ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ - ΔΣΑ
Αποδυναμώνει τα ταμεία των δικηγόρων η κυβέρνηση

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ ζήτησαν οι δικηγόροι, ενώ συνεχίζουν και αυτή τη βδομάδα τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους δικηγόρους και γενικότερα για τη δικαιοσύνη δε δίνουν απάντηση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Την εκτίμηση αυτή έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στη χτεσινή συνάντησή της με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κόσμος.

Σχετικά με το θέμα των συμβολαίων η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης, με τη δήθεν ελάφρυνση του κόστους των συμβολαίων, τελικά αδυνατίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία των δικηγόρων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον κίνδυνο που εγκυμονεί, για το μέλλον των δικηγόρων, η επικράτηση των μεγάλων δικηγορικών γραφείων. Ειδικότερα, η Αλ. Παπαρήγα σε δηλώσεις της υπογράμμισε τα εξής:

«Κατ' αρχήν συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις και τις επισημάνσεις που έγιναν από το ΔΣΑ, αλλά και γενικότερα με τις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται πανελλαδικά και στις οποίες συμμετέχουν μαζικά δεκάδες χιλιάδες δικηγόροι. Αναμφισβήτητα βλέπουμε ότι τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση δεν απαντούν στα μεγάλα και οξύτατα προβλήματα της δικαιοσύνης και σε όσον αφορά την απονομή της, την ποιότητά της και τη χρηματική ανακούφιση του λαού, που για διάφορους λόγους αναγκάζεται να προσφεύγει στη δικαιοσύνη και στο δικηγόρο.

Από την άλλη μεριά βλέπουμε ότι αυτά τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, με τη δήθεν ελάφρυνση του κόστους των συμβολαίων, αλλά και με τη μείωση του κόστους των μεγάλων συμβολαίων, τελικά αδυνατίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία των δικηγόρων. Τα ταμεία αυτά εξασφαλίζουν στον έναν ή στον άλλο βαθμό και τον δικηγόρο με τη μικρή πελατεία. Ιδιαίτερα τους νέους, που δεν έχουν ούτε ιστορία δικηγορική, δικηγορικών γραφείων, είτε στις σημερινές συνθήκες, ενός πραγματικά σκληρού - θα έλεγα - γενικότερου ανταγωνισμού, δεν μπορούν να επιβιώσουν ή να έχουν μια επαρκή κοινωνική ασφάλιση. Θίγεται δηλαδή ο κοινωνικός χαρακτήρας ταμείων που διαθέτει ο ΔΣΑ και γενικότερα η δικηγορία. Κι από αυτή την άποψη νομίζω πως πρέπει να δείξουμε ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία, διότι τα μέτρα που παίρνονται αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία των δικηγόρων, ενός πολύ μεγάλου μέρους εργαζομένων.

Αντίθετα, μας προβληματίζει πάρα πολύ το γεγονός - και το εκφράσαμε στο ΔΣΑ - ότι η κυβέρνηση έχει στους σχεδιασμούς της μέτρα, τα οποία μπορεί να μην αφορούν στενά τους δικηγόρους, αφορούν όμως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα οποία έχουν στόχευση και άμεση προοπτική την επικράτηση μεγάλων δικηγορικών γραφείων. Πράγμα που σημαίνει και απομάκρυνση της προσωπικής σχέσης του δικηγόρου με τον πελάτη, αλλά και θα οδηγήσει χιλιάδες δικηγόρους σε μια ομηρία μισθωτής δουλιάς, που ταιριάζει σε ορισμένες περιπτώσεις με έναν όρο μισθωτής δουλείας».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΣΑ Α. Ρουπακιώτης είπε ότι οι δικηγόροι ζήτησαν τη συνδρομή του ΚΚΕ, όπως και στο παρελθόν την έχει επιδείξει, ώστε να υπάρχει «γρήγορη, αξιόπιστη και χωρίς επιβαρύνσεις του πολίτη απονομή της δικαιοσύνης».

«Ζητήσαμε τη συνδρομή του ΚΚΕ, συνέχισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, να μην αμφισβητηθεί ο θεσμικός ρόλος του δικηγόρου, τόσο για τις υποθέσεις των απαλλοτριώσεων, ώστε τη δικηγορική αμοιβή να την εγκαταβάλλει το δημόσιο και όχι ο πολίτης και δεύτερον ως προς τα συμβόλαια, γιατί η συμμετοχή των δικηγόρων στα συμβόλαια διασφαλίζει έναντι μικρής αμοιβής τους πολίτες, τους διαφυλάσσει από επιβαρύνσεις εάν κατατίθενται στα δικαστήρια και, τέλος, στην αμφισβήτηση αυτού του θεσμικού ρόλου αναδεικνύονται κατά τη δική μας αξιολόγηση δύο στοιχεία, πρώτον η βιασύνη της κυβέρνησης να καταθέσει και να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο και δεύτερον προς τα μικρά εισοδήματα επιδεικνύει ένα λαϊκισμό ότι δήθεν απαλλάσσει τους μικρούς εισοδηματίες που συναλλάσσονται από τη συμμετοχή του δικηγόρου. Ωστόσο, για τα μεγάλα εισοδήματα που θέλει να μειώσει την αμοιβή του δικηγόρου αποδεικνύεται υπηρετική».

Ο Α. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε και στις οφειλές του δημοσίου προς το Ταμείο Νομικών, που υπερβαίνουν τα 55 δισ. δραχμές, από εισφορές τις οποίες έχει εισπράξει από το 1998 και δεν έχει καταβάλει.

Αποχή και πορεία

Από χτες και για όλη τη βδομάδα δε θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια όλης της χώρας, μετά την πανελλαδική αποχή που κήρυξε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας το περασμένο Σάββατο. Εξαιρούνται οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς οι γενικές συνελεύσεις τους είχαν ήδη αποφασίσει διήμερη αποχή για σήμερα και αύριο, ενώ θα συγκληθούν νέες γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν αν θα απόσχουν ή όχι, την Πέμπτη και Παρασκευή.

Οι δικηγόροι της Αθήνας θα κάνουν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή, την ώρα που θα συζητείται το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των αστικών διαφορών, όπου εκτιμάται ότι θα ενσωματωθεί και η διάταξη που θα περιορίζει την υποχρεωτική παράσταση των δικηγόρων στα συμβόλαια.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από Ιούνη σε ισχύ ο αντιμεταναστευτικός νόμος

Απάτη αποδεικνύεται η διαβόητη «δεύτερη ευκαιρία» που δίνει η κυβέρνηση στους οικονομικούς μετανάστες στη χώρα μας
Απάτη αποδεικνύεται η διαβόητη «δεύτερη ευκαιρία» που δίνει η κυβέρνηση στους οικονομικούς μετανάστες στη χώρα μας
Διευκρινιστική εγκύκλιο, με την οποία προσδιορίζονται οι όροι ελέγχου των ξένων εργατών που ζουν ή πρόκειται να έρθουν στη χώρα μας, απέστειλε χτες η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Με την εγκύκλιο κωδικοποιούνται οι βασικότερες διατάξεις του πρόσφατου νόμου για τη μεταναστευτική πολιτική και οι αντίστοιχες ευθύνες Δήμων, Περιφερειών και Νομαρχιών, οι οποίες συντείνουν στο κλείσιμο των συνόρων για νέους μετανάστες - εφόσον δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου στη χώρα μας - στην απέλαση των παράνομων και στο διαρκή έλεγχο όσων καταφέρουν να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής. Αδεια, που -για τους περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες που υπολογίζεται ότι ζουν παράνομα στη χώρα μας- είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξασφαλιστεί. Η λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία» που διατυμπάνιζε η κυβέρνηση, δεν είναι παρά το πρόσχημα για την... ευγενική απέλαση της πλειοψηφίας των μεταναστών, αφού τα δικαιολογητικά για την απόκτηση άδειας παραμονής είναι δύσκολο έως αδύνατο για πολλούς, να συγκεντρωθούν.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη της ισχύος του νόμου - δηλαδή από τις 2 Ιούνη 2001 - οι αλλοδαποί θα πρέπει να έχουν προσκομίσει αίτηση για την απόκτηση άδειας εξάμηνης παραμονής. Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν μόνο όσοι έχουν Πράσινη κάρτα που έχει λήξει, ή Λευκή κάρτα ή Αδεια παραμονής που επίσης έχουν λήξει. Μπορούν να αποδείξουν ότι διαμένουν στη χώρα για ένα χρόνο, νόμιμα ή παράνομα. Αλλά ακόμη κι όσοι καταφέρουν να αποκτήσουν την άδεια προσωρινής παραμονής, θα πρέπει στο διάστημα των έξι μηνών, να βρουν εργασία, αλλιώς θα απελαύνονται.

«Μπαίνουν» όσοι εξυπηρετούν το κεφάλαιο

Οπως διευκρινίζεται και στην εγκύκλιο, για να μπορέσει να έρθει κάποιος στη χώρα θα πρέπει να έχει εξασφαλίζει άδεια εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, στις Ελληνικές Προξενικές Αρχές συστήνονται Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας, στα οποία θα απευθύνονται οι αλλοδαποί και ανάλογα με τις ανάγκες της ελληνικής εργοδοσίας, θα γίνονται δεκτοί. Ο ΟΑΕΔ αναλαμβάνει να καταρτίζει, στο τελευταίο τρίμηνο κάθε χρόνου, έκθεση στην οποία θα καταγράφονται οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα, που μπορούν να καλυφθούν από ξένους εργάτες. Αδεια παραμονής θα λαμβάνουν πλέον από το γενικό γραμματέα Περιφέρειας και άδεια εργασίας από τον οικείο νομάρχη, με ισχύ ενός χρόνου. Η άδεια παραμονής πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο. Σημαντικό είναι ότι ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας μπορεί να αρνηθεί τη χορήγηση άδειας παραμονής σε αλλοδαπό αν δεν «του κάνει» η προσωπικότητά του... ή αν συντρέχουν «κίνδυνοι» για τη δημόσια τάξη, ασφάλεια και υγεία της χώρας.

Δυνατότητα οικογενειακής συνένωσης παρέχεται μόνο σε όσους αλλοδαπούς ζουν νόμιμα επί δύο τουλάχιστον χρόνια στη χώρα μας. Ως μέλη της οικογένειας του αλλοδαπού που μπορούν να λάβουν άδεια παραμονής θεωρούνται ο/η σύζυγος και άγαμα παιδιά, κάτω των 18 ετών.

Πληρώνουν κι από πάνω

Οπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, ο αλλοδαπός που απελαύνεται, βαρύνεται με τα έξοδα της απέλασης αλλά και της κράτησής του. Προφανώς γιατί η τελευταία θα «παρέχεται» πλέον σε Ειδικούς Χώρους Κράτησης, με σύγχρονες προδιαγραφές, που θα... ικανοποιούν τον απελαυνόμενο. Προσωρινή αναστολή της απέλασης μπορεί να γίνει μόνο από το γενικό γραμματέα Περιφέρειας, με ειδική περίπτωση αυτή αλλοδαπών που καταγγέλλουν πράξεις προαγωγής σε πορνεία.

Για να αποκτήσει κάποιος αλλοδαπός την ελληνική ιθαγένεια, θα πρέπει να διαμένει νόμιμα, κατά την τελευταία 12ετία, δέκα χρόνια στη χώρα μας, και, ανάμεσα σε άλλα, να πληρώσει παράβολο 500.000 δραχμών.

Κατά τα άλλα, προβλέπεται, η υποχρεωτική εννιάχρονη εκπαίδευση των παιδιών αλλοδαπών και η υποχρεωτική τους ασφάλιση, ενώ προβλέπονται κυρώσεις σε όσους δημόσιους ή δημοτικούς υπάλληλους παράσχουν οποιαδήποτε υπηρεσία σε μη νόμιμους αλλοδαπούς. Εξαιρούνται όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία, θεραπευτήρια και κλινικές.

Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ

Στις 9, 10 και 11 Μάη πρόκειται να διεξαχθεί στην Αθήνα το 17ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στο Συνέδριο - η πανηγυρική έναρξη του οποίου θα γίνει την Τετάρτη στις 7 μ.μ. σε αίθουσα του ξενοδοχείου «NOVOTEL» (Μιχ. Βόδα 4-6) - θα γίνει απολογισμός της Διοίκησης, θα συζητηθούν τα προβλήματα των εργαζομένων, καθώς και ζητήματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ θα εκλεγεί νέα Διοίκηση και αντιπρόσωποι στην ΑΔΕΔΥ.

Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία έχει στη δύναμή της 30 πρωτοβάθμια Σωματεία σε όλη την Ελλάδα και εκπροσωπεί 10.000 εργαζόμενους όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων, στα Νομικά Πρόσωπα που εποπτεύονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τις πρώην Διανομαρχιακές Υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ που έχουν ενταχθεί στις Περιφέρειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ