ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Καμία συνεργασία με τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ

Ανακοίνωση για ΝΑΤΟικό στρατιωτικό πρόγραμμα πρακτικής άσκησης

«Δεν θέτουμε την επιστήμη μας στην υπηρεσία των σφαγέων του ΝΑΤΟ! Επιστήμη και Ερευνα στην υπηρεσία του λαού!» δηλώνει το Τομεακό Συμβούλιο ΑΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ, με αφορμή το ενημερωτικό δελτίο που διαβιβάστηκε τις τελευταίες μέρες στα ακαδημαϊκά e-mail των φοιτητών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης για συμμετοχή σε ΝΑΤΟικό στρατιωτικό πρόγραμμα πρακτικής άσκησης. Οπως ενημερώνονται, το πρόγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς και πρόσφατους πτυχιούχους και προσφέρει «μοναδικές ευκαιρίες για εργασία σε διαβαθμισμένα στρατιωτικά projects τεχνολογίας πληροφοριών». Το κείμενο παραπέμπει σε ιστοσελίδα όπου το πρόγραμμα διαφημίζεται ως «ευκαιρία απόκτησης εμπειρίας», «εμπλουτισμού του βιογραφικού» και «αμέτρητων δυνατοτήτων» που προσφέρονται στο ΝΑΤΟ, και στη φόρμα υποβολής αίτησης συμμετοχής.

Στην ανακοίνωσή του το ΤΣ ΑΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ τονίζει: «Είναι τεράστια η ευθύνη του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Τμήματος, που συνάπτει συμφωνίες "συνεργασίας" με τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ και που προώθησε το συγκεκριμένο mail.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά, αφού πέρυσι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χρηματοδότησε ερευνητική ομάδα του ΙΤΕ για την "ανάπτυξη υλικών με απώτερη εφαρμογή της Ερευνας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών", όπου μπορεί να προκύψει ένα εξελιγμένο ραντάρ που θα "βλέπει" περιοχές οι οποίες σήμερα παραμένουν "τυφλές", ουσιαστικά δηλαδή χρηματοδοτούν την Ερευνα με σκοπό την τελειοποίηση της πολεμικής τους μηχανής και τη βελτίωση των πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, για την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Φυσικά, το Ιδρυμα έχει βρει στρωμένο το έδαφος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε βάση του ΝΑΤΟ και έχει δώσει πάνω από 2% του κρατικού προϋπολογισμού για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ (παίρνοντας μάλιστα και τα συγχαρητήρια του Τραμπ!). Εδώ, στην Κρήτη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επεκτείνει και τη βάση της Σούδας, μετατρέπει όλη την Κρήτη σε μαγνήτη κινδύνων,, ειδικά αν πάρουμε υπόψη συνολικά τις εξελίξεις και τις αυξανόμενες συγκρούσεις στην περιοχή.

Με αυτήν τη "συνεργασία", όμως, το πάνε ένα βήμα παραπέρα, αφού καλούν τους φοιτητές να εντάξουν τις επιστημονικές τους γνώσεις στις υπηρεσίες της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα το ακαδημαϊκό έργο του Πανεπιστήμιου Κρήτης να είναι αυτό που θα "συνδιαμορφώσει", μέσω των φοιτητών του που θα κάνουν αυτήν την πρακτική άσκηση, τη νέα τεχνολογία που θα αξιοποιηθεί για το μακελειό ολόκληρων λαών. ΝΑΤΟ σημαίνει πόλεμοι, προσφυγιά, επικίνδυνοι σχεδιασμοί, αλλαγές συνόρων και αιματοκύλισμα λαών, πνιγμένοι πρόσφυγες στις θάλασσές μας, είναι αμέτρητη η λίστα με τα εγκλήματά τους και την ξέρουμε καλά.

Αυτή η συμφωνία "συνεργασίας" δεν έχει τη αποδοχή μας. Το δρόμο τον δείχνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι που ξεσηκώθηκαν και ακύρωσαν πρόγραμμα του ΝΑΤΟ τις προηγούμενες μέρες στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο!». Τέλος, το ΤΣ ΑΕΙ Ηρακλείου, καλεί να μη συμπληρώσει κανένας φοιτητής την αίτηση πρακτικής άσκησης.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ
Σήμερα η ημερίδα για τις κοινωνικές επιστήμες

Ημερίδα με θέμα τις κοινωνικές επιστήμες και τίτλο «Μια άλλη μέρα στο Πάντειο» διοργανώνουν η ΚΟΒ Παντείου του ΚΚΕ και η ΤΟ Παντείου της ΚΝΕ, σήμερα Πέμπτη, στο ισόγειο του κτιρίου ΔΕΣΚοι (Χαριλάου Τρικούπη 1 & Λαγουμιτζή), στην Καλλιθέα, δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η κεντρική εκδήλωση της ημερίδας πραγματοποιείται από τις 2 μ.μ. έως τις 3.30 μ.μ., με τίτλο «Μαρξισμός και Κοινωνικές Επιστήμες: Με τη δύναμη των ιδεών μας, δίνουμε τη μάχη για την κοινωνία των σύγχρονων αναγκών μας» και ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ, δρ. Κοινωνιολογίας.

Το πρόγραμμα της ημερίδας και οι εισηγητές έχουν ως εξής:

  • 11 π.μ. - 1 μ.μ.: 1η Ενότητα:«Ατομο vs Κοινωνίας. Ο κοινωνικός άνθρωπος στο προσκήνιο της επιστημονικής έρευνας»

Εισηγητές:

Αννα Λάζου, επίκουρη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Ανθρωπολογίας, ΕΚΠΑ: «Ανθρωπος, Φύση και Πράξη: Τα θεμέλια μιας μαρξιστικής ανθρωπολογίας - Κριτικά σχόλια στον αναλυτικό ατομικισμό».

Τάσος Τραβασάρος, ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής, υποψήφιος διδάκτορας Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ: «Μαρξισμός και Ψυχολογία: Το μεθοδολογικό υπόβαθρο και οι βασικές αρχές της πολιτισμικής - ιστορικής σχολής του L.S. Vygotsky».

Γιάννης Πράνταλος, κοινωνιολόγος, δρ. Φιλοσοφίας: «Το αφηρημένο άτομο ως τόπος συγκρότησης της αστικής κοινωνίας».

Δημήτρης Κοιλάκος, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, δρ. Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Σόφιας: «Μεθοδολογικός ανορθολογισμός με δήθεν ριζοσπαστικό περίβλημα».

  • 4 μ.μ. - 6 μ.μ.: 2η Ενότητα:«Τα αδιέξοδα της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας: Ιδεολογικές και πολιτικές αφηγήσεις σε κρίση».

Εισηγητές:

Μιχάλης Φραγκομιχελάκης, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πολυτεχνείο Κρήτης: «Κοινωνία της γνώσης και κοινωνία της ανεργίας: Σχέσεις μεταξύ γνώσης και εργασίας στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία».

Αγάπιος Παπανεοφύτου, ομότιμος καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Ο εργαζόμενος ως καταναλωτής, η εργασία ως εμπόρευμα: Η ψευδεπίγραφη ισοτιμία στο αστικό Δίκαιο».

Βαγγέλης Μπάδας, υποψήφιος διδάκτορας ΠΕΙ, Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Η μαρξιστική κριτική στο (αστικο)δημοκρατικό αίτημα».

Αποστόλης Χαρίσης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, δρ. Κοινωνιολογίας: «"Αμεση", "πραγματική" και "συμμετοχική" δημοκρατία: Παλιά ιδεολογήματα και σύγχρονες αστικές επιδιώξεις».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δράσεις για τον ΟΑΣΘ και τις μετακινήσεις των νέων

INTIME NEWS

Πλατιά εξόρμηση ενόψει της Τρίτης 19 Μάρτη, που καλούν σε μέρα δράσης για τα συγκοινωνιακά προβλήματα, προγραμματίζουν τις επόμενες μέρες οι ΟΒ της ΚΝΕ Δήμου Θεσσαλονίκης, Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζουν εξορμήσεις σε όλους τους χώρους της πόλης, σε νέους εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές για τα προβλήματα μετακινήσεων, τις ελλείψεις σε δρομολόγια, τις τεράστιες ελλείψεις στον ΟΑΣΘ σε προσωπικό και εξοπλισμό, την κοροϊδία της κυβέρνησης για τη δήθεν ενίσχυση του Οργανισμού.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:

  • Οι σπουδαστές του ΤΕΙ στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες στη γραμμή 52 στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό κάθε πρωί ή μεσημέρι στη στάση έξω από το ΑΤΕΙΘ, περιμένουν κατά εκατοντάδες και λεωφορείο περνάει σπάνια, με αποτέλεσμα να χάνουν υποχρεωτικά εργαστήρια! Οι φοιτητές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, οι σπουδαστές των ΙΕΚ, όλοι οι νέοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης στριμώχνονται μέσα στα λεωφορεία, με καθημερινό φαινόμενο τις λιποθυμίες και κυρίως την αγανάκτηση που ξεχειλίζει!
  • Οι μαθητές που μετακινούνται στις περισσότερες περιπτώσεις με αστικά για να πάνε φροντιστήριο, για άλλες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο στο ήδη εξοντωτικό πρόγραμμα σχολείο - σπίτι - φροντιστήριο! Οι μαθητές των ΕΠΑΛ που λόγω της κατάργησης των ειδικοτήτων στην αρχή της σχολικής χρονιάς αναγκάζονται το πρωί να κάνουν πάνω από μία ώρα ώστε να πάνε από το σπίτι τους στο σχολείο λόγω μετακίνησης με λεωφορείο!

Κόντρα σε αυτήν την κατάσταση καλούν τους νέους και το λαό να μην καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια, να παλέψουν και να διεκδικήσουν:

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τον ΟΑΣΘ, αγορά νέων οχημάτων, πρόσληψη προσωπικού. Σύγχρονες, ασφαλείς, συχνές και φθηνές αστικές συγκοινωνίες για όλους. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές και ανέργους με επίδειξη πάσο και κάρτας. Ειδικά δρομολόγια για εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας στα εργοστάσια των ΒΙΠΕ που βρίσκονται μακριά από την πόλη. Ειδικά δρομολόγια για μαθητές ΕΠΑΛ που πηγαίνουν σχολείο μακριά από το σπίτι τους, για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές που κάνουν πρακτική μακριά από τον τόπο κατοικίας σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Να δοθεί άμεσα λύση με τα δρομολόγια της γραμμής 52, ώστε να μη χάνουν μαθήματα και εργαστήρια οι σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Μαθητικές δραστηριότητες της ΚΝΕ

Πληθώρα μαθητικών δραστηριοτήτων οργανώνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Κεντρική Μακεδονία μέσα στο Μάρτη.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 16 Μάρτη προγραμματίζουν:

-- Η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης, στις 10.30 π.μ., τουρνουά 5x5 στο γηπεδάκι των Διαβατών για τη διεκδίκηση χώρων άθλησης.

-- Η ΤΟ Ημαθίας, στις 12.30 μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας, προβολή βίντεο για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

-- Η ΟΒ Κιλκίς, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων στα γραφεία ΚΚΕ, το 1ο Escape Room στο Κιλκίς με θέμα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Επίσης, η TO Πιερίας προγραμματίζει την Κυριακή 17 Μάρτη στις 4 μ.μ. στο Λιτόχωρο, στο καφέ «Route 82», εκδήλωση με θέμα «Σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει». Θα μιλήσει ο Σάββας Σαρηγιαννίδης, στέλεχος της ΚΝΕ.

Εκδήλωση στο ΤΕΙ Κρήτης

«Οι εξελίξεις με την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ και οι θέσεις του ΚΚΕ», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Κρήτης. Η εκδήλωση θα γίνει στις 3 μ.μ., στην αίθουσα 6 του Ιδρύματος και θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Κρήτης της Οργάνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ