ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Ενταση και στο βάθος... ο «πόλεμος των άστρων»!

Ο Ν.Ράμσφελντ μιλώντας στους δημοσιογράφους

Associated Press

Ο Ν.Ράμσφελντ μιλώντας στους δημοσιογράφους
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Σιγά - σιγά ξεδιπλώνεται το «όραμα» της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπό τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους, κυρίως όσον αφορά στο πώς βλέπουν το μέλλον του πλανήτη ή καλύτερα το πώς θα ήθελαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί ιθύνοντες να κυβερνούν τον πλανήτη. Αν και οι ενδείξεις και το μοτίβο είχε από την πρώτη ημέρα τεθεί, οι λεπτομέρειες απλώς αποσαφηνίζουν ότι πυρήνας θα είναι το πολύκροτο σχέδιο «υιός του πολέμου των άστρων» και το κυριότερο διευκρινίζουν ότι ο πλανήτης θα τεθεί υπό «αιχμαλωσία».

Τη στιγμή που οι απεσταλμένοι του Αμερικανού Προέδρου ετοιμάζουν πυρετωδώς τις βαλίτσες τους για να διασχίσουν την υδρόγειο, προκειμένου να αρχίσουν τις διαβουλεύσεις και στα τέσσερα σημεία τις υφηλίου, όσον αφορά το σχέδιο του «υιού του πολέμου των άστρων», ο υπουργός Αμύνης Ντόναλντ, Ράμσφελντ, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», ετοιμάζει, εκτός από τις δημόσιες εμφανίσεις του από κοινού με την υπουργό Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, ώστε να πείσουν τον αμερικανικό λαό για την αναγκαιότητα της υλοποίησης του σχεδίου αντιπυραυλικής άμυνας, ένα ακόμη σχέδιο: την αναθεώρηση της αμερικανικής αμυντικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ» το σχέδιο προβλέπει την εγκατάλειψη της αρχής ότι οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι ικανές να «μάχονται ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα», και θα ανακοινωθεί επισήμως στις 25 Μάη, κατά τη διάρκεια ομιλίας του Τζορτζ Μπους στη Ναυτική Ακαδημία της Ανάπολις. Πυρήνας της μεταρρύθμισης αυτής, που είναι η πλέον φιλόδοξη εδώ και δέκα χρόνια, είναι η στροφή της προσοχής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων από την Ευρώπη προς την Ανατολική Ασία. Η προετοιμασία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι λιγότερο εστιασμένη σε έναν συμβατικό πόλεμο και περισσότερο στην επίλυση σύνθετων κρίσεων όπως η υπεράσπιση της Ταϊβάν ενάντια στον κινεζικό αποκλεισμό, αλλά και η διαφύλαξη των Στενών του Ορμούζ στην είσοδο του Κόλπου. Προκειμένου να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις, το Πεντάγωνο σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών και να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση των οπλικών συστημάτων και της ικανότητας των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμάχονται τη διάδοση των πυραύλων σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, γεγονός που θα σημάνει και τη σταδιακή αλλά γενναία αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Επικίνδυνα παιχνίδια

Οσο για την αντιπυραυλική άμυνα, ένα ακόμη σχέδιο εκτελέσεως Ράμσφελντ: «Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να κάθονται και να παραπονούνται σιγοψιθυρίζοντας στο βάθος. Θα πρέπει να σηκωθούν και να αναμειχθούν», θα τονίσει το πρώην εξέχον στέλεχος της κυβέρνησης Κλίντον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» δίνοντας με αυτό το χαρακτηριστικό τρόπο τον τόνο για την εβδομάδα που έρχεται όπου και το θέμα του «Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματος των ΗΠΑ»-(NMD) θα μονοπωλήσει τις συζητήσεις ανά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεδομένης της περιοδείας που θα πραγματοποιήσει αμερικανική αντιπροσωπεία ειδική για διαβουλεύσεις επί τους ζητήματος του NMD, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Πολ Ουόλφοβιτς.

Μέχρι στιγμής, παρά τις εκπεφρασμένες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού αμφισβητήσεις για τη δυνατότητα υλοποίησης και κυρίως αποτελεσματικότητας, λόγω τεχνολογικών δυσχερειών, της αντιπυραυλικής ασπίδας καθώς και τις ανησυχίες για μια επανέναρξη της κούρσας των εξοπλισμών, καμία μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη και κανένα μέλος του ΝΑΤΟ στη γηραιά ήπειρο δεν έχει δημοσίως καταδικάσει ή απορρίψει το σχέδιο NMD, που ανακοινώθηκε επισήμως από τον Πρόεδρο Μπους, μόλις την προηγούμενη Τρίτη. «Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πάρουν θέση πριν είναι αργά», τονίζει κάπως εκβιαστικά ο Χόλμπρουκ γιατί, όπως εκτιμά: «Εάν οι Ευρωπαίοι δεν το πράξουν, οι Αμερικανοί θα αποφασίσουν γι' αυτούς και τότε οι Ευρωπαίοι δε θα έχουν κανένα άλλον να κατηγορήσουν παρά τον εαυτό τους».

Αν κανείς εκ των Ευρωπαίων, είτε πολιτικών είτε κατοίκων πιστέψει ότι το πρόγραμμα δεν τον αφορά, μάλλον λανθάνει, αφού η ανάπτυξη του δικτύου αφορά όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους την Τουρκία και την Ελλάδα. Τη συμμετοχή της Τουρκίας στα σχέδια αντιπυραυλικής άμυνας που προωθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συζητήσει στην Αγκυρα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες στην τουρκική πρωτεύουσα. Η Τουρκία δεν έχει ακόμα εκφράσει επισήμως τη στάση της για το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας, αλλά διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Αγκυρα προσεγγίζει θετικά την ιδέα. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι το 75% των τουρκικών εδαφών βρίσκεται εκτεθειμένο σε πιθανές πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράκ και το Ιράν και τη Συρία, αφού φέρονται ότι προωθούν την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων, πράγμα που σύμφωνα με τους Τούρκους αναλυτές καθιστά απαραίτητη την ένταξη της Τουρκίας στη σφαίρα της αντιπυραυλικής προστασίας για την οποία συζητούν οι ΗΠΑ.

  • Αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πραγματοποίησε χθες την πρώτη αναγνωριστική πτήση στα ανοιχτά των κινεζικών ακτών, για πρώτη φορά από την 1η Απριλίου όπου συγκρούστηκαν στον αέρα ένα κατασκοπευτικό αεροπλάνο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος με αποτέλεσμα τη συντριβή του τελευταίου και τον θάνατο του πιλότου του και την πρόκληση «επεισοδίου» μεταξύ των δύο χωρών, τη στιγμή που η ένταση ανεβαίνει εξαιτίας του προγράμματος NMD.
ΓΕΝΕΤΙΚΗ - ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΙΑ
Τριάντα παιδιά γεννήθηκαν με νέα τεχνική γονιμότητας...

ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΪ.-

Τριάντα μωρά «συνελήφθησαν» στα εργαστήρια, του Ινστιτούτου Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Επιστήμης του Σεντ Μπαρνάμπας του Νιου Τζέρσεϊ αλλά και σε εργαστήρια άλλων ινστιτούτων με επιπλέον μιτοχονδριακό DNA και γονίδια, δύο μητέρες και ένας πατέρα... δίχως να το γνωρίζει κανείς παρ' εκτός μία ομάδα μερικών δεκάδων επιστημόνων, νοσηλευτικού προσωπικού και οι υποψήφιοι γονείς... Ολα αυτά γίνονταν στις ΗΠΑ στο διάστημα 1997-1999 και αποκαλύφτηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, όταν ΜΜΕ εντόπισαν τη δημοσίευση σχετικού άρθρου από την ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Επιστήμης του Σεντ Μπαρνάμπας, Ζακ Κοέν στην επιστημονική επιθεώρηση «Human Reproduction» («Ανθρώπινη Αναπαραγωγή», τεύχος Μάρτη 2001)...

Η αποκάλυψη γι' αυτή τη νέα τεχνική που αποκαλείται «ωαριοπλασματική ή κυταροπλασματική μεταμόσχευση» προκάλεσε νέους ηθικούς αλλά και επιστημονικούς προβληματισμούς με αφορμή τις πειραματικές και αβέβαιες τεχνικές αντιμετώπισης των προβλημάτων γονιμότητας που εφαρμόζουν ορισμένα εργαστήρια - ορεγόμενα άνοδο στις «μετοχές» και στην πελατεία τους - εν αγνοία κυβερνήσεων, κρατικών και επιστημονικών φορέων, και πολύ περισσότερο εν αγνοία της κοινωνίας... Κυρίως γιατί - όπως φανερώνεται στην πορεία... - δεν πρόκειται για μία πειραματικά δοκιμασμένη και δίχως τον παραμικρό κίνδυνο (για τα παιδιά που προκύπτουν) νέα τεχνολογία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας... αλλά για μία πειραματική μέθοδο που εφαρμόστηκε σε ανθρώπινο γενετικό υλικό (με την έγχυση κυτταροπλάσματος από ωάριο δότριας στο ωάριο υποψήφιας μητέρας με δυσκολίες γονιμότητας και το οποίο στη συνέχεια γονιμοποιήθηκε στο εργαστήριο από το σπερματοζωάριο του υποψήφιου πατέρα) και είχε ως αποτέλεσμα τριάντα παιδιά γενετικά τροποποιημένα (!), καθώς το γενετικό τους υλικό φέρει επιπλέον μιτοχονδριακό DNA (επομένως και επιπλέον... γονίδια), το οποίο και θα μεταφέρουν και στα δικά τους παιδιά εφόσον αναπαραχθούν.

Οσο για τις επιπλοκές; Ο Δρ. Κοέν (από τους επικεφαλής της ομάδας που σκέφτηκε και εφάρμοσε τη συγκεκριμένη τεχνική) απάντησε πως «για την ώρα δε... φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα και πως έως τώρα τα μωρά που γεννήθηκαν είναι απολύτως υγιή». Για το μέλλον; Ούτε ο ίδιος, ούτε κανείς άλλως γνωρίζει «για την ώρα»(!) ποιες θα μπορούσε να ήταν οι μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όχι μόνον για τα τριάντα παιδιά (με τις δύο μητέρες και τον έναν πατέρα έκαστο), αλλά ούτε και για τα παιδιά των παιδιών τους...

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ; Κατ' αρχάς διάφοροι καθηγητές κρατικών πανεπιστημίων έσπευσαν να... παρατηρήσουν ότι η συγκεκριμένη πειραματική τεχνική έγινε δίχως τη χρησιμοποίηση κρατικών κονδυλίων και άρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παράνομη! Ανήθικη; «Σίγουρα» απαντούν μερικοί, καθώς η τεχνική εφαρμόστηκε δίχως να έχουν μελετηθεί οι εφαρμογές της - σε ζώα... - και δίχως να είναι βέβαιο πως είναι 100% ασφαλής για τον άνθρωπο. Πάντως, τα περισσότερα μέλη της επιστημονικής κοινότητας είναι προβληματισμένα καθώς όπως φαίνεται να πιάστηκαν εξαπίνης... Σ' άλλες χώρες που έχουν θέσει αυστηρότερο νομικό πλαίσιο σε σχέση με τη γονιμότητα του ανθρώπου, οι αντιδράσεις έτειναν να είναι κυρίως επικριτικές. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, η εφαρμογή μίας τέτοιας τεχνολογίας θα ήταν - τουλάχιστον προς το παρόν... - παράνομη.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εκμετάλλευση της επιθυμίας άτεκνων ζευγαριών να αποκτήσουν παιδιά με οποιοδήποτε κόστος, ούτε αυτό το ζήτημα να κυριαρχήσει στην αναπαραγωγή ανθρώπων δίχως αυτή να γίνεται με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα», σχολίασε η Ρουθ Ντιτς της Βρετανικού Συλλόγου Γονιμότητας. Ωστόσο, νωρίτερα εκπρόσωπος της Βρετανικής Αρχής Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας είχε σπεύσει να δηλώσει πως η επιτροπή εξετάζει τις πιθανές αιτήσεις επιστημόνων που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη νέα τεχνική...

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Σταδιακή αποκατάσταση κάποιας ηρεμίας

ΜΑΝΙΛΑ.-

Αποσύρονται, σταδιακά, μεγάλα τμήματα των στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, μετά από την κήρυξη της χώρας σε «κατάσταση εξέγερσης» από την Πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο, την περασμένη Τρίτη, ενώ ο εκπρόσωπός της, Ριγκομπέρτο Τιγκλάο, ανακοίνωσε τη σταδιακή μείωση και των δυνάμεων της αστυνομίας.

Η Πρόεδρος ήρε, την Κυριακή, την κήρυξη αυτή και ευχαρίστησε το σύνολο των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας και ιδιαίτερα τους 3.000 στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων, στην περίμετρο του Προεδρικού Μεγάρου, «σώζοντας την ηγεσία της χώρας από πολύ άσχημες στιγμές», όταν οι χιλιάδες υποστηρικτές του προκατόχου της, Ζόζεφ Εστράντα, προσπαθούσαν να το καταλάβουν. Στο προεδρικό μέγαρο, πάντως, παραμένουν σε επιφυλακή ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, το Ανώτατο Δικαστήριο, αποδεχόμενο σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης, κάλεσε, επισήμως, την Πρόεδρο να δώσει, εντός δύο ημερών, ικανές εξηγήσεις για τις εκατοντάδες συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν, τις ημέρες αυτές, χωρίς ένταλμα. Στην ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πάντως, αποφεύγεται η τοποθέτηση για την ύπαρξη ή όχι νομικού καθεστώτος και σοβαρής αιτιολογίας για την κήρυξη της χώρας σε «κατάσταση εξέγερσης». Η αντιπολίτευση, πάντως, επιμένει ότι η όλη επιχείρηση «αποτελεί ένα τέχνασμα χρησιμοποίησης εκτάκτων μέτρων, προκειμένου να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση, μέχρι τις βουλευτικές και τοπικές εκλογές της ερχόμενης Δευτέρας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ