ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 17 Φλεβάρη 2019
Σελ. /40
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εντατικές διεργασίες στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού

Μετά τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, τα φώτα πέφτουν στα παζάρια Σερβίας - Κοσόβου και στην «ένωση» του προτεκτοράτου με την Αλβανία

Με την έπαρση της ΝΑΤΟικής σημαίας στη Βόρεια Μακεδονία, ολοκληρώθηκε η αποστολή της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ

Copyright 2019 The Associated

Με την έπαρση της ΝΑΤΟικής σημαίας στη Βόρεια Μακεδονία, ολοκληρώθηκε η αποστολή της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ
Στο Μόναχο της Γερμανίας και τη «Διάσκεψη Ασφαλείας» μεταφέρονται αυτό το Σαββατοκύριακο τα νέα σκληρά παζάρια και οι παρασκηνιακές «ζυμώσεις» αξιωματούχων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με επίκεντρο την προώθηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» σε αυτήν τη στρατηγική περιοχή έναντι των ανταγωνιστών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, πρωτίστως της Ρωσίας και της Κίνας.

Ετσι, την ώρα που τα φώτα πέφτουν στο «σόου» της βράβευσης των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλ. Τσίπρα, και της Βόρειας Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ, με το βραβείο «Εβαλντ φον Κλάιστ» για τις υπηρεσίες τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών, στο περιθώριο της Διάσκεψης οι ηγέτες της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, θα εντείνουν τις επαφές με αξιωματούχους από χώρες των ΕΕ - ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, προετοιμάζοντας το έδαφος για την έναρξη του επόμενου γύρου διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες (ή ακόμη και στην Ουάσιγκτον).

Προκειμένου να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα δυο μέρη και να προχωρήσει ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός, προωθούνται στο παρασκήνιο, κυρίως από τις ΗΠΑ, ακόμη και σενάρια για νέες αλλαγές συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, με επικρατέστερο εκείνο που αφορά τις «ανταλλαγές εδαφών» ή «διορθώσεις συνόρων» ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο.

Με δεδομένες βέβαια τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, αλλά και εξαιτίας των ιδιαίτερων συμφερόντων που έχουν στα Βαλκάνια ισχυρά κράτη της ΕΕ, δεν λείπουν οι «ενστάσεις» στα σχέδια αλλαγής συνόρων, όπως αυτές της Γερμανίας, η οποία, ας μην ξεχνάμε, ήταν η πρώτη - μαζί με το Βατικανό - που αναγνώρισε πριν από 30 χρόνια τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Η Γερμανία είναι επίσης ανάμεσα στις δυνάμεις της ΕΕ που δεν αντιδρούν στα σχέδια περί «Μεγάλης Αλβανίας» που προωθεί εντατικά ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση Χαραντινάι στο Κοσσυφοπέδιο, για κατάργηση των μεταξύ τους τελωνείων και συνόρων έως τον ερχόμενο Ιούνη.

Aλλαγές σε «Βόρεια Μακεδονία»

Παράλληλα στα Σκόπια δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς η κρατική μηχανή για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, των συνταγματικών τροποποιήσεων και της αναγραφής της νέας ονομασίας της χώρας (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) σε κρατικά έγγραφα, πιστοποιητικά δημοσίων οργανισμών και πινακίδες σε σύνορα, οδοσημάνσεις και άδειες κυκλοφορίας οχημάτων. Τη διαδικασία συντονίζει και προωθεί από τις αρχές της βδομάδας η νεοσύστατη «Συντονιστική Διυπουργική Επιτροπή» της κυβέρνησης Ζάεφ.

Νωρίτερα, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πραγματοποίησε φιέστα έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο, παρουσία των πρεσβευτών από τις άλλες 29 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ καθώς και πρώην και νυν κυβερνητικών αξιωματούχων, προκειμένου να «γιορτάσει» την έπαρση της σημαίας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, με αφορμή την προσχώρηση της χώρας στον δολοφονικό οργανισμό που συνέβαλε στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Με φανφάρες του τύπου «πήραμε το πεπρωμένο στα χέρια μας και καθορίσαμε το μέλλον μας. Με τον τρόπο αυτό, αποδεχθήκαμε την ευθύνη της εκπλήρωσης του ιστορικού στόχου», εμφάνισε τη χώρα του ως «ασφαλή» επειδή θα γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ.

Από την εκδήλωση, που επιβεβαιώνει τον αμερικανοΝΑΤΟικό χαρακτήρα της συμφωνίας των Πρεσπών, απουσίαζαν όπως ήταν αναμενόμενο ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, που είναι υπέρ του ΝΑΤΟ, αλλά κατά της συμφωνίας, και ο ηγέτης του κόμματος VMRO - DPNE της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Απουσίαζε επίσης και ο κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού Ζάεφ, Αλί Αχμέτι.

Δύο μέρες πριν είχε προηγηθεί από τη μεριά της Μόσχας νέα επισήμανση - προειδοποίηση, από τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, μέσω της συνέντευξης στο ελληνικό παράρτημα της ρωσικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Sputnik»:«Αν μια χώρα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, η στρατιωτική υποδομή του μπλοκ μπορεί να εμφανιστεί στην επικράτειά της, πράγμα που σημαίνει ότι αναπόφευκτα θα λάβουμε και ορισμένα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δική μας ασφάλεια. Το ένα συνεπάγεται το άλλο. Με όλα αυτά, βήμα προς βήμα, υπονομεύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων».

Διεργασίες και στα Τίρανα

Στην Αλβανία, τέλος, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, έχει προγραμματίσει για το Σάββατο 16/2 συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις, με αίτημα την άμεση παραίτηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Εντι Ράμα, υποστηρίζοντας ότι έχει βυθίσει τη χώρα στη διαφθορά, στο οργανωμένο έγκλημα, στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών και στη φτώχεια. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασά, απαιτεί επίσης τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Να σημειωθεί ότι ο Μπασά εμφανίζεται να έχει τη στήριξη τουλάχιστον των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, ενώ ενδέχεται να προαλείφεται ως ο «καταλληλότερος» να διαδεχτεί τον Ράμα.


Δ. ΟΡΦ.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Καταλύτης» οι ανταγωνισμοί για τα ενεργειακά κοιτάσματα

Εν αναμονή των ανακοινώσεων της «ExxonMobil», κλιμακώνεται η κινητικότητα στα διάφορα μέτωπα

Η πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στην Αγκυρα και η συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, από τη μια μεριά, ήρθε να επιβεβαιώσει σοβαρές αντιθέσεις που παραμένουν. Από την άλλη, όμως, ήρθε να αναδείξει ακόμα περισσότερο το σκληρό, σύνθετο και πολύπλευρο αντιλαϊκό παζάρι, στο οποίο «βυθίζεται» όχι απλά το Αιγαίο, αλλά όλη η περιοχή μας, αφού και η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλληλεπιδρά με την όξυνση σημαντικών και ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η Τουρκία δεν σταματά να κλιμακώνει τις κινήσεις της, τόσο σε στρατιωτικό όσο και επενδυτικό επίπεδο. Αυτήν την περίοδο προχωρά σε στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας, με πιο σημαντική τη «Γαλάζια Πατρίδα», ενώ στελέχη της κυβέρνησης επανέλαβαν ότι από μέρα σε μέρα αρχίζουν και οι γεωτρήσεις που έχει αναγγείλει στα ανοιχτά της Κύπρου.

Στο επίκεντρο η διεθνής ενεργειακή πολιτική

Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, πριν μερικές μέρες, το γερμανικό δίκτυο DLF χαρακτήριζε το φυσικό αέριο «ευχή και κατάρα» για την Κύπρο, εξηγώντας πώς με επίκεντρο τον φυσικό πλούτο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου «χοντραίνει» ένα παιχνίδι με διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες, του οποίου τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό κ.τ.λ. αποτελούν μόνο μερικές πλευρές.

Σχολιάζοντας λοιπόν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ανέφερε ότι οι δύο πλευρές «απέχουν τόσο πολύ η μία από την άλλη, όσο ποτέ άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν» και ότι αυτό «οφείλεται στα απρόσμενα ευρήματα κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μεταξύ άλλων υπογράμμιζε ότι «η γεωπολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από την αναζήτηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο φέρνει ολοένα περισσότερο στο επίκεντρο τη διεθνή ενεργειακή πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρόκειται μόνο για τη διαμάχη περί θαλάσσιων συνόρων και ζωνών αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης στη θάλασσα. Και εσωτερικές διαμάχες, όπως το Κυπριακό ή η διαμάχη Ισραήλ - Παλαιστίνης, βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο της αναζήτησης ενεργειακού πλούτου και των υποσχέσεων που απορρέουν από αυτή».

Τέλος, παρέθετε και πολλές εκτιμήσεις αστών αναλυτών για το πόσο μεγάλο είναι αυτό που διακυβεύεται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο από τη μεριά της ΕΕ, αφού αφορά «εντέλει την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και το ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω της αναζήτησης νέων εναλλακτικών οδών».

Ενδεικτικό του αυξημένου ενδιαφέροντος της Δύσης για την περιοχή μας και για μέτωπα που επηρεάζουν τις ευρύτερες ισορροπίες σε αυτή, όπως το Κυπριακό, είναι φυσικά η παρουσία μονοπωλιακών κολοσσών όπως η «ExxonΜobil», που συνεχίζει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ (μάλιστα σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις για τα ευρήματά τους και ορισμένοι υποστηρίζουν ήδη ότι αυτά είναι εμπορεύσιμα).

Να σημειωθεί ότι πριν μερικές μέρες, τα Εμπορικά Επιμελητήρια ΗΠΑ και Κύπρου υπέγραψαν το πρώτο μεταξύ τους Μνημόνιο Συναντίληψης, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας των δύο χωρών. Τα δημοσιεύματα τόνιζαν την «εμπιστοσύνη» μεγάλων αμερικανικών εταιρειών στην Κύπρο όπως «Thomson Reuters», NCR, «Nielsen», «Schlumberger», «Halliburton», «Amdocs», που μετέφεραν την έδρα των δραστηριοτήτων τους για όλη τη Μέση Ανατολή στην Κύπρο.

Ακόμα, ότι την περίοδο που η Κύπρος έφτασε σε «άτακτη χρεοκοπία», Αμερικανοί μεγαλοεπενδυτές όπως ο νυν υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος «έσπρωχναν» δισεκατομμύρια στην Κύπρο. Τέλος, ότι μόνο μέχρι σήμερα οι επενδύσεις «ExxonMobil» και «Noble Energy» στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ.

Το Κυπριακό

Νέα ώθηση στις διεργασίες αναμένεται να δώσουν και τα παζάρια στη βάση του διχοτομικού σχεδίου για την Κύπρο, ακόμα κι αν πολλοί τοποθετούν τις σημαντικές εξελίξεις στις αρχές του καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση, η «άτυπη» συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, που προγραμματίστηκε για τις 26 Φλεβάρη, ενισχύει το συμπέρασμα ότι η «λύση» του Κυπριακού ξεχωρίζει ως μοχλός προώθησης ευρύτερων σχεδιασμών.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ανανέωσε τη θητεία της «ειρηνευτικής δύναμης» του Οργανισμού (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), προβλέπει «τη σύσταση μηχανισμού που θα καθιστά δυνατή την απευθείας επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών», όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του και το «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους.

Στην ίδια ανακοίνωση οι κατοχικές αρχές εκτιμούν ότι «στην Κύπρο μπήκαμε σε μία νέα περίοδο» και ότι ο νέος μηχανισμός «θα εξαλείψει την υπάρχουσα έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο "λαών", θα δημιουργήσει αλληλεξάρτηση μεταξύ των δύο πλευρών, ενεργώντας έτσι ως ένας σημαντικός παράγοντας διευκόλυνσης μιας διευθέτησης που θα διαπραγματευτούμε με ένα κοινό όραμα».

Ακόμα, συνδέει τη λειτουργία αυτού του «μηχανισμού» με την «περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», διαβεβαιώνοντας ότι τα παζάρια για το Κυπριακό θα αναθερμάνουν γενικότερα αντιλαϊκά παζάρια, σε μια περιοχή ήδη τυλιγμένη στη «φωτιά» κρίσιμων και βαθιών αντιθέσεων.


Α. Μ.

Στα «σκαριά» ελληνοαλβανικές διευθετήσεις

Θέμα συνόρων με την Ελλάδα, σε συσχέτιση μάλιστα με τα παζάρια που εξελίσσονται για αλλαγές εδαφών ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο, έθεσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της χώρας του. Είπε χαρακτηριστικά: «Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα. Γιατί να μη συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι βασικό σχέδιο της Αλβανίας «είναι η ένωση με το Κόσοβο», σημειώνοντας ότι το προτεκτοράτο «είναι μέρος της Αλβανίας».

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε την Παρασκευή ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο είναι ειλημμένη απόφαση και θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι. Χρειάζεται ειδικός νόμος, όχι απλώς Προεδρικό Διάταγμα». Προαναγγέλλοντας στην ουσία έναν νέο γύρο διευθετήσεων με όμορες χώρες στη Βαλκανική, κατά τα πρότυπα της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο ευρύτερο Ιόνιο Πέλαγος και σταδιακή οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αλβανία, καθαρίζοντας το τοπίο στα μονοπώλια για μελλοντικές έρευνες υδρογονανθράκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ