ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
«Μονόπρακτη» πρόκριση ΠΑΟ, περίπατος ΠΑΟΚ

Μετά την είσοδο στα αποδυτήρια για το ημίχρονο, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δεν ξανασυναντήθηκαν στο παρκέ του ΟΑΚΑ για τον ημιτελικό του Κυπέλλου

Eurokinissi Sports

Μετά την είσοδο στα αποδυτήρια για το ημίχρονο, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δεν ξανασυναντήθηκαν στο παρκέ του ΟΑΚΑ για τον ημιτελικό του Κυπέλλου
Ο Παναθηναϊκός, που προκρίθηκε μετά από την αποχώρηση του Ολυμπιακού στο β' μέρος του ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, και ο ΠΑΟΚ που νίκησε την Κύμη, αποτελούν το ζευγάρι του φετινού τελικού του Κυπέλλου, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 17 Μάρτη. Οι «πράσινοι» επιστρέφουν στον τελικό της διοργάνωσης μετά τη σεζόν 2016 - 2017, ενώ ο ΠΑΟΚ θα ξαναδώσει το «παρών» σε τελικό μετά από 20 χρόνια.

Πρόκριση ΠΑΟ με ...μισό ντέρμπι

Η χτεσινή ημιτελική φάση σημαδεύτηκε από ένα ακόμα ανολοκλήρωτο ντέρμπι «αιωνίων» στο ΟΑΚΑ. Μετά τη διεξαγωγή του πρώτου ημιχρόνου και ενώ ο Παναθηναϊκός βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 40-25, η πλευρά του Ολυμπιακού δεν επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο για το β' μέρος, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μέχρι τότε διαιτησία του αγώνα και μετά από επικοινωνία της αποστολής με τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ. Στον Ολυμπιακό επικαλούνται τον αριθμό των φάουλ που σφυρίχτηκαν στα πρώτα 20 λεπτά (13 για τον Ολυμπιακό, 5 για τον Παναθηναϊκό).

Αρχικά οι διαιτητές αποφάσισαν 15λεπτη αναμονή για τυχόν επιστροφή του Ολυμπιακού, και μετά το πέρας του χρονικού ορίου αυτού ο αγώνας διακόπηκε οριστικά υπέρ των «πρασίνων». Βάσει κανονισμών, ο Ολυμπιακός βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με βαριά τιμωρία, με συνέπειες και στο πρωτάθλημα (βλ. αφαίρεση βαθμών), αφού Κύπελλο και πρωτάθλημα «έχουν κοινό δίκαιο».

Οσον αφορά το αγωνιστικό μέρος, στο διάστημα που παίχτηκε μπάσκετ οι «πράσινοι» χάρη στην ταχύτητα, την καλή άμυνα και «χτυπώντας» μέσα στο καλάθι, όπου σημείωσαν τους 22 από τους 40 πόντους τους, κυριάρχησαν (17-8, 26-14, 35-20, 40-25) απέναντι στους φιλοξενούμενους, οι οποίοι αντιμετώπισαν σοβαρά αμυντικά προβλήματα.

Πανηγυρική επιστροφή ΠΑΟΚ

Μετά από 20 χρόνια, ο ΠΑΟΚ επέστρεψε πανηγυρικά σε τελικό Κυπέλλου, νικώντας 72-61 την Κύμη στην Εύβοια, σε έναν αγώνα στον οποίο σημειώθηκαν δύο διακοπές στο 4ο δεκάλεπτο λόγω πτώσης του ρεύματος.

Οι Θεσσαλονικείς είχαν το προβάδισμα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και για τρία δεκάλεπτα με μεγάλη διαφορά στο σκορ (3-28, 30-44, 46-58). Η χαλάρωση και τα απρόοπτα στην τελευταία περίοδο αποσυντόνισαν τον ΠΑΟΚ, με την Κύμη να «ροκανίζει» τη διαφορά και να πλησιάζει στο τελευταίο πεντάλεπτο (60-53), ωστόσο οι φιλοξενούμενοι με καλή άμυνα διατήρησαν το προβάδισμα μέχρι και τη λήξη.

Τέσσερις παίκτες σκόραραν διψήφιο αριθμό πόντων για τον ΠΑΟΚ (Χάτσερ 13, Κόνιαρης 13, Τέπιτς 11 και Τζέφερσον 10), ενώ από την Κύμη ξεχώρισε ο Σαγκς (18 π.).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ
Να απαντήσει θέτοντας βάσεις πρόκρισης

Στον απόηχο της ήττας από τον ΠΑΟΚ, που περιόρισε δραστικά τις ελπίδες του για τον τίτλο, ο Ολυμπιακός επιστρέφει απόψε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις φιλοξενώντας την Ντιναμό Κιέβου στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (19.55 - Cosmote Sport 2), στον πρώτο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για τους «32» του Europa League.

Στόχος της ελληνικής ομάδας είναι να εκμεταλλευτεί την έδρα της και να φτάσει σε νίκη με σκορ που θα της επιτρέψει να πάει με «αέρα» στη ρεβάνς της Ουκρανίας, έχοντας προβάδισμα πρόκρισης. Παράλληλα, μετά την κακή εμφάνιση και ήττα στην Τούμπα, οι «ερυθρόλευκοι» μέσα από την ευρωπαϊκή αναμέτρηση επιδιώκουν εμφάνιση με την οποία θα δώσουν απαντήσεις, ενόψει και του ντέρμπι με την ΑΕΚ που ακολουθεί για το πρωτάθλημα και το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη μάχη για τη 2η θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League.

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, έδειξε αισιόδοξος ότι οι παίκτες του θα δείξουν σήμερα ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο απ' ό,τι στον προηγούμενο αγώνα και ότι θα απαντήσουν με τον τρόπο τους στην κριτική που δέχτηκαν για την εμφάνιση στην Τούμπα. Οπως είπε, τα λάθη που έγιναν κόντρα στον ΠΑΟΚ θα πρέπει σήμερα να μην επαναληφθούν. Δήλωσε δε πεπεισμένος πως οι παίκτες του θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αγώνα.

Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι η αποψινή αναμέτρηση είναι μεν δύσκολη αλλά δε θα κρίνει την πρόκριση, καθώς υπάρχει και η ρεβάνς, η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Χαρακτήρισε την Ντιναμό δύσκολη αντίπαλο, με βασικό της όπλο την ομοιογένεια που διαθέτει, ενώ αμφισβήτησε την άποψη ότι ενδέχεται να έχει επηρεαστεί από την αγωνιστική απραξία λόγω της λήξης του ουκρανικού πρωταθλήματος.

Για τον Ολυμπιακό θα δώσει κανονικά το «παρών» ο Κώστας Φορτούνης, που ξεπέρασε τον τραυματισμό του, ενώ θα απουσιάσει ο Ομάρ, ο οποίος αν και ανέβασε «στροφές» δεν είναι έτοιμος.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Καταδικάζουν τη δίωξη του Κ. Ρούσσινου

Αθλητικοί σύλλογοι και άνθρωποι του αθλητισμού στο πλευρό του πρώην μέλους της ΕΠΣ Κέρκυρας

Τη δικαστική δίωξη σε βάρος του πρώην μέλους του ΔΣ της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κέρκυρας (ΕΠΣΚ), Κώστα Ρούσσινου, καταδικάζουν πέντε αθλητικοί σύλλογοι του νησιού και 55 άνθρωποι του αθλητισμού. Σε βάρος του Κ. Ρούσσινου έχει καταθέσει αγωγή ένα μέλος της παράταξης «Κερκυραϊκή Συμμαχία - Ανατροπή» στην ΕΠΣΚ, για τις θέσεις που εξέφρασε στις εκλογές της Ενωσης το 2016.

Στο κείμενο καταδίκης σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Η αγωγή σε βάρος υποψηφίου σε εκλογές θεσμικών οργάνων, με βάση το περιεχόμενο των δημόσιων τοποθετήσεων, συνιστά ποινικοποίηση της κοινωνικής δραστηριότητας. Τέτοια είναι και η αγωγή σε βάρος του Κώστα Ρούσσινου, γι' αυτό την καταδικάζουμε απερίφραστα και του εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας. Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης θέσεων και ιδεών για τον αθλητισμό και ευρύτερα για την κοινωνία δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Ο Κώστας Ρούσσινος είναι επιστήμονας, άνθρωπος των γραμμάτων, δραστήριο κοινωνικά άτομο, με μεγάλη προσφορά στο χώρο του αθλητισμού. Εχει γνωστές και σταθερές θέσεις υπέρ του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, τις οποίες υπερασπίζεται πάντα τεκμηριωμένα, με ήθος, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ευθύτητα. Ετσι λειτούργησε και με τις δημόσιες ανακοινώσεις του και παρεμβάσεις στο πλαίσιο των εκλογών της ΕΠΣ Κέρκυρας το 2016. Η "αμαρτία" του ήταν ότι ανέδειξε τη δράση ισχυρών συμφερόντων του αθλητισμού και τις πρακτικές τους στις εκλογικές διαδικασίες του ποδοσφαίρου, καθώς και τη συνδικαλιστική ασυνέπεια και ευθύνη αθλητικών παραγόντων για τα προβλήματα του κερκυραϊκού ποδοσφαίρου».

Οι σύλλογοι που καταδικάζουν τη δικαστική δίωξη του Κ. Ρούσσινου είναι οι ΑΠΣ Ολυμπος Κέρκυρας, ΑΟ Αχιλλέας Νύμφων, Αθλητικός Σύλλογος Κέρκυρας «Θινάλι», Θύελλα Κέρκυρας και Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Ηρακλής Κέρκυρας». Στους ανθρώπους του αθλητισμού που υπογράφουν το κείμενο καταδίκης περιλαμβάνονται προπονητές, αθλητές, παράγοντες τοπικών αθλητικών συλλόγων, καθώς και καθηγητές, πανεπιστημιακοί δημοσιογράφοι κ.ά.

CHAMPIONS LEAGUE
«Αγκάλιασε» την πρόκριση η Παρί

«Αγκαλιά» με την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League βρίσκεται η Παρί Σεν Ζερμέν, μετά τη μεγάλη νίκη της με 2-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ», στον πρώτο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για τη φάση των «16». Ετσι, οι πρωταθλητές Γαλλίας κρατούν την τύχη στα χέρια τους ενόψει του επαναληπτικού στο Παρίσι. Παρά τις σημαντικές απουσίες της (Νεϊμάρ, Καβάνι), η Παρί πήρε την πολύτιμη νίκη «χτυπώντας» μέσα σε ένα επτάλεπτο στις αρχές τις επαναλήψεις, με τα γκολ των Κιμπεμπέ (53') και Εμπαπέ (60'), και χάρη στην καλή άμυνά της στο υπόλοιπο της αναμέτρησης.

Ελαφρύ προβάδισμα πρόκρισης πήρε η Ρόμα, που νίκησε 2-1 την Πόρτο στη Ρώμη στον πρώτο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων, με πρωταγωνιστή τον 19χρονο Τζιανόλο που πέτυχε και τα δύο γκολ της ομάδας του (70', 76'). Σημαντικό εκτός έδρας γκολ, που δίνει ελπίδες στους Πορτογάλους, σημείωσε ο Λόπεθ στο 79' για το τελικό 2-1.

ΒΟΛΕΪ
Για την ανατροπή ο Ολυμπιακός

Με στόχο την ανατροπή της ήττας του στον πρώτο αγώνα με 3-1, ο Ολυμπιακός φιλοξενεί στο κλειστό του Ρέντη την Μπουργκάς (17.00 - Cosmote Sport 7 HD), στον επαναληπτικό προημιτελικό του CEV Cup. Οι «ερυθρόλευκοι» αισιοδοξούν για την ανατροπή και την πρόκριση στα ημιτελικά, ποντάροντας πολλά στη δύναμη της έδρας. Χρειάζονται «καθαρή» νίκη (3-0 ή 3-1), προκειμένου να οδηγήσουν τη σειρά στο «χρυσό» σετ. Με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα, ο Ολυμπιακός μένει εκτός τετράδας. Αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν για τον τεχνικό της ελληνικής ομάδας, Φερνάντο Μουνιόθ Μπενίτεθ, ο οποίος έχει στη διάθεσή του όλους τους παίκτες του.

TA ΑΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Ξεχωρίζει η ιβηρική κόντρα

Η ιβηρική κόντρα μεταξύ της Σπόρτινγκ Λισαβόνας και της Βιγιαρεάλ είναι απ' αυτές που ξεχωρίζουν στα πρώτα παιχνίδια της φάσης των «32» του Europa League. Στα αξιοσημείωτα και το παιχνίδι στη Ρώμη, όπου η Λάτσιο των φετινών υψηλών ευρωπαϊκών βλέψεων θα υποδεχτεί τη Σεβίλλη που και φέτος θεωρείται εκ των φαβορί της διοργάνωσης. Ψάχνοντας μέσω της Ευρώπης την εξιλέωση για τις εμφανίσεις στο εσωτερικό, η Ιντερ θα δοκιμαστεί στην Αυστρία κόντρα στη Ραπίντ Βιέννης. Σημειώνεται πως προβάδισμα πρόκρισης έχει πάρει η Φενερμπαχτσέ μετά τη νίκη στην έδρα της με 1-0 επί της Ζενίτ, στο παιχνίδι που άνοιξε πρόωρα την αυλαία της φάσης των «32».

Τα άλλα παιχνίδια

(19.55) Σλάβια Πράγας - Γκενκ, Ρεν - Μπέτις (Cosmote Sport 9), ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ - Αρσεναλ (Cosmote Sport 4), Κράσνονταρ - Λεβερκούζεν (Cosmote Sport 8), Γαλατασαράι - Μπενφίκα (Cosmote Sport 7).

(20.00) Σέλτικ - Βαλένθια (Cosmote Sport 4), Μπριζ - Σάλτσμπουργκ (Cosmote Sport 9), Ζυρίχη - Νάπολι (Cosmote Sport 4), Σαχτάρ - Αϊντραχτ (Cosmote Sport 8), Μάλμε - Τσέλσι (Cosmote Sport 3).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ