ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Γενάρη 2019 - Κυριακή 20 Γενάρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με πλατύ άνοιγμα άνθρωπο τον άνθρωπο κερδήθηκε και φέτος η μεγάλη μάχη

Κατά 128,04% υπερκαλύφθηκε το πανελλαδικό πλάνο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβρη, με την υπερκάλυψη του πανελλαδικού πλάνου να φτάνει στο 128,04%.

Το τελικό «κλείσιμο» των ΚΟ, που έγινε την περασμένη Δευτέρα σε πανηγυρικό κλίμα στα γραφεία των Οργανώσεων, αποτύπωσε το πλατύ άνοιγμα που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα με το κουπόνι στο χέρι για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

Το αποτέλεσμα αυτό, τόσο με την υπερκάλυψη του συνολικού πλάνου, όπως και με το ότι όλες οι ΤΟ κάλυψαν τους στόχους τους, με δεκάδες να είναι αυτές που έπιασαν πολύ υψηλά ποσοστά, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σε μια περίοδο που περιλαμβάνει σημαντικές πολιτικές αναμετρήσεις. Οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, που «κόβοντας» κουπόνι έδειξαν ότι εμπιστεύονται το ΚΚΕ, ότι ακούνε τις τοποθετήσεις του, ότι το θέλουν πιο δυνατό για να μάχεται από καλύτερες θέσεις, μπορούν το επόμενο διάστημα να βρεθούν πιο αποφασιστικά στο πλάι των Κομματικών Οργανώσεων, για να φτάσει πιο πλατιά το κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ.

Με την ολοκλήρωση της Οικονομικής Εξόρμησης ολοκληρώθηκε και η άμιλλα ανάμεσα στις Οργανώσεις και τα αποτελέσματά της, με βάση τα κριτήρια που καθόρισε η Γραμματεία της ΚΕ, θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Με βάση το βαθμό υπερκάλυψης, στην πρώτη θέση τερμάτισε η ΚΟ Εξωτερικού με 158,37%, στη δεύτερη θέση η ΚΟ Αιγαίου με 157,75% και στην τρίτη θέση η ΚΟ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης με 143,85%. Ακολουθούν κατά σειρά οι ΚΟ: Κρήτης με 143,47%, Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας με 131,90%, Θεσσαλίας με 131,03%, Δυτ. Ελλάδας με 129,10%, Πελοποννήσου με 126,99%, Αττικής με 122,25%, Κ. Μακεδονίας με 120,85%, Ηπείρου με 113,44% και Δυτ. Μακεδονίας με 109,54%. Η ΚΝΕ υπερκάλυψε το πλάνο της φτάνοντας στο 138,86% και η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» στο 135%.

Σε ό,τι αφορά τις ΤΟ, στην πρώτη θέση βρέθηκε η ΤΟ Βόρειας Δωδεκανήσου με 243,23%, ενώ στον σχετικό πίνακα φαίνονται οι πρώτες 20 Τομεακές Οργανώσεις.

«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Θηλιές πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία

Θέμα χρόνου αποτελεί η κατάθεση της νέας νομοθετικής ρύθμισης αναφορικά με τη διάλυση του καθεστώτος νομικής προστασίας που έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας. Το ζήτημα βρίσκεται στην προμετωπίδα του 2ου κύκλου «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» που ξεκινά με την επίσκεψη στην Αθήνα των υψηλόβαθμων κλιμακίων της ΕΕ και του ΔΝΤ την ερχόμενη βδομάδα, ενώ οι προεργασίες ξεκίνησαν τις προηγούμενες μέρες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Μάλιστα, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, δεν θα χρειαστεί νέα παράταση στο λεγόμενο «νόμο Κατσέλη», που έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος Φλεβάρη, καθώς παρά τις «τεχνικές δυσκολίες» το κλείσιμο της συμφωνίας με την άμεση εμπλοκή των τραπεζών εμφανίζεται προ των πυλών.

Οι «επεξεργασίες» και οι «προτάσεις» που βρίσκονται στο τραπέζι μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

-- Την κατάργηση διάταξης του νόμου 3869/2010 (λεγόμενος νόμος Κατσέλη) αναφορικά με τη δυνατότητα του δανειολήπτη να προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να τύχει προστασίας για την πρώτη κατοικία. Η τέτοια εξέλιξη έρχεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά των εκβιασμών, αφήνοντας τα αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά στο «έλεος» των τραπεζών.

-- Σε συνδυασμό με το παραπάνω, προωθούνται λύσεις στο πλαίσιο του «εξωδικαστικού συμβιβασμού» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά χρέη. Στην ίδια «αυτόματη» διαδικασία εντάσσονται οι οφειλές για την πρώτη κατοικία, ενδεχομένως δε και άλλα χρέη νοικοκυριών, όπως προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

-- Κατακρεουργούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την παρεχόμενη «προστασία» από πλειστηριασμούς. Ο κεντρικός άξονας αφορά τις λεγόμενες «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», όπως αυτές προσδιορίζονται από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ).

Τα νέα κριτήρια με το πλήρες φακέλωμα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα περνούν από την «κρησάρα» του «εξωδικαστικού συμβιβασμού» ενώ ταυτόχρονα μπαίνουν και νέοι φραγμοί για προσφυγές στα δικαστήρια.

-- Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θα μπορούν να «προσφέρουν» «κουρέματα» δανείων ή επιμηκύνσεις αποπληρωμών (σε αυτούς που προσφεύγουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και πληρούν τα κριτήρια). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρακτική αυτή θα βασιστεί στη σχέση τρέχουσας αξίας του δανείου (σημερινό υπόλοιπο) ως προς την αξία ακινήτου. Σε αυτό το πλαίσιο, «κούρεμα» θα προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις οφειλετών με τρέχον χρέος μεγαλύτερο από την αξία του ακινήτου και όχι για το αντίθετο, πρακτική που διασφαλίζει τα συμφέροντα των τραπεζών, με κριτήριο το μεγαλύτερο τίμημα που έχουν να περιμένουν είτε από τον δανειολήπτη είτε μέσω πλειστηριασμών...

-- «Κλειδωμένο» θεωρείται το ζήτημα της κρατικής επιδότησης στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Μέτρο που στην πραγματικότητα διευκολύνει τις τράπεζες να βάλουν στο «χέρι» τις απαιτήσεις τους από τα στεγαστικά δάνεια, ενώ σφίγγει και τη θηλιά των εκβιασμών αφού η ένταξη αφορά στα φτωχότερα τμήματα του λαού σε συνδυασμό με την καταβολή ελάχιστων δόσεων και διακοπή της ενίσχυσης σε περίπτωση «καθυστέρησης» που υπερβαίνει την αξία τριών μηνιαίων δόσεων.

Κοροϊδία για τα αναδρομικά στις συντάξεις

Τα «δημοσιονομικά δεδομένα», με βάση τους αντιλαϊκούς στόχους που καθορίζονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου, επικαλείται για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην ικανοποιήσει τη δίκαιη διεκδίκηση των συνταξιούχων για επιστροφή αναδρομικών από τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις τους που επιβλήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις μετά το 2012, ορισμένες από τις οποίες έχουν κριθεί παράνομες με μια σειρά από δικαστικές αποφάσεις.

Σε συνέντευξή της την Παρασκευή στον ρ/σ «247», η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του δικαστικού αυτού κύκλου και όταν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις, αμετάκλητες, των ανωτάτων δικαστηρίων, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, με βάση το Σύνταγμα προφανώς και με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα».

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε πλήρη συμφωνία με την αντιασφαλιστική κλιμάκωση που προώθησε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να προβεί σε πολιτική απόφαση που να ικανοποιεί τα αιτήματα των συνταξιούχων, τους παραπέμπει στους ατελείωτους λαβύρινθους των δικαστηρίων και ορθώνει από τώρα μπροστά τους τον τοίχο των «δημοσιονομικών δεδομένων».

Η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας ήρθε μία μόλις μέρα μετά τις δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, που έκανε λόγο για την ύπαρξη μελέτης από το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της επιστροφής των αναδρομικών, και ισχυριζόταν μάλιστα ότι ενδέχεται η καταβολή να γίνει σε βάθος χρόνου. Πρόκειται βέβαια για τη γνωστή προπαγανδιστική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να θολώνει και προεκλογικά τα νερά, καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους, την ώρα που κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«Ελεύθερο» σε δεξαμενόπλοια ακόμα και άνω των 40 ετών!

Ακόμα μια... εμβληματική πρωτοβουλία, από αυτές που απομένουν να φέρει σε πέρας για λογαριασμό του κεφαλαίου έως το τέλος της θητείας της, πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη νέα ρύθμιση που «πέρασε» στα «μουλωχτά», ολοφάνερα καθ' υπόδειξη των εφοπλιστών, με την οποία έδωσε το «ελεύθερο» να κυκλοφορούν ανενόχλητα δεξαμενόπλοια πλοία - πλωτές βόμβες, ακόμα και άνω των 40 ετών, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και θαλάσσιο περιβάλλον.

Θυμίζουμε ότι ήδη στις 21 Δεκέμβρη ψηφίστηκε στη Βουλή κατάπτυστη τροπολογία του υπουργού Ναυτιλίας, Φ. Κουβέλη, η οποία προέβλεπε ότι τα σαπιοκάραβα 40 ετών που μεταφέρουν ναυτιλιακά καύσιμα, δεν θα αποσύρονταν στις 31 Δεκέμβρη 2018, όπως προέβλεπε ο νόμος 4504/2017, αλλά παρατεινόταν η δρομολόγησή τους για ένα ακόμα έτος. Στην τροπολογία υπήρχε η πρόβλεψη για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο υποτίθεται ότι θα «έθετε επιπρόσθετες διαδικασίες ελέγχου» - προϋπόθεση για να ταξιδέψουν.

Παρ' όλα αυτά το ΠΔ, που εκδόθηκε τελικά στις 31 Δεκέμβρη 2018 (118/2018 - ΦΕΚ 225Α/31-12-2018), προβλέπει μεν κάποια επιπρόσθετα μέτρα ελέγχων - που είναι γνωστό κατά πόσο τα τηρούν οι εφοπλιστές - όμως έχει απαλειφθεί ο ηλικιακός περιορισμός των 40 ετών, δηλαδή για ένα χρόνο (και βλέπουμε) θα μπορούν να ταξιδεύουν όλα τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς ναυτιλιακών καυσίμων ανεξαρτήτως ηλικίας! Η «πατέντα» που έκανε το υπουργείο Ναυτιλίας φαίνεται από τον τίτλο του ΠΔ: «Πρόσθετες διαδικασίες ελέγχου πλοίου ανεφοδιασμού, δεξαμενόπλοιων (...) τα οποία προορίζονται για τη διακίνηση καυσίμων ναυτιλίας και έχουν συμπληρώσει ηλικία 20 ετών».

Δηλαδή, αν ένα πλοίο είναι ακόμα και 50 ετών και έχει περάσει ...επιτυχώς τις «πρόσθετες διαδικασίες ελέγχου», τότε θα μπορεί να ταξιδεύει κανονικά. Οσο για το τι σημαίνουν όλα αυτά, θυμίζουμε ότι το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», που βούλιαξε το Σεπτέμβρη του 2017 γεμίζοντας τον Σαρωνικό μαζούτ, είχε πάρει παράταση στα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του. Τώρα δεξαμενόπλοια ακόμα χειρότερα από το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» θα πάρουν παράταση για να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θ. Ευαγγελάκης, σχολιάζοντας σχετικά ανέφερε: «Επιβεβαιώνεται ότι οι "καλύτερες μέρες" της "μεταμνημονιακής εποχής" που διακηρύττει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζονται σε ένταση της επίθεσης σε βάρος των ναυτεργατών, συνολικά των εργαζομένων και όλου του λαού για την ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Οπως αποδεικνύεται και με το ΠΔ που δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκέμβρη, η κυβέρνηση, όπως πριν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν διστάζει μπροστά στα κέρδη του κεφαλαίου να δώσει το ελεύθερο σε πλοία απεριορίστου ηλικίας να ταξιδεύουν, ενώ έχει έτοιμο και σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων σε φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πληρωμάτων και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Είναι μονόδρομος για τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους η κλιμάκωση της πάλης βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ