ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
Οι Αποφάσεις μας εφαλτήριο για ισχυροποίηση της ΚΝΕ, για να πείσουμε ακόμα περισσότερους νέους να παλέψουν με το ΚΚΕ

Το κλείσιμο του απερχόμενου ΚΣ της ΚΝΕ, που παρουσίασε στο 12ο Συνέδριο ο Γραμματέας του ΚΣ, Νίκος Αμπατιέλος

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Με την παρέμβαση του συντρόφου Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος αναδείχθηκαν τα κύρια ζητήματα για την καθοδηγητική μας δουλειά, για τη δράση της ΚΝΕ το επόμενο διάστημα.

Το Κεντρικό Συμβούλιο εκτιμά ότι έγινε μία καλή συζήτηση, ζωντανή και μαχητική. Με συναίσθηση των βημάτων που πρέπει να κάνουμε σε όλους τους βασικούς μας στόχους για το ολόπλευρο ατσάλωμα της ΚΝΕ, ως επαναστατικής Νεολαίας του ΚΚΕ.

Εγινε προσπάθεια να δούμε την πείρα δράσης της Οργάνωσης σε όλα τα τμήματα νεολαίας, να εκτιμηθούν οι δυνατότητες παρέμβασης, χωρίς ωραιοποιήσεις, αλλά και με τον ενθουσιασμό που μπορεί να γεννά ένα θετικό βήμα της Οργάνωσης, στην αύξηση της συσπείρωσης δυνάμεων, στην οικοδόμηση μίας νέας ΟΒ ή Τομεακής Οργάνωσης, στην επιτυχή έκβαση μιας μάχης, μέσα στον σημερινό, συνολικό, αρνητικό συσχετισμό.

Δυσκολίες που υπάρχουν στη δουλειά μας, ιδιαίτερα στα καθοδηγητικά ζητήματα, μπορούμε το επόμενο διάστημα να τα δούμε με τρόπο ουσιαστικό. Συμφωνούμε όλοι ότι η απαίτηση για να ανταποκριθούμε είναι μεγάλη, πρώτα και κύρια για το νέο ΚΣ.

Η επίδραση που έχουν στις συνειδήσεις της νέας γενιάς η σημερινή σύνθετη κατάσταση, οι αντικειμενικές δυσκολίες, είναι μια μάχη απαιτητική για τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ, απαιτεί διάθεση ανεβασμένης προσφοράς, μελέτης και ειδικής προσπάθειας αφομοίωσης των Αποφάσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ, της συλλογικής πείρας.


Από αυτήν την άποψη εκτιμάμε ότι η διαδικασία αφομοίωσης της σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής του Κόμματος, των Αποφάσεων του 20ού Συνεδρίου, του Προγράμματος του Κόμματος, των συμπερασμάτων από την Ιστορία του Κόμματος, είναι κάτι που στο βαθμό που προχωρά στα Οργανα και τις ΟΒ, μπορεί να είναι το στέρεο έδαφος για πιο μαχητικές, πιο ικανές δυνάμεις από πλευράς ΚΝΕ να συμβάλλουν στη μάχη για το κέρδισμα της συνείδησης της νέας γενιάς στην πάλη για τον σοσιαλισμό.

Η συζήτηση είναι μαχητική από αυτήν την άποψη. Φαίνεται ότι υπάρχει μία κρίσιμη δύναμη μέσα στη νεολαία που δεν τα παρατάει κάτω από την πίεση ότι «ο σοσιαλισμός είναι ουτοπία», ότι το να ζούμε με πραγματικά δικαιώματα και όχι με ευκαιρίες είναι «όνειρο θερινής νυκτός» ή κάτι που η καλή διάθεση των καπιταλιστών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων και κομμάτων που τους υπηρετούν θα παραχωρήσουν, αν και όποτε το θελήσουν.

Η συζήτηση είναι μαχητική, γιατί φάνηκε η προσπάθεια της Οργάνωσης να απαντήσει με μαζικούς όρους στα οξυμένα προβλήματα της νεολαίας, που εμφανίζονται με χίλιους δυο τρόπους μέσα στην καθημερινή της προσπάθεια να βρει δουλειά, να εργαστεί, να μορφωθεί, να αθληθεί, να ψυχαγωγηθεί, να ζήσει. Να απαντήσει στα ζητήματα που έφερνε η πολιτική επικαιρότητα και διαπάλη, που άνοιγε η παρέμβαση και δράση άλλων δυνάμεων στη νεολαία.

Διαμορφώνουμε σχέδιο επιθετικής προβολής της πρότασης του ΚΚΕ στη νεολαία με επίκεντρο την ΟΒ


INTIME NEWS

Αυτό που είναι φανερό είναι ότι για όλα τα παραπάνω μπορούμε άμεσα να κάνουμε πιο αποφασιστικά βήματα στη λειτουργία των καθοδηγητικών οργάνων της ΚΝΕ. Για να αποκτήσουν όλα τα Οργανα ένα πολύπλευρο σχέδιο παρέμβασης απέναντι στην αποσπασματικότητα και τον κατακερματισμό των καθηκόντων και τη δουλειά από σταθμό σε σταθμό. Ενα σχέδιο που μετράει τι μένει στα κρίσιμα στοιχεία της ενίσχυσης της ΚΝΕ, δηλαδή στην ανάπτυξη δεσμών της Οργάνωσης με περισσότερους νέους και νέες, στην πολιτικοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση στη σκέψη και τη στάση νέων γύρω μας, στην ενίσχυση του αντικαπιταλιστικού - αντιμονοπωλιακού προσανατολισμού στην πάλη, στην οικοδόμηση και τη στρατολογία.

Ενα σχέδιο που, με την κατάλληλη επεξεργασία των οργάνων, την εξειδίκευση τόσο στη διαπάλη, στην προπαγάνδα όσο και στις μορφές παρέμβασης, επικοινωνίας και κοινής δράσης με νέους και νέες, είναι επιθετικό, ταρακουνάει, εμπνέει για ευρύτερη δράση και συμμετοχή. Για να είμαστε ικανοί να βάζουμε το καπιταλιστικό σύστημα και τους πολιτικούς εκφραστές του να «απολογούνται» συγκεκριμένα, γιατί το κυνήγι του κέρδους είναι οι μυλόπετρες που τσακίζουν τα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας, αυτά που παίρνονται πίσω και πολύ περισσότερο αυτά που θα μπορούσε να κατοχυρώνει η ίδια η ανάπτυξη της ικανότητας του ανθρώπου να παράγει, η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης. Για την ένταση της εκμετάλλευσης, την ανασφάλεια που ζει η νεολαία, τις συνθήκες δουλειάς, μόρφωσης, υγείας, αθλητισμού και πολιτισμού. Για τους πολέμους, την προσφυγιά, τη μετανάστευση, τον φασισμό και τον εθνικισμό.


Ενα σχέδιο που θα φωτίζει σε όλο και περισσότερους, με ένταση της πολιτικής συζήτησης, ότι η πραγματική απάντηση στις ανησυχίες κάθε νέου βρίσκεται στη συμμετοχή του στην πάλη για την κοινωνία που είναι η νιότη και η ομορφιά του κόσμου, την κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Παρά το ότι ο 20ός αιώνας έκλεισε με τη δραματική ανατροπή του σοσιαλισμού, του μοναδικού αντίπαλου του καπιταλισμού, δεν αλλάζει ότι η εποχή μας παραμένει εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό και αυτό θα το επιβεβαιώσει ο 21ος αιώνας. Κανένα από τα κοινωνικά συστήματα που γνώρισε η ανθρωπότητα δεν επικράτησε μεμιάς. Η Ιστορία προχωρά πάντα προς τα μπρος, παρά τα προσωρινά ζιγκ - ζαγκ.

Ενας τέτοιος ολοκληρωμένος σχεδιασμός των καθοδηγητικών οργάνων δεν γίνεται χωρίς να μπει στο κέντρο της δουλειάς το κύτταρο της ΚΝΕ, οι Οργανώσεις Βάσης.

Λέμε σωστά ότι η πλούσια και δραστήρια λειτουργία των ΟΒ είναι το καθοριστικό στοιχείο για την καλλιέργεια ενιαίας θέλησης και δράσης.

Σε αυτήν την υπόθεση μπορούμε να γίνουμε πιο ικανοί, να μπει καλύτερα στο επίκεντρο του προβληματισμού. Δεν μπορούμε να υποτιμάμε πόσο κρίσιμο στοιχείο της καθοδηγητικής δουλειάς για όλα τα ζητήματα είναι πώς λειτουργεί η ΟΒ, τι συζητάει, αν εμπνέει μαχητικότητα και πρωτοπόρα δράση τόσο στα μέλη της όσο και στον χώρο που παρεμβαίνει. Πιο πολύ μπορεί να απασχολήσει αυτό που βγάζει η πείρα, ότι η καθοδηγητική μας δουλειά χρειάζεται να έχει διεισδυτικότητα στα προβλήματα, στις προσωπικές δυσκολίες, συνολικά στη ζωή των μελών μας.

(...) Γι' αυτό δεν μπορεί να είναι η ουσιαστική ενασχόληση με τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό κάτι «παρεμπιπτόντως», κάτι ξεκομμένο, που στην καλύτερη περίπτωση απασχολεί 1-2 «ειδικούς».

`Η να υπάρχει δράση σε ορισμένους χώρους, όπως της Μαθητείας - Κατάρτισης, και να μην αποτυπώνεται, να μη μελετιέται σαν πείρα, από τα Οργανα και τα στελέχη της ΚΝΕ.

Σωστά θέτουμε και απασχολεί το βασικό θέμα των δεσμών, το πώς οι ΟΒ δένονται με τους νέους του χώρου τους. Πρόκειται για ένα καθήκον με διαφορετικές, αλλά αυξημένες απαιτήσεις όπου κι αν δρα η ΟΒ. Είναι ενιαίος στόχος, που πρέπει να υπηρετείται με συγκεκριμένο σχέδιο από τα καθοδηγητικά όργανα.

Τα καθήκοντα της ΚΝΕ στις εκλογικές μάχες

Η μάχη των εκλογών είναι ενταγμένη στους στόχους μας για να φτάσουμε και να πείσουμε ακόμα περισσότερους νέους να παλέψουν με το ΚΚΕ, για να διαδώσουμε στη νεολαία το Πρόγραμμα και την πολιτική του Κόμματος, είναι δεμένη με τους στόχους ισχυροποίησης της ΚΝΕ.

Είναι μάχη σκληρή, με έντονα ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά, και είναι μεγάλη και σοβαρή υπόθεση δεκάδες χιλιάδες νέοι και νέες να ψηφίσουν το Κόμμα στις εκλογές. Θα είναι μάχη με ανεβασμένα τα διλήμματα, την προσπάθεια να κυριαρχήσει το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, την ιδιαίτερη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει τα ενισχυμένα ποσοστά του στη νεολαία. Η ψήφος των νέων να είναι καθοριστική για να γκρεμίσει το ΚΚΕ την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή από την 3η θέση, για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο σύστημα και τα συμφέροντα που τρέφουν τον φασισμό.

Στις ερχόμενες εκλογές ψηφίζουν 500.000 νέοι για πρώτη φορά. Ψηφίζουν όλοι οι μαθητές της Β' και Γ' τάξης σε Λύκεια και ΕΠΑΛ, οι φοιτητές που βρίσκονται στα 3 πρώτα έτη των σπουδών τους στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, η μεγάλη πλειοψηφία των σπουδαστών σε ΔΙΕΚ, ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, ιδιωτικά ΙΕΚ, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, ένα μεγάλο τμήμα νέων εργαζομένων που συγκεντρώνονται στο Εμπόριο, στον Επισιτισμό, στον Τουρισμό και στις Τηλεπικοινωνίες, καθώς και ένα τμήμα νέων που περιπλανιέται από την εκπαίδευση στη μαθητεία, την ολιγόμηνη δουλειά, την ανεργία. Επίσης, ψηφίζει για πρώτη φορά ένα μεγάλο κομμάτι νέων που υπηρετεί αυτήν την περίοδο τη στρατιωτική του θητεία. Επιπλέον, απευθυνόμαστε σε ένα επίσης πολύ μεγάλο κομμάτι νέων, άνω των 23 ετών. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι εμείς πρέπει να φτάσουμε σε όλους αυτούς και αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το δικό μας σταθερό, πολύμορφο σχέδιο παρέμβασης και προπαγάνδας, συζήτησης.

Μεγάλο κομμάτι των νέων καθοδηγητικών οργάνων που εκλέχτηκαν δεν έχουν δώσει ξανά μάχη εκλογών, κεντρική πολιτική μάχη. Αυτό είναι φυσιολογικό, όπως φυσιολογική πρέπει να είναι και η στήριξη στα Οργανα για να μπούμε γρήγορα στη συγκεκριμένη δουλειά. Αντίστοιχα, στους συντρόφους μας μαθητές υπάρχουν φυσιολογικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν βασικά στη μάχη: «Πώς κλείνω ψήφο για το Κόμμα», «η παρέα μου δεν ασχολείται με την πολιτική και τα κόμματα ή μόνο με τα κόμματα».

Πρέπει να λάβουμε καλά υπόψη ότι όπως εμείς συζητάμε για αυτούς τους 500.000 και επεξεργαζόμαστε συνθήματα, επιχειρήματα, τρόπους και μορφές επικοινωνίας και παρέμβασης, έτσι ασχολούνται και τα άλλα κόμματα. Δεν είναι μία μάχη, άλλωστε, που τελειώνει την επόμενη μέρα των εκλογών. Ολοι ενδιαφέρονται, με πρώτο το ίδιο το σύστημα, για το τι στάση κρατάει η νεολαία, τι κριτήριο διαμορφώνει, πώς αντιμετωπίζει τις συνέπειες από την αντιλαϊκή πολιτική την επόμενη μέρα. Το αν θα βρεθεί η νεολαία μετά τις εκλογές πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει την αντιλαϊκή πολιτική εξαρτάται σε έναν μεγάλο βαθμό από το πόσοι νέοι και νέες θα ενισχύσουν το Κόμμα. Το επόμενο διάστημα θα ανέβουν το ενδιαφέρον και η πολιτική συζήτηση σε όλους τους χώρους, ακόμα και από παιδιά ή δυνάμεις που τους επηρέαζε η προπαγάνδα «έξω τα κόμματα», αφού τώρα θα κληθούν να ψηφίσουν για δήμο, Περιφέρεια, Ευρωβουλή και Βουλή.

Βάζουμε συγκεκριμένο πανελλαδικό πλάνο. Διαμορφώνουμε σαφείς στόχους και πλάνα ανά χώρο νεολαίας (σχολικό συγκρότημα και σχολείο, τμήμα και έτος στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, στα ΔΙΕΚ, τη συνοικία).

Παράλληλα, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αναβάθμιση και επιτυχία των φετινών Μαθητικών Φεστιβάλ. Στόχος μας είναι να φτάσει παντού το κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, να μιλήσουμε με χιλιάδες μαθητές για την ανάγκη να κάνουν κριτήριο ψήφου και δράσης την πείρα τους, τους αγώνες τους, τις ανάγκες τους, δυναμώνοντας το ΚΚΕ παντού. Να ψηφίσουν όπως αγωνίζονται. Η πρώτη τους ψήφος να είναι κόκκινη. Να δυναμώσουν τις γραμμές της ΚΝΕ για να υπάρχουν περισσότεροι νέοι αγωνιστές με ριζοσπαστική σκέψη και δράση στα σχολεία, στις τάξεις, που θα μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση και τον συντονισμό των μαθητικών αγώνων, που θα υπερασπίζονται το δίκιο, που με τη στάση και τη φωνή τους θα τραβάνε νέες δυνάμεις στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή.

Να μετρήσουμε βήματα στην αναβάθμιση της ιδεολογικής δουλειάς

Από τη συντριπτική πλειοψηφία των ομιλιών φάνηκε ότι καθοριστικό στοιχείο κάθε προσπάθειας που κάνουμε στην παρέμβαση και τη δράση μας σε κάθε χώρο αποτελεί η σύγκρουση με την παρέμβαση του αντιπάλου. Στη συζήτηση αναδείχθηκαν πλευρές για το περιεχόμενο των μαθημάτων στα σχολεία, για το επιστημονικό αντικείμενο, για την παραχάραξη της Ιστορίας, για τον αντικομμουνισμό, για τη δράση άλλων δυνάμεων. Φάνηκε και από ορισμένους συντρόφους η προσπάθεια να επιδράσουμε καθοριστικά στους όρους συζήτησης και αντιπαράθεσης σε έναν χώρο.

Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι χρειάζεται να μετρήσουμε βήματα στη συνολική αναβάθμιση της ιδεολογικής δουλειάς στις γραμμές μας ως απαραίτητο στοιχείο δημιουργίας δεσμών, παρέμβασης σε έναν χώρο, στρατολογίας και οικοδόμησης.

Οπως αναφέρεται και στην εισήγηση του ΚΣ προς το 12ο Συνέδριο: «Το βασικό ζήτημα είναι το πώς θα αποτελέσει η ιδεολογική δουλειά βασική πλευρά του συγκεκριμένου σχεδίου που διαμορφώνει κάθε Οργάνωση και καθοδηγητικό όργανο της ΚΝΕ, κατανοώντας ότι αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να διεξάγουμε την αντιπαράθεση με τον πραγματικό αντίπαλο, να παρεμβαίνουμε σε νέους με μικρή κοινωνική και πολιτική πείρα, να μπορούμε εύστοχα να αξιοποιούμε τις εξελίξεις για να φωτίζουμε την αναγκαιότητα της πολιτικής πρότασης του Κόμματος».

Το βασικό στοιχείο όπου πρέπει να μετρήσουμε βήματα για το παραπάνω είναι το ιδεολογικό μέτωπο, η κωδικοποίηση και ενίσχυση της διαπάλης. Είναι πλευρά που δεν έχουμε ακόμα κατακτήσει να γίνεται συλλογικά, με συζήτηση στα όργανα, με σχέδιο ενίσχυσης της Οργάνωσης, παρότι αυτό απαιτείται στην παρέμβασή μας. Χρειάζεται κάθε όργανο να γνωρίζει ποιες δυνάμεις, φορείς, θεσμοί του κράτους παρεμβαίνουν στους χώρους νεολαίας που έχει στην ευθύνη του. Πώς επιδρούν στη σκέψη των νέων, στις αντιλήψεις που αυτοί διαμορφώνουν. Επιπλέον, να εντοπίζεται με έγκαιρο και εύστοχο τρόπο πώς επιδρούν οι τρέχουσες και όχι μόνο εξελίξεις σε αυτούς.

Είναι απαραίτητο σε αυτήν τη διαδικασία το πώς οι δικές μας δυνάμεις στέκονται απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις. Οχι για να απαντήσουν μόνο, αλλά για να πατήσουν στον εκάστοτε προβληματισμό, για να βγουν πιο επιθετικά. Αρα, λοιπόν, να έχουμε διαρκώς στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας και της καθοδηγητικής μας στήριξης το πώς διαμορφώνουμε τρόπο σκέψης, κριτήριο στα μέλη της ΚΝΕ. Το πώς δηλαδή αναβαθμίζουμε τη λειτουργία της ΟΒ, το περιεχόμενο της συζήτησής της, με βάση τις ιδιαίτερες απαιτήσεις και ανάγκες.

Παίρνουμε υπόψη σε όλα αυτά ότι χρειάζεται η διαπάλη που ανοίγουμε να είναι με βάση το επίπεδο της συνείδησης των νέων που απευθυνόμαστε, τα ιδιαίτερα ζητήματα που τους απασχολούν. Δεν είναι κάτι εύκολο. Χρειάζεται μαεστρία, ικανότητα των οργάνων, συλλογική επεξεργασία. Στις Θέσεις του ΚΣ για το 12ο Συνέδριο γίνεται προσπάθεια κωδικοποίησης «νέων» ιδεολογημάτων και ζητημάτων στάσης ζωής που εντοπίζονται στη νεολαία σήμερα. Η εύστοχη αντιπαράθεση με ζητήματα που ανοίγει ο αντίπαλος και εξετάσαμε στις Θέσεις του ΚΣ, όπως για τα ζητήματα «ατομικών - κοινωνικών δικαιωμάτων», τον «ρεαλισμό» της υποταγής, την προβολή του ποια είναι σήμερα η πραγματική αντισυστημική δύναμη, το τι σημαίνει σύγκρουση, η αντιμετώπιση του φασισμού κόντρα στις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ για «αντιφασιστικά - προοδευτικά μέτωπα», περνά μέσα από την αναβάθμιση του ρόλου της ιδεολογικής δουλειάς στην καθημερινή λειτουργία, δράση και παρέμβαση της Οργάνωσης.

Για να μπορέσουν τα όργανα να μετρήσουν βήμα στα παραπάνω, χρειάζεται καταμερισμός που να αγκαλιάζει την κωδικοποίηση της διαπάλης, την επεξεργασία, την εξειδίκευση. Χρειάζεται στέλεχος καταμερισμένο σε αυτή τη δουλειά και βοηθητικά επιτελεία, οι ιδεολογικές επιτροπές, που θα ενισχύουν τη λειτουργία και καθοδήγηση των οργάνων, από το ΚΣ μέχρι και τα ΤΣ και τα γραφεία των ΟΒ.

Ειδικά, για την Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ, με ευθύνη του επόμενου ΚΣ, να μετρήσουμε βήματα στη στήριξή της, τα θέματα που συζητάει, τα συμπεράσματα που βγάζει να είναι γειωμένα στη ζωή και δράση της Οργάνωσης, να λειτουργεί ενισχυτικά ως προς αυτήν. Να τροφοδοτεί και να στηρίζει τα καθοδηγητικά όργανα. Το ίδιο ισχύει και για τις ιδεολογικές επιτροπές στις Οργανώσεις Περιοχών και την ευθύνη που έχουν τα Συμβούλια Περιοχής και τα Γραφεία τους για την αναβάθμιση της λειτουργίας τους.

Μαζί με τα παραπάνω χρειάζεται να διατηρηθούν τα θετικά βήματα που έχουμε κάνει στην πραγματοποίηση των συστημάτων εσωοργανωτικής μόρφωσης και το επόμενο διάστημα, με ευθύνη των καθοδηγητικών οργάνων, να δούμε την αναβάθμισή τους. Στόχος μας πρέπει να είναι όλα τα μέλη της ΚΝΕ να περνάνε από σχολές νέων μελών. Είναι βασικό στοιχείο αφομοίωσης των νέων μας συντρόφων, αλλά και βασική πλευρά για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην επαφή με το έργο των κλασικών της επαναστατικής κοσμοθεωρίας, τη στρατηγική του Κόμματος, και στον εξοπλισμό τους, για να βρίσκουν σιγουριά στο άνοιγμά τους σε κάθε χώρο, να δημιουργούν δεσμούς με νέους και με νέες.

Κάθε στέλεχος και μέλος της ΚΝΕ πρέπει να προμηθευτεί το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος για την περίοδο 1918 - 1949, να ενταχθεί στα συστήματα εσωοργανωτικής μόρφωσης, καθώς και να αξιοποιηθούν όλες οι επεξεργασίες για την Ιστορία, που θα προχωρήσουν έως και το επόμενο Συνέδριο της ΚΝΕ. Τα καθοδηγητικά όργανα χρειάζεται να βλέπουν τακτικά το πώς προχωρά η αφομοίωση βασικών αποφάσεων του Κόμματος, όπως είναι η Απόφαση του 18ου Συνεδρίου για τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση τον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ, το Πρόγραμμα του Κόμματος και η Απόφαση του 20ού Συνεδρίου.

Το ζήτημα είναι πώς θα διαμορφωθεί ένα μορφωτικό πολιτικό - πολιτιστικό ρεύμα στις γραμμές μας, που θα ανεβάζει συνολικά την ικανότητά μας να παρεμβαίνουμε σε κάθε χώρο, να συγκρουόμαστε με τον αντίπαλο. Αυτό περιλαμβάνει την αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη», της ΚΟΜΕΠ, του «Οδηγητή» και του πολιτικού και λογοτεχνικού βιβλίου, την επαφή μας με την πρωτοπόρα τέχνη και τον πολιτισμό. Για παράδειγμα, η αρθρογραφία σε «Ριζοσπάστη», «Οδηγητή», η αρθρογραφία και στα προηγούμενα και σε επόμενα τεύχη της ΚΟΜΕΠ για τις εκλογικές μάχες, πρέπει είναι βασικό στοιχείο της δουλειάς μας όλο το επόμενο διάστημα. Περιλαμβάνει και διαλέξεις στα όργανα και τα μαθήματα στις ΟΒ, που η πείρα δείχνει ότι προχωρούν με ανομοιομορφία και σε πολλές Οργανώσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ιδιαίτερα μπροστά στις εκλογικές μάχες, η ενίσχυση της ιδεολογικής δουλειάς και της αντίστοιχης υποδομής που απαιτείται αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πιο εύστοχη και πλατιά πολιτική δουλειά που θα απαιτηθεί, για να σχεδιάζουμε τη δράση μας σε συνθήκες γρήγορης εξέλιξης των γεγονότων, ώστε να διεξάγουμε τη διαπάλη με όρους αντεπίθεσης απέναντι στον αντίπαλο και όχι μόνο αντικρούοντας την παρέμβασή του στη νεολαία.

Με στόχο την πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση σε όλους τους χώρους νεολαίας

Και από τη συζήτηση επιβεβαιώνονται οι προσπάθειές μας, η πείρα που συγκεντρώνουμε για την παρέμβασή μας στο κίνημα, που μπορούμε και πρέπει να τη μελετήσουμε ώστε να κατοχυρώσουμε τα βήματα και να γενικεύσουμε τις προσπάθειες σε όλα τα τμήματα νεολαίας. Να μας απασχολήσει, στο έδαφος των αποφάσεών μας, πώς θα αποκτήσουμε πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση σε όλους τους χώρους όπου μορφώνεται, ζει και δουλεύει η νεολαία, για όλα τα σύγχρονα δικαιώματά της.

Ξεχωρίζουν τα βήματα που έχουμε κάνει στην παρέμβαση στο μαθητικό κίνημα, που επιβεβαιώθηκαν και μέσα από τις τοποθετήσεις συντρόφων μαθητών και μαθητικών καθοδηγητών, στις μάχες που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Το γεγονός ότι καταφέραμε να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, να συμβάλλουμε - αν και όχι ομοιόμορφα - στο ζωντάνεμα των μαθητικών κοινοτήτων, στις πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις για τη ζωή του μαθητή στο σχολείο, αλλά και έξω από αυτό, δεν ήταν ούτε απλό ούτε δεδομένο. Ποτέ δεν δράσαμε χωρίς αντίπαλο. Ανεξάρτητα από το κατά πόσο εμφανίζονταν συγκροτημένα ή όχι σε κάθε σχολείο άλλες πολιτικές δυνάμεις, το σίγουρο είναι πως οι δυνάμεις μας συγκρούονταν με την κυρίαρχη ιδεολογία, με τη λογική της μοιρολατρίας και του «μικρότερου κακού», με το φιλομαθητικό προφίλ που προσπαθούσε και προσπαθεί να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η παρέμβασή μας σε σημαντικό κομμάτι μαθητών έσπαγε την άγνοια, όπως για παράδειγμα έγινε με τη συμφωνία των Πρεσπών, όπου κόντρα σε όλους οι ΚΝίτες αναδείκνυαν τον πραγματικό ΝΑΤΟικό της χαρακτήρα, διαφώτιζαν γύρω από το ρόλο του ΝΑΤΟ και τις ευθύνες της κυβέρνησης, ανοίγοντας πραγματικά την κόντρα και με τις διάφορες φασιστικές ομάδες που έκαναν προσπάθεια να σπείρουν το εθνικιστικό δηλητήριο και τελικά έφαγαν πόρτα σε εκατοντάδες σχολεία. Οι δυνάμεις μας στην προσπάθειά τους να οργανώσουν μαθητικούς αγώνες και πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις συγκρούονταν με λογικές όπως «με τους αγώνες δεν βγαίνει κάτι», που έμπαιναν εμπόδιο στην ένταξη μαθητών στη δράση. Με τη στάση και τη σκληρή ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση, ακόμα και με το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων, καταφέρναμε να προβληματίζουμε κάποιους, να πείθουμε κάποιους άλλους, να τραβάμε στη δράση νέες δυνάμεις, ανεξάρτητα από το πόσο συμφωνούσαν με όλα όσα βάζαμε.

Και αυτό αποδεικνύει την ικανότητα της Οργάνωσης να επιδρά και να διαμορφώνει κλίμα διεκδίκησης και πολύμορφης αγωνιστικής δράσης. Τα βήματα αυτά, που δεν είναι ενιαία, καθόλου δεν μας εφησυχάζουν. Το αντίθετο, θέτουν μπροστά μας το καθήκον με μεγαλύτερη απαίτηση και καθοδηγητική μέριμνα να στηρίξουμε τις μαθητικές ΟΒ και τον κάθε σύντροφο μαθητή, ώστε το επόμενο διάστημα οι δυνάμεις μας να παίξουν ενιαία τον πρωταγωνιστικό και πρωτοπόρο ρόλο στην κλιμάκωση των αγωνιστικών δράσεων στα σχολεία.

Τα ψήγματα αγωνιστικής δράσης που ξεχωρίζουν σε τμήματα φοιτητών, η πείρα που έχουμε αποκτήσει στη διαμόρφωση πλαισίων, αιχμών και διεκδικήσεων ενόψει των αντιδραστικών αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αποτελούν μια βάση για να καταφέρουμε να γενικεύσουμε τα όποια θετικά βήματα, που είναι μεμονωμένα, να πολλαπλασιαστούν οι εστίες οργάνωσης και διεκδίκησης, με αύξηση του βαθμού οργάνωσης των φοιτητών σε κάθε ίδρυμα και τμήμα.

Ο αρνητικός συσχετισμός που παραμένει στην πλειοψηφία των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων μπορεί με τη δική μας καθοριστική παρέμβαση να μεταβάλλεται μέσα από ένα επίμονο, σταθερό σχέδιο δράσης, διεκδίκησης και διαπάλης, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους και μετρώντας τη δουλειά μας μπροστά στους ετήσιους σταθμούς των φοιτητικών εκλογών που έχουμε μπροστά μας και της πανελλαδικής συνάντησης του ΜΑΣ.

Τα καθοδηγητικά όργανα σε ΑΕΙ - ΤΕΙ και οι αντίστοιχοι καθοδηγητές των Γραφείων Περιοχής, με πρώτη την ευθύνη του ΚΣ και φτάνοντας μέχρι και τα γραφεία των ΟΒ, χρειάζεται να εξασφαλίζουν σε κάθε τμήμα και ίδρυμα την πρωτόβουλη, πολύπλευρη και πρωτοπόρα δράση των δυνάμεών μας στην οργάνωση της πάλης των φοιτητών. Μελετώντας, επεξεργαζόμενοι σε κάθε φάση τον τρόπο και με τι αποτελέσματα υιοθετείται η αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης, που εκφράζεται με τη συσπείρωση περισσότερων συλλόγων και φοιτητών με το συνεκτικό διεκδικητικό πλαίσιο πάλης του ΜΑΣ. Αυτό αποτελεί ιδιαίτερο καθήκον στους συλλόγους όπου η «Πανσπουδαστική ΚΣ» είναι 1η δύναμη. Με στόχο να γίνουν ακόμη περισσότεροι οι σύλλογοι αυτοί, θα δώσουμε και τη μάχη των φοιτητικών εκλογών, που φέτος είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν στις 10 Απρίλη.

Καθοριστικό στοιχείο είναι η στήριξη των φοιτητικών ΟΒ, ώστε κάθε μέλος της ΚΝΕ ή ομάδα κομμουνιστών στο έτος να καταξιώνονται πλατιά μέσα από τη πρωτοπόρα δράση τους, την ικανότητά τους να συσπειρώνουν φοιτητές και να διευρύνουν δεσμούς, να δρουν από κοινού με τους συμφοιτητές τους για όλα τα ζητήματα που απασχολούν, σηκώνοντας την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, τις διοικήσεις και τις άλλες δυνάμεις. Τα λίγα παραδείγματα που υπάρχουν από την παρέμβασή μας σε αυτή την κατεύθυνση και οι δρόμοι που έχουν ανοίξει επιβεβαιώνουν πως χρειάζεται να τεθεί στο επίκεντρο της προσοχής μας.

Κρίσιμο ζήτημα η πορεία οργανωτικής ανάπτυξης της ΚΝΕ, η προώθηση του σχεδίου οικοδόμησης σε κάθε χώρο

Σε όλες μας τις προσπάθειες θα είναι καθοριστική η πορεία της οργανωτικής ανάπτυξης της ΚΝΕ. Σε αυτή τη βάση εκτιμάμε ότι μπορούμε να βελτιωθούμε και στο σχέδιο οικοδόμησης, στο πού ιεραρχούμε και τι μέτρα παίρνουμε. Δεν μπορεί αυτό το καθήκον να αφεθεί στη γενική πολιτική δουλειά. Ειδικά στα σχολεία, όπου αποδείχθηκε ότι η ανάπτυξη της ΚΝΕ είναι καθοριστικός παράγοντας για όλη την πορεία της, σε σημαντικούς χώρους δουλειάς, στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης που τροφοδοτούν βιομηχανικούς κλάδους, στις μεταφορές και αλλού, σε μεγάλα αστικά κέντρα όπου οι δυνάμεις μας είναι λίγες, στα μικρά έτη των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ όλης της χώρας.

Το νέο ΚΣ χρειάζεται να εξετάσει πιο διεξοδικά τα ζητήματα οικοδόμησης, και σε διευρυμένη του Σύνοδο μετά το Συνέδριο.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Με τη λήξη των εργασιών μας μπορούμε να πούμε ότι η αποφασιστικότητα, η αισιοδοξία που εκφράστηκε στο 12ο Συνέδριο και αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό το σύνολο της προσυνεδριακής διαδικασίας, θα είναι το εφαλτήριο νέων, πιο δυνατών προσπαθειών για να γίνει πράξη το σύνθημα του Συνεδρίου μας: «Πιο πολλοί και πιο ικανοί, ανοίγουμε το δρόμο για το πραγματικά σύγχρονο και νέο, για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων, το σοσιαλισμό».

Αυτό θα μεταφέρει κάθε σύνεδρος στην Οργάνωσή του, στο χώρο του, απ' άκρη σ' άκρη όλης της χώρας. Αυτό θα είναι το μήνυμα που θα στείλουμε, με πράξεις και όχι με λόγια, από την επόμενη κιόλας μέρα, συσπειρωμένοι στις αποφάσεις, ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες που έχει για την ΚΝΕ το Κόμμα μας.

ΖΗΤΩ ΤΟ 12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ!

ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΣ, ΤΟ ΚΚΕ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ