ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού. Αύριο συγκεντρώνονται έξω από το ΥΠΠΟ, ενώ στις 16/5 θα προχωρήσουν σε δίωρο, συμβολικό, αποκλεισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου. Στις 23/5, θα επαναλάβουν τον δίωρο, συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου της Ακρόπολης.

«Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ απεργούν και διεκδικούν μόνιμη και οριστική επίλυση του εργασιακού τους προβλήματος. Για χρόνια εργάζονται με συμβάσεις κάθε είδους, απολύονται και ξαναπροσλαμβάνονται, βρίσκονται σε ομηρία», ενώ κανείς δεν αμφισβητεί ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Μετά τη νομοθετική ρύθμιση της Βάσως Παπανδρέου, το ΥΠΠΟ είναι το μόνο υπουργείο που εξαιρείται των ρυθμίσεων, θεωρώντας ότι το έργο του είναι αντίστοιχο με την κατασκευή (!) τεχνικών έργων (π.χ. χτίσιμο σχολείου με εργολαβία...). «Πίσω από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τον Πολιτισμό, υπάρχει η αδιαφορία, η πολιτική συρρίκνωσης του ΥΠΠΟ και της παράδοσης των κερδοφόρων κομματιών του στους ιδιώτες. Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ στη γενική τους συνέλευση αποφάσισαν απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την άμεση και οριστική επίλυση του εργασιακού τους προβλήματος. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΟΝΙΜΗ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους.

«Καταιγισμός» κινηματογραφικών ταινιών

«Η Ανοιξη του Ιρανικού Κινηματογράφου» στο «Τριανόν»
«Η Ανοιξη του Ιρανικού Κινηματογράφου» στο «Τριανόν»
Αρχίζει την Παρασκευή στο «Τριανόν» το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του εναλλακτικού δικτύου διανομής «Filmcenter», με τίτλο «Η Ανοιξη του Ιρανικού Κινηματογράφου».

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: «Μητρική αγάπη» του Καμάλ Ταμπρίτζι, «Η γεύση του κερασιού» του Αμπάς Κιαροστάμι (11/5, 9,11 μμ), «Να ζει κανείς ή να μη ζει» του Κιανούς Αγιάρι, «Λεϊλά» του Ντάριους Μερτζούι, «Το χρώμα του παραδείσου» του Ματζίντ Ματζιντί (12/5 7,9,11 μμ), «Σάρα» του Ντάριους Μερτζούι, «Η γυναίκα με το πέπλο» της Ραξάν Μπανί Ετεμάντ, «Μητρική αγάπη» (13/5 7,9,11 μμ), «Η γεύση του κερασιού», «Λεϊλά» (14/5 9,11 μμ), «Το χρώμα του παραδείσου», «Σάρα» (15/5 9,11 μμ), «Να ζει κανείς ή να μη ζει», «Η γυναίκα με το πέπλο» (16/5 7,11 μμ), «Μητρική αγάπη», «Λεϊλά» (17/5 9,11 μμ).

Εξάλλου, το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, σε συνεργασία με το «Filmcenter», διοργανώνει στον κινηματογράφο «Δεξαμενή» ένα μικρό φεστιβάλ βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους. Θα προβληθούν οι ταινίες: «Ενας λαμπερός ήλιος», «Ηλιοβασίλεμα στη Βενετία» (14/5), «Η κυρία των σκύλων», «Ελα να σου πω» (15/5), «Καυτός ορίζοντας», «Τα μάτια που τρώνε» (16/5). Είσοδος ελεύθερη.

Παράλληλα, συνεχίζεται στο «Αττικόν» το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και αρχαιολογία», με προβολές των ταινιών «Τα μυστήρια των πυραμίδων» και «Τι εννοούσε ο κυρ Μιχάλης Παλαιολόγος;», στις 13/5, 11 πμ. Θα μιλήσουν ο Μανόλης Κορρές, αρχιτέκτονας («Τα μεγάλα μνημεία της αρχαιότητας»), ο Παναγής Ψωμόπουλος, αρχιτέκτονας - πολεοδόμος («Η σημασία της αρχιτεκτονικής στην αρχαιολογική έρευνα») και ο Στέφανος Σίνος, πρόεδρος της Επιτροπής Αναστήλωσης Μυστρά («Η διπλή αρχιτεκτονική προσωπικότητα της αίθουσας του θρόνου στο Μυστρά»).

Τέλος, το πρόγραμμα του «Filmcenter» από 11-17/5 έχει ως εξής: «Μαλένα» («Απόλλων»), «Ο ράφτης του Παναμά» («Πτι Παλαί»), «Το σπίτι του Κάιν», «Σχεδόν διάσημοι» («Ανδόρα»), «Μπίλι Ελιοτ» («Αφαία»).

100 «αγαπημένες» ενός κριτικού

Από τα εννιά του χρόνια, στη γενέτειρά του Κύπρο, άρχισε να κρατά ημερολόγιο για όσες ταινίες έβλεπε και όσες του άρεσαν. Τα παιδικά και νεανικά του ημερολόγια τα φυλά μέχρι σήμερα, ενώ οι ταινίες - ελληνικές και ξένες - που έχει δει φθάνουν τις 40.000! Πάμπλουτο είναι και το αρχείο του και ίσως κάποτε να αποτελέσει το «οικοδόμημα» για το Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου. Ο λόγος για τον κριτικό κινηματογράφου Νίνο Φένεκ Μικελίδη, ο οποίος, ορμώμενος από τον προπερσινό γιορτασμό των 100 χρόνων της 7ης Τέχνης, άρχισε να συντάσσει έναν κατάλογο με τις 400-450 ταινίες που αγάπησε περισσότερο, ταινίες που χρονολογούνται από τη γέννηση του κινηματογράφου μέχρι και σήμερα. Με τη σκέψη ότι γιορτάζονταν τα 100 χρόνια του κινηματογράφου, ο Ν. Φ. Μικελίδης κατέληξε να επιλέξει ίσο αριθμό ταινιών (90 ξένες και 10 ελληνικές) και να τις περιλάβει σε ένα βιβλίο του.

Χτες, λοιπόν, οι εκδόσεις Καστανιώτη παρουσίασαν το βιβλίο του «Οι 100 καλύτερες ταινίες μου» (προλογίζεται από τον Εμίρ Κοστουρίτσα). Για το πλούσια εικονογραφημένο βιβλίο μίλησαν οι υπουργοί Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, Ε. Βενιζέλος και Κ. Λαλιώτης, ο Σεραφείμ Φυντανίδης και ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος. Ο τελευταίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «η δουλιά του κριτικού κινηματογράφου απαιτεί να συμμετέχει στη μυσταγωγία του κινηματογράφου, αλλά και στο διάλογο του κινηματογραφικού γίγνεσθαι, της ροής του και των αισθητικών αντιδράσεων που προκαλεί. Να τον αγαπά, αλλά και να σκέφτεται. Να έχει παιδεία, εγρήγορση, αλλά και ευαισθησία. Τα έχει όλα αυτά ο Νίνος Μικελίδης. "Τέρας" διαθεσιμότητας και αντοχής απέναντι στον κινηματογράφο, είναι πάντα στις επάλξεις. Βλέπει όλες τις ταινίες σε όλα τα φεστιβάλ του κόσμου και συγκεντρώνει τα πάντα γι' αυτές. Το βιβλίο του μπορεί και να το απολαύσει κανείς και να το συμβουλεύεται».

Το «Παιδομάζωμα»... ταξιδεύει

Από την παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη
Από την παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη
Οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» σε συνεργασία με τα Παραρτήματα της Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας, οργάνωσαν (28/4) στην αίθουσα της ΕΣΚ, εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου - ντοκουμέντου του δημοσιογράφου Δημήτρη Σέρβου «ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ και ποιοι φοβούνται την αλήθεια», το οποίο προλογίζουν ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο καθηγητής Γ. Κ. Μωραΐτης.

Για το περιεχόμενο του βιβλίου, εκτός του συγγραφέα, μίλησαν οι Κώστας Κατσιάβαλος (μεταλλειολόγος), Εφη Παυλίδου (φιλόλογος - αρχαιολόγος) εκ μέρους της «Σύγχρονης Εποχής» και η Ελένη Αθανασιάδου (Οργάνωση Σπουδάζουσας της ΚΝΕ Θεσσαλονίκης), ενώ ο ηθοποιός Θανάσης Παπαδημητρίου διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο. Στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκομένους, οι περισσότεροι των οποίων είχαν ζήσει τα γεγονότα της εποχής εκείνης.

Παρουσίαση του βιβλίου έγινε και στις 29/4 στην «Ευξείνο Λέσχη Βέροιας», με σύντομη ομιλία του Αλέκου Χατζηκώστα («Σύγχρονη Εποχή» στη Θεσσαλονίκη). Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες των Δημ. Ευθυμιάδη και Γ. Ζοπουνίδη (προέδρων των αντίστοιχων παραρτημάτων της ΠΕΕΠΠ Βέροιας και Νάουσας), οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη σωστής και υπεύθυνης ενημέρωσης της νεολαίας, για τα γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας. Τέλος ο συγγραφέας, μιλώντας για το περιεχόμενο του βιβλίου, έκανε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η νεολαία και ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Να σημειωθεί ότι η παρουσίαση του βιβλίου σε πόλεις της Μακεδονίας, οφείλεται στο γεγονός ότι από τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας προέρχονταν τα περισσότερα από τις χιλιάδες των παιδιών που συγκέντρωσε την εποχή εκείνη ο Κυβερνητικός Στρατός, για να παραδοθούν στις λεγόμενες «παιδουπόλεις - γκέτο» της Φρειδερίκης, αλλά και τα παιδιά που διασώθηκαν από τον ΔΣΕ και μεταφέρθηκαν με τη φροντίδα του στις γειτονικές Λαϊκές τότε Δημοκρατίες.

Παιδιά ερασιτέχνες

Με θέατρο και χορό μαθητών του Βύρωνα συνεχίζεται σήμερα το «16ο Παιδικό Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα». Στον κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (10πμ), θεατρική ομάδα του 2ου Δημοτικού Σχολείου θα παρουσιάσει τους αριστοφανικούς «Βατράχους», ενώ στις 7.30μμ το θεατρικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου τα «Γουρουνάκια Κουμπαράδες» του Ε. Τριβιζά. Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (7.30μμ), χορευτικά σχήματα των 13ου και 10ου Δημοτικών Σχολείων θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς. Συμμετέχουν η Χορωδία ΚΑΠΗ Βύρωνα και η ορχήστρα του Ν. Φιλιππίδη.

Αύριο (8μμ), στο θέατρο βράχων «Αννα Συνοδινού» η θεατρική ομάδα του 2ου ΤΕΕ Καισαριανής θα παρουσιάσει την αριστοφανική «Λυσιστράτη» (παράσταση βραβευμένη με το β` βραβείο στους φετινούς περιφερειακούς Αγώνες Αρχαίου Δράματος). Στον κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (10πμ), η θεατρική ομάδα του 7ου Δημοτικού θα παρουσιάσει το έργο του Γ. Ξανθούλη «Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο» και το χορευτικό του ίδιου σχολείου παραδοσιακούς χορούς. Θα ακολουθήσει (8μμ), η παράσταση του 8ου Δημοτικού με «Τα ρούχα του αυτοκράτορα» του Αντερσεν. Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (8μμ) παιδιά του 4ου Δημοτικού παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς, συνοδευόμενα από την ορχήστρα του Ν. Φιλιππίδη.

Στη Θεσσαλονίκη ο Μίκης

Δύο συναυλίες σήμερα και αύριο, θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο κορυφαίος συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, με τα έργα του «Λιποτάκτες», «Επιτάφιος» και «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού». Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι Νένα Βενιτσάνου, Δημήτρης Μπάσης και Γιάννης Μπέζος, με τη συνοδεία της «Λαϊκής Ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης"», της Χορωδίας Θεσσαλονίκης και του Σαράντη Κασσάρα (πιάνο).

Λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, διοργανώνουν οι σύλλογοι διδασκόντων και γονέων και κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής (Ευριπίδου 9), αύριο (7.30 μμ).

Το αντιμακαρθικό έργο του Αρθουρ Μίλερ «Μάγισσες του Σάλεμ» παρουσιάζει από χτες ο Θεατρικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθήνας, στο θέατρο του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 4, Πλάκα). Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 10/5 (ώρα έναρξης 9 μμ). Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Ασλανίδη, τα σκηνικά - κοστούμια της Ηρώς Νικοπούλου, η μουσική του Οδυσσέα Ζαφειρόπουλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ