ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάλεσμα σε αγώνα κατά της λειτουργίας ΧΥΤΑ στο Γραμματικό

Κινητοποίηση την Κυριακή το πρωί ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - Περιφέρειας

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, Δ. Μέντης
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, Δ. Μέντης
Συγκέντρωση στην πλατεία του Γραμματικού και πορεία στο χώρο του ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το χώρο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας» και «Πλημμύρες, φωτιές, χωματερές, κόστος δεν είναι οι ανθρώπινες ζωές».

Νωρίτερα έγινε συγκέντρωση όπου μίλησε ο Δαμασκηνός Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Φυλής, Θόδωρος Χαμαλίδης, η πρόεδρος του Συλλόγου Λευκιμμιωτών Αθήνας, Ευδοκία Μακαντάνη, και ο πρόεδρος της Ενωσης ΕΒΕ Μαραθώνα, Μιχάλης Ζαχαρίας. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι Αλέκα Παπαρήγα και Γιάννης Γκιόκας, μέλη της ΚΕ και βουλευτές του ΚΚΕ, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε Φυλή, Νίκος Ζαπάντης, και Μαραθώνα, Νίκος Στεφανίδης.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚ Λαυρίου, ανάμεσα στα άλλα, κάλεσε το λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής να παλέψουν για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, με ενιαίο κρατικό φορέα, με ανακύκλωση στην πηγή, με χώρους ελεγμένους που να καθοριστούν με κριτήρια επιστημονικά, που να προστατεύουν την ποιότητα της ζωής, με μόνιμο προσωπικό και με πλήρη δικαιώματα. Υπογράμμισε πως «έχουμε επίγνωση ότι αυτός ο σχεδιασμός έρχεται σε σύγκρουση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και γι' αυτό απορρίπτεται από την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή. Ομως, είναι ο μόνος δρόμος και για την αποκατάσταση των πληγών από τις χωματερές και για φιλολαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων, που αποτελεί ζωτική ανάγκη των εργαζομένων και του λαού».

Πρόσθεσε πως το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής θεωρεί ότι ο λαός πρέπει να απαντήσει δυναμικά με διάφορες κινητοποιήσεις και μορφές πάλης, «για το λόγο αυτό καλεί σε ευρεία σύσκεψη όλους τους φορείς της περιοχής, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών, συλλόγους εργαζομένων του δήμου Μαραθώνα, συλλόγους ΕΒΕ, αγρότες, σωματεία και συνδικάτα της Ανατολικής Αττικής και γενικότερα οποιονδήποτε θέλει να αντισταθεί σε αυτήν την κατάσταση ώστε να φτιαχτεί ένα ενιαίο μέτωπο κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης και Περιφέρειας».

«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να περάσει η αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες, για να μπορούν να έχουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, πατώντας πάνω στην ασυδοσία και στα εργατικά δικαιώματα, που θα τσακιστούν ακόμα περισσότερο», συνέχισε ο Δ. Μέντης. «Εδώ δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε ότι σε όλο αυτόν το σχεδιασμό ευθύνη έχει και η τοπική διοίκηση, που χέρι χέρι με τις κυβερνήσεις και την Περιφέρεια στήριζαν, είτε με την αδράνεια τους είτε με τις αποφάσεις τους, άμεσα και έμμεσα την ολοκλήρωση τέτοιων έργων και κυρίως την προώθηση της ιδιωτικοποίησης. (...)

Ούτως ή άλλως, ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να γίνει κατανοητός είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να φέρει τα σκουπίδια εδώ στο Γραμματικό τη συγκεκριμένη στιγμή, γιατί θέλει πηγαίνοντας προς τις εκλογές να παρουσιάσει τη χωματερή της Φυλής κλειστή και να μετριάσει τις αντιδράσεις. Στην ουσία αυτό που πραγματικά θα κάνει θα είναι να φτιάξει δύο "Φυλές" και για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής δεν θα πρέπει να μπουν στη λογική να προτείνουν το πού θα πάνε τα σκουπίδια, αρκεί να μην είναι στη δική μας περιοχή, αλλά να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να δώσει λύση με επιστημονικό τρόπο. Χρειάζεται συντονισμός με τους φορείς της Δυτικής Αττικής που αντιστέκονται και αγωνίζονται ενάντια στη χωματερή της Φυλής».

Κοινός αγώνας

Ο χώρος που κυβέρνηση και Περιφέρεια σχεδιάζουν να λειτουργήσει ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ
Ο χώρος που κυβέρνηση και Περιφέρεια σχεδιάζουν να λειτουργήσει ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ
Σε δήλωσή του ο Νίκος Ζαπάντης, υποψήφιος δήμαρχος Φυλής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε ανάμεσα στα άλλα: «Οι κάτοικοι των Ανω Λιοσίων, του Ζεφυρίου και της Φυλής, μαζί με κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας, έχουν δώσει μακροχρόνιο και δυναμικό αγώνα για το οριστικό κλείσιμο και την απομάκρυνση του ΧΥΤΑ Φυλής από την περιοχή του βεβαρημένου Θριάσιου Πεδίου. Με την παρουσία μας σήμερα εδώ, δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης και του Γραμματικού, απαιτώντας να σταματήσουν εδώ και τώρα τα έργα για τη δημιουργία ενός ακόμα ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ, για να μην καταστραφεί το περιβάλλον και η ζωή των κατοίκων, όπως γίνεται 54 χρόνια τώρα στην περιοχή της Φυλής».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσει άμεσα οποιαδήποτε απόπειρα λειτουργίας του ΧΥΤΥ Γραμματικού

Να σταματήσει άμεσα οποιαδήποτε απόπειρα λειτουργίας του ΧΥΤΥ Γραμματικού, που υποβαθμίζει την υγεία και την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με κατεπείγουσα Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος ζητά την άμεση διεξαγωγή συζήτησης για την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να θέσει σε δοκιμαστική λειτουργία τον ΧΥΤΥ Γραμματικού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Σωτήρης Ζαριανόπουλος, που συμμετέχει στην Επιτροπή Αναφορών, με σχετική επιστολή του προς την πρόεδρό της, υπέβαλε το συγκεκριμένο αίτημα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση και την κινητοποίηση κατοίκων, σωματείων και φορέων της ευρύτερης περιοχής.

Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρει συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Στην επικείμενη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης που υποβαθμίζει την υγεία και την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων, αντιδρούν κάτοικοι, σωματεία και φορείς της περιοχής. Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί μάλιστα να εξωραΐσει την κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι οι πρώτες ποσότητες που θα εναποτίθενται στη μονάδα θα είναι μικρές.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που υλοποιώντας σχετικές Οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ ολοκληρώνει το έγκλημα που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, παραδίδοντας - με μόνο κριτήριο το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας - τη διαχείριση των απορριμμάτων σε επιχειρηματικούς ομίλους και προικοδοτώντας τους με κονδύλια. Την ίδια ώρα, το καταστροφικό αυτό για το περιβάλλον, πανάκριβο και σε ακατάλληλη θέση έργο οδηγεί σε ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής που μετατρέπεται σε μόνιμη και σοβαρή εστία προσβολής της υγείας του λαού της περιοχής.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αίτημα κατοίκων, σωματείων και φορέων της περιοχής:

-- Να μην τεθεί σε λειτουργία, ούτε δοκιμαστική ούτε πλήρη, το έργο του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

-- Για καμία ανάθεση σε ιδιώτες της διαχείρισης των απορριμμάτων.

-- Απόλυτη διασφάλιση σταθερής και μόνιμης εργασίας όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα, με πλήρη δικαιώματα.».

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής περιέγραψε το διεκδικητικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα:

-- Να μην τεθεί σε λειτουργία, ούτε δοκιμαστική ούτε πλήρη, το έργο του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

-- Η αποκομιδή των απορριμμάτων να παραμείνει στις υπηρεσίες των δήμων, χωρίς τη δυνατότητα εκχώρησης σε ιδιώτες, με πλήρη εκσυγχρονισμό και κρατική χρηματοδότηση όλου του πάγιου και κινητού εξοπλισμού.

-- Απόλυτη διασφάλιση σταθερής και μόνιμης εργασίας όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα, με πλήρη δικαιώματα ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας τους.

-- Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα για τη λειτουργία όλων των μονάδων και προγραμμάτων διαχείρισης των απορριμμάτων.

-- Μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης των απορριμμάτων και της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου στον τομέα αυτό και της Οδηγίας της ΕΕ 2008/98 και του ν. 4042/12 που στέλνει ζεστό χρήμα στα ταμεία των μονοπωλίων, την ίδια ώρα που λίγα χιλιόμετρα μακριά συνάνθρωποί μας 6 μήνες μετά τις πυρκαγιές δεν έχουν αποζημιωθεί στο 100% και ζουν στην αβεβαιότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ