ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΖΑΕΦ
Ακόμη μια αναγνώριση της συμβολής τους στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Αξιοι συνεχιστές των διαβόητων προκατόχων του βραβείου που απονέμει η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

Τσίπρας - Ζάεφ βραβεύονται για τις ...υπηρεσίες τους
Τσίπρας - Ζάεφ βραβεύονται για τις ...υπηρεσίες τους
Η επικείμενη βράβευση του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (15 - 17 Φλεβάρη) αποτελεί άλλη μια αναγνώριση της συνεισφοράς τους στην προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και της ενίσχυσης των «διατλαντικών δεσμών» στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών. Ταυτόχρονα, οι δύο πρωθυπουργοί για τους ίδιους λόγους προτείνονται και για Νόμπελ Ειρήνης.

Το βραβείο «Εβαλντ φον Κλάιστ», όπως ονομάζεται το βραβείο της Διάσκεψης του Μονάχου, απονέμεται από το 2009 σε «ιθύνουσες προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια με μια εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών», πάντα με συγκεκριμένο προσανατολισμό: Την εξυπηρέτηση των εγκληματικών, δολοφονικών, ιμπεριαλιστικών σκοπών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ανά τον κόσμο. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν τόσο η ονομασία του βραβείου όσο και οι διαβόητοι προκάτοχοί του. Ο νομικός και εκδότης Εβαλντ φον Κλάιστ ήταν ιδρυτής και εξέχουσα προσωπικότητα της Διάσκεψης του Μονάχου για πάνω από 30 χρόνια. Ξεχώρισε για την «καθοριστική συμβολή του στην προώθηση του διατλαντικού διαλόγου για την ασφάλεια και στην εισαγωγή της μεταπολεμικής Γερμανίας στο ΝΑΤΟ και στην ευρύτερη ψυχροπολεμική τάξη ασφαλείας». Από τη δημιουργία της (1963) η Διάσκεψη του Μονάχου (τότε ονομαζόταν Internationale Wehrkunde) «ήταν πρώτα και κύρια ένας τόπος, όπου οι Γερμανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους από τον σημαντικότερο σύμμαχό τους, τις ΗΠΑ, αλλά και από άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ», αναφέρει η ιστοσελίδα της Διάσκεψης εξυμνώντας το ρόλο του ιδρυτή της στους στενούς οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς της Γερμανίας με τις ΗΠΑ. Ο Ε. Κλάιστ, γόνος οικογένειας που στήριζε τη μοναρχία στη Γερμανία, υπήρξε κατώτερος αξιωματικός του στρατού των ναζί, που αργότερα συμμετείχε σε απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ, την οποία προωθούσε ο πατέρας του.

Πάντως, ο Κλάιστ ξεχώρισε και για την εξειδίκευσή του σχετικά με το ρόλο των πυρηνικών όπλων στην «αμυντική στάση του ΝΑΤΟ» και τον ρόλο της Ευρώπης στη «διατλαντική εταιρική σχέση», ζητήματα που απασχολούσαν το ΝΑΤΟ κατά την περίοδο του «ψυχρού πολέμου» και μετά.

Διαβόητοι προκάτοχοι

Οσο για τους προκατόχους των βραβείων «Εβαλντ φον Κλάιστ», ο καθένας έχει χαράξει τη δική του πορεία για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ορισμένοι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αιματοβαμμένη ιστορία του ΝΑΤΟ.

Πρώτος και καλύτερος ο Χένρι Κίσινγκερ, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (1969 - 1977) επί Προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, και σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής στο Βιετνάμ, ενώ πρωτοστάτησε και στη στήριξη δικτατορικών καθεστώτων που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, μεταξύ αυτών της ελληνικής χούντας των συνταγματαρχών, της δικτατορίας Πινοσέτ στη Χιλή και άλλων. Επίσης, επί υπουργίας του έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την οποία στήριξαν οι ΗΠΑ. Ο Κίσινγκερ προβάλλεται ως εκπρόσωπος της λεγόμενης «ρεαλιστικής» εξωτερικής πολιτικής, που έχει ως αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον, πέρα από «ηθικούς φραγμούς» και «ανθρώπινα δικαιώματα», τα οποία χαρακτήριζε «επικίνδυνες αφέλειες που φανερώνουν άγνοια για το πώς λειτουργεί ο κόσμος».

Το 2010 το βραβείο απονεμήθηκε στον Ισπανό Σοσιαλδημοκράτη Χαβιέ Σολάνα, που από το 1995 διετέλεσε γγ του ΝΑΤΟ και πρωτοστάτησε στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Στη συνέχεια αναδείχθηκε επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Αλλοι βραβευμένοι είναι ο πρώην Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας, Γιόακιμ Γκάουκ, γνωστός για την αντεπαναστατική του δράση και την υπεράσπιση των ...«ανθρωπίνων» δικαιωμάτων στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ το 2008, Τζον Μακέιν, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την Ειδική Αποστολή Παρατηρητών στην Ουκρανία κ.ά.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Αγώνας για να πάρει τέλος η ομηρία των συμβασιούχων!

Η πρωτοβουλία δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων και επιτροπών συμβασιούχων στο Δημόσιο για άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και τα μαζικά συλλαλητήρια στις 12 Φλεβάρη αποτέλεσαν βήμα ουσιαστικής κλιμάκωσης του αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Συμβασιούχοι - ελαστικά εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους του Δημοσίου (εκπαιδευτικοί, ΟΤΑ, Υγεία, υπουργεία κ.α.) ενωμένοι έδωσαν και δίνουν τον δικό τους δίκαιο αγώνα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

Αυτό ακριβώς αποτυπώθηκε και στο αίτημα - πρόταση που κατατέθηκε σε όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην την ναζιστικής ΧΑ. Το αίτημα αυτό είναι άρρηκτα δεμένο με τη λαϊκή απαίτηση να υπάρχουν π.χ. μόνιμοι δάσκαλοι και καθηγητές για να καλύπτονται οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, να υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να προστατεύεται η υγεία και η ζωή των εργαζομένων, γενικότερα να στελεχωθούν οι δημόσιες - κοινωνικές υπηρεσίες.

* * *

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βαδίζοντας στα χνάρια των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνέχισε την πολιτική της ομηρίας, της αδιοριστίας, των απολύσεων και της ανακύκλωσης της ανεργίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δίνει κάθε χρόνο 4 δισ. ευρώ για ΝΑΤΟικές δαπάνες, να μειώνει τη φορολογία για το μεγάλο κεφάλαιο, να απαλλάσσει τους καπιταλιστές από τις ασφαλιστικές εισφορές, «δεν μπορεί» όμως να ικανοποιήσει την παλλαϊκή απαίτηση να έχει ο κόσμος δουλειά.

Εκεί υπάρχουν οι «δημοσιονομικοί περιορισμοί», ο «κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομίας» και η «πιστή εφαρμογή» των μνημονιακών δεσμεύσεων, τις οποίες έχουν συνομολογήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, Τσίπρας και Μητσοτάκης. Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου έφτασε στο σημείο μέσα στη Βουλή να χαρακτηρίζει «ακραίο αίτημα» και «λαϊκισμό» τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων - αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Ενάντια στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ταχθεί ΝΔ - ΚΙΝΑΛ, όπως και οι συνδικαλιστικές τους παρατάξεις.

Η θέση τους είναι για προσλήψεις μέσα από κριτήρια ΑΣΕΠ, δηλαδή απολύσεις και ανακύκλωση της ανεργίας. Εχουν αναλάβει εργολαβικά τη στήριξη όλων των κυβερνητικών επιχειρημάτων μέσα στους εργαζόμενους. Δεν μπορεί βέβαια να περιμένει κανείς τίποτε άλλο από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που στο τελευταίο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ δεν αποδέχτηκαν ούτε καν να είναι οι συμβασιούχοι ισότιμα μέλη των συνδικάτων!

* * *

Η κυβέρνηση βρέθηκε στριμωγμένη από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έγιναν πρόσφατα, αλλά και από τους χιλιάδες απεργούς συμβασιούχους από το χώρο των ΟΤΑ και από άλλους χώρους του Δημοσίου. Σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή, όμως, ξαναβρήκε στηρίγματα μέσα στα σωματεία, από τις δυνάμεις των «Παρεμβάσεων» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Δημόσιο ισχυρίζονται ότι η πρωτοβουλία των συνδικάτων να καταθέσουν αίτημα, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, καλλιεργεί κοινοβουλευτικές αυταπάτες! Ειλικρινά, δεν ξέρουμε αν κάποιος πρέπει να ασχοληθεί στα σοβαρά με τέτοιου είδους επιχειρήματα.

Αλήθεια, πόσο ειρωνικό ακούγεται να μιλούν για κοινοβουλευτικές αυταπάτες οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που επένδυσαν πολιτικά στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστεράς», που στήριξαν τη «σκληρή διαπραγμάτευση» η οποία οδήγησε σε 3ο μνημόνιο, και έψαχναν μέχρι πρόσφατα το ...πρόσημο της κυβέρνησης; Απλώς αναρωτιόμαστε...

Η ηγεσία των «Παρεμβάσεων», ειδικά στον κλάδο των εκπαιδευτικών, και σχεδόν σε όλα τα ΔΣ των ΕΛΜΕ και των ΣΕΠΕ, πολέμησε ανοιχτά αυτήν την πρωτοβουλία. Διατύπωνε το εξής επιχείρημα: «Δεν έχει νόημα ένα τέτοιο αίτημα, ένα τέτοιο συλλαλητήριο, γιατί η συζήτηση για το αίτημα αυτό ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής». Είναι σαν να μας λένε: Αφού η τροπολογία Γαβρόγλου για τις απολύσεις των αναπληρωτών είχε ψηφιστεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δεν είχε νόημα ο σημαντικός αγώνας που ακολούθησε! Και ξανά αναρωτιόμαστε: Μήπως εκεί στη ηγεσία των «Παρεμβάσεων» το έχουν «τερματίσει»;

* * *

Ειπώθηκε επίσης από τις «Παρεμβάσεις» ότι δεν πρέπει να ζητάμε καμία τροποποίηση του άρθρου 103, γιατί αυτή μπορεί να γίνει προς χειρότερη και πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Με απλά λόγια, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποδεχτούμε τη σημερινή μίζερη πραγματικότητα, να μην παλέψουμε με βάση τις ανάγκες μας, γιατί μια άλλη κυβέρνηση μπορεί να φέρει χειρότερα μέτρα για τους εργαζόμενους. Ακριβώς το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιεί και η κυβέρνηση, για να χτίσει τις πλαστές διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ και να καλλιεργήσει το δίπολο «πρόοδος - συντήρηση». Αυτή είναι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στα συνδικάτα, και απ' ό,τι φαίνεται βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές.

Είναι απορίας άξιο πώς οι «Παρεμβάσεις» - που στα λόγια μιλούν για τη «συνδικαλιστική γραφειοκρατία» των ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ - όταν φουντώνει μια πραγματική πρωτοβουλία και ένας συντονισμός συνδικάτων από τα κάτω, στον οποίο συμμετέχουν ή ηγούνται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τότε τρέχουν να κρυφτούν στις φτερούγες της ΑΔΕΔΥ. Οταν συντονίζονται 140 σωματεία και διεκδικούν ζωή με δικαιώματα, τότε αυτό είναι «κομματικός συνδικαλισμός» και «στενή αντίληψη για το κίνημα», ενώ όταν καλεί η ΑΔΕΔΥ είναι ...θεσμική παρέμβαση του κινήματος!

Χωρίς «ναι μεν, αλλά» συνεχίζουμε τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης. Οσα εμπόδια και να μπουν, ο αγώνας αυτός θα φουντώσει και θα τα ξεπεράσει.


Σπύρος ΜΑΡΙΝΗΣ
Μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ