ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Διεθνή και Οικονομία» μπορείτε να διαβάσετε:

ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ 2015 - 2018: Αντιλαϊκό ξεσάλωμα με το βλέμμα στον νέο κύκλο επίθεσης

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: «Πράσινη» ενέργεια καταλήστευσης του λαού

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ: Η εκτίναξη των ενοικίων και του κόστους ζωής εκτοπίζει εργαζόμενους και ανέργους

ΓΑΛΛΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Συμφωνίες 1 δισ. δολαρίων κατά την τριήμερη επίσκεψη του Εμ. Μακρόν στο Κάιρο


ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ 2015 - 2018
Αντιλαϊκό ξεσάλωμα με το βλέμμα στον νέο γύρο επίθεσης

Οργιο φοροληστείας απέναντι στη λαϊκή οικογένεια, παράλληλα με κατακρεούργηση κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης των κρατικών προϋπολογισμών της περιόδου 2015 - 2018. Πρόκειται για τη «δημοσιονομική απόδοση» των αντιλαϊκών μέτρων στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου και της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που βέβαια αποτελούν την αδιάλειπτη συνέχεια αυτών που προηγήθηκαν από τις προκάτοχες κυβερνήσεις και την «άλλη όψη» των δεκάδων παρεμβάσεων για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, με φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, «κίνητρα» και «διευκολύνσεις» στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο σύνολό της, η αντιλαϊκή γκάμα διατηρείται στο ακέραιο και για τα επόμενα χρόνια, ενώ εμπλουτίζεται παραπέρα, όπως άλλωστε εμφανίζεται τόσο στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019, όσο και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2019 - 2022.

Η πραγματικότητα αυτή κάνει σκόνη και την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα, που τις μέρες αυτές γνωρίζει «νέες δόξες» με αφορμή και την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό, ότι τάχα η κυβέρνηση αποκαθιστά σταδιακά τις αδικίες και ενισχύει «αργά αλλά σταθερά» το λαϊκό εισόδημα. Ακριβώς αντίθετη είναι η πορεία για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Οπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για την έως τώρα επίθεση και οι «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις και εγγυήσεις της κυβέρνησης σε κεφάλαιο και «θεσμούς», καμιά ουσιαστική και μόνιμη ανακούφιση δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, πόσο μάλλον να προσδοκούν αναπλήρωση του λεηλατημένου εισοδήματός τους.

«Εμβληματικές» παρεμβάσεις...

Πίσω από την αρνητική για το λαό εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, προβάλλουν μια σειρά από «εμβληματικές» παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης, όπως είναι η ήδη ισχύουσα κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.), η εκτίναξη των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση), η διάλυση «δαπανών», όπως για το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, το επίδομα θέρμανσης για τα πλέον οικονομικά αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά, η πρέσα διαρκείας στα ποσά της κρατικής επιχορήγησης προς ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία κ.ά.

Μεταξύ αυτών :

Η συνολική μάζα των φορολογικών εσόδων από 43,5 δισ. ευρώ το 2015 απογειώθηκε στα 48,85 δισ. το 2018. Πρόκειται για διόγκωση ύψους 5,35 δισ., που αντιστοιχεί σε ενίσχυση της φοροληστείας με ποσά της τάξης του 1,8 δισ. σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο.

Από αυτά, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.) από 7,81 δισ. το 2015 εκτινάχτηκε το 2018 στα 8,64 δισ., διόγκωση ύψους 830 εκατ.

Οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια στη λαϊκή κατανάλωση) αυξήθηκαν από 23,77 δισ. το 2015 σε 27,97 δισ. το 2018, δηλαδή κατά 4,2 δισ. Βασικός άξονας της φοροληστείας από το συγκεκριμένο πεδίο αποτέλεσε ο ΦΠΑ, που εκτινάχτηκε από τα 13,62 δισ. στα 16,22 δισ. (αύξηση 2,6 δισ.).

...φορο-αρπαγής του λαϊκού εισοδήματος

Ηδη από το 2016, η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε δραστικές περικοπές στο αφορολόγητο όριο, ενώ βέβαια φρόντισε να προνομοθετήσει και την επερχόμενη για το 2020.

Ειδικότερα, από το 2016 το γενικό αφορολόγητο όριο συμπιέστηκε στα 8.636 ευρώ, από 9.545 ευρώ που ήταν το 2015.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδυασμό με τη φοροληστεία που συντελείται μέσω της φορολογικής κλίμακας, σε εισοδήματα 10.000 ευρώ το χρόνο ο φόρος φτάνει στα 300 ευρώ, έναντι 100 ευρώ το 2015, επιβάλλεται δηλαδή τριπλάσιος φόρος.

Στο παράδειγμα συνταξιούχου ή μισθωτού χωρίς προστατευόμενα παιδιά και με εισόδημα 9.550 ευρώ, το οποίο μέχρι το 2015 βρισκόταν στο αφορολόγητο, από το 2016 μέχρι και σήμερα επιβάλλεται ετήσιος φόρος ύψους 200 ευρώ.

Στα «έργα και τις ημέρες» της σημερινής κυβέρνησης, που πρωτοεφαρμόστηκαν το 2016, συγκαταλέγονται ακόμη αντιλαϊκές παρεμβάσεις όπως η αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ (24% από 23%) και μάλιστα σε συνδυασμό με τις μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή, οι ανατιμήσεις σε μια σειρά ειδικούς φόρους κατανάλωσης και διάφορες άλλες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στο μέτωπο της φοροληστείας.

Διάλυση δαπανών για κοινωνικές ανάγκες

Την ίδια ώρα, η σημερινή κυβέρνηση έδωσε «ρεσιτάλ» στο πεδίο της διάλυσης των κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη βασικών λαϊκών αναγκών, μεταφέροντας και νέα βάρη στις λαϊκές οικογένειες, που ξηλώνονται ακόμα περισσότερο προκειμένου να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Μεταξύ των δεκάδων τέτοιων παρεμβάσεων ξεχωρίζουν οι εξής:

-- Το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων από 920 εκατ. το 2015 συρρικνώθηκε στα 98 εκατ. το 2018, ενόψει βέβαια και της οριστικής κατάργησής του, με αντίστοιχες «εξοικονομήσεις» σε ετήσια βάση για τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

-- Το επίδομα θέρμανσης για το πετρέλαιο λαϊκών νοικοκυριών από 186 εκατ. (2015) καρατομήθηκε στα 57 εκατ. (2018), δηλαδή οι «εξοικονομήσεις» φτάνουν να αποδίδουν στο κρατικό ταμείο ποσά ύψους 129 εκατ. το χρόνο.

-- Οι κρατικές επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία επίσης αποτελούν βασικό πυλώνα της υπερπαραγωγής φαραωνικών πλεονασμάτων. Συγκεκριμένα, από 1,6 δισ. το 2015 συμπιέστηκαν το 2018 στο 1 δισ., δηλαδή κατά 600 εκατ. και σε ποσοστό 37,5%...

Αφετηρία για την ακόμα πιο άγρια επίθεση

Ολα αυτά όχι μόνο δεν μένουν πίσω, αλλά αποτελούν τη βάση και την αφετηρία για τον επόμενο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης.

Με βάση την προνομοθετημένη περαιτέρω κατακρεούργηση (από το 2020), το γενικό αφορολόγητο όριο συμπιέζεται ακόμη περισσότερο, στα 5.681 ευρώ, δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα (για 14 μισθούς) θα φοροληστεύουν λαϊκά εισοδήματα που ξεκινούν από 405 ευρώ το μήνα, «ξελαφρώνοντας» δηλαδή ακόμη και αυτόν τον κατώτατο μισθό μαζί με τις όποιες «αυξήσεις».

Στην περίπτωση μισθωτού ή συνταξιούχου (χωρίς προστατευόμενα παιδιά) με εισόδημα 8.500 ευρώ - αφορολόγητο μέχρι φέτος - από το 2020 θα επιβάλλεται φόρος ύψους 620 ευρώ το χρόνο. Ακόμη και στην περίπτωση που εφαρμοστούν τα «αντίμετρα» που διαφημίζει η κυβέρνηση (μείωση του συντελεστή από 22% στο 20%), η επιβάρυνση στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα φτάνει στα 450 ευρώ, κοντά δηλαδή στο ένα μηνιάτικο.

Το μέγεθος της φοροληστείας που βρίσκεται μπροστά αποτυπώνεται και στους στόχους για απογείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο της κυβέρνησης, οι αντιλαϊκοί στόχοι, από 6,5 δισ. για το 2018, απογειώνονται ως εξής: 7,5 δισ. για το 2019, 8,18 δισ. για το 2020, 9,26 δισ. για το 2021 και 11 δισ. ευρώ για το 2022. Στη διάρκεια της επόμενης 4ετίας διογκώνονται κατά 4,5 δισ. ή πάνω από 1 δισ. κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση. Με βάση τα παραπάνω, τα πρωτογενή πλεονάσματα στην προσεχή 4ετία προβλέπεται να διογκωθούν σε ποσοστό 60,7%, καθ' υπέρβαση ακόμη και αυτών των αντιλαϊκών στόχων.

Επίσης, το λεγόμενο «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο» που παρουσίασε η κυβέρνηση και το οποίο έρχεται να «κουμπώσει» με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, φόρα παρτίδα τονίζει: «Από το 2025 και μετά, η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ) και δεν θα είναι απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση, δεδομένου ότι το έλλειμμα θα έχει εξαλειφθεί».

Θυμίζουμε ακόμη ότι στην ειδική έκθεση για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο και συνοδευτικών αντιλαϊκών παρεμβάσεων, καλώντας την κυβέρνηση να βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να προχωρήσει σε «αντισταθμιστικά» μέτρα, έτσι ώστε να καλυφθεί το «δημοσιονομικό κόστος» που ενδέχεται να προκύψει από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά ή από άλλους παράγοντες. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και καλούνται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο βαθμό που θα χρειαστεί, για να επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και οι ετήσιες αναθεωρήσεις του»...


Α. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ