στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ωρα να πληρώσουν αυτοί που ωφελήθηκαν σε βάρος μας». Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η ΕΣΥΔΚ ΒΕ αξιώνει: α) από τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, απόρριψη του «κοινωνικού διαλόγου» και την έναρξη κλιμακούμενων μαζικών κινητοποιήσεων β) από την κυβέρνηση, να αποσύρει τα εξαγγελθέντα και όχι μόνο να τα παγώσει, να καταργήσει όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους και να δώσει βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό στη βάση των θέσεων του συνδικαλιστικού κινήματος. Το υπόμνημα ζητά από τα πολιτικά κόμματα να υπερασπιστούν το δημόσιο και υποχρεωτικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Στον κατάλογο των επιμέρους αιτημάτων που περιέχει το υπόμνημα περιλαμβάνεται και το αίτημα για την επιστροφή των αποθεματικών των Ταμείων από το χρηματιστήριο. «Ο,τι χάθηκε στον τζόγο του να το πληρώσουν αυτοί που το αποφάσισαν. Επιστροφή όλων των πόρων των Ταμείων που πήγαν για αλλότριους σκοπούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ