ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, πρέπει να αγωνιστείς»

Με μεγάλη συμμετοχή - παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες - πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η Πορεία Ειρήνης από την Κερασίτσα στην Τρίπολη

Φίλοι της Ειρήνης από την Πελοπόννησο και την Αθήνα συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Κερασίτσα Αρκαδίας, τη γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον πρωτοπόρο αγωνιστή της Ειρήνης, αλλά και να διαδηλώσουν κατά των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της «νέας τάξης πραγμάτων».

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης οι φιλειρηνιστές αποτίσανε φόρο τιμής, καταθέτοντας λουλούδια και στεφάνια για τον ήρωα -αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη. Φέτος, όμως, η εκδήλωση δεν έγινε στο χώρο όπου γίνεται κάθε χρόνο - σε ένα οικόπεδο, κοντά στο πατρικό του Γρηγόρη Λαμπράκη - αφού ένα μεγάλο κομμάτι έχει οικοδομηθεί. Είναι το σημείο που χρόνια τώρα κάθε Μάη η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση «υπόσχεται» να αναγείρει μνημείο. Γι' αυτό όταν πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κερασίτσας Χρήστος Μαλλίρης και αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Γρηγόρη Λαμπράκη, η οργή και αγανάκτηση των συγκεντρωμένων για την κοροϊδία και τον εμπαιγμό των υπευθύνων ξέσπασε με αγανάκτηση «Πού είναι το μνημείο; 38 χρόνια πέρασαν από τη δολοφονία του ήρωα. Γιατί μας κοροϊδεύετε; Φτάνει πια!» καθώς όχι μόνο το μνημείο δεν υπάρχει, αλλά με τα νέα δεδομένα θα πρέπει να αναζητηθεί άλλο οικόπεδο που θα στεγάσει το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια: Τα παιδιά του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργος και Γρηγόρης, καθώς και ο εγγονός του Γρηγόρης. Αντιπροσωπείες της ΕΠ Ανατολικής Πελοποννήσου και των ΝΕ της Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας του ΚΚΕ, καθώς και των αντίστοιχων ΝΓ της ΚΝΕ. Επίσης δήμαρχοι και εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών, του ΕΚ Αρκαδίας, των Παραρτημάτων Πελοποννήσου της ΠΕΑΕΑ, καθώς και άλλων πολλών μαζικών φορέων.

Πορεία σε χειμωνιάτικο καιρό

«Λαμπράκη ζεις, εσύ μας οδηγείς». Το σύνθημα αυτό σήμανε την έναρξη της πορείας. Παρά το τσουχτερό κρύο και τη βροχή που έπεφτε κατά διαστήματα αυτά δε στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πορευτούν μέχρι την Τρίπολη. Με μπροστάρηδες τα μέλη της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, η πορεία, με βήμα δυνατό, κάνει βροντερό και μαχητικό «μπάσιμο» στους δρόμους της Τρίπολης, όπου τους υποδέχονται οι κάτοικοι της πόλης. Στα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των κατοίκων, οι φιλειρηνιστές απαντούν «Ορκος στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί», «50 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες - πολέμοι - τρομοκρατία», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Η Τρίπολη παραδίνεται στους φίλους της Ειρήνης, οι οποίοι με τα συνθήματά τους στέλνουν το μήνυμα της Ειρήνης απ' άκρη σε άκρη: «Ζήτω η φιλία των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».

«Ο αγώνας των λαών θα φέρει την παγκόσμια ειρήνη»

Η πορεία καταλήγει στην πλατεία Αρεως, μπροστά από το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όπου τους διαδηλωτές καλωσόρισε ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Σάββας Σαββάκης. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελος Μαχαίρας. «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, θα πρέπει να αγωνιστείς». Το στίχο αυτό του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη δανείστηκε ο ομιλητής για να ξεκινήσει την ομιλία του και να σημειώσει: «Οσο θα υπάρχει λόγος να υπερασπίζουμε την ειρήνη, θα βρισκόμαστε στο δρόμο και θα συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη, για την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ευάγγελος Μαχαίρας επισήμανε ότι τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν επικίνδυνα στα Βαλκάνια, με αφορμή και τα τελευταία δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν τώρα στην ΠΓΔΜ. Μάλιστα, υπογράμμισε τον κίνδυνο εμπλοκής των Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου και κατέληξε τονίζοντας: «Ο συνεχής αγώνας των λαών θα φέρει την ειρήνη όχι μόνο στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και παγκόσμια».

Στη συνέχεια ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργος, διάβασε το ψήφισμα της πορείας. Λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει στο «Ρ» ότι «ο Γρηγόρης Λαμπράκης ζει στις καρδιές του λαού μας και τις φλογίζει, γιατί είναι ζωντανές οι ιδέες για τις οποίες αγωνίστηκε και θυσιάστηκε. Είναι ζωντανές και επίκαιρες, γιατί η χώρα μας 38 χρόνια μετά τη δολοφονία του συνεχίζει να βρίσκεται δεμένη στο άρμα των ιμπεριαλιστών. Η θυσία του αποτελεί φάρο και οδηγό του λαού όλων των χωρών που αγωνίζονται για να αποτινάξουν τον ιμπεριαλισμό και να εδραιώσουν την παγκόσμια ειρήνη».

Η 18η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης έκλεισε με τη μουσική συναυλία που έδωσε ο Στέφανος Ψαραδάκος με το συγκρότημά του. Το επόμενο ραντεβού ανανεώθηκε για την Κυριακή στις 13 Μάη, όπου θα γίνει η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης από τον Τύμβο του Μαραθώνα μέχρι την πλατεία Συντάγματος.

  • Από την Καλαμάτα ξεκίνησαν το Σάββατο με τα ποδήλατά τους οι Τάκης Γκούζος, Γιώτης Νικολαΐδης, Φώτης Φωτόπουλος και Βασίλης Φωτόπουλος και έφτασαν το απόγευμα της Κυριακής στην Κερασίτσα, όπου και ενώθηκαν με τους ειρηνοδρόμους.
ΠΕΔΥΕ
Εκδρομή στη Λακωνία

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει διήμερη εκδρομήστις 26 και 27 του Μάη στη Μονεμβασιά και στη Νεάπολη Λακωνίας. Σκοπός της εκδρομής, όπως τονίζουν οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους, «είναι να τιμήσουμε τους αγωνιστές της ειρήνης Γ. Ρίτσο και Ν. Τσίρο, με εκδηλώσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης».

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 3827.303 και 3843.444.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ