ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Δεν είναι «έγκλημα» ο αγώνας μιας φτωχής γυναίκας να επιβιώσει

Κάλεσμα σε σωματεία και φορείς να υψώσουν τείχος αλληλεγγύης με την εργαζόμενη καθαρίστρια στο ΠΓΝΙ

Τη δικαστική απόφαση σε βάρος καθαρίστριας που εργάζεται από το 2003 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια περίπτωση ανάλογη με την απαράδεκτη αντιμετώπιση της καθαρίστριας από τον Βόλο, η 50χρονη εργαζόμενη στο ΠΓΝΙ καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 8 χρόνια φυλάκιση επειδή το 2001 παραποίησε κατά ένα χρόνο το έτος κτήσης του απολυτηρίου Δημοτικού (!) προκειμένου να μπορέσει να λάβει μέρος σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για μια θέση βοηθητικού προσωπικού. Στο διαγωνισμό μπορούσαν να συμμετάσχουν όσοι είχαν έτος κτήσης απολυτηρίου έως το 1980, ενώ όσοι είχαν έτος κτήσης μετά το 1980 αποκλείονταν... Να σημειωθεί μάλιστα ότι κατά την εκδίκαση δεν έγινε δεκτό το αίτημα αναβολής της εργαζόμενης, λόγω νοσηλείας της στην καρδιολογική μονάδα του ΠΓΝΙ.

Οπως σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, η εργαζόμενη είναι πολύτεκνη μητέρα με 13 παιδιά, τέσσερα από τα οποία είναι σήμερα ανήλικα. Απέναντι στην απαράδεκτη απόφαση και με αφορμή την έφεση που πρόκειται να εκδικαστεί στις 5/3, το Εργατικό Κέντρο καλεί τα σωματεία, τους συλλόγους πολυτέκνων και άλλους φορείς να υψώσουν ένα «τείχος αλληλεγγύης» που θα σταθεί εμπόδιο στη νέα καταδίκη της συναδέλφισσάς τους από την αστική Δικαιοσύνη.

«Είναι παράλογο και άδικο να καταδικάζεται για απάτη έναντι του Δημοσίου και κατάχρηση δημοσίου χρήματος μια γυναίκα που ρίσκαρε για μια δουλειά με τον πενιχρό μισθό του βοηθητικού προσωπικού, ώστε να ζήσει τα παιδιά της», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο και προσθέτει: «Δεν είναι έγκλημα να εργάζεται κάποιος για να ζήσει και μάλιστα όταν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Δεν είναι έγκλημα ο αγώνας για επιβίωση ενός φτωχού ανθρώπου σε ένα σύστημα όπου νόμιμα και παράνομα κλέβονται δεκάδες δισεκατομμύρια, όπου νόμιμα και παράνομα, φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματικοί όμιλοι πλουτίζουν σε βάρος του λαού. Οπου η αστική Δικαιοσύνη έχει "ερμητικά κλειστά τα μάτια" μπροστά στην πραγματική κοινωνική αδικία, που καταδικάζει στη φτώχεια και στην ανέχεια χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, που αναζητούν απελπισμένα τρόπο να ζήσουν».

«Λερωμένα» και τα χέρια της διοίκησης του ΠΓΝΙ με απολύσεις εργολαβικών

Τη σκληρότητα με την οποία αντιμετώπισε την εργαζόμενη η αστική Δικαιοσύνη καταγγέλλει και η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ.

Καλεί τη διοίκηση του νοσοκομείου«να μην τολμήσει να προβεί σε πειθαρχικά μέτρα» εναντίον της εργαζόμενης. Παράλληλα υπενθυμίζει πως η διοίκηση έχει «λερωμένα» τα χέρια της με την απόλυση 5 εργολαβικών καθαριστριών: Οι εργαζόμενες απορρίφθηκαν από προκήρυξη του ΑΣΕΠ το Δεκέμβρη του 2017, λόγω του κριτηρίου της κτήσης απολυτηρίου μέχρι το 1981, ενώ μάλιστα είχαν προϋπηρεσία ακόμα και 17 ετών στην ίδια υπηρεσία μέσω εργολάβου!

Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία των νοσοκομείων, την ΕΙΝΗ και την ΠΟΕΔΗΝ να σταθούν στο πλευρό της εργαζόμενης.

2ο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Ενίσχυση του συντονισμού για την ανάπτυξη των εργατικών αγώνων

Από τις εργασίες της συνάντησης στη Θεσσαλονίκη
Από τις εργασίες της συνάντησης στη Θεσσαλονίκη
Η ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας, για την ανάπτυξη των εργατικών αγώνων στην περιοχή, ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, βρέθηκε στο επίκεντρο στο 2ο Βαλκανικό Συνδικαλιστικό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16/2 στη Θεσσαλονίκη. Το φόρουμ διοργάνωσαν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) και είχε θέμα: «Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις χώρες των Βαλκανίων και η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα - Συνεργασία και αλληλεγγύη των συνδικάτων, με αμοιβαίο σεβασμό στις διαφορές μεταξύ τους».

Συμμετείχαν οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Από Αλβανία: Συνομοσπονδία Συνδικάτων Αλβανίας Kssh, Οργάνωση Ανεξάρτητου Σωματείου Πετρελαίου OSPN - PATOS. Από Βουλγαρία: Συνδικάτο Ζυθοποιίας - Τροφίμων - Ποτών, Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων στη Βουλγαρία CITUB. Από Ελλάδα: ΠΟΕΠΠ, ΠΑΜΕ. Από Κύπρο: Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, Ομοσπονδία Επαναστατικών Εργατικών Συνδικάτων Dev-Is, Τουρκοκυπριακό Συνδικάτο Δημοσίων Υπαλλήλων KTAMS, Τουρκοκυπριακό Συνδικάτο Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης KTOEOS. Από Ρουμανία: Συνδικάτο Δημόσιας Διοίκησης FORTA LEGII, Εθνική Εργατική Ομοσπονδία FNM, Εργατική Ομοσπονδία HERMES. Από Σερβία: Ενωμένα Συνδικάτα Σερβίας SLOGA. Από Τουρκία: Συνδικάτο Εργαζομένων στη Βιομηχανία Τροφίμων GIDA-IS, Συνδικάτο Δημοσιογράφων Τουρκίας, Συνδικάτο Επαναστατών Εργαζομένων Χερσαίων, Αέριων και Σιδηροδρομικών Μεταφορών NAKLIYAT-IS.

Οι εργασίες άρχισαν με την ομιλία του προέδρου της ΠΟΕΕΠ, Γ. Φραγγίδη. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων μετέφεραν την εικόνα για το πώς εκφράζεται η επίθεση του κεφαλαίου στις χώρες τους αλλά και τις επιπτώσεις των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή.

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ μίλησε ο Λ. Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας. Τις εργασίες χαιρέτισε και ο Γ. Μαυρίκος, γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την έκδοση κοινής απόφασης, η οποία ανακοινώνει την πρόθεση για ετήσια διοργάνωση του Βαλκανικού Συνδικαλιστικού Φόρουμ σε διαφορετική χώρα κάθε φορά και αναδεικνύει την ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας για την ανάπτυξη των εργατικών αγώνων στην περιοχή.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Πολλές βαλκανικές χώρες εμπλέκονται όλο και περισσότερο σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις, με την επέκταση των βάσεων του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις που αναπαριστούν γενικευμένες συρράξεις. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ασφάλειας, αντίθετα, η Ιστορία έχει δείξει πως αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών των Βαλκανίων και έχει οδηγήσει στο αιματοκύλισμα των εργαζομένων και στην καταστροφή, κρίσιμων για το λαό, υποδομών (...) Σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, οι εργαζόμενοι είτε πληρώνουν την καπιταλιστική κρίση είτε καλούνται να δουλέψουν χωρίς δικαιώματα για να στηρίξουν την όποια οικονομική ανάκαμψη. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ρόλος των συνδικάτων είναι να οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων, πρώτα και κύρια μέσα στους χώρους δουλειάς, να διεκδικούν την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα, να απαιτούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να αγωνίζονται για δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας παροχές Υγείας, Εκπαίδευσης, καθώς και για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες και ο λαός της χώρας τους».

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Αγωνιστικές δράσεις για το αρδευτικό πρόβλημα

Πρωτοβουλίες για την αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του χωριού παίρνει ο Αγροτικός Σύλλογος Λεύκης Καρδίτσας. Ετσι, στο πλαίσιο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που αποφασίστηκαν στη συνέλευσή του, παράλληλα με την ενεργή του συμμετοχή τις προηγούμενες μέρες στο μπλόκο της Νίκαιας, ο Σύλλογος έθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά Καρδίτσας, την περασμένη Τρίτη, το φλέγον πρόβλημα της έλλειψης αρδευτικών υποδομών στην περιοχή.

Η Λεύκη είναι το μοναδικό χωριό της δημοτικής ενότητας (πρώην δήμος) Φύλλου που δεν αρδεύεται από γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ ή κάποιο δημοτικό δίκτυο. Καθώς το νερό δεν φτάνει, οι περισσότεροι αγρότες δεν καλλιεργούν όλα τα κτήματά τους με τις καλλιέργειες που επιθυμούν. Το πρόβλημα είναι χρόνιο, αλλά, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες των τοπικών δημάρχων, λύσεις δεν δίνονται, ενώ ακόμα και όταν, μετά από μεγάλες πιέσεις των κατοίκων της Λεύκης, προγραμματιζόταν κάποιο μικροέργο από το δήμο, αυτό, με διάφορες δικαιολογίες είτε αναβαλλόταν είτε έμενε στη μέση.

Παρουσιάζοντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το πρόβλημα, ο Αρης Πολυγένης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λεύκης, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, δημοτικός σύμβουλος Παλαμά και υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε την έλλειψη πρωτοβουλιών από την πλευρά της δημοτικής αρχής, επισημαίνοντας ότι κατά καιρούς έγιναν πολλές οχλήσεις στον δήμαρχο, αλλά και πολλές παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, προτάσεις να μπουν στο σχεδιασμό του δήμου έργα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Υπενθύμισε δε ότι το ισχνό πρόγραμμα τεχνικών έργων δεν απαντά ούτε αντιμετωπίζει τα προβλήματα των αγροτών της Λεύκης, αλλά ούτε και των υπόλοιπων περιοχών του δήμου, καταγγέλλοντας και την αδράνεια του δήμου στη διεκδίκηση από την κυβέρνηση επαρκούς χρηματοδότησης για να αντιμετωπισθούν αυτές και άλλες ανάγκες των δημοτών.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος, προκειμένου να κρύψει τις ευθύνες του, ψευδώς επικαλέστηκε ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για τα προβλήματα αυτά. Στη συνέχεια, με μεθόδευση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και τη στάση αδιαφορίας του δημάρχου, η συζήτηση εκτροχιάστηκε σκοπίμως για να αποφύγουν η δημοτική αρχή και η πλειοψηφία να απαντήσουν ουσιαστικά για τις ευθύνες τους.

Μετά από αυτό, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αποχώρησε από τη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας το κλίμα έντασης και τραμπουκισμού που σκοπίμως δημιούργησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και τονίζοντας: «Οι αγρότες της περιοχής μας έχουν ανάγκη από στήριξη με ουσιαστικά έργα στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν στο χωράφι, αλλά και στους δρόμους με τα μπλόκα και όχι με παχιές κουβέντες στα μικρόφωνα για τις φωτογραφίες όταν είναι μπροστά τα ΜΜΕ και δε θα κάνουν πίσω στα αιτήματά τους μέχρι να δοθεί λύση».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ»
Τεράστια «ευελιξία» και αρνητικό ισοζύγιο στις ροές

Την τεράστια «ευελιξία» στις νέες προσλήψεις αλλά και αρνητικό ισοζύγιο στις ροές απασχόλησης καταγράφει το σύστημα «Εργάνη», για το Γενάρη του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον συγκεκριμένο μήνα έγιναν 179.474 απολύσεις και 157.141 νέες προσλήψεις.

Οσον αφορά τις νέες προσλήψεις, για έναν ακόμα μήνα κυριαρχεί η υποαπασχόληση, η οποία φτάνει το 53,24%: Συμβάσεις με μερική απασχόληση ήταν το 41,44%, με εκ περιτροπής εργασία το 11,80%, ενώ μόνο το 46,76% ήταν συμβάσεις με πλήρες ωράριο (αρκετές μάλιστα και απ' αυτές τις συμβάσεις έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς είναι ορισμένου χρόνου).

Συνολικά το 13μηνο Γενάρη 2018 - Γενάρη 2019, στις νέες προσλήψεις που έγιναν, με πλήρη απασχόληση ήταν μόνο το 45,66%, ενώ το υπόλοιπο 54,34% ήταν με υποαπασχόληση (41,6% με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και 12,74% με συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ