ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο βενεζουελάνικος λαός μόνος αρμόδιος για το μέλλον του

Τις επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΕΕ και των συμμαχικών τους κυβερνήσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στη σχετική συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος στην τοποθέτησή του ανέφερε τα παρακάτω:

«Μόνο ο λαός της Βενεζουέλας είναι αρμόδιος να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του και για τις εσωτερικές υποθέσεις της ίδιας του της χώρας. Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που προωθούνται με προβοκάτσιες, ομάδες επαφής και όλα τα υπονομευτικά μέσα από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις συμμαχικές τους κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική για να ανατρέψουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Βενεζουέλας, βάζοντας έναν αχυράνθρωπό τους.

Ολους αυτούς δεν τους πήρε ο πόνος για το λαό της Βενεζουέλας. Στο στόχαστρό τους βρίσκεται ο έλεγχος της Ενέργειας μιας πλούσιας σε πλουτοπαραγωγικές πηγές χώρας. Καταδικάζουμε κάθε σενάριο για πραξικόπημα και ιμπεριαλιστική στρατιωτική επίθεση που βαφτίζεται "ανθρωπιστική βοήθεια" ή προωθείται με άλλα προσχήματα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τον χτυπημένο από την καπιταλιστική κρίση λαό της Βενεζουέλας και τον αγώνα του ΚΚ Βενεζουέλας. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος, η πραγματική υπερδύναμη είναι οι λαοί κι αυτοί θα νικήσουν».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες απειλές από τις ΗΠΑ

Καθώς αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση στη Βενεζουέλα μετά από σχεδόν πέντε μέρες μπλακάουτ, το οποίο η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο καταγγέλλει ως αποτέλεσμα σαμποτάζ που οργανώθηκε από τις ΗΠΑ και την αντιδραστική αντιπολίτευση, εντείνονται και οι πιέσεις - κυρώσεις που επιδιώκουν να δημιουργήσουν συνθήκες χάους, για την ανατροπή της μη αρεστής στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους κυβέρνησης.

Ετσι, ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Τραμπ, Ελιοτ Εϊμπραμς, παλιά «καραβάνα» από την περίοδο Ρίγκαν και οργανωτής των εγκληματιών Κόντρας τη δεκαετία του '80 στη Νικαράγουα, ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν και νέες κυρώσεις σε βάρος ξένων χρηματοοικονομικών θεσμών που προσφέρουν υποστήριξη στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, «φωτογραφίζοντας» Ρωσία, Κίνα, Τουρκία και Ιράν.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στη ρωσική τράπεζα Evrofinance Mosnarbank.

Ο Εϊμπραμς εξέφρασε επίσης την «ανησυχία» του για την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Βενεζουέλας ότι άρχισε να διενεργείται έρευνα σε βάρος του Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθέντος «Προέδρου» - μαριονέτας, για εμπλοκή στο πρόσφατο σαμποτάζ στην ηλεκτρική ενέργεια.

Παράλληλα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση είχαν τις δύο τελευταίες μέρες συναντήσεις με αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο θα συντάξει έκθεση για την κατάσταση στη χώρα, προετοιμάζοντας στα τέλη του μήνα την επίσκεψη της Μισέλ Μπατσελέτ, προέδρου του Συμβουλίου και πρώην Προέδρου της Χιλής.

ΗΠΑ
Νέες πιέσεις κατά της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ προς τη Ρωσία για το καθεστώς στην Κριμαία, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014. Την περασμένη βδομάδα η Επιτροπή Eξωτερικών Yποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων του αμερικανικού Κογκρέσου ενέκρινε ομόφωνα νομοσχέδιο «Περί μη αναγνώρισης της προσάρτησης της Κριμαίας», απαγορεύοντας στον Λευκό Οίκο και όλες τις ομοσπονδιακές αρχές να αναγνωρίσουν ότι η χερσόνησος, ο εναέριος χώρος της και τα χωρικά της ύδατα βρίσκονται στη Ρωσία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να απορρίψει την εν λόγω απαγόρευση μόνο εφόσον κάτι τέτοιο ανταποκρίνεται στα «ζωτικά συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ.

Η ρωσική πλευρά απάντησε ότι η απόφαση δεν επηρεάζει ούτε το ισχύον καθεστώς της Κριμαίας, ούτε τη σχετική διεθνή κατάσταση. Η χερσόνησος μπορεί να θεωρηθεί έδαφος της Ουκρανίας μόνο σε «άσκοπες πράξεις».

Καταγγελία για δωροδοκίες ψηφοφόρων στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσεν Αβάκοφ, κατήγγειλε την Τρίτη τον Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο για προσπάθεια εξαγοράς ψήφων μπροστά στις προεδρικές εκλογές (31 Μάρτη) με κρατικό χρήμα.

«Μέλη της προεκλογικής καμπάνιας της κυβέρνησης προσλαμβάνουν άτομα που επιλέγουν περίπου εκατό ανθρώπους, συνήθως τους πιο φτωχούς, τους επισκέπτονται και τους ρωτάνε αν θα στηρίξουν στις εκλογές τον υποψήφιο. Αν ναι, τους υπόσχονται βοήθεια», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στο ουκρανικό κανάλι ICTV.

«Αφού μοιραστούν τα χρήματα (σ.σ. περίπου 38 δολάρια), η ομάδα προεκλογικής εκστρατείας έρχεται σε επαφή μαζί τους και τους ζητά να ψηφίσουν τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος», συνέχισε ο Αβάκοφ, προσθέτοντας ότι περιπτώσεις δωροδοκίας έχουν εντοπιστεί στο Κίεβο, στο Χάρκοβο και στην Οδησσό. Ακόμα, η αστυνομία ερευνά καταγγελίες για δωροδοκία από άλλους υποψηφίους, μεταξύ τους την επικεφαλής του κόμματος «Πατρίδα», Γιούλια Τιμοσένκο, τον επικεφαλής του κόμματος «Πολιτική Θέση», Ανατόλι Γκριτσένκο, και τον υποψήφιο του κόμματος «Osnova», Σεργκέι Ταρούτα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Πυρετώδεις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό δεκάδων μαθητών κατέβαλαν χτες σωστικά συνεργεία στο Λάγκος της Νιγηρίας, μετά την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στο οποίο συστεγαζόταν δημοτικό σχολείο. Κατά την κατάρρευση ανασύρθηκαν οι σοροί τουλάχιστον οκτώ μαθητών, ενώ έως χτες νωρίς βράδυ διασώθηκαν από τα συντρίμμια τουλάχιστον 40 μαθητές από το σύνολο των περίπου 100 που βρίσκονταν στο κτίριο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε επιπλέον 3,5 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε χτες ο πρώην επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Προέδρου Τραμπ, Πολ Μάναφορτ. Ο Μάναφορτ είχε καταδικαστεί την Πέμπτη σε άλλα τέσσερα χρόνια για οικονομική και τραπεζική απάτη, πρόστιμο 50.000 δολαρίων και αναγκαστική επιστροφή στο Δημόσιο περίπου 24 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Πάνω από 15 άνθρωποι πνίγηκαν και 104.000 άλλοι είδαν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν, μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τις βόρειες επαρχίες της Μοζαμβίκης, Ζαμπέζια, Τέτε και Νιάσα.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Αποσύρει την υποψηφιότητά του ο Μπουτεφλίκα

ΑΛΓΕΡΙ.--

Δεκάδες χιλιάδες Αλγερινοί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ξαναβγήκαν χτες στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας, απαιτώντας «άμεσες πολιτικές αλλαγές» ένα 24ωρο αφότου ο 82χρονος Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του από τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες αρχικά ήταν προγραμματισμένες για τις 18 Απρίλη.

Ωστόσο, η απόφαση του Μπουτεφλίκα για απόσυρση της υποψηφιότητάς του - με την οποία διεκδικούσε για πέμπτη φορά τον προεδρικό θώκο - αποδείχθηκε πολιτικός ελιγμός, καθώς ταυτόχρονα ανακοίνωσε την αναβολή των προεδρικών εκλογών με πρόσχημα «μεταρρυθμίσεις».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση Μπουτεφλίκα, λέγοντας πως «άνοιξε νέο κεφάλαιο». Παράλληλα όμως ζήτησε να υπάρξει «λογική διάρκεια» στη λεγόμενη μεταβατική περίοδο μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεστίαση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

Τον ετήσιο χορό του θα πραγματοποιήσει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 17 Μάρτη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο κέντρο διασκέδασης «ΤΖΑΝΗΣ», στο δρόμο από Χαριλάου προς Θέρμη. Στη συνεστίαση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει η πρέσβειρα της Κούβας Zέλμις Μαρία Ντομίνγκες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, με ελληνικά και λάτιν τραγούδια, με το συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα και τους «Duo Los Capos».

Συνάντηση Βέμπερ - Ορμπαν

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Σε συμφωνία κατέληξαν χτες ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, ώστε το κόμμα του, «Fidesz», να μην αποπεμφθεί από το ΕΛΚ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Die Welt».

Συντηρητικά κόμματα που εντάσσονται στο ΕΛΚ είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να διώξουν το κόμμα του Ορμπαν από την Ευρωομάδα, μετά από «προσβλητική καμπάνια» κατά του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, και του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, αλλά και εξαιτίας ευρωσκεπτικιστικών τοποθετήσεων του «Fidesz». Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Ορμπαν συμφώνησε να απομακρύνει τις προσβλητικές αφίσες, ενώ ο Βέμπερ δήλωσε πως οι δυο τους «παραμένουν σε συζητήσεις».

Μακελειό σε σχολείο στο Σάο Πάολο

Οκτώ άνθρωποι, 6 μαθητές και δύο ενήλικοι, σκοτώθηκαν και γύρω στους 16 τραυματίστηκαν μετά από επίθεση ενόπλων σε συγκρότημα σχολείων (γυμνάσιο και λύκειο) του Σάο Πάολο στη Βραζιλία. Νεκροί φέρονται και οι δύο δράστες της επίθεσης, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές που ερευνούν τους λόγους του μακελειού. Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 9.30 π.μ. χτες (τοπική ώρα) στο σχολείο «Ραούλ Μπραζίλ» στον δήμο Σουζάνο στο ανατολικό Σάο Πάολο και ενώ υπήρχε διάλειμμα στον προαύλιο χώρο. Οι πληροφορίες των τοπικών ΜΜΕ με βάση μαρτυρίες κάνουν λόγο για δύο νεαρούς με κουκούλες ηλικίας 20-25 χρόνων, που έφεραν 38άρια περίστροφα και εκρηκτικά, εκδήλωσαν την επίθεση γρήγορα σαν να ήταν καλά προσχεδιασμένη και κάποιες εφημερίδες σημειώνουν ότι πρόκειται για πρώην μαθητές του σχολείου, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί.

Τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί και άλλα παρόμοια περιστατικά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βραζιλίας, με έφηβους συνήθως παιδιά αστυνομικών ή στρατιωτικών που είχαν εύκολη πρόσβαση σε όπλα.

«VOLKSWAGEN»
Ανάπτυξη μέσω ... μείωσης προσωπικού

Τη σταδιακή κατάργηση επιπλέον 5.000 - 7.000 θέσεων εργασίας έως το 2023 ανακοίνωσε χτες η κορυφαία γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen» εξαιτίας της αυτοματοποίησης ορισμένων εργασιών, αλλά και εξαιτίας των ...επενδύσεων που προτίθεται να κάνει ο όμιλος στην ηλεκτροκίνηση, την ψηφιοποίηση και την αυτόματη οδήγηση. Πρόκειται για το δεύτερο «πρόγραμμα λιτότητας» που εφαρμόζει ο όμιλος από το 2016 - με τη σύμφωνη γνώμη του επιχειρησιακού «σωματείου» - προβλέποντας την κατάργηση 30.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, από τις οποίες οι 23.000 στη Γερμανία.

Η κατάργηση θα γίνει μέσω της «μερικής συνταξιοδότησης» εργαζομένων που απέχουν τουλάχιστον τρία χρόνια έως τη συνταξιοδότηση και οδηγεί σε μείωση της τελικής σύνταξής τους. Η επιχείρηση υπολογίζει πως μέχρι το 2023 στη «μερική συνταξιοδότηση» θα μπορούν να ενταχθούν 11.000 υπάλληλοί της.

Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει πως ούτε οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις ούτε οι επενδύσεις βελτιώνουν αντίστοιχα τη ζωή και τους όρους εργασίας των εργαζομένων, αφού το ζητούμενο είναι η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα. Οπως ομολογεί η VW, για να χρηματοδοτηθούν «οι επενδύσεις στις τεχνολογίες του μέλλοντος», που θα ανέλθουν στα 19 δισ. ευρώ έως το 2023, απαιτείται μια σταθερή βελτίωση των κερδών της τάξης των 5,9 δισ. ετησίως και σημειώνει ότι «θα πρέπει να μειώσει το κόστος των υλικών, τα γενικά έξοδα, το προσωπικό στη διοίκηση κατά 15% έκαστο και επιπλέον η παραγωγικότητα στα εργοστάσια θα πρέπει να αυξηθεί κατά 5% το χρόνο, ώστε να σημειωθεί αύξηση κερδών και περιθωρίου κέρδους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ