ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Κάλπικες προσδοκίες και αναποδογύρισμα της πραγματικότητας

Το μαύρο άσπρο έκανε ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, υποστηρίζοντας ότι «είναι η πρώτη χρονιά μετά από 8 ολόκληρα χρόνια που η χώρα μας βρίσκεται πια έξω από τον ασφυκτικό κλοιό των μνημονίων. Είναι η πρώτη Πρωτοχρονιά που μπορούμε πια να πούμε ότι οι αγώνες και οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο».

Η προσπάθεια καλλιέργειας κάλπικων προσδοκιών και κλίματος αναμονής στο λαό, με το βλέμμα στραμμένο και στις κάλπες, και κόντρα στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός, καθώς τα μνημονιακά μέτρα είναι εδώ και ενισχύονται με νέα, στο πλαίσιο και της μόνιμης «μεταμνημονιακής» εποπτείας, για λογαριασμό του κεφαλαίου, «αμπαλαρίστηκαν» από τον πρωθυπουργό με δηλώσεις όπως ότι «η Ελλάδα τα κατάφερε» και «σήμερα, είμαστε πια σε θέση χωρίς κηδεμονίες και έξωθεν εντολές να χτίσουμε το δικό μας μέλλον. Το μέλλον που μας αξίζει. Ενα μέλλον με τον άνθρωπο της δουλειάς και της δημιουργίας στο επίκεντρο».

Μάλιστα, την ώρα που στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και η ανάκαμψή τους, για τα οποία οι άνθρωποι της δουλειάς δεινοπαθούν μεταξύ ανεργίας, κακοπληρωμένης εργασίας και απληρωσιάς, υφίστανται την εργοδοτική αυθαιρεσία, αλλά και έρχονται αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις στους κρίσιμους για τη ζωή τους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας και δίνουν μάχη να τα βγάλουν πέρα με τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας και τη φορολεηλασία που υφίστανται, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ανερυθρίαστα ότι «ξανακερδίζουμε τη μάχη της εργασίας (...) Ξεθεμελιώνουμε το εργασιακό καθεστώς της ζούγκλας που επιβλήθηκε στα χρόνια των μνημονίων. Επαναφέρουμε πλήρως τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Καταργούμε τον υποκατώτατο μισθό της ντροπής για τους νέους. Προχωράμε σε γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού για όλους τους εργαζόμενους και χωρίς διακρίσεις. Ενισχύουμε το κοινωνικό κράτος. Με πρώτη μέριμνα την Υγεία και την Παιδεία».

Δεν δίστασε, δε, την ώρα που για τη νέα χρονιά ετοιμάζονται δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί και σφίγγει συνολικά η θηλιά στα λαϊκά σπίτια, για την οποία η κυβέρνηση καταργεί ακόμα και την τυπική νομική προστασία που είχε απομείνει, να ισχυριστεί ότι με τα σχέδια για επίδομα - έμμεση επιδότηση ώστε οι τράπεζες να βάλουν στο χέρι τις «αξιώσεις» τους από τα «κόκκινα» δάνεια, «προχωράμε στην οριστική προστασία της πρώτης κατοικίας με την ενίσχυση των δανειοληπτών, ώστε να μπορούν να αποπληρώσουν πλέον τα δάνειά τους»!

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε το 2019 «χρονιά των μεγάλων και αναγκαίων θεσμικών τομών και μεταρρυθμίσεων που για χρόνια κανείς δεν τόλμησε να προχωρήσει σε αυτόν τον τόπο», μην ξεχνώντας τις δεσμεύσεις στο κεφάλαιο να «τρέξει» αναγκαίες προσαρμογές στο αστικό κράτος για τα συμφέροντά του.

Ενώ δεσμεύτηκε εκ νέου ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναλαμβάνει το ρόλο σημαιοφόρου των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να «αναβαθμίσει» τη θέση της αστικής τάξης, χαρακτηρίζοντας το 2019 «χρονιά της μεγάλης αναβάθμισης του διεθνούς κύρους και του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας, στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές στερέωμα. Ως δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή» και συμπληρώνοντας ότι «στην προσπάθεια αυτή, σημαντικό βήμα είναι η συμφωνία των Πρεσπών, που θα κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο (...) διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον ηγετικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Την ίδια ώρα και ο συγκυβερνών και υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, στην ημερήσια διαταγή προς τις Ενοπλες Δυνάμεις για την Πρωτοχρονιά, προδιέγραφε την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τη νέα χρονιά, «εξαίροντας» τον σημαντικό ρόλο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, «που καταφέρατε να καταστήσετε τη χώρα μία γεωπολιτική δύναμη. Η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος έγινε η λύση, έγινε άξονας σταθερότητας, το "plan A", όπως πλέον αναφέρουν και οι διεθνείς μας σύμμαχοι, μέσω του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα έφτασε στο σημείο το 2019 να εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο, να γίνει παραγωγός φυσικού αερίου, να γίνει ο κόμβος της Ενέργειας, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».

Σενάρια επί σεναρίων

Στο μεταξύ, με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών και την επικείμενη κύρωσή της απ' τη Βουλή, εφόσον ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες στα Σκόπια, φουντώνουν τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις. Λόγος γίνεται για αποχώρηση των ΑΝΕΛ απ' την κυβέρνηση, ανασχηματισμό ή και εκλογές μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «News 24/7», δήλωσε ως προς τη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ότι «το Πρωτόκολλο θα κυρωθεί με απόσταση λίγων ημερών από τη στιγμή που θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση στη Βουλή, εφόσον αυτή υπερψηφιστεί ακριβώς με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών και είναι προφανές ότι αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης» και πως «ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι όλα όσα λέγονται σε σχέση με πιθανή μετάθεση της ψήφισης του Πρωτοκόλλου για την είσοδο στο ΝΑΤΟ μετά τις εκλογές, είναι απολύτως ανοησίες».

Ο Δ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι το Ποτάμι θα στηρίξει τη συμφωνία στη Βουλή κι αυτή θα υπερψηφιστεί από περισσότερους από 151 βουλευτές. Απέκλεισε την περίπτωση να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν απ' αυτήν, λέγοντας ότι «δεν εξετάζουμε κανένα απολύτως ενδεχόμενο. Δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κατά κανέναν τρόπο απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής. Ο κύριος Καμμένος έχει δηλώσει σαφώς ότι ναι μεν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας την οποία θα κατέθετε ο κύριος Μητσοτάκης ή οποιοσδήποτε άλλος από την παρούσα Βουλή. Με αυτή την έννοια, θα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, την Ισπανία, την Πορτογαλία, θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή ενός μέρους του Κοινοβουλίου. Αρα, δεν υφίσταται κανένας απολύτως λόγος για να υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη σχετικά».

Ολιγόμηνες παρατάσεις για ΦΠΑ σε νησιά και πρώτη κατοικία

Η διατήρηση του «μειωμένου» συντελεστή ΦΠΑ που έχει απομείνει για την τελευταία ομάδα νησιών του Αιγαίου και η δυνατότητα επανεξέτασης ανά εξάμηνο, με τη σύμφωνη γνώμη και με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. Μάλιστα η ολιγόμηνη παράταση συνδέεται για μια ακόμα φορά από την κυβέρνηση με το απαράδεκτο στοίβαγμα και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και συγκεκριμένα, όπως ρητά αναφέρεται, με την υπέρβαση της δυναμικότητας φιλοξενίας για κάθε νησί «όπως αυτή προσδιορίζεται από την πράξη σύστασης κάθε κέντρου».

Σύμφωνα με την ΠΝΠ:

-- «Είναι δυνατή η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ επί ένα εξάμηνο για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, εφόσον: Ο μέσος αριθμός των φιλοξενούμενων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης κάθε νησιού κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της έκδοσης της απόφασης (...) υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί, όπως αυτή προσδιορίζεται από την πράξη σύστασης κάθε Κέντρου».

-- Ο μέσος ετήσιος αριθμός φιλοξενουμένων «υπολογίζεται ανά εξάμηνο, τον Ιούνιο και Δεκέμβριο κάθε έτους, με βάση στοιχεία της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας και υπό την επίβλεψη υπηρεσίας που θα οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

-- Ειδικά για την πρώτη εξάμηνη παράταση, η απόφαση εκδόθηκε «με βάση στοιχεία της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας».

Στην ίδια ΠΝΠ προβλέπεται η δίμηνη παράταση (μέχρι 28/2/2019) του νόμου 3869/2010 (νόμου Κατσέλη) αναφορικά με το καθεστώς δικαστικής προστασίας που έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία λαϊκών νοικοκυριών με «κόκκινα» δάνεια. Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και τραπεζίτες προχώρησαν στη συγκρότηση «κοινής ομάδας εργασίας», με στόχο - όπως λένε - τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου υποτίθεται για την προστασία της πρώτης κατοικίας το οποίο «θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών».

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα «όρια προστασίας» στην πρώτη κατοικία θα συρρικνωθούν σε ό,τι αφορά τόσο τις αντικειμενικές τιμές όσο και το ύψος του ετήσιου εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών, ενώ για το 2019 προβλέπονται χιλιάδες πλειστηριασμοί.

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες ξανάρχονται

Αμερικανοί και Ελληνες επιτελείς κατά την περσινή «Alexander the Great»
Αμερικανοί και Ελληνες επιτελείς κατά την περσινή «Alexander the Great»
Στα «γεμάτα» μπαίνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στο 2019, σε ό,τι αφορά τη στοίχισή τους με τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του πρόσφατου «Στρατηγικού Διαλόγου» που σηματοδότησε την παραπέρα εμπλοκή και ανάμεσα στα άλλα είχε στην ατζέντα την ένταση των στρατιωτικών «συνεκπαιδεύσεων» με τους Αμερικανούς φονιάδες.

Κατά πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες μέρες ξεκινά στην ευρύτερη ζώνη του Παγασητικού και του Ολύμπου άλλη μια συνεκπαίδευση με Αμερικανούς πεζοναύτες, υπό την επωνυμία «ALEXANDER THE GREAT».

Η προηγούμενη τέτοια άσκηση, που παίρνει πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά ως συνεκπαίδευση, είχε γίνει πέρυσι τέτοιο καιρό με συμμετοχή περίπου 150 ανδρών από κάθε πλευρά, οι Ελληνες από την 32 ΤΑΞ ΠΝ και οι Αμερικανοί από τη «Black Sea Rotational Force», με έδρα τη Ρουμανία και το βλέμμα - όπως λέει και το όνομά της - στη Μαύρη Θάλασσα.

Στην τότε άσκηση, πέραν του πολυάριθμου προσωπικού, ενεπλάκησαν και άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αντιαρματικά όπλα, στοιχεία πυροβολικού, επιθετικά ελικόπτερα (με βάση το κοντινό Στεφανοβίκειο, όπου εδρεύουν πλέον και αμερικανικά ελικόπτερα με «καπέλο» συνεκπαίδευσης) και μαχητικά αεροσκάφη.

«Ποδαρικό» με εμπλοκή

Με 4 οπλισμένα μαχητικά και 12 στο σύνολο, συν ένα ελικόπτερο, η τουρκική αστική τάξη υπενθύμισε από νωρίς στο 2019 τις πάγιες επιδιώξεις της στο Αιγαίο, καθώς προχώρησαν σε σειρά παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και παραβιάσεων των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Σημειώθηκε και μια εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ