ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Με υψηλές προσδοκίες η ελληνική αποστολή

Με μία από τις μεγαλύτερες αλλά και πλέον φιλόδοξες αποστολές των τελευταίων ετών και αρκετές προσδοκίες διάκρισης, κυρίως στα άλματα, θα μετάσχει η Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, που θα διεξαχθεί στη Γλασκόβη από σήμερα Παρασκευή 1/3 έως την Κυριακή 3/3. Συνολικά στην πόλη της Σκοτίας θα βρεθούν 637 αθλητές και αθλήτριες από 49 χώρες, αριθμός - ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης, ξεπερνώντας τις 629 συμμετοχές που υπήρχαν στην αντίστοιχη διοργάνωση της Πράγας.

Η ελληνική ομάδα αποτελείται από 17 αθλητές/τριες, η μεγαλύτερη αποστολή από τη διοργάνωση του 2005 και έπειτα. Συμπεριλαμβάνονται τέσσερις από τους έξι αθλητές που κέρδισαν μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Βερολίνο τον περασμένο Αύγουστο. Στην αποστολή δεσπόζουν οι παρουσίες των χρυσών στο Βερολίνο Κατερίνας Στεφανίδη, Μίλτου Τεντόγλου και Βούλας Παπαχρήστου, της ασημένιας της ίδιας διοργάνωσης Νικόλ Κυριακοπούλου καθώς και του ασημένιου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου του 2017, Κώστα Φιλιππίδη. Ωστόσο, ειδικά για τη διοργάνωση της Γλασκόβης οι ελληνικές προσδοκίες διάκρισης δεν σταματούν στους συγκεκριμένους, αντίθετα διάχυτη είναι η αισιοδοξία και για τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής.

Στο επίκεντρο τα άλματα

Οσον αφορά τα αγωνίσματα οι περισσότερες ελπίδες διάκρισης συγκεντρώνονται στο άθλημα του επί κοντώ καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία θα υπάρξει πενταπλή εκπροσώπηση. Τρεις στην κατηγορία των γυναικών, οι Στεφανίδη, Κυριακοπούλου, Πόλακ και δύο στους άνδρες, οι Κώστας Φιλιππίδης και Εμμανουήλ Καραλής. Η Κατερίνα Στεφανίδη, έχοντας ως εφαλτήριο την πρωτιά στην αντίστοιχη διοργάνωση του Βελιγραδίου το 2017, στοχεύει σε κάτι αντίστοιχο και φέτος προκειμένου να υπερασπιστεί τον τίτλο της και να προσθέσει ένα ακόμη χρυσό στην πλούσια συλλογή της. Η Νικόλ Κυριακοπούλου με εφαλτήριο το φετινό 4,81 μ., που αποτελεί το ρεκόρ της στον κλειστό στίβο, διεκδικεί να ανέβει για μία ακόμη φορά στο βάθρο των νικητριών. Ο Κώστας Φιλιππίδης με την εμπειρία των 5 προηγούμενων συμμετοχών του σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θέλει να υπερασπιστεί το ασημένιο μετάλλιο της προηγούμενης διοργάνωσης στο Βελιγράδι. Ο Εμμανουήλ Καραλής μπορεί να έχει το ρόλο του νεότερου της αποστολής, ωστόσο το φετινό του άλμα στα 5,75 μ. θέτει τον πήχη των προσδοκιών ψηλά.

Εκ των βασικών ελληνικών προσδοκιών διάκρισης στο Ευρωπαϊκό Κλειστού, ο Μίλτος Τεντόγλου κάνει πρεμιέρα σήμερα στο μήκος

Eurokinissi

Εκ των βασικών ελληνικών προσδοκιών διάκρισης στο Ευρωπαϊκό Κλειστού, ο Μίλτος Τεντόγλου κάνει πρεμιέρα σήμερα στο μήκος
Από κει και πέρα ελπίδες διάκρισης συγκεντρώνονται και στα οριζόντια άλματα, με τον Μίλτο Τεντόγλου να θεωρείται το φαβορί για το χρυσό στο μήκος χάρη στα 8,23 μ. (ισοφάριση πανελλήνιου ρεκόρ) που έχει κάνει φέτος και αποτελεί την κορυφαία επίδοση από όσους θα λάβουν μέρος στο αγώνισμα. Η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν παρά τον τραυματισμό που την ταλαιπώρησε το προηγούμενο διάστημα, από τη στιγμή που κατάφερε να δώσει το «παρών» οι βλέψεις για βάθρο υπάρχουν. Στις κούρσες ξεχωρίζει η παρουσία του έμπειρου Κώστα Δουβαλίδη στα 60 μ. εμπόδια που θα μετρήσει την 4η συμμετοχή του σε αντίστοιχη διοργάνωση.

Τα βλέμματα σε επί κοντώ και μήκος

Με τις μισές συμμετοχές της ελληνικής αποστολής να μπαίνουν με το... καλημέρα στη δράση το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται κυρίως στα προκριματικά του επί κοντώ των ανδρών και τις προσπάθειες των Φιλιππίδη - Καραλή καθώς και στο μήκος με την παρουσία του Τεντόγλου. Τις προσπάθειές της θα αρχίσει και στο τριπλούν η Βούλα Παπαχρήστου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών σήμερα: ΠΡΩΙ: 12.03 Μήκος (Α) πρ. Τεντόγλου, 13.30 Σφαιροβολία (Α) πρ. Σκαρβέλης, 13.55 1.500 μ. (Α) πρ. Δημητράκης, 14.00 τριπλούν (Γ) πρ. Παπαχρήστου 14.30 Υψος (Α) πρ. Μπανιώτης 15.00 400 μ. (Γ) πρ. Βασιλείου. ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 21.00 Επί κοντώ (Α) πρ. Φιλιππίδης, Καραλής.

  • Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε καθοριστεί η τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων από ελληνικό κανάλι.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
Μονόδρομος η ανάκαμψη

Με τις ελπίδες για τετράδα να έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και πλέον βασική επιδίωξη να μην μπλέξει περισσότερο, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει σήμερα στο ΣΕΦ την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (21.30 NS2) για την 23η αγωνιστική της Euroleague. Σε ένα από τα πλέον δυνατά τεστ που έχουν να δώσουν μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης στη διοργάνωση, οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να το βγάλουν με επιτυχία προκειμένου τα πράγματα να μη γίνουν χειρότερα. Και αυτό γιατί με απολογισμό 12 νίκες - 11 ήττες έχουν κατρακυλήσει στην 7η θέση (βάσει και των ισοβαθμιών) και σε περίπτωση νέας αποτυχίας τα πράγματα θα γίνουν ρευστά ακόμα και για την παρουσία στην οκτάδα. Την ίδια στιγμή προερχόμενη από τέσσερις σερί ήττες, η ελληνική ομάδα ψάχνει πέραν των πρακτικών λόγων την ηχηρή επιστροφή στις επιτυχίες και για λόγους ψυχολογίας ενόψει και της συνέχειας στη διοργάνωση. Για τον προπονητή του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ, το γεγονός ότι οι παίκτες του έχουν σήμερα να αντιμετωπίσουν έναν αντίπαλο υψηλού επιπέδου δείχνει και το αντίστοιχο επίπεδο μπάσκετ που θα πρέπει να παίξουν προκειμένου να φθάσουν στην επιτυχία. Οπως παραδέχθηκε, η νίκη, και μάλιστα απέναντι σε έναν τόσο ισχυρό αντίπαλο, θα αποτελέσει βάλσαμο σε μια δύσκολη περίοδο που διανύει η ομάδα και εφαλτήριο ανάκαμψης. Εδειξε δε ιδιαίτερα ευχαριστημένος για το ότι το παιχνίδι τη συγκεκριμένη στιγμή τυχαίνει να γίνεται εντός έδρας ποντάροντας πολλά στην παρουσία των οπαδών. Στα αμιγώς αγωνιστικά το «παρών» θα δώσει ο Βασίλης Σπανούλης που ξεπέρασε εντελώς τη θλάση που τον ταλαιπώρησε τις τελευταίες μέρες. Αντίθετα, θα απουσιάσει ο Στρέλνιεκς που γύρισε τραυματίας από τους αγώνες της Εθνικής Λετονίας. Κάτι που μάλιστα έκανε έξαλλο τον Ντέιβιντ Μπλατ, ο οποίος το σχολίασε ιδιαίτερα.

  • Αλλα σημερινά παιχνίδια: Μπούντουτσνοστ - Μπάγερν Μονάχου (20.00 NS5), Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης (22.00 NS3).
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Λαμιώτικο γλέντι - «ερυθρόλευκο» σοκ

Στη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της έφθασε η Λαμία με την πρόκρισή της στα ημιτελικά του Κυπέλλου αφού πραγματοποιώντας την έκπληξη της διοργάνωσης επικράτησε του Ολυμπιακού στο Φάληρο με 1-0 και βρέθηκε στην τετράδα, παρά το 3-3 του πρώτου αγώνα. Η ομάδα της Φθιώτιδας θα δώσει το «παρών» στην κλήρωση της ΕΠΟ για τα ζευγάρια της τετράδας μαζί με τους ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Πανιώνιο. Το μοναδικό γκολ της χτεσινής συνάντησης σημείωσε ο Τομάς στο 54' στη μοναδική τελική προσπάθεια των φιλοξενούμενων στο ματς. Ωστόσο πρωτεργάτης της επιτυχίας αναδείχθηκε ο πορτιέρο των Λαμιέων, Ισραηλινός Σαράνοβ, που κράτησε όρθια κυρίως στο β' μέρος την ομάδα του πραγματοποιώντας τουλάχιστον 15 σωτήριες επεμβάσεις, με κυριότερη την απόκρουση πέναλτι του Φορτούνη στο 84'. Στην άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός, που είχε την πρωτοβουλία σε όλο το ματς και ιδιαίτερα μετά το 60', όταν κυριάρχησε πλήρως επιθετικά, παρά τη σωρεία χαμένων ευκαιριών (30 τελικές), υστέρησε στο να τις αξιοποιήσει αλλά και να νικήσει τον πρωταγωνιστή της αναμέτρησης, Σαράνοβ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Λοντίγκιν, Κούτρης, Σισέ, Μιράντα, Τσιμίκας, Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης (56' Φορτούνης), Νάτχο, Μασούρας, Γκερέρο (56' Ποντένσε), Σολδάνο (66' Χασάν).

ΛΑΜΙΑ: Σαράνοβ, Ασίγκμπα, Καρυπίδης, Πλιάτσικας, Σκόνδρας, Μπεχαράνο (80' Βασιλαντωνόπουλος), Μπλάζιτς (67' Μπουλούλης), Ασούμπρε (58' Ρόμανιτς), Τομάς, Επστάιν, Καραμάνος.

VOLLEYLEAGUE
Δοκιμασία Ολυμπιακού στη Σύρο

Με τη δοκιμασία του πρωτοπόρου Ολυμπιακού στη Σύρο κόντρα στον Φοίνικα (Ερμούπολη, 20.30) ανοίγει σήμερα η αυλαία της 18ης αγωνιστικής στη Volleyleague, το κυρίως μέρος της οποίας θα διεξαχθεί αύριο Σάββατο 2/3. Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος θέλει να προσθέσει μια ακόμη επιτυχία που θα τον διατηρήσει στην κορυφή και σε απόσταση ασφαλείας από τους διώκτες του. Από την άλλη ο γηπεδούχος Φοίνικας καίγεται για τους βαθμούς στην προσπάθεια που κάνει για να μπει στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ
Επιστροφή στο ΟΑΚΑ

Στο ΟΑΚΑ θα δώσει τελικά τους δύο πρώτους αγώνες της για τα προκριματικά του EURO 2020 με Ιταλία και Αρμενία η Εθνική ανδρών. Σε αυτό κατέληξε η ΕΠΟ μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με την «Καραϊσκάκης ΑΕ». Υπενθυμίζεται πως το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα δίνει στο Παγκρήτιο τα εντός έδρας ματς για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά μέχρι τον Ιούνη εκτιμάται πως δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για το στέγαστρο. Υπό το φόβο της επιβολής ρήτρας (1 εκατ. ευρώ) από την UEFA, η Ομοσπονδία αποφάσισε να παίξει σε άλλο γήπεδο στις 8 και 11 Ιούνη για τις συγκεκριμένες αναμετρήσεις. Αν και αρχικά είχε τεθεί στο τραπέζι η επιστροφή στο ΟΑΚΑ οι πληροφορίες ήθελαν τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Αγγελο Αναστασιάδη, να εκφράζει την προτίμησή του στο «Γ. Καραϊσκάκης», κάτι που τελικά δεν ευδοκίμησε.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΑΝΔΡΕΣ

60 μ.: Κώστας Ζήκος

60 μ.: Παναγιώτης Τριβυζάς

60 μ.: Μάκης Στεργιούλης

60 μ. εμπ.: Κώστας Δουβαλίδης

1.500 μ.: Ανδρέας Δημητράκης

Υψος: Κώστας Μπανιώτης

Επί κοντώ: Κώστας Φιλιππίδης

Επί κοντώ: Εμμανουήλ Καραλής

Μήκος: Μίλτος Τεντόγλου

Σφαιροβολία: Νικόλας Σκαρβέλης

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

60 μ.: Ραφαέλα Σπανουδάκη

400 μ.: Ειρήνη Βασιλείου

Υψος: Τατιάνα Γκούσιν

Επί κοντώ: Κατερίνα Στεφανίδη

Επί κοντώ: Νικόλ Κυριακοπούλου

Επί κοντώ: Ελένη Πόλακ

Τριπλούν: Βούλα Παπαχρήστου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ