ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επίσκεψη Πούτιν, ενδεικτική του ανταγωνισμού που εντείνεται

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΟΣΧΑ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Σερβία αναδεικνύει και πάλι τη σφοδρή αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στην περιοχή. Χαρακτηριστική είναι η διατύπωση στη συνέντευξη του Ρώσου Προέδρου στις σερβικές εφημερίδες «Politicο» και «Βετσέρνιε Νόβοστι»: «Η πολιτική των ΗΠΑ και δυτικοευρωπαϊκών χωρών για την εξασφάλιση της κυριαρχίας τους στην περιοχή είναι σοβαρός αποσταθεροποιητικός παράγοντας». Πρόσθεσε ότι δήθεν «αντίθετα με τους Δυτικούς εταίρους μας, εμείς δεν προσπαθούμε να θέσουμε τεχνητό δίλημμα στο Βελιγράδι ώστε να κάνουμε τη Σερβία να διαλέξει αν θα είναι με τη Ρωσία ή με την ΕΕ». Ετσι, εξέφρασε «κατάπληξη» από την «παθητική στάση» χωρών της ΕΕ στην προ μηνός απόφαση της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου για τη μετατροπή των «Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσόβου» σε τακτικό στρατό, επισημαίνοντας πως η εξέλιξη «ενέχει σοβαρούς κινδύνους και κλιμακώνει την κατάσταση στην περιοχή». Υπενθύμισε τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, με πιο χαρακτηριστική την επίθεση του 1999, με πρόσχημα τα δικαιώματα των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου το 2008. Δεν παρέλειψε ούτε την επίσπευση της ένταξης του Μαυροβουνίου το 2017 στο ΝΑΤΟ, αλλά ούτε και τις τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, οι οποίες όπως υπογράμμισε είχαν ως αποτέλεσμα «συνταγματικές αλλαγές στην ονομασία της χώρας και αναθεωρήσεις στα θεμέλια της εθνικής της ταυτότητας». Πρόσθεσε με νόημα πως «δεν είναι προς όφελος της ΕΕ» να κάνει τα στραβά μάτια σε τέτοιες εξελίξεις και μονομερείς ενέργειες, επισημαίνοντας ότι συνιστούν «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου» και αποφάσεων του ΟΗΕ, «ειδικά αν οι Βρυξέλλες θέλουν να διατηρήσουν το ρόλο του μεσολαβητή» στις επικείμενες διαπραγματεύσεις Σέρβων και Κοσσοβάρων διαπραγματευτών.

Σε αντιδιαστολή, επιχείρησε να εμφανίσει τη Ρωσία ως «δύναμη σταθερότητας και εγγύησης», υποστηρίζοντας πως η Μόσχα «πάντα αναγνώριζε και αντιλαμβανόταν τη σύνθετη κατάσταση στα Βαλκάνια και την Ιστορία της περιοχής». Εξαίροντας τη στάση «ουδετερότητας» του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Ρώσος ηγέτης εκτίμησε ότι ενθαρρύνει τη συνέχιση της ανάπτυξης της διμερούς στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας αλλά και την περαιτέρω αύξηση των διμερών ενεργειακών, εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Τουρκία μέσω Μαύρης Θάλασσας, «TurkStream», ο Πούτιν είπε ότι μελετάται η πιθανότητα διέλευσης και από τη Σερβία, με στόχο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2019. Τόνισε πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός του σερβικού σιδηροδρομικού δικτύου με τη συμμετοχή των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (RZD), εκτιμώντας ότι η μέχρι τώρα συνεργασία της ρωσικής «Gazprom Neft» με τη σερβική εταιρεία Ενέργειας NIS την έχει καταστήσει «ηγετική δύναμη στην περιοχή».

Σερβικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι σχεδιάζεται σήμερα η υπογραφή 20 σημαντικών στρατηγικών συμφωνιών. Ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος του Πούτιν, δήλωσε χτες πως στις συναντήσεις του Ρώσου Προέδρου με Σέρβους αξιωματούχους θα κυριαρχήσουν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, που κλιμακώνονται μετά την επιβολή δασμών 100% από την κυβέρνηση του προτεκτοράτου και την απόφαση για τη δημιουργία στρατού, και ο σχεδιασμός για πιθανή επέκταση του «ΤurkStream» στη Σερβία. Ο Ουσάκοφ τόνισε επίσης πως ο Πούτιν μετά τις συναντήσεις του με τον Βούτσιτς θα έχει επαφή και με τον πρόεδρο της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ.

Αντιδράσεις Λαβρόφ για τις αλλαγές στα Σκόπια

Νωρίτερα χτες, στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου για γενικότερα θέματα ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων. Εξέφρασε τις αμφιβολίες της κυβέρνησής του για τη νομιμότητα της διαδικασίας για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ. Επανέλαβε ότι «αγνοήθηκε η θέληση των Μακεδόνων ψηφοφόρων, το δημοψήφισμα της αλλαγής ονομασίας της χώρας απέτυχε» και «η εξωτερική πίεση ακόμη συνεχίζεται». Τις δηλώσεις Λαβρόφ απέφυγε να σχολιάσει κυβερνητικός αξιωματούχος στα Σκόπια. Αργότερα, πάντως, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Μουάμεντ Χότζα δήλωσε πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι αφοσιωμένη στο στόχο για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αναμένοντας την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελλάδα.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, συνεχίζεται στα Τίρανα η κόντρα του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα με τον Πρόεδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα, εξαιτίας της απόφασης του πρώτου να κάνει υπουργό Εξωτερικών τον 28χρονο, άπειρο πολιτικά, Κοσσοβάρο Αλβανό Γκεντί Τσακάι, στο πλαίσιο σχεδιασμών κατάργησης των συνόρων με το προτεκτοράτο και δημιουργίας της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στόχος Δυτικά Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα

Από την πρόσφατη άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία
Από την πρόσφατη άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία
«Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια συμφωνήσαμε ότι ως ΝΑΤΟ μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα με τις χώρες της περιοχής σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι η όποια αλλαγή στη δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή θα εξαρτηθεί από την ενδεχόμενη μεταβολή των "συνθηκών" και όχι βάσει κάποιου χρονοδιαγράμματος».

Τάδε έφη, χτες, Στ. Πιτς, Βρετανός πτέραρχος, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που ολοκλήρωσε την 1η της Σύνοδο για το 2019 σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, εστιάζοντας στα Δ. Βαλκάνια, ξεκαθαρίζοντας ότι όχι μόνο δεν προβλέπεται καμία αποχώρηση δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την περιοχή, αλλά αντιθέτως αποφασίστηκε και ότι το ΝΑΤΟ κεντρικά θα διασφαλίσει κάθε αναγκαίο μέσο (υλικό, μέσα, προσωπικό) και νομικό κάλυμμα για τις επιχειρήσεις της διαβόητης KFOR (αποφάσεις σε ανώτατο ΝΑΤΟικό επίπεδο, εντολή ΟΗΕ κ.λπ.), ώστε η δύναμη να εδραιώσει το «περιβάλλον ασφαλείας» στην περιοχή.

Σημειωτέον, ο Πιτς προσδιόρισε ως τις «δυο μεγαλύτερες προσκλήσεις» για το ΝΑΤΟ στην παρούσα συγκυρία τη Ρωσία και τρομοκρατικές ομάδες, «απειλές» την παρουσία των οποίων βλέπουν και στη Βαλκανική, εξ ου και ο ευρωατλαντικός άξονας παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα, σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο (εξοπλισμοί και συμφωνίες τύπου Πρεσπών) για να διασφαλίσει τον έλεγχο της περιοχής. Προκειμένου, άλλωστε, να μειωθεί η ρωσική επιρροή στην περιοχή, στη Σύνοδο μπήκε και θέμα να ενισχυθεί η «στρατηγική επικοινωνίας» του ΝΑΤΟ (βλ. προπαγάνδα με ελεγχόμενα ΜΜΕ και ΜΚΟ) ώστε να αντιμετωπίσει ό,τι ορίζει ως «παραπληροφόρηση», εκπορευόμενη από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η κόντρα με τη Ρωσία πιάνει και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο Πιτς εξέφρασε την «ανησυχία» του ΝΑΤΟ για τη δράση της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, ειδικά για τις ενέργειές της στην Αζοφική. Εστειλε δε μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να «κινείται» στην περιοχή σε συνεργασία με τη σύμμαχό του Ουκρανία. Επίσης, καθώς είχαν ξεχωριστή συνάντηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Γεωργίας (χώρα που εντός του 2019 το ΝΑΤΟ ετοιμάζει νέα μεγάλη κοινή στρατιωτική άσκηση), εστίασαν ακριβώς στο «περιβάλλον ασφαλείας» στη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο, ελέγχοντας και το πώς προχωρούν οι περιλάλητες μεταρρυθμίσεις στις γεωργιανές Ενοπλες Δυνάμεις, με σκοπό να στοιχηθούν με τα ΝΑΤΟικά προτάγματα και κατευθύνσεις.

Τέλος, σε άλλη μια ανησυχητική εξέλιξη, που «κουμπώνει» με τα παραπάνω, αποφασίστηκε στην ειδική ενότητα της Συνόδου όπου συζήτησαν για τη λεγόμενη ετοιμότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, τα κράτη - μέλη να θέσουν στη διάθεση της λυκοσυμμαχίας «υψηλής ποιότητας ετοιμοπόλεμες εθνικές μονάδες, υψηλής ετοιμότητας», έτοιμες δηλαδή να διεκπεραιωθούν ανά πάσα στιγμή πάνοπλες και ετοιμοπόλεμες όπου τις ορίσουν τα συμφέροντα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

ΚΥΠΡΟΣ
Επαφές εκπροσώπων του ψευδοκράτους στις ΗΠΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο «αντιπρόεδρος» της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους και «υπουργός Εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, επέστρεψε από τις ΗΠΑ, όπου είχε σειρά συναντήσεων με μέλη του Κογκρέσου και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ μίλησε σε ειδικές συναντήσεις σημαντικών αστικών «δεξαμενών σκέψης», όπως το «Atlantic Council», το CSIS (Center for Strategic and International Studies) κ.λπ. Ο Οζερσάι περιέγραψε τις επαφές του ως «αποδοτικές», ενώ σχολίασε ότι «με το να κάθεσαι εδώ και να κάνεις κάποιες δηλώσεις ή να συναντάσαι με κάποιους πρέσβεις δεν μπορείς να κάνεις ενεργή διπλωματία». Επιβεβαιώνοντας ότι (ειδικά;) στις ΗΠΑ βρήκε πρόσφορο έδαφος για ένταση των διαβουλεύσεων που μεταξύ άλλων συμβάλλουν και στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους, ο Οζερσάι είπε ότι «θα συνεχίσουμε να κάνουμε παρόμοιες επαφές».

Ο Οζερσάι υπογράμμισε ότι οι επαφές του αποσκοπούσαν και στο να αναδειχθεί η ελλιπής διάθεση της «ελληνοκυπριακής πλευράς» για συνεργασία, και αφού επανέλαβε πως «όλοι ξέρουν καλά ότι υπάρχουν και δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό αέριο», δήλωσε πολύ ενδεικτικά για τις βαθιές αντιθέσεις που επιδρούν στο παζάρι: «Αν σ' αυτήν την περιοχή δεν γίνει συνεργασία χωρίς να περιμένουμε τη λύση (σ.σ. του Κυπριακού), θα υπάρξει ζημιά στην ασφάλεια και θα προκύψουν ζητήματα οικονομικών αποζημιώσεων σχετικά με τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο».

Στο μεταξύ, την ανάγκη να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά οι συνομιλίες για τη διχοτόμηση του νησιού επανέφερε αυτήν τη φορά και ο ηγέτης του κεντροδεξιού τουρκοκυπριακού Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ - το κόμμα του Ντ. Ερογλου) Ερσίν Τατάρ, που είπε πως μετά το Κραν Μοντανά έχει ξεκαθαρίσει ότι μια «λύση» στη βάση της ομοσπονδίας δεν είναι πλέον δυνατή, αλλά και ότι ήρθε πλέον η στιγμή να τεθεί η «λύση» των δύο κρατών στο τραπέζι. Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία θέλει μια «εναλλακτική λύση», όπως και το κόμμα του, αλλά και ότι είναι σωστή η παρατήρηση πως μόνο όνειρο μπορεί να θεωρηθεί ο τερματισμός των τουρκικών εγγυήσεων.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της «τουρκοκυπριακής προεδρίας», Μπαρίς Μπουρτζιού, δήλωσε ότι «η συνέχιση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (σ.σ. της "ειρηνευτικής δύναμης" του ΟΗΕ στην Κύπρο) δεν είναι βιώσιμη και υγιής», επικαλούμενος την «αλλαγή των συνθηκών» στο νησί την τελευταία 55ετία. Επανέλαβε δε ότι οι διαδικασίες «ανοιχτού τέλους» και χωρίς προσανατολισμό για συγκεκριμένα αποτελέσματα έχουν αποδειχθεί ατελέσφορες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ