ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Διπλωματικές διεργασίες στο Δουβλίνο ενόψει του σχεδίου των ΗΠΑ

Τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται στη Γάζα

Copyright 2019 The Associated

Τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται στη Γάζα
ΡΑΜΑΛΑ.--

Οι διπλωματικές διεργασίες σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο με επίκεντρο το αναμενόμενο αμερικανικό «ειρηνευτικό σχέδιο» της κυβέρνησης Τραμπ για το Παλαιστινιακό, σε συνδυασμό με την παρέμβαση της ΕΕ για τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή, βρίσκονται στο επίκεντρο διήμερης συνόδου που ολοκληρώνεται σήμερα στο Δουβλίνο.

Η σύνοδος διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών και συνήλθε με πρωτοβουλία του Ιρλανδού υπουργού Εξωτερικών, Σάιμον Κόβενι. Συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου (λόγω του αναβαθμισμένου της ρόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας των τριμερών σχημάτων και με το Ισραήλ), Σουηδίας, Γαλλίας, Βουλγαρίας, Αιγύπτου, Ιορδανίας και Παλαιστίνης, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου και ο Ισπανός υφυπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα, η ισραηλινή εφημερίδα «Israel Hayom», επικαλούμενη πολιτικές και διπλωματικές πηγές, υποστήριξε πως Παλαιστίνιοι και Ιορδανοί αξιωματούχοι έχουν συγκροτήσει ένα «κοινό διοικητικό συμβούλιο» για τη διαχείριση θρησκευτικών μνημείων της Ιερουσαλήμ ώστε να προκαλέσουν προληπτικά «αναχώματα» ενόψει του σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ, που φέρεται να προβλέπει την ανάθεση της διοίκησης των μνημείων σε «αραβο-ισλαμικό» συμβούλιο όπου τον πρώτο ρόλο θα έχουν οι Σαουδάραβες, που έχουν αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις. Πλευρές του σχεδίου των ΗΠΑ, που διαφημίζεται ως «συμφωνία του αιώνα», γνωστοποιούν αυτές τις μέρες σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους μοναρχιών του Κόλπου ο Αμερικανός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ, και ο σύμβουλος στον Λευκό Οίκο και γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.

Το βράδυ της Κυριακής, άλλοι 19 Παλαιστίνιοι και ένας ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκαν στη διάρκεια κινητοποιήσεων για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών του στρατού, ενώ ο Ισραηλινός από εμπρηστικό μηχανισμό που πέταξαν διαδηλωτές. Μερικές ώρες νωρίτερα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις χτύπησαν με οβίδες φυλάκιο επιτήρησης της «Χαμάς», χωρίς να γίνει γνωστό αν προκλήθηκαν τραυματισμοί.

ΣΥΡΙΑ
Παζάρια Αμερικανών στο βορρά

Ενώ ο Ασαντ προειδοποιεί τους Κούρδους για τη στάση των ΗΠΑ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την παραμονή περίπου 1.500 Αμερικανών και άλλων Δυτικών στρατιωτικών στη βορειοανατολική Συρία ζήτησε χτες ο διοικητής των Κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Κομπάνι, με πρόσχημα την αποτροπή νέων επιθέσεων από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» αλλά και από τα τουρκικά στρατεύματα που παραμονεύουν για μία νέα κλιμάκωση της χερσαίας επέμβασης στο συριακό έδαφος.

Ο Κομπάνι μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από νέα συνάντησή του με Αμερικανούς αξιωματούχους που είχαν ως επικεφαλής τον στρατηγό Τζόζεφ Βότελ, εξήγησε ότι συζητήθηκαν (κουρδικά) αιτήματα για «βοήθεια» πιθανώς από Γάλλους και Βρετανούς στρατιώτες. Εντούτοις υπογράμμισε ότι επιθυμεί παράλληλα την παραμονή τουλάχιστον «μιας μικρής ομάδας αμερικανικών δυνάμεων» από τους πάνω από 2.000 που επιχειρούν σήμερα στο συριακό έδαφος.

Ο στρατηγός Βότελ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι συνεχίζει να εκτελεί την εντολή που έδωσε το Δεκέμβρη ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για «πλήρη αποχώρηση» των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία. Και πρόσθεσε με νόημα: «Η συζήτηση στην πραγματικότητα δεν αφορά την παραμονή των δυνάμεων των ΗΠΑ εδώ. Εξετάσαμε ποιες δυνάμεις του συνασπισμού ενδεχομένως θα μπορούν να μείνουν εδώ».

Την Κυριακή ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, απευθυνόμενος στους Κούρδους μαχητές της Βορειοανατολικής Συρίας, τους προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα τους «πουλήσουν» με την πρώτη ευκαιρία. Τόνισε ότι μόνο ο συριακός στρατός μπορεί να προστατεύσει τις δυνάμεις τους και πως μόνο αυτός «θα απελευθερώσει κάθε ίντσα της χώρας» από τα ξένα στρατεύματα. «Οι Αμερικανοί θα σας βάλουν στην τσέπη τους ώστε να γίνετε εργαλεία στην ανταλλαγή και έχουν αρχίσει να κάνουν (...) Κανένας δεν θα σας προστατεύσει εκτός από το κράτος σας (...) Αν δεν προετοιμαστείτε οι ίδιοι για να υπερασπισθείτε τη χώρα σας, θα γίνετε σκλάβοι της Τουρκίας», τόνισε.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αποχώρηση επτά βουλευτών από τους Εργατικούς

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι κόντρες στο εσωτερικό των Εργατικών στη Βρετανία αντικατοπτρίστηκαν χτες στην απόφαση επτά βουλευτών να παραιτηθούν από στελέχη του Εργατικού Κόμματος και να παραμείνουν ανεξάρτητοι βουλευτές.

Η Λουτσιάνα Μπέργκερ, μιλώντας εξ ονόματος των «7», εξήγησε την απόφαση κατηγορώντας ηγετικά στελέχη και τον αρχηγό των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, μεταξύ άλλων για αντισημιτισμό και για παραβίαση των αξιών και αρχών του κόμματος. Χαρακτήρισε την απόφαση για αποχώρηση από τους Εργατικούς «πολύ δύσκολη, επώδυνη αλλά αναγκαία». Ο Κρις Λέσλι, άλλος ένας από τους παραιτηθέντες, δήλωσε ότι θα ήταν «ανεύθυνο» να επιτρέψει στον Κόρμπιν να γίνει πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον για «στενόμυαλη και ξεπερασμένη ιδεολογία», επειδή «κατά τη γνώμη του ο κόσμος διαιρείται σε καταπιεστές και καταπιεζόμενους, ταξικούς εχθρούς, όταν στην πραγματικότητα ο σύγχρονος κόσμος είναι πιο πολύπλοκος απ' αυτό».

Σε μία ένδειξη ενδοαστικών «αλλαγών» για «ξέπλυμα» μέρους του πολιτικού κατεστημένου, ο Τσούκα Ουμούνα, που θεωρούνταν ως χτες «ανερχόμενο αστέρι» των Εργατικών, υποστήριξε ότι τα σημερινά κόμματα «είναι μέρος του προβλήματος, όχι η λύση» και ότι η χώρα «χρειάζεται ένα πολιτικό κόμμα που να ανταποκρίνεται στο "εδώ και τώρα"».

Ο Κόρμπιν δήλωσε «απογοητευμένος», κρίνοντας πως οι αποχωρήσαντες «αισθάνθηκαν ανίκανοι να συνεχίσουν να εργάζονται συλλογικά για την πολιτική του Εργατικού Κόμματος».

Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν πως οι παραιτήσεις δεν αναμένεται να αλλάξουν τις ισορροπίες στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διαθέτει ισχνή πλειοψηφία. Ωστόσο, θεωρείται πως αποδυναμώνουν το Εργατικό Κόμμα τη στιγμή κατά την οποία προσπαθεί να επωφεληθεί από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Μέι, ώστε να γίνει ο επόμενος διαχειριστής της εξουσίας.

  • Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση άτακτου Brexit τέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε χτες ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. Αμφότεροι αναγνώρισαν ότι πλέον ο κίνδυνος «άτακτης» εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ «αυξάνεται».
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Η Βουλή της Κύπρου ενέκρινε κατά πλειοψηφία νομοσχέδιο που «ρυθμίζει» την καλλιέργεια, παραγωγή, εισαγωγή και εξαγωγή «φαρμακευτικής κάνναβης» καθώς και τη χρήση της για «τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για ιατρικούς σκοπούς». Μεταξύ άλλων «ρυθμίζεται» και «η διαδικασία δωρεάν παροχής φαρμακευτικής κάνναβης» στους δικαιούχους πάσχοντες ασθενείς.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Περιοδεία σε Πακιστάν και Ινδία πραγματοποιεί από την Κυριακή ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επιδιώκοντας την προώθηση σημαντικών συμφωνιών σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης στις ινδο-πακιστανικές σχέσεις. Ο Σαλμάν στο Ισλαμαμπάντ υπέγραψε συμφωνίες αξίας περίπου 20 δισ. δολαρίων και έδωσε εντολή για την απελευθέρωση 2.107 Πακιστανών που κρατούνται σε φυλακές της Σαουδικής Αραβίας ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του Πακιστανού πρωθυπουργού, Ιμράν Χαν. Σήμερα αναμένεται στο Ν. Δελχί επιδιώκοντας και εκεί την υπογραφή σημαντικών συμβολαίων.

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΤΥΝΙΔΑ.-- Ελεύθεροι αφέθηκαν την Κυριακή 14 Τυνήσιοι μετανάστες εργάτες που επέβαιναν σε λεωφορείο καθ' οδόν προς ένα διυλιστήριο στη Ζαουίγια της Λιβύης, δυτικά της Τρίπολης, που απήχθησαν την Πέμπτη. Το τυνησιακό υπουργείο Εξωτερικών και μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ζαουίγια ανέφεραν ότι οι απαγωγείς ήθελαν να τους ανταλλάξουν με Λίβυο που εκτίει βαριά ποινή φυλάκισης στην Τυνησία για διακίνηση ναρκωτικών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την υπαγωγή της εταιρείας υπηρεσιών «κοινωνικής δικτύωσης» «Facebook» σε νέο, ειδικό ρυθμιστικό φορέα που θα αναλάβει, υποτίθεται, την προστασία της «δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των πολιτών» πρότειναν, χτες, Βρετανοί βουλευτές σε έκθεση που υπέβαλαν μετά από έρευνα στις πρακτικές της εταιρείας. Μεταξύ άλλων, το «Facebook» διαπιστώνεται πως παραβίασε «εσκεμμένα και επανειλημμένα» τη βρετανική νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα και τον ανταγωνισμό.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Δίχως τελικά τη συμμετοχή της Πολωνίας αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στην Ιερουσαλήμ η διήμερη Σύνοδος Κορυφής χωρών της κεντρικής Ευρώπης (που απαρτίζουν τη λεγόμενη ομάδα του Βίσεγκραντ) μετά από τις κατηγορίες για αντισημιτισμό που εκτόξευσε εναντίον της ο νέος Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραελ Κατς. Αφορμή για την έντονη αντίδραση της Πολωνίας έδωσαν οι δηλώσεις του Κατς, την Κυριακή, στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο «i24News» πως «πολυάριθμοι Πολωνοί είχαν συνεργαστεί με τους ναζί» και ότι «ρουφούν τον αντισημιτισμό με το γάλα της μητέρας τους».

ΣΙΚΑΓΟ.-- Ξεψύχησε το βράδυ του Σαββάτου σε νοσοκομείο του Σικάγο, λίγο μετά το σοβαρό τραυματισμό του από αστυνομικά πυρά, ο 17χρονος Μάικλ Ιλαμ στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στο δρόμο.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Αναβολή των εκλογών στο ... παρά ένα

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε σε εκατομμύρια Νιγηριανούς ψηφοφόρους η απόφαση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής να αναβάλει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για το Σάββατο 16 Φλεβάρη, πέντε ώρες προτού ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα!

Η Εκλογική Επιτροπή επικαλέστηκε «προβλήματα» στη διανομή εκλογικού υλικού, απόπειρες σαμποτάζ, ακόμη και «κακές καιρικές συνθήκες» που επικρατούσαν σε κάποιες περιοχές της χώρας. Κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικάτα απαίτησαν από την κυβέρνηση του Μουχαμάντου Μπουχάρι αφενός να εξηγήσει επακριβώς τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, αφετέρου να κηρύξει διήμερη ή τριήμερη εθνική αργία το διάστημα από 22 έως 24 Φλεβάρη προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι.

Είναι η τρίτη φορά που αναβάλλονται εκλογές στη Νιγηρία, όπως έγινε στις εκλογές του 2011 και του 2015. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια απόφαση ανακοινώνεται ελάχιστες ώρες πριν από το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ