ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ψηφίστηκαν οι νέες ρυθμίσεις για την απόκτηση ιθαγένειας

Νέες ρυθμίσεις για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας ψηφίστηκαν χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, οι οποίες περιέχονταν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας - Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας - Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο, αναδεικνύοντας ότι αρκετές από τις ρυθμίσεις που αφορούν την ιθαγένεια είναι προβληματικές.

Ενδεικτικά, ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιάννης Δελής, αναφέρθηκε στο παράβολο της αίτησης πολιτογράφησης, το οποίο μπορεί να μειώνεται από 700 σε 550 ευρώ, ωστόσο παραμένει υψηλό, «ένα μηνιάτικο» όπως τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος, και το δεύτερο υψηλότερο στις χώρες της ΕΕ, ενώ μπαίνει και νέο παράβολο - χαράτσι 100 ευρώ για την υποβολή αντιρρήσεων στο Συμβούλιο Ιθαγένειας.

Προβληματικό είναι και το άρθρο 32, που προβλέπει για τη διαδικασία πολιτογράφησης τη διαδικασία του γραπτού τεστ για την πιστοποίηση γνώσης της ελληνικής γλώσσας, γνώσεις στην ελληνική Ιστορία και τον πολιτισμό, ενώ συνολικά το πώς θα διεξαχθεί η όλη διαδικασία παραπέμπεται στην κρίση του εκάστοτε υπουργού. Πρόβλημα υπάρχει και με την προσκόμιση πιστοποιητικού επάρκειας γνώσης της ελληνικής γλώσσας, το οποίο οι αιτούντες θα αναγκάζονται να αγοράζουν, αφού δεν υπάρχει δημόσιο σύστημα διδασκαλίας για τους μετανάστες, όπως χρόνια τώρα ζητά το ΚΚΕ. Οπως τόνισε ο Γ. Δελής, για τα παραπάνω έχει εκφράσει έντονες επιφυλάξεις και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Εμπόδια για την απόκτηση ιθαγένειας μπορεί να προσθέσουν και οι διατάξεις που προβλέπουν ως προϋπόθεση την υποβολή εκκαθαριστικών της εφορίας για όλα τα χρόνια διαμονής του αιτούντα και όχι μόνο για το τελευταίο, όπως ισχύει σήμερα. Ακόμα, η απόρριψη ή αναστολή της αίτησης πολιτογράφησης του αιτούντα ακόμα και για τη νόμιμη απουσία του από την Ελλάδα για ένα διάστημα. Ενώ παραμένουν άθικτες οι παλιότερες διατάξεις για τα λεγόμενα ποινικά κωλύματα των αιτούντων πολιτογράφησης, όπου τσουβαλιάζονται σοβαρά εγκλήματα με αδικήματα ήσσονος σημασίας.

Τροπολογία για υποψήφιους ευρωβουλευτές

Ο Γ. Δελής αναφέρθηκε και στην τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών η οποία προβλέπει την άρση του κωλύματος που υπάρχει στον εκλογικό νόμο για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, οι οποίοι για να ανακηρυχθούν θα πρέπει πρώτα να έχουν παραιτηθεί από βουλευτές. Η τροπολογία διατηρεί το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ σημείωσε πως πρόκειται για «φωτογραφική» τροπολογία και αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν, δέκα μέρες πριν από την ανακήρυξη των υποψηφίων των ευρωεκλογών, να κατατίθενται τροπολογίες που αλλάζουν τους εκλογικούς κανόνες ανάλογα με το πώς βολεύει κάθε φορά τον καθένα;». Και μόνο για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, το ΚΚΕ δεν μπορεί να δεχτεί την τροπολογία και θα ψηφίσει «παρών». Για την ίδια τροπολογία, το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, που θα διεξαχθεί σήμερα το μεσημέρι.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Με τους μάρτυρες υπεράσπισης των ναζιστών συνεχίζεται η δίκη

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αναγνωστέων εγγράφων, η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή συνεχίζεται με την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης των χρυσαυγιτών. Λίγο πριν τις 20 Απρίλη, οπότε συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την έναρξη της δίκης και τα ατράνταχτα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι είναι εγκληματίες ακριβώς γιατί είναι ναζιστές, η λίστα με τα 226 ονόματα που δήλωναν μάρτυρες υπεράσπισης φαίνεται ότι περιορίζεται κυρίως σε γονείς και φίλους. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους πρώτους 50, μόλις 10 προσήλθαν. Η ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης επιστρατεύει στελέχη και υπαλλήλους της για να καταθέσουν για τους υπόδικους χρυσαυγίτες βουλευτές, με τραγελαφικά αποτελέσματα.

Ενδεικτικές ήταν οι καταθέσεις μαρτύρων - στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης (Κ. Αλεξανδράκης, Κ. Παπαδόπουλος κ.ά.) για την περίπτωση του ναζιστή Γ. Γερμενή, του γνωστού «Καιάδα». Δεν γνωρίζουν τη φράση του «όπου το κράτος δεν παίρνει το νόμο, θα τον παίρνει η Χρυσή Αυγή». Χαρακτηρίζουν τα λόγια του για τον «αιώνιο εχθρό και Εβραίο» «λογοτεχνική και ποιητική αδεία», σχολιάζουν ως «αυθαίρετη» την ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου Ηλ. Κασιδιάρη το πρωί της 18ης Σεπτέμβρη 2013, μετά τη δολοφονία Φύσσα... Δεν γνωρίζουν τον Ρουπακιά, μέλος του πενταμελούς της ΤΟ Νίκαιας, γνωρίζουν όμως τον πυρηνάρχη Νίκαιας και επικεφαλής του τάγματος εφόδου που δολοφόνησε τον Φύσσα, Πατέλη. Παραδέχονται την ύπαρξη «πυρήνων δόκιμων μελών», αποδίδουν όμως τις καταθέσεις μαρτύρων για προσηλυτισμούς νέων μελών στη «μεγαλομανία» και στη «ζωηρή φαντασία» τους! Αρνούνται ότι η ναζιστική Χρυσή Αυγή έχει ιεραρχική δομή, παραδέχονται όμως ότι η επιλογή τους σε καίριες θέσεις «έγινε από τον Μιχαλολιάκο, με συστάσεις από τον Βουλδή, τον γραμματέα, και άλλους. Ο Μιχαλολιάκος ρώτησε πριν με τοποθετήσει». Δηλώνουν πλήρη άγνοια για οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια στην οποία εμπλέκεται μέλος της οργάνωσης («δεν είναι στο ήθος του χρυσαυγίτη»!), ενώ δεν θεωρούν βίαιη την επίθεση εναντίον του Γ. Καμίνη, για την οποία έχει καταδικαστεί ο Γερμενής.

Στη κατάθεσή του, επίσης, ο μάρτυρας υπεράσπισης του πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, Μ. Αθανασέλης, τόνισε τη διαφοροποίηση του «ήπιου» Αλεξόπουλου σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της Χρυσής Αυγής, την οποία αποκάλεσε ναζιστική. Κατέθεσε ότι «τον ρωτούσα τι δουλειά έχει με τους ναζιστές και τον προειδοποιούσα ότι θα μπλέξει. Μου απαντούσε ότι στη Λάρισα, όπου είχε εκλεγεί, υπάρχουν πολλοί ακραίοι που είναι της αρεσκείας της ηγεσίας αλλά τους συγκρατούσε να μην κάνουν βίαια πράγματα». Ο μάρτυρας είπε ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική οργάνωση που κρύβεται πίσω από τον μανδύα πολιτικού κόμματος και για τον αρχηγό Μιχαλολιάκο ανέφερε: «Είδα μια μέρα τον Αλεξόπουλο με άλλους χρυσαυγίτες που του έλεγαν "θα κάνουμε ντου στο Κοινοβούλιο" και εκείνος απαντούσε: "Ασε τι λέει ο Αρχηγός, αυτά δεν γίνονται" (...) Ημουν παρών και σε δύο ομιλίες του Μιχαλολιάκου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας που έλεγε "εμείς θα μπούμε στη Βουλή και θα ρίχνουμε σφαλιάρες" και οι άλλοι από κάτω χειροκροτούσαν ένθερμα»...

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της κατάθεσής του, όταν περιέγραψε τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης και το ρόλο του αρχηγού, οι συνήγοροι του Ν. Μιχαλολιάκου απευθύνθηκαν απειλητικά στην συνάδελφό τους, συνήγορο του χρυσαυγίτη βουλευτή, λέγοντας «τι μας τον έφερες αυτόν εδώ; Θα τα πούμε μετά»...

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Συμβολική συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΕ

Συμβολική συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΕ διοργάνωσε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στα πλαίσια αντίστοιχης δράσης της FIR, ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων, με τη συμμετοχή δεκάδων αγωνιστών της Αντίστασης. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων παρέδωσε ψήφισμα σε εκπρόσωπο της ΕΕ όπου κατήγγειλαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ, με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που καταστρέφουν χώρες και δολοφονούν λαούς με τους πολέμους τους προκαλώντας κύματα εκατομμυρίων προσφύγων που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να σωθούν και με την πολιτική τους που υπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φουντώνουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ για τις εκλογές
Στην Κεντρική Μακεδονία

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, θα επισκεφτούν: Αύριο Πέμπτη, στις 8 π.μ., το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Την Παρασκευή 22 Μάρτη, στις 11 π.μ., τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Σε άλλες περιοχές

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, θα περιοδεύσει στο ΤΕΙ στην Καβάλα.

-- Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αμυνταίου Φλώρινας διοργανώνει, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ατερον», εκδήλωση για τα ζητήματα της Υγείας στην περιοχή, με ομιλητή τον Κυριάκο Ελευθεριάδη, υποψήφιο δήμαρχο Αμυνταίου.

-- Στις 12 μ., η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των επικεφαλής των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων, στο δήμο Βόρειας Κέρκυρας και στο δήμο Νότιας Κέρκυρας. Θα μιλήσει η Μυρσίνη Χαραλάμπους, μέλος της ΤΕ, και θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις.

-- Στις 2.30 μ.μ., στον δήμο Ηλιδας (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στη Βιβλιοθήκη), σε συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστούν υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Θα μιλήσει ο Αγγελος Κολόσακας, υποψήφιος δήμαρχος.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο δημαρχείο Κιάτου θα παρουσιαστούν υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Σικυωνίων.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Στις 9.30 μ.μ., ο Δημήτρης Παπατολίδης θα περιοδεύσει στη Δράμα, στο Κέντρο Υγείας Παρανεστίου. Στις 11 π.μ., θα περιοδεύσει στο Φράγμα του Θησαυρού, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της διοίκησης και στις 11.30 π.μ. θα μιλήσει με τους εργαζόμενους. Στην Ξάνθη, στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση - ημερίδα της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ και του ΤΣ Ξάνθης της ΚΝΕ, στο Πολυτεχνείο (αίθουσα Α).

-- Στις 7 μ.μ., στην Ερμιόνη (κατάστημα «Casa Di Pizza») θα μιλήσουν ο Νίκος Γόντικας, υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου και μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, και ο Βασίλης Πετρίδης, υποψήφιος δήμαρχος στον δήμο Ερμιονίδας.

Καταγγελίες Κασιμάτη για τη διαρροή της ψήφου της

Τους βουλευτές Φωτήλα (ΝΔ), Καραγιαννίδη και Μπαξεβανάκη (ΣΥΡΙΖΑ) υπέδειξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη ως υπεύθυνους για τη διαρροή της ψήφου της κατά την πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ζητώντας να παραπεμφθεί το ζήτημα στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Οι τρεις βουλευτές ήταν ανάμεσα στους ψηφολέκτες της συγκεκριμένης μυστικής ψηφοφορίας, όπου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκε σε ορισμένα σημεία από την επίσημη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Τη διαφοροποίηση αυτή διέρρευσαν οι τρεις, σύμφωνα με την καταγγελία της.

ΔΕΗ
Μειώνει από 15% σε 10% την έκπτωση «συνέπειας»

Από το 15% στο 10% αποφάσισε το ΔΣ της ΔΕΗ, που συνεδρίασε χτες, να μειώσει την έκπτωση «συνέπειας», δηλαδή την έκπτωση που έχουν όσοι πληρώνουν εντός προθεσμίας το λογαριασμό τους ή που τηρούν το διακανονισμό των δόσεων για τις οφειλές τους. Επιπλέον, αποφασίστηκαν η μείωση της έκπτωσης προπληρωμής της ετήσιας κατανάλωσης από το 6% στο 4% και η έναρξη συζητήσεων με τις μεγάλες επιχειρήσεις για το ύψος των χρεώσεων. Παράλληλα, η ΔΕΗ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα τιμολόγια Ηλεκτρικής Ενέργειας Μέσης και Χαμηλής Τάσης, «παρά τις πιέσεις από εξωγενείς παράγοντες όπως η αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος και της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών CΟ2».

«Εφυγε» η Αργυρώ Πολυχρονάκη - Κοκοβλή

Σε ηλικία 94 ετών, «έφυγε» από τη ζωή και κηδεύτηκε τη Δευτέρα η αντιστασιακός και συγγραφέας Αργυρώ Πολυχρονάκη - Κοκοβλή. Γεννήθηκε στη Δρακώνα Κεραμειών Χανίων και συμμετείχε από νωρίς στην Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Το 1947 συνελήφθη και φυλακίστηκε, ενώ στις αρχές του 1948 βγήκε στο βουνό και εντάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Παρέμεινε στην Ελλάδα, στην παρανομία, μετά το τέλος του εμφυλίου, επικηρυγμένη μέχρι το 1962, οπότε και διέφυγε στο εξωτερικό. Εζησε 14 χρόνια στη Σοβιετική Ενωση και επαναπατρίστηκε το 1976.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ