ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE
Σε αποπνικτικό τοπίο

Eurokinissi

Τα έκτροπα και η βία, ως αποτέλεσμα της κόντρας συμφερόντων που διεξάγεται στο έδαφος του ελληνικού εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου με «βιτρίνα» τις ομάδες και τον ποδοσφαιρικό ανταγωνισμό, στιγμάτισαν ένα ακόμη ντέρμπι της Super League. Αποδεικνύουν δε στην πράξη ότι παρά τους νέους νόμους, τις «καινοτομίες» (αναδιάρθρωση κ.λπ.) και τις μεγαλοστομίες της εκάστοτε κυβέρνησης αλλά και των ποδοσφαιρικών φορέων, το φαινόμενο δεν πατάσσεται όσο η ουσία του όλου προβλήματος, που είναι η επιχειρηματική δράση και οι πάσης φύσης ανταγωνισμοί στο έδαφος του ποδοσφαίρου, μένει στο απυρόβλητο.

Το νέο επεισόδιο του ίδιου «έργου» ήταν το ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ για την 25η αγωνιστική. Ο αγώνας δεν τελείωσε ποτέ και αμαυρώθηκε από επεισόδια μεταξύ οπαδών των γηπεδούχων και της αστυνομίας. Μάλιστα ο Γερμανός διαιτητής της αναμέτρησης, Μάρκο Φριτς, διέκοψε δύο φορές τον αγώνα. Την πρώτη στο 5ο λεπτό, όταν χούλιγκανς εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκαν στον πάγκο των «ερυθρολεύκων», με τους τελευταίους να καταγγέλλουν χρήση μαχαιριού. Η δεύτερη σημειώθηκε στο 70' και ενώ ο Ολυμπιακός προηγούνταν 1-0 (Γκερέρο 53'), καθώς η ατμόσφαιρα τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στις κερκίδες έγινε αποπνικτική εξαιτίας της χρήσης δακρυγόνων στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ από την αστυνομία, η οποία προχώρησε επίσης σε συλλήψεις και προσαγωγές.

Οι δύο ομάδες μετέβησαν στα αποδυτήρια την ώρα που οι περισσότεροι φίλαθλοι είχαν αρχίσει να αποχωρούν, και μετά από διαβουλεύσεις ο Φριτς αποφάσισε την οριστική διακοπή. Η απόφαση προκάλεσε τα παράπονα του Παναθηναϊκού, που ζητούσε να συνεχιστεί το παιχνίδι, ενώ καταδικάζοντας τα όσα συνέβησαν έκανε λόγο για «μικρή μειονότητα που δεν σεβάστηκε κανέναν». Οι «πράσινοι» αντιμετωπίζουν βαριά τιμωρία, αφαίρεσης έως και 6 βαθμών.

Εκεί που παίχτηκε ποδόσφαιρο στην 25η αγωνιστική ξεχώρισε η μεγάλη νίκη της ΑΕΚ στο Περιστέρι επί του Ατρόμητου με 1-0 (Αλμπάνης 85'), που καθιστά την «Ενωση» πρώτο φαβορί για την κατάκτηση της 3ης θέσης (υπό προϋποθέσεις το «καλό εισιτήριο» του Europa League). Τον τίτλο του πρωταθλητή «πρόβαρε» στο Αγρίνιο ο ΠΑΟΚ, που ανατρέποντας το σκορ νίκησε 2-1 τον Παναιτωλικό 2-1 (Βιεϊρίνια 64', Μάτος 67' - Μπαΐροβιτς 55') και παρέμεινε αήττητος. Σημαντική νίκη στη μάχη για την παραμονή στην κατηγορία πήρε ο ΟΦΗ επί του Λεβαδειακού με 2-0 (Γιακουμάκης 16', Φερέιρα 73').

  • Αλλα αποτελέσματα: Αστέρας Τρίπολης - Λαμία 0-0, ΠΑΣ Γιάννινα - ΑΕΛ 0-0, Πανιώνιος - Ξάνθη 1-0, Αρης - Απόλλων Σμύρνης 5-0.
  • Η βαθμολογία: ΠΑΟΚ 67, Ολυμπιακός 57, ΑΕΚ 47, Ατρόμητος 43, Αρης 40, Παναιτωλικός 33, Παναθηναϊκός 32, Λαμία 30, Πανιώνιος 29, Ξάνθη 29, Αστέρας Τρίπολης 27, ΑΕΛ 27, ΠΑΣ Γιάννινα 23, ΟΦΗ 22, Λεβαδειακός 20. Απόλλων Σμύρνης 10.

Ο ΠΑΟΚ έχει -2 βαθμούς, η ΑΕΚ -3 και ο Παναθηναϊκός (για την ώρα) -6.

BASKET LEAGUE
Το ντέρμπι και οι κοκορομαχίες

Το πρωτοφανές γεγονός του κλεισίματος του φύλλου αγώνα για το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ, παρούσας σύσσωμης της ομάδας των «πρασίνων» και σε βάρος των «ερυθρολεύκων» (με σκορ 20-0), σημάδεψε την 20ή αγωνιστική της Basket League. Ο αγώνας δεν διεξήχθη εξαιτίας της ενέργειας της ΚΑΕ Ολυμπιακός να μην εκδώσει εισιτήρια και να μην αγωνιστεί, ως διαμαρτυρία για την απόρριψη του αιτήματός της να οριστούν ξένοι διαιτητές στο ντέρμπι (στάση την οποία ο Ολυμπιακός τηρεί από τον ημιτελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, όταν αποχώρησε στο ημίχρονο διαμαρτυρόμενος για τη διαιτησία).

Η επιλογή της διοίκησης του ΣΕΦ να μην ανοίξει τις πόρτες, σε συνδυασμό με το φόβο ότι ακόμα και η τυπική παρουσία των διαιτητών και της ομάδας του Παναθηναϊκού στο κλειστό στάδιο θα μπορούσε να σταθεί αφορμή να προκληθούν έκτροπα, οδήγησε τη διοργανώτρια αρχή στην απόφαση να κλείσει το φύλλο αγώνα στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ. Ο Ολυμπιακός κινδυνεύει με νέα τιμωρία - θυμίζουμε ότι του έχει ήδη επιβληθεί ποινή αφαίρεσης 6 βαθμών για τα γεγονότα στο Κύπελλο, εναντίον της οποίας έχει ασκήσει έφεση.

Κόντρα υφυπουργού - Ομοσπονδίας

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η κόντρα της κυβέρνησης και της Ομοσπονδίας μπάσκετ (ΕΟΚ), με αφορμή την απουσία του προέδρου της τελευταίας, Γ. Βασιλακόπουλου, από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο υφυπουργείο Αθλητισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων με τον αγώνα και η οποία σημαδεύτηκε από τις κόντρες των διοικούντων των «αιωνίων». Απαντώντας στις κατηγορίες του υφυπουργού, κύκλοι της ΕΟΚ υπενθύμισαν ότι το πρωτάθλημα της Basket League διέπεται από τους κανονισμούς και τις πειθαρχικές διαδικασίες του ΕΣΑΚΕ και σημείωσαν πως αυτή τη στιγμή απαιτείται ψυχραιμία και σύνεση.

Από τα αποτελέσματα των αναμετρήσεων της 20ής αγωνιστικής που διεξήχθησαν, ξεχώρισε το «διπλό» του Ηφαίστου Λήμνου στην Πυλαία επί του ΠΑΟΚ με 75-73, που τον βάζει για τα καλά σε τροχιά πλέι οφ. Επίσης, ανάσα παραμονής πήρε ο Πανιώνιος, νικώντας 72-65 το Ρέθυμνο.

  • Αλλα αποτελέσματα: Κολοσσός Ρόδου - Λαύριο 76-80, ΑΕΚ - Κύμη 96-92, Περιστέρι - Αρης 81-61, Προμηθέας Πάτρας - Χολαργός 81-61.
  • Η βαθμολογία: Παναθηναϊκός 38, Ολυμπιακός 35, ΑΕΚ 33, Προμηθέας Πάτρας 32, Περιστέρι 32, ΠΑΟΚ 31, Ηφαιστος Λήμνου 30, Χολαργός 27, Αρης 25, Λαύριο 24, Πανιώνιος 24, Κύμη 23, Κολοσσός Ρόδου 22, Ρέθυμνο 22.

Εκκρεμεί η οριστική απόφαση για την τιμωρία του Ολυμπιακού (-6).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ
«Τελικός» πρόκρισης

Αγώνα επιβίωσης στην Ευρωλίγκα δίνει απόψε ο Ολυμπιακός, υποδεχόμενος την Μπάγερν Μονάχου στο ΣΕΦ για την 27η αγωνιστική (21.00 - Novasports 1). Οι «ερυθρόλευκοι» (13 νίκες - 13 ήττες) έχουν κατρακυλήσει στην 8η θέση, ισόβαθμοι με τον Παναθηναϊκό, και θέλουν νίκη πάση θυσία απέναντι στη γερμανική ομάδα (12-14). Οχι μόνο για να μείνουν σε τροχιά πρόκρισης στα πλέι οφ, αλλά και για να επαναφέρουν την ηρεμία στην ομάδα, καθώς επικρατεί αναστάτωση μετά την άσχημη εμφάνιση και ήττα από την Αρμάνι αλλά και μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν γύρω από το ματαιωθέν ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα.

Για αγώνα σαφώς κρίσιμο και για τις δύο ομάδες έκανε λόγο ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι παίκτες του, αντιλαμβανόμενοι τις περιστάσεις, θα τα δώσουν όλα σε άμυνα και επίθεση για να πετύχουν την νίκη. Επέστησε την προσοχή στην Μπάγερν, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα δυνατή ομάδα, με όπλο το καλό σουτ. Τέλος, ανέφερε ότι παραμένει άγνωστο πότε θα επιστρέψει από τον τραυματισμό του ο Σπανούλης και ότι η ομάδα θα πρέπει να πορευτεί με τα νέα δεδομένα.

  • Αλλοι αγώνες της βραδιάς: Εφές - ΤΣΣΚΑ Μόσχας (19.00 - Novasports 2), Φενερμπαχτσέ - Μπούντουσνοστ (19.45 - Novasports 3), Μπαρτσελόνα - Γκραν Κανάρια (22.00 Novasports 2).
ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Κυπελλούχος ο Ολυμπιακός

Τον τίτλο του κυπελλούχου Ελλάδας στο χάντμπολ ανδρών κράτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός επικρατώντας της ΑΕΚ στον τελικό που έγινε στην Πάτρα με 23-13. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πιο ουσιαστικοί στις επιθέσεις τους και με τον Τζηρά να είναι σε πολύ καλή μέρα (πετυχαίνοντας 10 τέρματα) δεν άφησαν πολλά περιθώρια στην «Ενωση». Σημειώνεται πως στο 15ο λεπτό της επανάληψης ο αγώνας διακόπηκε για λίγα λεπτά λόγω έντασης στις εξέδρες.

Ολυμπιακός: Κρητικός, Τζηράς 10, Καραμπουρνιώτης 1, Λέμος 2, Μούγιτς, Ρέινα 2, Κανδύλας, Σανίκης 3, Μπούμπαλο, Κόντης, Λιάπης 1, Τσιλιμπάρης, Αρσιτς, Αραπακόπουλος 2, Χάλαρης, Τσίλης 2.

ΑΕΚ: Γεωργιάδης, Ζαμπούνης 4, Νικολαΐδης, Συγγάρης, Μπάλαζ, Ραντούλοβιτς, Αλβανός, Μπάγιος 1, Γιάκομπσεν 4, Παπαδιονυσίου 3, Δομπρής, Μυλωνάς 1, Νταρσουλάντ, Αργυρού, Παλεβίτσιους, Βραζάλιτσα.

ΠΟΛΟ
Πρωταθλήτρια νέων γυναικών η ΝΕ Πατρών

Συγχαρητήρια από το δήμο Πατρέων

Σε μια σημαντική επιτυχία έφθασε η ΝΕ Πατρών, η οποία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας στην κατηγορία των Νέων Γυναικών στο πόλο επικρατώντας του Ολυμπιακού με 11-8, στον μεγάλο τελικό της Κυριακής 17/3. Η ομάδα της Πάτρας έχανε αρχικά με 5-1, αλλά έκανε κατόπιν την ανατροπή.

Σε δήλωσή του, ο Τάκης Πετρόπουλος, σύμβουλος του δημάρχου Πατρέων σε θέματα Αθλητισμού, αναφέρει: «Η κατάκτηση από τη γυναικεία ομάδα πόλο της ΝΕΠ του Πρωταθλήματος Ελλάδας έρχεται να αποτελέσει μια νέα ένδοξη σελίδα στον πατραϊκό γυναικείο αθλητισμό, στον οποίο η πόλη έχει μακρά παράδοση.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στις αθλήτριες, στο τεχνικό τιμ και τη διοίκηση της ομάδας, για τη μεγάλη αυτή επιτυχία, η οποία πρέπει να αποτελέσει την αρχή μιας νέας πορείας και παράδειγμα προς μίμηση για τα αθλητικά σωματεία της περιοχής».

ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2019
Οι αντίπαλοι της Εθνικής

Ομάδες που θεωρούνται στα μέτρα της θα αντιμετωπίσει η Εθνική ομάδα μπάσκετ τον Αύγουστο στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας, όπως προέκυψε από την κλήρωση που πραγματοποίησε η FIBA. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κληρώθηκε στον 6ο όμιλο, με αντιπάλους τη Βραζιλία, το Μαυροβούνιο και τη Νέα Ζηλανδία. Στη φάση των «16» προκρίνονται οι δύο πρώτοι και τοποθετούνται σε νέο όμιλο μαζί με τις ομάδες που θα προκριθούν από τον 5ο όμιλο, όπου δεσπόζει η παρουσία των ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν ακόμα η Τουρκία, η Τσεχία και η Ιαπωνία. Μετά τον β' γύρο αρχίζουν οι αγώνες νοκ άουτ.

Οι υπόλοιποι όμιλοι: 1ος: Ακτή Ελεφαντοστού, Πολωνία, Βενεζουέλα, Κίνα. 2ος: Ρωσία, Αργεντινή, Νότια Κορέα, Νιγηρία. 3ος: Ισπανία, Ιράν, Πουέρτο Ρίκο, Τυνησία. 4ος: Αγκόλα, Φιλιππίνες, Ιταλία, Σερβία. 7ος: Δομινικανή Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιορδανία. 8ος: Καναδάς, Σενεγάλη, Λιθουανία, Αυστραλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ