ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται το «προσκλητήριο νεκρών

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Δυο ακόμη πολιτικοί κρατούμενοι που συνέχιζαν μέχρι χτες την απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές υπέκυψαν τελικά, τερματίζοντας με αυτόν τον οδυνηρό αλλά τόσο βαθιά ανθρώπινο τρόπο την ύστατη διαμαρτυρία τους. Γιατί μόνο αν πραγματικά αγαπάς τόσο πολύ τη ζωή, την ελεύθερη ζωή, μπορεί να την αφήνεις να γλιστρά σιγά - σιγά, σαν την άμμο, μέσα από τα χέρια, μόνο και μόνο για να δηλώσεις αυτό που σου απαγορεύουν με κάθε άλλο τρόπο...

Κυνηγώντας σε, φυλακίζοντάς σε, βασανίζοντάς σε με τους πλέον ειδεχθείς τρόπους, κλείνοντάς σε μέσα σε ειδικά κελιά τύπου «F», τα επονομαζόμενα «Λευκά Κελιά», προκειμένου να κάμψεις και την τελευταία σταγόνα της αντίστασής σου... Πάνω από 50 άνθρωποι - αγωνιστές από τις 20 Οκτώβρη έχουν χάσει τη ζωή τους. 22 είναι οι νεκροί απεργοί πείνας (18 φυλακισμένοι και τέσσερις συγγενείς φυλακισμένων που ανήκουν στην οργάνωση Οζγκούρ Ταγιάντ) από τις 21 Μάρτη, όπως ανακοίνωσε χτες η Τουρκική Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD).

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση δύο ακόμη αγωνιστές υπέκυψαν χτες. Πρόκειται για το Χουσεΐν Καγιατσί, 32 χρόνων, που άφησε την τελευταία του πνοή μετά από 148 μέρες απεργίας πείνας σε νοσοκομείο της Σμύρνης, όπου μεταφέρθηκε από φυλακή υψίστης ασφαλείας της Μπουτσά. Ο Καγιατσί, μέλος της παράνομης - σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές- οργάνωσης MLKP, είχε ξεκινήσει την απεργία πείνας το Δεκέμβρη, την είχε διακόψει για 20 μέρες αναγκαστικά μετά τη δολοφονική τετραήμερη εισβολή των τουρκικών αρχών στις φυλακές στις 19 Δεκέμβρη και την είχε επαναλάβει το Γενάρη, διευκρίνισε εκπρόσωπος της IHD.

Ο δεύτερος απεργός, ο Τζαφέρ Ταγιάρ Μπεκτάς, ο οποίος ήταν φυλακισμένος στην Αγκυρα ως ένοχος συμμετοχής σε παράνομη αριστερή οργάνωση TKP(ML) -πάντα σύμφωνα με το χαρακτηρισμό που έχουν αποδώσει οι τουρκικές αρχές- υπέκυψε στο νοσοκομείο από την απεργία πείνας που είχε αρχίσει από την πρώτη μέρα έναρξης αυτής της διαμαρτηρίας, συμπληρώνοντας ακριβώς 200 μέρες, πρόσθεσε η εκπρόσωπος της IHD. Και στους δύο πολιτικούς κρατούμενους, παρά τη θέλησή τους, χορηγούνταν ορός με αλατισμένο νερό είτε με την προσθήκη ζάχαρης και βιταμινών, προκειμένου να τους κρατούν διά της βίας στη ζωή!

Την ίδια στιγμή τουλάχιστον διακόσιοι πενήντα βρίσκονται αντίκρυ με το θάνατο, ενώ ακόμη οχτακόσιοι συμμετέχουν στην απεργία πείνας. Αιτήματα αυτών που συμμετέχουν στην απεργία πείνας, των χιλιάδων συγγενών που στέκονται στο πλευρό τους και συμμετέχουν και αυτοί στον αγώνα τους μέσα από την οργάνωση που έχουν συστήσει, την Οζγκούρ Ταγιάντ, είναι: η ακύρωση της απόφασης μεταφοράς τους στις φυλακές τύπου «F», των «Λευκών Κελιών», όπου παραμένουν στο (ανύπαρκτο) έλεος των δημίων και των δεσμοφυλάκων τους, την παραπομπή των ενόχων για τις δολοφονίες 30 εξ αυτών το Δεκέμβρη, τους βασανισμούς, τους ξυλοδαρμούς, τους βιασμούς, τον εξευτελισμό των ίδιων, των συγγενών τους και των δικηγόρων τους, τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τους συγγενείς τους, την κατάργηση των Δικαστηρίων Εθνικής Ασφαλείας, καθώς και το σχηματισμό ειδικής επιτροπής, που θα περιλαμβάνει γιατρούς, νομικούς, συγγενείς κρατουμένων, καθώς και εκπροσώπους διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων που θα επιθεωρήσουν τις φυλακές.

  • Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Αμαλιάδας, μέλος της ΕΕΔΥΕ, καταγγέλλει «την τουρκική κυβέρνηση και τους διεθνείς προστάτες της για το νέο αποτρόπαιο έγκλημα εις βάρος του τουρκικού λαού», εκφράζει τη συμπαράστασή της «προς τους Τούρκους αγωνιστές που δίνουν τη ζωή τους διεκδικώντας δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα», και τέλος καλεί τον ελληνικό λαό και τους φορείς «να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους» αλλά και να «δυναμώσουν το κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο λαό και στους αγωνιστές της γειτονικής χώρας».
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αιματηρές μάχες

Αμερικανοί πεζοναύτες εκπαιδευτές του στρατού της Κολομβίας

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες εκπαιδευτές του στρατού της Κολομβίας
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Αυτό το Σαββατοκύριακο σήμανε τη μυριοστή επιστροφή στο γνώριμο, αλλά πάντα εξαιρετικά αιματηρό μοτίβο που συνθέτουν οι σφοδρές μάχες μεταξύ όλων των πλευρών που συγκρούονται στον 38χρονο εμφύλιο πόλεμο. Αποτέλεσμα των διήμερων αυτών μαχών τουλάχιστον 24 νεκροί.

Οπως ανέφεραν χτες οι κολομβιανές αρχές, τουλάχιστον 24 άνθρωποι, αστυνομικοί, αντάρτες και άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο διήμερο, στη διάρκεια συγκρούσεων ή επιθέσεων σε διάφορες αγροτικές κοινότητες στην Κολομβία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν από τις αρχές, πέντε χωρικοί σκοτώθηκαν το Σάββατο από ομάδα δεξιών παραστρατιωτικών στο Καλότο, 480 χλμ νοτιοδυτικά της Μπογκοτά, ενώ άλλοι δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους μία έγκυος γυναίκα και ένα παιδί, τραυματίστηκαν στην ίδια επίθεση. Πιθανολογείται ότι την ευθύνη της επίθεσης φέρουν οι ακροδεξιές «Μονάδες Αυτοάμυνας της Κολομβίας» (AUC), οι οποίες θεωρούνται επίσης υπεύθυνες για τη δολοφονία άλλων τεσσάρων αμάχων στο Βαλιεδούπαρ, 850 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας.

Παράλληλα, ένας αστυνομικός έχασε η ζωή του και δύο άλλοι τραυματίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή, στο Κάμπο Αλέγρε, 400 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Μπογκοτά, σε επίθεση που πραγματοποίησαν αντάρτες των «Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας» (FARC-ΕΡ), ενώ ακόμη έξι άμαχοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, «από την πλευρά τους οι άνδρες των FARC-ΕΡ μετρούν 14 νεκρούς σε διάφορες συγκρούσεις με το στρατό σε διαφορετικά σημεία της χώρας», ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε η σύλληψη από τις αρχές ενός ηγετικού στελέχους των ακροδεξιών «ταγμάτων ασφαλείας». Πρόκειται για τον Ντουμάρ δε Χεσούς Γκερέρο, διοικητή των «Ενωμένων Δυνάμεων Αυτοάμυνας» για τις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Κολομβίας.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Θανατηφόρα έκρηξη

ΚΙΕΒΟ.-

Ισχυρή έκρηξη μεθανίου σε ανθρακωρυχείο της πόλης Μακέγεβκα (περιοχή Ντόνετσκ - Ανατολική Ουκρανία) έγινε την Κυριακή, 6 Μάη, με αποτέλεσμα 10 εργαζόμενοι να χάσουν τη ζωή τους, τρεις να θεωρούνται αγνοούμενοι και πολλοί που εργάζονταν σε στοές βάθους 110 μέτρων να έχουν τραυματιστεί σοβαρά, ανακοίνωσαν η Αστυνομία και τα συνεργεία διάσωσης και μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Επικεφαλής των συνεργείων διάσωσης ανέφερε ότι στο ανθρακωρυχείο εργάζονταν περίπου 161 εργάτες την ώρα της ισχυρής έκρηξης, από τους οποίους οι 36 είναι σοβαρά τραυματισμένοι και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής. Σημειώνεται ότι μόνο πέρσι τουλάχιστον 305 εργάτες σε ορυχεία της Ουκρανίας έχασαν τη ζωή τους από εκρήξεις που σημειώθηκαν στους χώρους δουλιάς. Το τελευταίο αυτό δυστύχημα έδειξε για μια ακόμα φορά την απαράδεκτη κατάσταση της ουκρανικής βιομηχανίας, που καταρρέει συνεχώς, λόγω του μη εκσυγχρονισμού της, συνεπεία έλλειψης χρημάτων. «Η βιομηχανία μας βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους καταστροφής», δήλωσε ο πρόεδρος των ανεξάρτητων συνδικάτων των ανθρακωρύχων Μιχαήλ Βόλινετς και πρόσθεσε: «Κάθε χίλιοι τόνοι κάρβουνου που βγαίνουν, κοστίζουν τη ζωή τεσσάρων ανθρακωρύχων».

ΗΠΑ
Ακόμη 3.000 απολύσεις!

ΣΑΝΤΑ ΚΛΑΡΑ.-

Προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της, η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρία δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών «3Com» ανακοίνωσε χτες την ευρέως φάσματος περικοπή των θέσεων εργασίας της κατά 3.000 ή το 30% του εργατικού δυναμικού της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, η περικοπή των επιπλέον θέσεων εργασίας θα γίνει στα επόμενα τρίμηνα, ενώ μόλις τον περασμένο Φλεβάρη η «3Com» είχε δηλώσει ότι θα μειώσει το προσωπικό της κατά 1.200 εργαζομένους. Με την περικοπή των 1.200 θέσεων εργασίας το προσωπικό της «3Com» μειώθηκε σε περίπου 10.000, συμπεριλαμβανομένων των εποχικών και των επί συμβάσει εργαζομένων. Η μείωση των πωλήσεων οδήγησε την «Lucent Technologies» και την «Cisco Systems», που είναι οι μεγαλύτερες αντίπαλες εταιρίες της «3Com», επίσης να μειώσουν το εργατικό δυναμικό τους.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Δολοφονία πολιτικού

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΣΑΡΑΓΟΣΑ.-

Ενας ακόμη πολιτικός, ο γερουσιαστής Μανουέλ Χιμένεθ Αμπαντ, πρόεδρος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος στην περιοχή της Αραγονίας, είναι νεκρός. Οι ισπανικές αρχές, αμέσως, αναφωνούν ότι και αυτή η επίθεση φέρει τη σφραγίδα της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ, γεγονός που αποτέλεσε προσκλητήριο για την «αυθόρμητη» και καθιερωμένη μέθοδο πια των διαδηλώσεων κατά της «δολοφονικής δράσης της ΕΤΑ»!

Οσον αφορά στην επίθεση, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ένας νεαρός άνδρας φέρεται να πυροβόλησε τον 52χρονο Χιμένεθ από πίσω, την Κυριακή το απόγευμα, την ώρα που πήγαινε να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα με τον 17χρονο γιο του στο γήπεδο της πόλης Σαραγόσα. Ο άγνωστος, που, σύμφωνα με πληροφορίες, συνοδευόταν από μια γυναίκα, απομακρύνθηκε στη συνέχεια με αυτοκίνητο, όπως μετέδωσε το ισπανικό κρατικό ραδιόφωνο.

Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, που, όμως, φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία. Αν επαληθευτεί, ο Χιμένεθ θα είναι το 7ο θύμα της ΕΤΑ από την αρχή του χρόνου και μία μόλις εβδομάδα πριν τις εκλογές για το τοπικό Κοινοβούλιο της χώρας των Βάσκων, που έχουν προγραμματιστεί για τις 13 Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ