ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2019 - Κυριακή 3 Μάρτη 2019
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΒΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΒΟΣ
ΦΩΤΟ

Στις 6 Μάρτη 2019 συμπληρώνονται επτά χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος σύζυγος και πατέρας μας ΛΟΥΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. Γεννήθηκε στην Πολωνία το 1956 από πολιτικούς πρόσφυγες, γαλουχήθηκε με τα ιδανικά του Κομμουνιστικού Κόμματος και στα 19 του χρόνια έγινε μέλος της Νεολαίας του Κόμματος στην Πολωνία.

Το 1983 επαναπατρίστηκε και έμεινε στα Ανω Λιόσια. Με τον επαναπατρισμό του έπιασε δουλειά στον ΟΤΕ ως συμβασιούχος αλλά η σύμβασή του δεν ανανεώθηκε λόγω της πολιτικής του δράσης.

Εκτοτε εργάστηκε στη ΔΕΗ στην περιοχή της Ελευσίνας. Αναδείχτηκε πρόεδρος της ΤΔΕ της ΕΤΕ - ΔΕΗ, αντιπρόσωπος στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας. Αλλά και στην περιοχή που ζούσε δρούσε πολιτικά γιατί ο εργαζόμενος πρέπει να μάθει την αλήθεια όπου κι αν ζει και δουλεύει.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ.

Η σύζυγός του Βασιλική Λούπα, τα παιδιά του Φανή, Τάσος, Αγησίλαος και η εγγονή του Χρύσα

***

Στη μνήμη της ΦΩΤΩΣ ΖΑΡΑΓΚΑ προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Τα παιδιά της Μαριάνθη - Αλεξάνδρα

***

ΦΩΤΟ

Στις 23/1/2019 «έφυγε» απροσδόκητα για το στερνό ταξίδι ο σύντροφος, συναγωνιστής και φίλος ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΕΦΕΡΙΑΔΗΣ, σε ηλικία 61 χρόνων. Γεννήθηκε στην Κοκκινιά το 1958. Καταγόταν από εργατική οικογένεια αγωνιστών κομμουνιστών. Οι παππούδες του ήταν πρόσφυγες από τη Μ. Ασία. Ο πατέρας του, Στάθης, συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και ήταν απόφοιτος της Σχολής Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα. Μετά τα Δεκεμβριανά πιάστηκε και στάλθηκε εξορία στη Μακρόνησο και τον Αη Στράτη. Εμεινε ενεργός και πιστός στο ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο Αντώνης, αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, από τα μαθητικά του χρόνια, οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1975 και στη συνέχεια στο ΚΚΕ το 1977, ενώ τον ελεύθερο χρόνο του δούλευε στη «Χαλυβουργική» για να βοηθήσει την οικογένειά του. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στην Μπρατισλάβα της Σ.Δ. Τσεχοσλοβακίας το διάστημα 1976 - 1982, όπου και ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Τσεχοσλοβακίας στη Σλοβακία.

ΠΑΛΑΒΟΥ ΣΟΦΙΑ (Ελένη)
ΠΑΛΑΒΟΥ ΣΟΦΙΑ (Ελένη)
Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάστηκε ως μηχανολόγος σε στελεχιακές θέσεις σε διάφορες βιομηχανίες (ΒΙΔΟΜΕΤ, ΕΑΒ, ΔΟΛ κ.α.). Συμμετείχε ενεργά στο συνδικαλιστικό κίνημα και μάλιστα απολύθηκε πολλές φορές γι'' αυτή του τη δράση. Τελευταία εργαζόταν ως αυτοαπασχολούμενος.

Η συμμετοχή του στο μαζικό κίνημα ήταν δυναμική και αδιάλειπτη. Ηταν μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, μέλος της Λαϊκής Επιτροπής και της ΠΑΣΕΒΕ του Κορυδαλλού. Ολη του η ζωή ήταν συνυφασμένη με τη δράση του ΚΚΕ, για το οποίο αγωνίστηκε μέχρι το τέλος.

Στη μνήμη του οι σύντροφοι, φίλοι και συμφοιτητές του από τη Σ.Δ. Τσεχοσλοβακίας καταθέτουν, μέσω της ΚΟΒ Εξαρχείων, για την ενίσχυση του ΚΚΕ, 320 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Κυριακή πρωί, λίγο πριν από τη συνέλευση του κλαδικού σωματείου των φαρμακεργατών, σκάει μύτη η Αλέκα. «Τι κάνεις εδώ; Εχεις κόσμο στο σπίτι». «Ολα θα γίνουν», απαντάει. Πριν από το τέλος της συνέλευσης παίρνει το λόγο. Αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων στη ΒΙΟΦΑΡΜ στο τέλος λέει: «Και τώρα, συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να φύγω γιατί σε λίγες ώρες παντρεύομαι». Ακολούθησε παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα και απ'' όλα τα στόματα ευχές για καλά στέφανα και καλούς απογόνους.

Θα σε θυμόμαστε πάντα.

Στη μνήμη της ΑΛΕΚΑΣ ΜΠΕΝΑΤΟΥ προσφέρουμε στο ΚΚΕ για οικονομική ενίσχυση 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Τύπου - Χάρτου (Δυτικά) της Βιομηχανίας.

Οι σύντροφοί σου από τη ΒΙΟΦΑΡΜ

Μίλτος - Μαριάννα, Θανάσης - Ντέιζη, Κώστας Στασινός

  • Στη μνήμη της συντρόφισσας ΑΛΕΚΑΣ ΜΠΕΝΑΤΟΥ, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ προσφέρουν 125 ευρώ στο Κόμμα μέσω ΚΟΒ Οινοφύτων - Αυλώνα.
  • Ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Σεπολίων «Η Αναγέννηση», στη μνήμη της προέδρου του, ΑΛΕΚΑΣ ΜΠΕΝΑΤΟΥ, που τόσο αναπάντεχα «έφυγε» στις 8/2/2019, προσφέρει στο κόμμα της εργατικής τάξης, μέσα από τις γραμμές του οποίου πάλεψε έως το τέλος με πίστη και αυταπάρνηση για τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Σεπολίων.

ΣΑΛΑΣΙΔΗΣ ΔΑΥΙΔ (Λάμπης)
ΣΑΛΑΣΙΔΗΣ ΔΑΥΙΔ (Λάμπης)
***

ΦΩΤΟ

Την Κυριακή 3/3/2019 θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ (ΜΠΑΜΠΗ) ΤΣΕΛΟΥΔΗ, στον Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου στο Ν. Πύργο Ιστιαίας Ευβοίας.

Γεννημένος το 1935 στο Ν. Πύργο από γονείς πρόσφυγες, μπήκε από μικρός στη βιοπάλη. Η ζωή του ήταν δεμένη με το χωράφι. Γεύτηκε τα βάσανα του αγρότη, την αδικία, την εκμετάλλευση και γι'' αυτό στρατεύτηκε στο ΚΚΕ, που υπηρέτησε σταθερά και αταλάντευτα μέχρι το τέλος. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και η προσφορά του στα κοινά. Για χρόνια πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού στο χωριό του και την τετραετία 1986 - 1990 πρόεδρος της κοινότητας. Πάλεψε για να αναδειχθούν τα προβλήματα του χωριού του, να διεκδικήσει λύσεις μακριά από την αντίληψη της διαχείρισης και να δουν οι αγρότες καλύτερες μέρες.

Στη μνήμη του η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ιστιαίας.

***

ΦΩΤΟ

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών το Σάββατο 2 Μάρτη 2019 από το θάνατο του σ. ΤΑΚΗ ΓΙΑΝΝΟΥΚΑ τα παιδιά του Αθανάσιος Γιαννούκας και Βάσω Γιαννούκα στη μνήμη του προσφέρουν στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 14 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και πατέρα μας ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΙΤΜΙΔΕΛΗ.

Αντί μνημοσύνου, οι κόρες του Βασιλική, Βαγγελιώ, Ταρσία και Παυλίνα προσφέρουν στο τιμημένο ΚΚΕ το ποσό των 80 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Οδηγών Ταξί.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μου θείου ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΤΣΟΥ προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κουκακίου, το ποσό των 50 ευρώ.

Η ανιψιά του Φρύνη Μασκαλάρη

***

ΦΩΤΟ

Πριν από τέσσερα χρόνια, στις 18 Μάρτη 2015, «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΕΝΟΣ - ΓΙΟΥΒΡΗΣ, από το Μεγαλοχώρι Τρικάλων, μέλος του ΚΚΕ και από τους πρώτους που πήρε μέρος στην ΕΑΜική Αντίσταση και κατόπιν στον ΔΣΕ. Μετά την ήττα του ΔΣΕ από τον ταξικό αντίπαλο κατέληξε ως πολιτικός πρόσφυγας στις σοσιαλιστικές χώρες, πρώτα στην Πολωνία και μετά στην Ουγγαρία (Βουδαπέστη).

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Επαναπατρίστηκε το 1989 και συνέχισε τους αγώνες μέσα από το ΚΚΕ. Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε μέλος του τιμημένου ΚΚΕ στη γενέτειρά του, το Μεγαλοχώρι Τρικάλων.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Μαρία, οι δύο κόρες του Αλεξάνδρα και Ρίτα, τα οχτώ εγγόνια και τα οχτώ δισέγγονά του προσφέρουν 50 ευρώ στην ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ και 50 ευρώ στο παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

***

ΦΩΤΟ

Τιμώντας τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ προσφέρω συμβολικά 150 ευρώ ενίσχυση μέσω της ΚΟΒ Νεάπολης Νίκαιας, στη μνήμη της ΣΤΕΛΛΑΣ ΘΩΜΑΪΔΗ.

Ο σύντροφός της, Κώστας Θωμαΐδης

***

ΦΩΤΟ

Στις 4 Μάρτη του 2019 συμπληρώνονται 15 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα και παππού, ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Στη μνήμη του, αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Λιούμη Αιγάλεω.

Η σύζυγος Μαρία, τα παιδιά Μπάμπης και Στράτος, τα εγγόνια

***

Ο Χιώτης Παναγιώτης προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ στη μνήμη της μητέρας του ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ ΧΙΩΤΗ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΥ, που στις 10 Μάρτη συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατό του, μαχητή του ΔΣΕ, η οικογένεια του Βασίλη Γκιτάκου καταθέτει 90 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Αγίας Βαρβάρας.

***

ΦΩΤΟ

ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
«Εφυγε» από κοντά μας πρόσφατα (15/1/2019), σε ηλικία 79 ετών, ο σύντροφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΕΡΕΜΑΚΗΣ, πιστός αγωνιστής του ΚΚΕ, μέχρι το τέλος του ακούραστος καθημερινά στον αγώνα για το δίκιο του εργάτη στο γιαπί, στη γειτονιά, παντού.

Στη μνήμη του οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Κέντρου Αγίων Αναργύρων προσφέρουν 150 ευρώ.

***

Με τη συμπλήρωση 8 χρόνων από την απώλεια του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΒΡΙΚΑ προσφέρουμε 50 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Βύρωνα.

***

Στη μνήμη της ΑΝΥΦΑΝΤΗ - ΚΟΥΡΑΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ (Πίτσα) ο Μαγγανάς Γιάννης προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ναυτεργατών, 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στις 12 Φλεβάρη 2002 «έφυγε» από τη ζωή ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΒΟΣ. Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, απολύθηκε στις 19/12/1943. Οπως αναγράφεται στην αιτιολογία, «απολύεσαι του Αστυνομικού Σώματος διότι ηρνήθεις να εκτελέσεις διαταγήν ην διέταξεν Γερμανός αξιωματικός». Περνά στην παρανομία, την άνοιξη του 1944 ανεβαίνει στην ελεύθερη Ελλάδα, στη Βίνιανη, και από εκεί περνά στον ΕΛΑΣ Πελοποννήσου.

Για περισσότερα από 60 χρόνια έδωσε όλες τις δυνάμεις του μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ για τη μεγάλη υπόθεση της εργατικής τάξης, για τα συμφέροντα της πατρίδας και του λαού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΝΔΡΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΝΔΡΟΣ
Συλλαμβάνεται τον Απρίλη του 1948 και για 15 χρόνια έζησε το μαρτύριο της Μακρονήσου και των φυλακών Επταπυργίου, Αβέρωφ, Αίγινας, Κέρκυρας, Βούρλων, Γυάρου.

Στη μνήμη του, όπως και στη μνήμη της συντρόφου και συζύγου του ΣΟΦΙΑΣ (με ψευδώνυμο Ελένη), που δυναμικά και με θάρρος αντιμετώπισε τις στερήσεις, τις διώξεις, τα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας και τις εξορίες, η οικογένεια της Γεωργίας Παλαβού προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Υμηττού.

***

ΦΩΤΟ

Στις 21 Φλεβάρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» ο προπάππους μας ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΡΚΟΥ. Μας λείπουν το χαμόγελο, η ζεστή αγκαλιά του, αλλά και οι αστείες ατάκες του.

Οι δισεγγονές Αναστασία και Αθανασία Πουντίδου προσφέρουν 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ ΜΜΕ, στο κόμμα του, το τιμημένο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ 2

Πέρασαν 40 μέρες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αδελφή και θεία ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΙΑΤΟΠΟΥΛΟΥ. Στη μνήμη της καθώς και στη μνήμη του γαμπρού μας ΛΟΥΚΑ ΜΑΓΚΛΑΡΑ, που «έφυγε» από τη ζωή πριν από 3 μήνες, προσφέρουμε 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Κίμων - Μαρία - Κέλλυ - Μαρίλυ

***

ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη του πατέρα μου ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΟΥΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, των θείων μου ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΚΟΥΤΡΟΠΟΥΛΟΥ και ΣΑΛΑΣΙΔΗ ΛΑΜΠΗ και του συμπεθέρου μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ προσφέρω στο ΚΚΕ 500 ευρώ, ως δεύτερη δόση.

Γεώργιος Αναστ. Κουτρόπουλος, Αργυρούπολη

***

ΦΩΤΟ

Στις 10 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από τη μέρα που «έφυγε» το αγαπημένο μου παιδί, ΣΑΡΑΝΤΗΣ, άδικα από τη ζωή. Στη μνήμη του προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή» και 60 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Σαραντόπουλος Μπάμπης


ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ ΚΟΥΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ ΚΟΥΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΠΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΠΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΤΣΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΤΣΟΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΕΝΟΣ ΓΙΟΥΒΡΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΕΝΟΣ ΓΙΟΥΒΡΗΣ

ΘΩΜΑΪΔΟΥ ΣΤΕΛΛΑ
ΘΩΜΑΪΔΟΥ ΣΤΕΛΛΑ

ΜΠΕΝΑΤΟΥ ΑΛΕΚΑ
ΜΠΕΝΑΤΟΥ ΑΛΕΚΑ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΠΑΜΠΗΣ) ΤΣΕΛΟΥΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΠΑΜΠΗΣ) ΤΣΕΛΟΥΔΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΕΦΕΡΙΑΔΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΕΦΕΡΙΑΔΗΣ

ΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΣ
ΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΣ

ΛΟΥΚΑΣ ΜΑΓΚΛΑΡΑΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΜΑΓΚΛΑΡΑΣ

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΙΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΙΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΡΚΟΥ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΡΚΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΕΡΕΜΑΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΕΡΕΜΑΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΤΜΙΔΕΛΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΤΜΙΔΕΛΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ