ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2019
Σελ. /24
Τι προβλέπει το νέο σύστημα προσλήψεων που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Με το νέο σύστημα διορισμών - προσλήψεων καθιερώνονται τρεις πυλώνες κριτηρίων. Στην ουσία μοιράζονται ισοβαρώς η προϋπηρεσία και τα λεγόμενα ακαδημαϊκά προσόντα, ενώ μοριοδοτούνται και ορισμένα κοινωνικά κριτήρια.

Καθιερώνονται κοινοί πίνακες για την πρόσληψη μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Οι νέοι πίνακες που θα δημιουργηθούν θα είναι κλειστοί και θα ανανεώνονται κάθε διετία.

Η προϋπηρεσία μοριοδοτείται με ένα μόριο ανά μήνα έως και τους 120 μήνες. Τα ακαδημαϊκά κριτήρια μοριοδοτούνται σε μονάδες ως εξής: Διδακτορικό 40 μονάδες, μεταπτυχιακό 20, δεύτερο μεταπτυχιακό 7, δεύτερο πτυχίο 16, ο βαθμός του πτυχίου («Καλώς» 7 μονάδες, «Λίαν Καλώς» 14 και «Αριστα» 21), γνώση μίας ξένης γλώσσας (άριστη γνώση 8 μονάδες, πολύ καλή γνώση 6, καλή γνώση 4), πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή Α' επιπέδου 4 και πιστοποιητικό επιμόρφωσης από ΑΕΙ διάρκειας τουλάχιστον 300 ωρών 4 μονάδες. Τα κοινωνικά κριτήρια μοριοδοτούνται ως εξής: 2 μονάδες για κάθε τέκνο και 20 μονάδες για μόνιμη αναπηρία, 67% και άνω, του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή τέκνου. Δεν λαμβάνεται υπόψη η επιτυχία σε γραπτούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.

Ολα τα παραπάνω οδηγούν σε μια γενικευμένη ανατροπή στη σειρά κατάταξης των εκπαιδευτικών στους υπάρχοντες πίνακες αναπληρωτών, με βάση τους οποίους γίνονται κάθε χρόνο οι προσλήψεις στα σχολεία. Σήμερα οι πίνακες διαμορφώνονται κυρίως με βάση το πότε πήρε κάποιος εκπαιδευτικός πτυχίο, τους μήνες της προϋπηρεσίας του και την επιτυχία στους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, σε όσους κλάδους υπάρχουν ακόμα επιτυχόντες που δεν έχουν διοριστεί.

ΚΚΕ
Αμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την τροπολογία για το σύστημα διορισμών

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του σχετικά με την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών σημειώνει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάζει ουσιαστικά ταφόπλακα στην κοινωνική ανάγκη που απαιτεί τα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς να καλύπτονται με μόνιμους διορισμούς. Ως ο πιο "καλός μαθητής" της πολιτικής της ΕΕ, σμπαραλιάζει την αξία του πτυχίου νέων και παλιότερων επιστημόνων, που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν στην υπόθεση της μόρφωσης των παιδιών του λαού μας. Πετάει στα σκουπίδια χρόνια προϋπηρεσίας όλων αυτών των εκπαιδευτικών, που κυριολεκτικά έχουν οργώσει την Ελλάδα.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω την άθλια τροπολογία!

Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών, για να καλυφθούν όλα τα κενά και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, με μόνιμους διορισμούς. Για την άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών - συμβασιούχων εκπαιδευτικών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ