ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Παρουσίασε το σχέδιο για ένα σχολείο - εξεταστικό κέντρο

Ανακοινώσεις χτες για τη Γ' Λυκείου και το σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Κινητοποίηση ανακοίνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας την ερχόμενη Δευτέρα

Eurokinissi

Διατηρώντας αναλλοίωτη τη βασική φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του σχεδίου, που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Σεπτέμβρη, το υπουργείο Παιδείας έδωσε χτες στη δημοσιότητα το σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τις αλλαγές στο Λύκειο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά του, το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη Δευτέρα, με στόχο να ψηφιστεί πριν τις διακοπές του Πάσχα.

Πρόκειται για τις αλλαγές που θα ισχύσουν για τους φετινούς μαθητές της Β' Λυκείου και τις οποίες καταδίκασαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, που αντιτάσσουν τις δικές τους ανάγκες στο ακόμα πιο ταξικό, προσανατολισμένο στην εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ακόμα πιο απογυμνωμένο από την απαραίτητη γενική μόρφωση Λύκειο, με ένταση του ανταγωνισμού και νέες μορφές κατηγοριοποίησης.

Με κεντρικό αίτημα να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο με τις αλλαγές, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας έχει καλέσει τη Δευτέρα 18 Μάρτη σε μαθητική πορεία στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, και σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Αλλαγές στη Γ' Λυκείου

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, στο όνομα του «να δώσουμε επιτέλους στη Γ' Λυκείου ένα στόχο», το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην αποστέωση της τελευταίας τάξης από μαθήματα Γενικής Παιδείας, με υποχρεωτικά πλέον για όλους τα εξής: Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (6 ώρες), Θρησκευτικά (1 ώρα), Φυσική Αγωγή (2 ώρες) και ένα μάθημα επιλογής (2 ώρες).

Κάθε ομάδα προσανατολισμού στη Γ' Λυκείου περιλαμβάνει μόνο τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά με αυξημένες ώρες διδασκαλίας και σχετική αύξηση της ύλης, ως εξής:

Ανθρωπιστικών Σπουδών: Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία.

Θετικών Σπουδών: Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά.

Σπουδών Υγείας: Φυσική, Χημεία, Βιολογία.

Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής: Μαθηματικά, ΑΕΠΠ, Οικονομία.

Με εξετάσεις σε ομάδα σχολείων το απολυτήριο

Ως «ενίσχυση της αξίας του απολυτηρίου» εμφανίζει το υπουργείο την ύψωση νέων φραγμών με την καθιέρωση εξετάσεων ανά ομάδα σχολείων, τη στιγμή μάλιστα που όχι μόνο διατηρεί ένα σχολείο πολύ πίσω από τις σύγχρονες διευρυμένες μορφωτικές ανάγκες, αλλά περιορίζει ακόμα περισσότερο τη Γενική Παιδεία. Κάνοντας λόγο για «αναβάθμιση των ενδοσχολικών εξετάσεων» για την απόκτηση του απολυτηρίου, προκρίνει την καθιέρωση πανελλαδικού τύπου εξετάσεων σε ομάδες σχολείων ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ανάμεσα σε αυτά. Επιτηρητές θα είναι καθηγητές άλλων σχολείων και διαφορετικής ειδικότητας από αυτή των καθηγητών του εξεταζόμενου μαθήματος. Ο βαθμός προαγωγής θα είναι το 9,5 και για τα μαθήματα που εξετάζονται και γραπτά ο μέσος όρος διαμορφώνεται κατά 60% από τον μέσο όρο των τετραμήνων και κατά 40% από τον βαθμό της γραπτής απολυτήριας εξέτασης.

Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει πως σε επόμενα έτη ο βαθμός απολυτηρίου θα συνυπολογίζεται και στη διαμόρφωση του βαθμού πρόσβασης των πανελλαδικών εξετάσεων.

Για την επιλογή για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Τον Οκτώβρη, οι μαθητές της Γ' Λυκείου θα καλούνται να κάνουν μία πρώτη επιλογή 10 τμημάτων στα οποία επιθυμούν να φοιτήσουν. Με βάση τις επιλογές τους και τον αριθμό εισακτέων ανά τμήμα, το υπουργείο αναμένει να προκύψει ένα μικρότερο ποσοστό τμημάτων στα οποία ο αριθμός προτιμήσεων θα είναι μικρότερος από τον αριθμό εισακτέων. Αυτά τα τμήματα ονομάζονται Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ). Τα υπόλοιπα, τα τμήματα δηλαδή για τα οποία ο αριθμός των εισακτέων είναι μικρότερος από τον αριθμό των προτιμήσεων, ονομάζονται Τμήματα Πρόσβασης μόνο με Πανελλαδικές (ΤΠΠΕ).

Ο μαθητές θα ενημερώνονται λίγες μέρες αργότερα για το ποιες από τις προτιμήσεις τους αντιστοιχούν σε ΤΕΠ και υπάρχουν τα ενδεχόμενα είτε να συμπεριλαμβάνεται στις προτιμήσεις τους τουλάχιστον ένα τέτοιο τμήμα, είτε να είναι όλα Τμήματα Πρόσβασης μόνο με Πανελλαδικές.

Μετά τη λήξη του πρώτου τετραμήνου, οι μαθητές που στις προτιμήσεις τους περιλαμβάνονται ΤΕΠ επιβεβαιώνουν αν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ή αν προτιμούν να εισαχθούν σε ένα από αυτά τα ΤΕΠ με προϋπόθεση το απολυτήριο και χωρίς δυνατότητα μετεγγραφής. Στην πρώτη περίπτωση, διαγωνίζονται εκ νέου πανελλαδικά στα μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν για την απόκτηση του απολυτηρίου και χάνουν το δικαίωμα πρόσβασης σε κάποιο από τα ΤΕΠ που έχουν δηλώσει.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μην κατατεθεί!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

«Οι μαθητές γίνονται πειραματόζωα και οι φροντιστηριάρχες πανηγυρίζουν. Να μην κατατεθεί!», σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας για το νέο Λύκειο.

«Το σχέδιο που έδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Λύκειο είναι καταδικασμένο στη συνείδηση της πλειοψηφίας των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών.

Και μόνο το γεγονός ότι φέρνει αλλαγές για τη σημερινή Β' Λυκείου, δύο μόλις μήνες πριν τη λήξη του σχολικού έτους, αντιμετωπίζοντας τους μαθητές σαν πειραματόζωα και φορτώνοντας με επιπλέον άγχος τις οικογένειές τους, δείχνει το άγχος της κυβέρνησης να φτιάξει ένα Λύκειο φροντιστήριο - εξεταστικό κέντρο.

Η ουσία είναι ότι το Λύκειο που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση θα είναι ακόμα πιο ταξικό και με τη βούλα, ένα Λύκειο - φροντιστήριο, όπου θα γενικευτεί ένας ατελείωτος εξεταστικός μαραθώνιος και η όποια γενική μόρφωση θα σταματά ουσιαστικά στην Α' Λυκείου, την ίδια στιγμή που είναι τόσα πολλά όσα πρέπει να μάθουν και να γνωρίσουν οι νέοι μέχρι τα 18 τους χρόνια, ανεξάρτητα από το επάγγελμα στο οποίο θα καταλήξουν.

Να αφήσει τα ψέματα και την υποκρισία η κυβέρνηση!

Το Λύκειο που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κοιτάει ακόμα περισσότερο τους μαθητές στην τσέπη, χωρίζοντας και κατηγοριοποιώντας τους μαθητές.

Οσο δε για την "πάταξη της παραπαιδείας" και τα χρήματα που δαπανά η - ρημαγμένη από τα απανωτά μνημόνια - λαϊκή οικογένεια για φροντιστήρια, το ενδιαφέρον είναι εντελώς υποκριτικό.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι μεγάλες αλυσίδες φροντιστηρίων πανηγυρίζουν για τις προτάσεις της κυβέρνησης για το Λύκειο και βλέπουν νέα αύξηση της πελατείας τους.

Αλλωστε, χρόνια τώρα, με ευθύνη τόσο αυτής της κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων, δεν λειτουργούν ουσιαστικά η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη στο δημόσιο Γυμνάσιο και Λύκειο.

Το άγχος των μαθητών του Λυκείου, η απώλεια του μορφωτικού ρόλου του, έχουν τις ρίζες τους στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και των ταξικών φραγμών, που υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το ενδιαφέρον για το Λύκειο, που πράγματι έχει χάσει τη μορφωτική του αποστολή, μπορεί να γίνει γόνιμο αν τεθεί στο επίκεντρο η ανάγκη για άμεση επέκταση της υποχρεωτικότητας της Εκπαίδευσης στα 12 χρόνια, για ουσιαστική απεμπλοκή του Λυκείου από τη διαδικασία πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Το ΚΚΕ παλεύει και προτείνει σήμερα έναν διαφορετικό τρόπο πρόσβασης, έστω ως μέτρο ανακούφισης, ως μέτρο ενίσχυσης της προσπάθειας των μαθητών των λαϊκών οικογενειών:

-- Με απεριόριστη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών προτίμησης.

-- Με δικαίωμα επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές επιθυμούν οι υποψήφιοι.

-- Με δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας μαθημάτων και για τις επόμενες χρονιές.

Τις προτάσεις αυτές τις έχει καταθέσει στη Βουλή το ΚΚΕ και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τις έχει απορρίψει.

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς να μην πιστέψουν ούτε λέξη από την προπαγάνδα της κυβέρνησης, να απορρίψουν τους σχεδιασμούς της και να βρεθούν σε θέση μάχης παλεύοντας για ένα σχολείο που θα δουλεύει σταθερά, με όλα και για όλα τα παιδιά, αναπτύσσοντας όλες τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα, τα ταλέντα, που θα καλλιεργεί τη δίψα για μόρφωση και τις νεανικές ανησυχίες. Το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας.

Η αγανάκτηση, ο θυμός των νέων, των λαϊκών οικογενειών, μπορούν να συναντηθούν με την πρόταση του ΚΚΕ, να γίνουν δύναμη ανατροπής. Αυτή είναι η πραγματική διαφορά και στις κάλπες και στη ζωή».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φτιάχνουν ένα σχολείο ακόμα χειρότερο!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Σε σχόλιό του, σχετικά με το κυβερνητικό σχέδιο για το Λύκειο, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το Λύκειο και την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δείχνουν, για μια ακόμα φορά, πως πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι να φτιάξει ένα σχολείο ακόμα χειρότερο, ακόμα πιο εξοντωτικό απ' ό,τι ήδη είναι.

Ενα σχολείο - εξεταστικό κέντρο, γεμάτο με σκληρές, ψυχοφθόρες εξετάσεις - και μάλιστα με αυξημένη ύλη στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα - που "γεμίζουν" άγχος και ανασφάλεια τους μαθητές και "αδειάζουν" τις τσέπες των γονιών τους στα φροντιστήρια, οι ιδιοκτήτες των οποίων ήδη πανηγυρίζουν! Ενα σχολείο που περιορίζει τη γνώση που παρέχει στους μαθητές, τους διαχωρίζει όλο και περισσότερο, μετατρέπεται σε αρένα ανταγωνισμού.

Οι μαθητές με τους αγώνες τους - και στο παρελθόν και φέτος - έχουν αποδείξει πως δεν παραιτούνται από το δίκαιο αίτημά τους για ένα σχολείο που "θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει".

Οι μαθητές με τους αγώνες τους, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, με όλο τον λαό, όταν βάζουν στο στόχαστρο την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όσους τη στηρίζουν, ήταν, είναι και θα είναι αυτοί που μπορούν να βάλουν εμπόδια σε τέτοια σχέδια και αλλαγές, να διεκδικήσουν το σχολείο που έχουν πραγματικά ανάγκη οι μαθητές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ