ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ενα χρόνο μετά τις βροχές δεν έχουν αποκατασταθεί οι καταστροφές

Επερώτηση προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Επερώτηση προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τις καταστροφές και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις στο δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου στο Πήλιο, το Φλεβάρη του 2018, κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας.

Οι καταστροφές αφορούν:

α) Στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής, όπου υπάρχουν μεγάλες κατολισθήσεις πρανών και του οδοστρώματος κατά μήκος του εθνικού κυκλώματος Πηλίου από τα Χάνια έως τη Ζαγορά και το Χορευτό, καθώς και από το Ξουρίχτι διαμέσου Τσαγκαράδας έως τα Χάνια. Η καταστροφή της οδού σε πολλά τμήματα είχε προκαλέσει διακοπή της κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα τη διακοπή τότε της λειτουργίας των σχολικών μονάδων του δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου, τη μετ' εμποδίων μεταφορά των αγροτικών προϊόντων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς και τη μη ασφαλή διέλευση των οχημάτων παρά την επίστρωση με αδρανή υλικά λόγω συνέχειας του φαινομένου της κατολίσθησης.

β) Σε κατοικίες που βρίσκονται στους οικισμούς του δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου, οι οποίες έχουν υποστεί ολικές ή μερικές βλάβες και είναι στατικά επικίνδυνες.

γ) Στο δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο, με εκατοντάδες κατολισθήσεις της οδού, με αποτέλεσμα την πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας και τη μη πρόσβαση πολλών αγροτών στα χωράφια τους.

δ) Σε αγροτικές καλλιέργειες, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε πλήρης καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο, στα έργα υποδομής, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αγροικίες και καλύβια έγιναν στατικά επικίνδυνα.

ε) Στην τουριστική υποδομή, με πλήθος καταστροφών (Αγιος Ιωάννης, Χορευτό).

στ) Στα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ύδρευση, ηλεκτρικό, τηλεφωνία).

Οι καταστροφές αυτές - τονίζεται στην Επερώτηση - ανέδειξαν την απουσία αντιπλημμυρικής θωράκισης και την έλλειψη των κατάλληλων έργων και υποδομών για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, την προχειρότητα αποκατάστασης τμημάτων που είχαν παρουσιάσει από παλιότερα βλάβες, με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου, της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ενα χρόνο μετά:

-- Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο, αφού η αποκατάσταση ήταν πρόχειρη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νέες καθιζήσεις στον οικισμό του Πουρίου, ενώ σε άλλα σημεία (π.χ. έξω από την Ζαγορά) οι παρεμβάσεις αποκατάστασης έγιναν πρόχειρα και εγκυμονούν κινδύνους σε ενδεχόμενες βροχοπτώσεις.

-- Αρκετά προβλήματα παραμένουν και στο αγροτικό οδικό δίκτυο.

-- Δεν έγινε σχεδόν κανένα αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή, με κίνδυνο νέων πλημμυρών.

-- Από το σύνολο των κτιρίων όπου πραγματοποιήθηκε αυτοψία, 156 σπίτια προέκυψαν με βλάβες στην ανωδομή, στη θεμελίωση ή στον περιβάλλοντα χώρο. Από αυτά, 81 κρίθηκαν ακατάλληλα για χρήση - μη κατοικήσιμα και κατεδαφιστέα, αλλά με έξοδα των ιδιοκτητών και χωρίς να υπάρχει για πολλούς απ' αυτούς εναλλακτική λύση στέγασης!

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας ρωτούν τον περιφερειάρχη:

-- Τι θα κάνει η περιφερειακή αρχή για την πλήρη και σωστή αποκατάσταση των ζημιών στο εθνικό, επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο του Ανατολικού Πηλίου;

-- Τι αντιπλημμυρικά έργα σχεδιάζει να κάνει στο δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου και τι πόρους έχει εξασφαλίσει γι' αυτά;

-- Τι σκοπεύει να κάνει για να βρεθεί λύση μετεγκατάστασης των κατοίκων που τα σπίτια τους κρίθηκαν κατεδαφιστέα και για να καλυφθούν τα έξοδα κατεδάφισής τους από το κράτος και για να επισκευαστούν όσα χρειάζονται;

-- Τι έχει γίνει σχετικά με την αποζημίωση των πληγέντων για ζημιές σε οικίες, αγροικίες και αγροτικές καλλιέργειες;

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΣΚΥΔΡΑΣ ΓΙΑ ΧΥΤΑ ΕΔΕΣΣΑΣ
Να παρθούν μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση του περιβάλλοντος

Η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα «στραγγίσματα» του ΧΥΤΑ Εδεσσας αποτελεί ένα πρόβλημα πολλών χρόνων, που ενώ έχει διαπιστωθεί και έχει κριθεί η αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή του, εξακολουθεί να υφίσταται.

Το πρόβλημα αυτό ανέδειξαν πρόσφατα, με ανακοίνωσή τους, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμο Σκύδρας, απαιτώντας για ακόμη μια φορά να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ Εδεσσας, ώστε να σταματήσει η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Στην ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προσπάθησε να απαντήσει η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με δήλωση της αναπ. αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου - Αηδονά, όμως αυτό που επιβεβαίωσε είναι το μέγεθος του προβλήματος και ότι ακόμη δεν έχει λυθεί, αν και έχει εντοπιστεί τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2014. Και τότε είχε αναδειχθεί με Ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», «η μόλυνση των επιφανειακών υδάτων και ενδεχομένως του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Νέας Ζωής του δήμου Σκύδρας, από "στραγγίσματα" του ΧΥΤΑ Εδεσσας, φαίνεται να λαμβάνει πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά. Αυτό κατέδειξε και το οπτικοακουστικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας σε ΜΜΕ της ΠΕ Πέλλας.

Παρά τις συνεχείς καταγγελίες, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, αλλά και την επιβολή προστίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων, ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Εδεσσας, όπως είναι προφανές από το αποτέλεσμα, δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αναίρεση των αιτιών, που προκαλούν τις διαρροές και τη μόλυνση. Παράλληλα, με ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν υπάρχει ενημέρωση για τη διενέργεια ή μη μελετών, που να διερευνούν τα αίτια και την έκταση της μόλυνσης, την ύπαρξη ή μη αναγκαιότητας λήψης μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του ζωικού κεφαλαίου της ευρύτερης περιοχής.

Μόνη η επιβολή προστίμων είναι προφανές ότι δεν αποτελεί λύση, αφού το πρόβλημα εδώ και χρόνια εξακολουθεί να υφίσταται.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

Την άμεση και πλήρη ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες τους, για τα αποτελέσματα των ελέγχων, τα αίτια και την έκταση της μόλυνσης, καθώς και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής.

Την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να υποχρεωθεί ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ Εδεσσας, ώστε να σταματήσει επιτέλους η μόλυνση του περιβάλλοντος, από τα "στραγγίσματά" του».

Το κείμενο υπογράφουν:

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Αβραμόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Ρέβας, Θόδωρος Ιγνατιάδης, Φιλιώ Σαραντίδου, ο υποψήφιος δήμαρχος Σκύδρας Γιάννης Σουμελίδης και ο δημοτικός σύμβουλος δήμου Σκύδρας Μάνος Κανάκης.

Στην απάντηση της ΠΕ Πέλλας απαριθμούνται τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στον ΦΟΔΣΑ (δεν αναφέρεται αν πληρώθηκαν), αυτοψίες, εκθέσεις ελέγχου, η απόφαση του ΦΟΔΣΑ να προχωρήσει σε υδρογεωλογική μελέτη ερευνητικού προγράμματος, η αναγνώριση του προβλήματος από τον ΦΟΔΣΑ και η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησής του για την οριστική του λύση, αλλά και λήψης προσωρινών μέτρων για την ανάσχεση των διαρροών. Καταλήγει ότι «τις τελευταίες μέρες συνεργεία του ΦΟΔΣΑ έχουν εντοπίσει την πηγή του προβλήματος και εργάζονται για την οριστική αποκατάστασή του».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ
Καταγγελία για απαράδεκτη ταλαιπωρία ηλικιωμένων

Τη διοίκηση του δήμου, που υποβάλλει σε μια απίστευτη ταλαιπωρία εκατοντάδες ηλικιωμένους κατοίκους, αντιμετωπίζοντάς τους ως «εκλογική πελατεία», καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νεάπολης - Συκεών.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «έχουν δώσει εντολές στους υπαλλήλους που είναι υπεύθυνοι για την ανανέωση καρτών των ήδη υπαρχόντων μελών των ΚΑΠΗ, αλλά και για την εγγραφή νέων μελών, να απαιτούν από τους ηλικιωμένους να μεταφέρουν πρώτα τα εκλογικά τους δικαιώματα στον δήμο για να δικαιούνται ανανέωση της κάρτας τους ή εγγραφή ως νέα μέλη.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καταγγέλλει τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες της διοίκησης του δήμου, που χωρίς να λογαριάσουν την ατέλειωτη ταλαιπωρία και τις δυσκολίες που βάζουν σε εκατοντάδες ηλικιωμένους κατοίκους, τους αντιμετωπίζουν εντελώς υποτιμητικά και καθαρά σαν "εκλογικούς πελάτες".

Ο κανονισμός του ΚΑΠΗ ξεκάθαρα αναφέρει πως "μέλος του ΚΑΠΗ μπορεί να γίνει κάθε δημότης ή κάτοικος του δήμου". Η "Λαϊκή Συσπείρωση" απαίτησε να σταματήσουν τώρα αυτές οι παράνομες ενέργειες και να επιτραπεί άμεσα, χωρίς κανένα κώλυμα και εκβιασμό, η εγγραφή νέων μελών και η ανανέωση κάρτας μέλους σε κάθε κάτοικο του δήμου, είτε είναι δημότης είτε όχι».

Κατάσχεση ακατάλληλων αλιευμάτων

Κατεψυγμένα ψάρια συνολικού βάρους 2.144 κιλών κατάσχεσαν οι ελεγκτές τροφίμων του τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά.

Συγκεκριμένα, κατά τον υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε ψυκτική αποθήκη του Πειραιά, οι ελεγκτές κτηνίατροι εντόπισαν και κατάσχεσαν κατεψυγμένα αλιεύματα (κοκκινόψαρα και σφυρίδες) συνολικού βάρους 2.144 κιλών, λόγω υπέρβασης της ημερομηνίας λήξης σε συνδυασμό με ακατάλληλα μέσα συσκευασίας για επαφή με τρόφιμα.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Νέα αίτηση ακύρωσης για το «πόθεν έσχες»

Νέα αίτηση κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι πέντε δικαστικές Ενώσεις, ζητώντας την ακύρωση των σχετικών αποφάσεων για την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες από δικαστικούς και εισαγγελείς. Παράλληλα, τρεις από τις πέντε δικαστικές Ενώσεις κατέθεσαν και αίτηση αναστολής με την οποία ζητούν να «παγώσει» προσωρινά η υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες, μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης. Δεν κατέθεσαν αιτήσεις αναστολής η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Οι Ενώσεις επικαλούνται τους ίδιους λόγους με την πρώτη αίτηση ακύρωσης. Μεταξύ άλλων χαρακτηρίζουν ασύμβατες με το Σύνταγμα αρκετές από τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν για το πόθεν έσχες μετά την προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που είχε μπλοκάρει πριν ένα χρόνο και τον προηγούμενο νόμο για τις σχετικές δηλώσεις. Οι δύο αιτήσεις ακύρωσης θα συζητηθούν την 1η Μάρτη στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Ενημέρωση εισαγγελέων και δικαστών από το ΚΕΘΕΑ

Πρόγραμμα ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης εισαγγελέων και δικαστών όλης της χώρας σε θέματα εξαρτήσεων ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες, με πρωτοβουλία του ΚΕΘΕΑ και της εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση των λειτουργών της Δικαιοσύνης γύρω από το σύνθετο θέμα της εξάρτησης, το οποίο συνδέεται με σημαντικό αριθμό εκδικαζόμενων υποθέσεων, προκειμένου να εφαρμοστούν εναλλακτικά μέτρα φυλάκισης σε εξαρτημένους χρήστες, ενισχύοντας τις δυνατότητες απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη διεξαγωγή διήμερων σεμιναρίων σε διαφορετικές περιφέρειες της χώρας με θέματα: Διάγνωση της εξάρτησης και προφίλ των εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες. Σχέση χρήσης και παραβατικότητας και τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας και ως προς τα δύο αυτά κριτήρια. Το μοντέλο θεραπείας, οι αρχές και το πλαίσιο λειτουργίας των προγραμμάτων απεξάρτησης στην κοινωνία και τις φυλακές. Ζητήματα κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης των απεξαρτημένων. Ο ρόλος της οικογένειας στη διαδικασία απεξάρτησης. Θεραπευτικές παρεμβάσεις για ειδικούς πληθυσμούς, όπως ανηλίκους, άτομα με διπλή διάγνωση (συνύπαρξη εξάρτησης και ψυχιατρικής διαταραχής), πρόσφυγες και μετανάστες. Η εξάρτηση από το αλκοόλ, η παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια και τα προγράμματα για την αντιμετώπισή τους.

Σ' αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε μονάδες του ΚΕΘΕΑ, προκειμένου εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί να παρακολουθήσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας και να συζητήσουν με το προσωπικό και τα θεραπευόμενα μέλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ