ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Λήγουν οι προθεσμίες για μισθωτούς συνταξιούχους

Αρχισαν ήδη να λήγουν οι προθεσμίες για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών, ήδη θα πρέπει να έχουν υποβάλει δήλωση όσοι έχουν ΑΦΜ, που το τελευταίο ψηφίο τους είναι το 1. Οι προθεσμίες για τις άλλες περιπτώσεις είναι:

Μέχρι τις 7 Μάη στο ψηφίο 2.

Μέχρι τις 9 Μάη στο ψηφίο 3.

Μέχρι τις 11 Μάη στο ψηφίο 4.

Μέχρι τις 15 Μάη στο ψηφίο 5.

Μέχρι τις 17 Μάη στο ψηφίο 6.

Μέχρι τις 21 Μάη στο ψηφίο 7.

Μέχρι τις 23 Μάη στο ψηφίο 8.

Μέχρι τις 25 Μάη στο ψηφίο 9.

Μέχρι τις 29 Μάη στα ψηφία 10, 20, 30, 40 και 50.

Μέχρι τις 31 Μάη στα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεταρρυθμίσεις κατεδάφισης των κοινωνικών δαπανών

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας θέτει σα στόχο να ολοκληρώσει ως το τέλος του 2002 τη φορολογική, δημοσιονομική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου

Τη στιγμή που υποστηρίζουν υποκριτικά ότι κουβεντιάζουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση από μηδενική βάση, την ίδια στιγμή προετοιμάζονται μεθοδικά για το ολοκληρωτικό ξεθεμελίωμα των κρατικών κοινωνικών δαπανών. Ετσι στις προτάσεις για το Ασφαλιστικό, μετά τη λαϊκή κατακραυγή ελίσσονται προκειμένου να πάρουν ξανά τον έλεγχο στα χέρια τους. Αντίθετα, στην περίπτωση των κοινωνικών δαπανών, που βρίσκονται στην αφάνεια, προχωρούν ακάθεκτοι! Πρόκειται για τη μια από τις τρεις τομές που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως υποστηρίζουν στα οικονομικά υπουργεία. Οι άλλες δύο είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και η φορολογική μεταρρύθμιση. Στόχος και των τριών παρεμβάσεων, το τσάκισμα των λαϊκών κατακτήσεων, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου στο χώρο της ευρωζώνης.

Στα πλαίσια αυτά παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, επιφορτισμένοι με τα δημοσιονομικά, είχαν χτες συνάντηση με κλιμάκιο ανώτερων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών της Αγγλίας, οι οποίοι έχουν κληθεί στη χώρα μας, για να... εκπαιδεύσουν τους δικούς μας, στις... σύγχρονες μεθόδους καρατόμησης των κοινωνικών δαπανών. Για το σκοπό αυτό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, είχε πραγματοποιήσει στις αρχές Μάρτη επίσκεψη στο Λονδίνο, όπου και είχε ζητήσει τα... φώτα του Αγγλου συναδέλφου του. Πρόκειται για άγριες νεοφιλελεύθερες επιλογές, υπό το γενικό τίτλο «αξιολόγηση των δαπανών», «στοχοθέτηση των δαπανών» κλπ και λόγος βέβαια γίνεται για τον πυρήνα των κοινωνικών δαπανών, αυτών των νοσοκομείων, σχολείων, κοινωνικής πρόνοιας κλπ. Από τα λίγα που έχουν γίνει γνωστά για την Αγγλία, η εφαρμογή των θατσερικών και μπλερικών πειραμάτων έχει οδηγήσει μέχρι και σε κλείσιμο σχολείων σε λαϊκές περιοχές του Λονδίνου, επειδή οι επιτροπές... αξιολόγησης τα έκριναν ότι δεν πληρούσαν τους ποσοτικούς στόχους...

Η δημοσιονομική (μέσω της αξιολόγησης των δαπανών) και η φορολογική μεταρρύθμιση συνδέονται σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Στα οικονομικά υπουργεία κρίνουν τους σημερινούς προϋπολογισμούς σαν «βαριά φορτία» που πρέπει να τα ξεφορτώσουν και να τα κάνουν ελαφρότερα... Ετσι με το τσάκισμα των κοινωνικών δαπανών με την... αξιολόγηση, μειώνονται οι κρατικές δαπάνες, κάτι που είναι απαραίτητο για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Δηλαδή τη μεγάλη μείωση της φορολογίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων. Αρα τα μειωμένα έσοδα από τη χαμηλότερη φορολογία των επιχειρήσεων - λόγος γίνεται για μείωση εσόδων 800 δισ. δραχμών σε ετήσια βάση - ανταποκρίνεται στο μειωμένο επίπεδο των... αξιολογημένων κοινωνικών δαπανών. Αν προσθέσουμε τώρα και τον τρίτο πυλώνα, την ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση, οι επιχειρηματίες ξεφορτώνονται μεγάλα βάρη, αποκτούν νέες πηγές κεφαλαίων, και οι εργαζόμενοι... απελευθερώνονται από τα δεσμά των κρατικών προϋπολογισμών και της Κοινωνικής Ασφάλισης!

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ
Μισθωτοί οι καλύτεροι «πελάτες» της Εφορίας

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, δηλώνουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο εισόδημα από τους εμποροβιομήχανους, τεκμηριώνοντας ότι το ισχύον φορολογικό σύστημα είναι αρωγός του μεγάλου κεφαλαίου

Ακόμη και τα - από κάθε άποψη - διάτρητα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία των προσωπικών εισοδημάτων, φανερώνουν ότι το φορολογικό σύστημα που ισχύει στην Ελλάδα, έχει δομηθεί από τα πολιτικά κόμματα, που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, με βάση τις ανάγκες της πλουτοκρατίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα επίσημα στοιχεία, και το 2000 οι μισθωτοί πλήρωσαν - για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 1999 - μεγαλύτερο κατά κεφαλή φόρο εισοδήματος από το φόρο που πλήρωσαν οι εμποροβιομήχανοι.

Για παράδειγμα, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δηλώσει τα ποσά που απέκτησε από μερίσματα ή μετοχές ή τόκους ή οτιδήποτε ανάλογο, παρά μόνον για να τα χρησιμοποιήσει σαν τεκμήριο σε κάποιο μελλοντικό και μάλλον απίθανο έλεγχο «πόθεν έσχες». Ακόμη, όμως, και να το δηλώσει στο σχετικό πίνακα της φορολογικής δήλωσης δε συνυπολογίζεται στο εισόδημά του και, βέβαια, ούτε και στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το υπουργείο Οικονομικών. Το ίδιο ακριβώς προβλέπεται και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, στις αμοιβές μελών ΔΣ των Ανωνύμων Εταιριών και των τραπεζών. Και τα ποσά εξαφανίζονται στην κυριολεξία από τους πίνακες του υπουργείου Οικονομικών, με την πρόφαση ότι φορολογούνται αυτοτελώς και να σημειωθεί ότι από φέτος ισχύει και ο νέος μειωμένος συντελεστής παρακράτησης. Δεν είναι, λοιπόν, τόσο μεγάλη η ανάγκη του μεγάλου κεφαλαίου να φοροδιαφύγει και να «κοροϊδέψει» την Εφορία, καθώς το ίδιο το φορολογικό σύστημα στέκεται σύμμαχος και αρωγός του σε κάθε βήμα.

Η ταξικότητα του συστήματος συγκέντρωσης των φόρων προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία, που κατατέθηκαν στη Βουλή στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, αφού εμφανίζουν τους μισθωτούς σαν τους πιο πλούσιους φορολογούμενους! Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το μέσο εισόδημα που απέκτησαν οι μισθωτοί το 1999 και εκκαθαρίστηκε από την Εφορία το 2000 έφτασε τα 4.290.412 δραχμές. Ηταν δηλαδή υψηλότερο από το μέσο εισόδημα 3.955.610 δρχ., που προκύπτει για το σύνολο των φορολογούμενων.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τον αριθμό των ατόμων που έχουν εισόδημα μεγαλύτερο από κάποιο ποσό μόνον την πραγματικότητα συσκοτίζουν. Η λογική αυτή έρχεται να υπηρετήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να συσκοτίσει τα πράγματα και να ισχυριστεί ότι οι διαθέσιμοι πόροι, ο πλούτος της κοινωνίας, που βέβαια στο σύνολό του παράγεται αποκλειστικά από τους εργαζόμενους, δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του λαού για Ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εμπνευστεί και καταρτίσει έναν ακόμη πίνακα ανάλογης διάρθρωσης, που αφορά τα ατομικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν κατά το 1999. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 1999 δήλωσαν ότι απέκτησαν εισόδημα:

  • Από 5 έως 5,5 εκατ. δραχμές, 198.000 άτομα.
  • Από 5,5 έως 6 εκατ. δραχμές, 153.000 άτομα.
  • Από 6 ως 6,5 εκατ. δραχμές, 105.000 άτομα.
  • Από 10 εκατ. δραχμές και πάνω συνολικά 100.000 άτομα.
Στο ΕΚΟΦΙΝ θα συζητήσουν και το συνταξιοδοτικό

Η εναρμόνιση του συνταξιοδοτικού και κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος -δηλαδή η ισοπέδωση προς τα κάτω με διάφορα νέα αντιλαϊκά μέτρα- είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ (ECOFIN), που συνέρχεται την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, σύμφωνα με την οποία, το 5ο θέμα της ημερήσιας διάταξης του ΕΚΟΦΙΝ, περιλαμβάνει και τα εξής δύο υποθέματα για τις συντάξεις:

α)«Πρότασης οδηγίας για τις δραστηριότητες Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (ΙΕΣΠ)».

β) «Ανακοίνωση για τη φορολογία των συντάξεων. Παρουσίαση από την Επιτροπή».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ που θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα:

  • θα συζητήσουν το περιεχόμενο πρότασης οδηγίας της Επιτροπής σχετικά με α) την ελευθερία διαχείρισης και επένδυσης κεφαλαίων που συγκεντρώνονται από τα ΙΕΣΠ» (προφανώς, προβλέπει τη θεσμοθέτηση μέτρων στις χώρες - μέλη της ΕΕ που θα προτρέπουν τα ασφαλιστικά ταμεία να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους (δηλαδή των ασφαλισμένων) στον τζόγο), β) τη λειτουργία της ενιαίας χρηματοπιστωτικής αγοράς και γ) την κινητικότητα της εργασίας.
  • θα ενημερωθούν για τις θέσεις της Επιτροπής, που προτείνει προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, τη συμπλήρωση της πρότασης οδηγίας για τα συνταξιοδοτικά ταμεία με την εξέταση των φορολογικών πτυχών της διασυνοριακής παροχής επαγγελματικών συντάξεων. Το θέμα αυτό, φαίνεται ότι έχει να κάνει με την καθιέρωση ενιαίου τρόπου φορολογίας των συντάξεων, για όσους έχουν εργαστεί σε δύο ή περισσότερες χώρες - μέλη της ΕΕ, καθώς στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται πως «είναι απαραίτητο να υπάρχει μια απόλυτα λειτουργική Ενιαία Αγορά για τις επαγγελματικές συντάξεις, η οποία θα διασφαλίζει στους πολίτες τη δυνατότητα να ασκούν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας που ορίζει η συνθήκη ΕΚ (σσ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας) και κατ' αυτό τον τρόπο να ενισχύουν την κινητικότητα των εργαζομένων», καθώς οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες θεωρούν πως το σημερινό καθεστώς βάζει στα συνταξιοδοτικά ιδρύματα «φορολογικά εμπόδια στη διασυνοριακή παροχή επαγγελματικών συντάξεων» και στο να συμβάλλουν αποτελεσματικότερα «στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας», (δηλαδή την κερδοφορία των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων)...


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ