ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιδράσεις για την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΥ Γραμματικού

«Νόμος και τάξη» από κυβέρνηση και περιφέρεια για να προχωρήσει ο σχεδιασμός, με τον οποίο διαφωνούν οι κάτοικοι

Από τις εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΥ
Από τις εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΥ
Με 3 ψήφους υπέρ και 1 κατά, μεταξύ των 4 παρόντων από τα 7 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, ψηφίστηκε προχτές από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) η πρόταση για ετήσια δυναμικότητα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Γραμματικού 23.250 τόνων, δίνοντας επί της ουσίας το πράσινο φως για την έναρξη λειτουργίας του, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση, ο χώρος του ΧΥΤΥ Γραμματικού αποκλείστηκε από κατοίκους, με αίτημα να μη ληφθεί απόφαση για ετήσια δυναμικότητά του, ενώ μπλόκαραν μέσα στον ΧΥΤΑ και το απορριμματοφόρο που είχε αποθέσει από το πρωί υπολείμματα από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Κορωπίου.

Στην περιοχή κατέφθασαν δυνάμεις της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση για αρκετή ώρα. Δίνοντας συνέχεια στις αντιδράσεις, το ΕΚ Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καλεί με ανακοίνωσή του τα σωματεία, τους φορείς, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους αγρότες, τη νεολαία της ευρύτερης περιοχής να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους κατοίκους του Μαραθώνα, να συμμετάσχουν στον αγώνα ενάντια στη λειτουργία του ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ Γραμματικού. Σε κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει από χτες και οι μαθητές των σχολείων του Μαραθώνα.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ) του 2016, η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Γραμματικού θα διαχειρίζεται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) 60.000 τόνους το χρόνο και στη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποδομήσιμων (ΜΕΒΑ) 20.000 τόνους το χρόνο. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, θα οδηγείται για διαχείριση και ταφή ποσότητα 23.000 τόνων στο ΧΥΤΥ Γραμματικού, ποσότητα η οποία, όπως επισημάνθηκε, αντιστοιχεί σε τέσσερις μέρες εναπόθεσης απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη στον ΕΔΣΝΑ με την παρουσία εκπροσώπων από φορείς της περιοχής. Παρών ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Μαραθώνα, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και εκ νέου υποψήφιος, Ν. Στεφανίδης, ο οποίος κάλεσε τα μέλη του ΕΔΣΝΑ να μην ψηφίσουν τη σχετική απόφαση.

Να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Να συζητηθεί ως θέμα προ ημερήσιας διάταξης η έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ Γραμματικού (μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ) στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο ζήτησε, χτες, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής. Στο αίτημά της τονίζει πως «μετά τη λήψη απόφασης της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για την ετήσια δυναμικότητα του ΧΥΤΥ Γραμματικού, ξεκίνησε και ουσιαστικά η λειτουργία του ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ Γραμματικού».

Υπενθυμίζει πως «έχει πολλές φορές τοποθετηθεί ενάντια στην κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ Γραμματικού και στήριζε και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των φορέων και κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στη λειτουργία». Γι' αυτό, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και «για να σταματήσει η προσπάθεια λειτουργίας του, ζητάμε να γίνει συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης» στη σημερινή συνεδρίαση.

Διαμαρτυρία της οικογένειας του Θ. Παντελόγλου για προσβλητική χρήση του ονόματός του

Την αγανάκτησή τους για την προσβλητική χρήση του ονόματος του Θανάση Παντελόγλου από τη δημοτική αρχή Τανάγρας καταγγέλλουν η σύζυγός του Αλόη και οι δύο γιοι του, Τεύκρος και Ορέστης.

Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Τανάγρας, όπου ο δήμαρχος Β. Περγάλιας, παρουσία του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη, ανέφερε ότι το Βιομηχανικό Πάρκο Οινοφύτων που χωροθετείται θα έχει το όνομα του Θ. Παντελόγλου, τον οποίο οι λαϊκοί άνθρωποι της Βοιωτίας - ιδιαίτερα των Οινοφύτων - αλλά και της Αττικής γνώρισαν ως μαχητικό μπροστάρη στην πάλη τους ενάντια στη μόλυνση του Ασωπού και γενικότερα του υδροφόρου ορίζοντα των δύο περιοχών.

«Δεν αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα και σε κανέναν να προσπαθήσει να ντύσει έναν αντιλαϊκό - αντιπεριβαλλοντικό σχεδιασμό με το όνομα του αείμνηστου πατέρα και συζύγου μας», αναφέρουν οι συγγενείς του Θ. Παντελόγλου στην επιστολή τους προς τους κατοίκους της περιοχής, τη δημοτική και την περιφερειακή αρχή, τις παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Τανάγρας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας.

Αναφέρουν επίσης: «Δεν προκύπτει από πουθενά ότι αυτά που ετοιμάζετε στην περιοχή των Οινοφύτων αποτελούν δικαίωση όσων αγωνίστηκαν ενάντια στη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και του Ασωπού ποταμού, πόσο μάλλον ότι θα συμφωνούσε ο Θανάσης Παντελόγλου με τα σχέδιά σας.

Αντιθέτως, δικαιώνονται όλοι αυτοί που εδώ και χρόνια, για το κυνήγι του κέρδους και μόνο, μόλυναν τα νερά και σήμερα αντί να κατονομάζονται, να καταδικάζονται και να πληρώνουν για τη ζημιά που προκάλεσαν, τους δίνεται η θέση του διαχειριστή και του τοποτηρητή της περιοχής. Δικαιώνονται όλοι όσοι ρύπαιναν και μόλυναν παράνομα για να συνεχίσουν να το κάνουν με νόμιμο και πιστοποιημένο τρόπο, άρα και πιο κερδοφόρο αποτέλεσμα.

(...) Ο άνθρωπός μας ήταν επιστήμονας που έθεσε τις γνώσεις του στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, ενάντια στις συνέπειες που είχε για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων το εγκληματικό κυνήγι του κέρδους από τα βιομηχανικά μονοπώλια της περιοχής - και γι' αυτό λοιδορήθηκε και πολεμήθηκε - ενώ εσείς αντιθέτως νομιμοποιείτε μετά από τόσα χρόνια αυτά τα εγκλήματα και κάνετε πράξη τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των βιομηχανικών μονοπωλίων στην περιοχή. Μιλάμε για δύο διαφορετικές πολιτικές. Για δύο διαφορετικούς κόσμους.

Κύριοι βιομήχανοι και λοιποί συνοδοιπόροι.

Μη βιαστείτε να ευχαριστηθείτε για τις χάρες και τις εξυπηρετήσεις που σας κάνει το πολιτικό προσωπικό σας στο δήμο και στην Περιφέρεια. Μη τολμήσετε να χαμογελάσετε ειρωνικά για τη χρήση του ονόματος του Θανάση Παντελόγλου, που τόσο πολεμήσατε... Σαν κι αυτόν έρχονται από κοντά δεκάδες και εκατοντάδες νέοι επιστήμονες που λειτουργώντας προς όφελος των εργατικών - λαϊκών αναγκών θα αποκαλύψουν στις επόμενες γενιές τα ψέματα και τα εγκλήματά σας».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Να στηριχτούν οι δίκαιες κινητοποιήσεις των κατοίκων

Δήλωση του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Σε δήλωσή του για τις εξελίξεις με το ΧΥΤΥ Γραμματικού, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρει:

«Η κυβέρνηση να σταματήσει το δόγμα "νόμος και τάξη" απέναντι στις κινητοποιήσεις και το δίκαιο αίτημα των κατοίκων του Γραμματικού και της ευρύτερης περιοχής, τους οποίους, μαζί με τη διοίκηση Δούρου, πολιτικά εξαπάτησαν και εκμεταλλεύτηκαν με τον πιο αισχρό τρόπο. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, θα είναι ένα ακόμα έγκλημα για τους κατοίκους της περιοχής.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" της Περιφέρειας Αττικής έχει με συνέπεια και σταθερότητα, από χρόνια, τοποθετηθεί εναντία στα ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ σε Κερατέα, Κορωπί και Γραμματικό, με βασική γραμμή τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμάτων, την ανακύκλωση στην πηγή, στην παραγωγή και στην προώθηση των προϊόντων και των τροφίμων, τη δημιουργία χώρων εναπόθεσης των υπολειμμάτων, που θα καθοριστούν με επιστημονικό τρόπο, παίρνοντας υπόψη την ποιότητα ζωής, την επιβάρυνση των προτεινόμενων περιοχών. Για να κλείσει το αίσχος της χωματερής στη Φυλή.

Το σχέδιο διαχείρισης των σκουπιδιών, που έχουν ψηφίσει, είναι μια υγειονομική βόμβα για το λαό της Αττικής και χρυσωρυχείο για μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους, που θα το διαχειρίζονται και εκμεταλλεύονται με ένα και μόνο κριτήριο: Το καπιταλιστικό κέρδος.

Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς, τη νεολαία της ευρύτερης περιοχής να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους κατοίκους του Μαραθώνα, Γραμματικού, Βαρνάβα. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ζήτημα πάλης του λαϊκού κινήματος, γιατί αφορά πρώτα απ' όλα την υγεία και την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων, καθώς και την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, που επιχειρείται με την ιδιωτικοποίηση».

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Εξέλιξη στη δίκη για τα επισφαλή δάνεια

Την αποβολή του Ελληνικού Δημοσίου και των μικρομετόχων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από παράσταση πολιτικής αγωγής αποφάσισε χτες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ιδρύματος την περίοδο 2008 - 2010. Το δικαστήριο δέχτηκε ως πολιτικό ενάγοντα μόνο τον ειδικό εκκαθαριστή του ΤΤ που το ανέλαβε το 2013, όταν ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πτώση μικρού αεροσκάφους

Την κινητοποίηση των αρχών προκάλεσε πτώση μικρού αεροπλάνου σε θαλάσσια περιοχή. Το συμβάν έγινε γνωστό από τηλεφώνημα ιδιώτη, ο οποίος είπε πως είδε την καθοδική πορεία του αεροσκάφους και την πρόσκρουσή του στη θαλάσσια περιοχή Κρυονερίου - Μεσολογγίου. Στο σημείο έπλευσαν δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, ενώ στις έρευνες, που συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες βράδυ, συμμετείχαν και δύο αλιευτικά που βρίσκονταν στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος ανήκει στην αερολέσχη Μεσολογγίου και πραγματοποιούσε την πτήση Πάτρα - Μεσολόγγι.

Φωτιά στο ΚΥΤ Μόριας

Αναστάτωση προκλήθηκε χτες στις 3 μ.μ. στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου, όταν ξέσπασε φωτιά σε σκηνή 100 και πλέον κλινών, από άγνωστες συνθήκες. Εργαζόμενοι στη δομή της Μόριας έσπευσαν να τη σβήσουν, χωρίς να τα καταφέρουν, εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών (στρώματα, ρούχα κ.λπ.). Αμεσα έσπευσαν στον καταυλισμό και έσβησαν την πυρκαγιά τρία οχήματα της Πυροσβεστικής. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι η φωτιά προκλήθηκε από αυτοσχέδιο μαγκάλι.

Ενας νεκρός από πυροβολισμούς αστυνομικού

Ενας νεκρός είναι ο απολογισμός της συμπλοκής ανάμεσα σε αστυνομικό εκτός υπηρεσίας και τρία άτομα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο αστυνομικός αντιλήφθηκε ότι τρία άτομα επιβίβασαν με τη βία ηλικιωμένη σε αυτοκίνητο, στην Κάτω Κηφισιά, τους ακολούθησε με τη μηχανή του και καθώς αυτοί διέφευγαν (αφού αποβίβασαν την ηλικιωμένη), πυροβόλησε εναντίον του αυτοκινήτου τους με το όπλο του. Λίγη ώρα αργότερα διακομίστηκε ένας άνδρας Ρομά σε ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρός. Εκτιμάται πως ήταν ένας από τους καταδιωχθέντες από τον αστυνομικό.

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Τζώρτζης

«Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο ηθοποιός Γιώργος Τζώρτζης. Είχε πολλές συμμετοχές σε τηλεόραση και κινηματογράφο. Γεννημένος στην Αθήνα στις 30 Ιούλη 1938, πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1960 και στον κινηματογράφο το 1961. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ήταν με τον θίασο Βασίλη Διαμαντόπουλου - Μαρίας Αλκαίου, στο έργο του Αλ. Κασσόνα «Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια». Ηταν παντρεμένος με την πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου, Τόνια Καζιάνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ