ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Να ντύσουμε τους γυμνούς» στο Θέατρο Τέχνης

Μια πολύ υψηλού επιπέδου παράσταση, τη «Να ντύσουμε τους γυμνούς», του Λουίτζι Πιραντέλο, με εκπληκτικές ερμηνείες και σκηνοθεσία, «ανεβαίνει» στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» (Φρυνίχου 14). Την παράσταση παρακολούθησαν το βράδυ της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού.

Η υπόθεση του έργου: Η Ερσίλια Ντρέι είναι η γκουβερνάντα της μικρής κορούλας του πρόξενου της Ιταλίας στη Σμύρνη. Η ζωή της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευχάριστη, εξαιρουμένων των συνεχών επιπλήξεων που υφίσταται από τη γυναίκα του πρόξενου, ενός μάλλον δύσκολου χαρακτήρα. Ενας νεαρός αξιωματικός του Ναυτικού, ο Φράνκο Λασπίγκα, διερχόμενος από τη Σμύρνη, ερωτεύεται και αρραβωνιάζεται την Ερσίλια. Τα κάλλη της νεαρής γκουβερνάντας, όμως, δεν αφήνουν ασυγκίνητο ούτε τον πρόξενο Γκρότι, ο οποίος της εξομολογείται και της επιβάλλει τον έρωτά του. Το συγκεκριμένο πάθος περιπλέκει τα πράγματα και ωθεί την Ερσίλια να παραμελήσει τα καθήκοντά της ως γκουβερνάντας.

Ενα απόγευμα, αποσπάται η προσοχή της και η μικρή κόρη του πρόξενου, που έπαιζε στο μπαλκόνι του σπιτιού της, πέφτει και σκοτώνεται. Η μητέρα του δύστυχου κοριτσιού, η οποία ανακαλύπτει ταυτοχρόνως τον παράνομο δεσμό του συζύγου της με την Ερσίλια, την απολύει...

Ο Δ. Κουτσούμπας με τους Γ. Περλέγκα, Μ. Πρωτόπαππα, Θ. Τοκάκη και τον Στ. Τσακίρη, καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Ο Δ. Κουτσούμπας με τους Γ. Περλέγκα, Μ. Πρωτόπαππα, Θ. Τοκάκη και τον Στ. Τσακίρη, καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Σημειώνει ο θίασος: «Στέκεται κανείς αμήχανος μπροστά στην εξιστόρηση της πλοκής του έργου του σπουδαίου Ιταλού συγγραφέα, που μοιάζει με περιγραφή βραζιλιάνικου σίριαλ σε σελίδες τηλεοπτικού περιοδικού. Το σίγουρο είναι πως είναι εξαιρετικά εύκολο να αποδώσουμε κι εμείς τις ρυτίδες που συνήθως προσάπτει η εποχή μας στο σύνολο του έργου του Πιραντέλο.

Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συμπεριφορές των προσώπων, η ασάφεια των κινήτρων τους, η αποτυχία τους να εκφράσουν τι τους συμβαίνει, η συνεχής αβεβαιότητα για το τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, η διαρκής αυτοϋπονόμευση των ηρώων, η ανεπάρκεια της γλώσσας, όλες αυτές οι παράμετροι σαφώς συνηγορούν στην άποψη ότι ο Πιραντέλο περιγράφει μια απογυμνωμένη, κατασπαραγμένη ανθρωπότητα, που έχει χάσει κάθε ψευδαίσθηση ατομικής συγκρότησης».

Συντελεστές της παράστασης: Μετάφραση: Ελένη Γεωργίου - Γιάννος Περλέγκας. Σκηνοθεσία: Γιάννος Περλέγκας. Κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα. Σκηνικά: Γεωργία Μπούρα. Κίνηση: Δήμητρα Ευθυμιοπούλου. Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής. Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος.

Διανομή: Μαρία Πρωτόπαππα, Θανάσης Δήμου, Εύη Σαουλίδου, Θάνος Τοκάκης, Γιάννος Περλέγκας, Στέργιος Κοντακιώτης, Μάγδα Καυκούλα.

Παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.15.

Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία του θεάτρου και στο «viva.gr».

Τηλέφωνα ταμείου: 210.3222.464 και 210.3236.732.

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Τρία έργα του Μάνου Χατζιδάκι αποκαλύπτονται

Τρία σπουδαία έργα του Μάνου Χατζιδάκι αποκαλύπτονται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού - Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο πλαίσιο του Κύκλου Μάνος Χατζιδάκις. Τα«Τραγούδια της αμαρτίας»(1992), ο«Κοινός βίος»(1977) και οι «Παίδες επί Κολωνώ» (1977) θα παρουσιαστούν για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις, στις 9, 10, 13 και 14 Φλεβάρη 2019.

Τα «Τραγούδια της Αμαρτίας» για φωνή και πιάνο ερμηνεύουν ο Πάρις Κιμιωνής (τραγούδι) και ο Τίτος Γουβέλης (πιάνο), ενώ τον «Κοινό βίο» και τους «Παίδες επί Κολωνώ» θα ερμηνεύσουν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και δεκαμελές μουσικό σύνολο. Την καλλιτεχνική επιμέλεια των παραστάσεων υπογράφει ο Γιώργος Χατζιδάκις, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια ο Γιάννης Σκουρλέτης και η ομάδα «Bijoux de kant». Συμμετέχουν επίσης φωνητικό σύνολο, performers και χορευτές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Τα «Τραγούδια της αμαρτίας» (1992) είναι κύκλος τραγουδιών σε ποίηση Ντίνου Χριστιανόπουλου και Γιώργου Χρονά, ο οποίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην παράσταση - σταθμό «Ενός λεπτού σιγή» (1995), της «Ομάδας Εδάφους» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη. Ο «Κοινός βίος» (1977) είναι ένα έργο πάνω σε τέσσερα ποιήματα του Γιώργου Χρονά, το οποίο εκδόθηκε το 1999 στο δίσκο «Μάνος Χατζιδάκις 2000 Μ.Χ.». Οι «Παίδες επί Κολωνώ» (1977) είναι μια «σκηνική καντάτα» σε στίχους Νίκου Γκάτσου, Μιχάλη Μπουρμπούλη και του συνθέτη.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Χατζιδάκις. Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Σκουρλέτης - «Bijoux de kant». Σκηνογραφική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης. Επί σκηνής: Αγγελος Αποστολίδης (Fuerza Negra), Ντένης Μακρής.

Μουσικό σύνολο: Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Χάρης Κανελλίδης (κιθάρα Ι), Αρης Χατζησταύρου (κιθάρα ΙΙ), Βιβή Γκέκα (μαντολίνο), Νίκος Κατσίκης (μπουζούκι), Λευτέρης Μιχαλόπουλος (πιάνο), Μαριλένα Δωρή (φλάουτο), Ηλίας Σκορδίλης (κλαρινέτο), Κώστας Βλαχόπουλος (φυσαρμόνικα).

«Αφήστε μου την Ανοιξη»

Το καινούργιο έργο της Σοφίας Αδαμίδου, «Αφήστε μου την Ανοιξη», εμπνευσμένο από ματαιωμένους, ματωμένους και μάταιους έρωτες, ανεβαίνει στο θέατρο «Αλκμήνη», σε σκηνοθεσία Μανώλη Ιωνά.

Μια γυναίκα κι ένας άντρας στις αρχές του αιώνα του ρομαντισμού, σε μια κλειστή κοινωνία, ζουν τον έρωτα με το μοναδικό τρόπο που μπορούν να τον ζήσουν. Απόλυτα. Ζουν έναν έρωτα που δεν θα άφηνε αποτύπωμα αν δεν ταυτιζόταν η εμμονή με την ενοχή, αν οι ψυχές τους δεν αφουγκράζονταν τα σκοτάδια τους. Η τύχη τους τραγική καθώς το μόνο που μπορεί να τους χωρίσει είναι ο θάνατος. Γιατί ο έρωτας είναι δυνατός σαν τον θάνατο. Γιατί ο έρωτας, λυσιμελής, τους παρέσυρε στο θάνατο. Γιατί ο έρωτας και η επανάσταση είναι παράνομοι γιατί κρύβουν μέσα τους την απειλή και την ελπίδα.

Μπορεί η εποχή μας να μην εμπνέει τεράστιους έρωτες ακριβώς επειδή δεν επιτρέπει μεγάλες υπερβάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια ενός περιχαρακωμένου βίου, όμως η ερωτική ιστορία του έργου «Αφήστε μου την Ανοιξη», γεμάτη υπαρξιακά αδιέξοδα, γεμάτη πάθη και απόλυτα συναισθήματα, γεμάτη συγκρούσεις και όνειρα, διεκδικήσεις και στερήσεις, παρακολουθεί τους ήρωες που βρίσκονται αντιμέτωποι με διαχρονικές καταστάσεις του ανθρώπινου βίου, όπως η φιλία, η σχέση γονιού και παιδιού, το πέρασμα από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή, η μοναξιά, ο έρωτας, η προδοσία, η απώλεια, το πένθος, ο θάνατος.

Πρωταγωνιστούν: Αννα Παντζέλη, Ιζαμπέλλα Φούλοπ. Σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης. Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης. Μουσική: Ερωφίλη. Ενορχηστρώσεις - programming: Πένυ Παπακωνσταντίνου. Συμπαραγωγή: Θέατρο «Αλκμήνη» - artrack productions.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Από την Τετάρτη 23 Γενάρη και κάθε Τετάρτη στις 19.00. Τιμές εισιτηρίων 10 ευρώ.

Θέατρο «Αλκμήνη» (Αλκμήνης 8, Πετράλωνα, στάση μετρό «Κεραμεικός») 210.3428.650, 6987.704.797.

Αφιέρωμα στον Πάνο Τζαβέλλα

Δέκα χρόνια χωρίς τον Πάνο Τζαβέλλα και δώδεκα σπουδαίοι ερμηνευτές ενώνουν τις φωνές τους και τραγουδούν για τον μουσικό αντάρτη, στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής, είσοδος στον πεζόδρομο, Κιάφας 13), αύριο, Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου, στις 9 μ.μ.

Τραγουδούν οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Ζουγανέλης, Νατάσσα Μποφίλιου, Καλλιόπη Βέττα, Λάκης Χαλκιάς, Πάνος Μπούσαλης, Ηλίας Λογοθέτης, Νίκος Μποφίλιος, Σταύρος Ξένος, Νατάσσα Παπαδοπούλου - Τζαβέλλα, Νίκος Λόλης και Γιώτα Γιάννα. Απαγγέλλει η Μαρία Ζαχαρή.

Τους ερμηνευτές συνοδεύει το Μουσικό Σύνολο «Ρωμιοσύνη».

Συμμετέχουν φιλικά οι Νίκος Φιλιππίδης (κλαρίνο), Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο), Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα), Πέτρος Μπεράτης (πιάνο), Λευκοθέα Φιλιππίδη (τραγούδι) και Αλίκη Ζωγράφου (τραγούδι). Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Τεό Λαζάρου.

Τηλέφωνο κρατήσεων: 211.4096.149, 6987.844.845

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καλεί σε συγκέντρωση στις 4 Φλεβάρη

Τη Δευτέρα 4 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., η ΤΟ Καλλιτεχνών Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101, ΗΣΑΠ «Βικτώρια»), με θέμα: «Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες του επόμενου διαστήματος». Θα μιλήσουν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ